Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.07.2015)
       
       Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: ЗАРАЗАТА С АНТРАКС НЕ СЕ ПРЕДАВА ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК
        Заразата с антракс не се предава от човек на човек. Няма опасност за хората, които са във варненския регион, където човек почина от заболяването. Това съобщи в предаване по БТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.  Той поясни, че е говорил с експерти, годишно в България има по един-два такива случая, при които не се стига до смърт. Проблемът с последния е, че човекът не е потърсил помощ навреме, решил е, че това ще мине просто така. Д-р Шарков обясни, че не трябва да се консумира месо от болни животни. Той допълни, че в районите, където са открити огнища на антракс, се прави ваксиниране. В село Млада гвардия обаче такова огнище не е било открито и тепърва ще се установяват причините да се появи там. По отношение на проекта за модернизация на Спешната помощ Ваньо Шарков заяви, че вчера са приключили обиколка из страната с още един зам.-министър, провели са срещи с областните управители и кметовете на населените места и са срещнали голямо съдействие от тяхна страна.  Той обясни, че проектът е за 85 млн. евро, а срещите са им били необходими, за да разберат къде ще се правят ремонти и къде ще се изграждат нови филиали.  Целта на концепцията за развитието на спешната помощ е да няма място в страната, до което линейката да стига да повече от 20 минути, допълни зам.-министърът. "Има места в страната, където филиалите не са ремонтирани с години, където колегите работят в порутени постройки. Това не е мотивация. Там единствено личното ти усещане  призванието да се занимаваш с медицина ги държи. Искаме 2020 година, когато завърши програмата, да няма линейка по-стара от 4 години", коментира още Ваньо Шарков. Проверяват сигнали за нелегални лекари по морето Д-р Ваньо Шарков съобщи, че ще поиска проверка във връзка със сигнала за искани по 90 лв. за преглед на дете на морето. Според него има хора, които работят нелегално.
 
        ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ НАСТОЯВАТ ЗА РАДИКАЛНА РЕФОРМА
        Хората с увреждания настояват за радикална реформа с реални резултати в политиките, които ги касаят, съобщава БНТ. Те настояват ТЕЛК-овете да бъдат премахнати и да има приближаване към така наречената "германска система". Хората с увреждания твърдят, че призивите им към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин остават "глас в пустиня". В продължение на месеци от Центъра за независим живот неколкократно предлагали в писмен вид идеи за нови политики в сферата на уврежданията. Отговор обаче не получили. Те настояват за реформи, които създават "германския модел". Той не се позовавал на ТЕЛК и медико-социални оценки, а на оценката на потребностите, за да бъде човекът с увреждания активен според интереса си. Изпълнителният директор на Центъра за независим живот Капка Панайотова обясни, че исканията са за разширяване на медицинската епикриза, която да показва трайния дефицит на човека, който е породен от някакво заболяване, защото това несъмнено е факт. Тази въпросна епикриза да бъде последвана от социална оценка на потребностите. Социалното министерство също отчита необходимостта от въвеждане на нов модел на медицинската експертиза. От ведомството подкрепят въвеждането на методиката на Световната здравна организация за оценката на увреждането. От там напомнят, че по думите на министър Ивайло Калфин от есента ще стартира дебат за изработване на нови критерии за работата на ТЕЛК. Неправителствените организации и хората с увреждания също ще бъдат включени в дебатите за законови промени.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Всички печатни издания се спират на изследването на учени от БАН, резултати от което бяха оповестени вчера. "Колбаси, бонбони и детски близалки са опасни за здравето. Те предизвикват увреждания в ДНК, които могат да се предадат на следващите поколения. Могат дори да докарат онкозаболявания, алармираха бг учени. Става дума за съдържащите се в тези храни напълно разрешени Е-та, които са тествани от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН", четем в "Стандарт". "Дори и в позволената сега концентрация тези вещества са от 100 до 1000 пъти по-високи от безопасното количество. Ръководителят на лабораторията доц. Георги Милошев съобщи, че са изследвани 12 Е-та. Установено било, че само едно от тестваните вещества не оказва влияние върху ДНК. Особено опасни били шест - оцветителите еритрозин Е127, индиго кармин -Е132, фаст грийн - Е143, или казано по друг начин - синьо, червено и зелено. Рисков е и консервантът натриев нитрит -Е250, добавката кофеин, както и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост. Тяхната позволена концентрация би трябвало да бъде 100 и дори 1000 пъти по-ниска от позволената сега. "Концентрацията например на натриев нитрит, който се добавя като консервант в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от разрешената", каза Милошев. Той предупреди в никакъв случай да не даваме на хлапетата и от любимите им торти със снимка, които съдържат едни от най-опасните химикали", пише още ежедневникът.
        "В проучването на лабораторията има някои слабости и ограничения. Това са написали в отговор на изнесените от лабораторията данни от Европейската агенция по безопасност на храните", информира "Монитор". "Научната публикация, посветена на изследването, щяла да бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет. Крайното заключение на EFSA е, че публикацията на генетиците от БАН не осигурявала нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от европейската агенция", допълва публикацията.
        Няколко издания съобщават за затворена детска млечна кухня в Перник заради открити стафилококи в супа. "Инспекторите са съставили акт и са дали предписания за отстраняване на нарушенията. Съгласно Закона за храните глобата е от 1000 до 2000 лева, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Детската кухня предлага предварително заявени от майките детски храни, предназначени за деца от 3-месечна до 3-годишна възраст. Това е вторият случай на нередност във въпросната кухня за тази година, пише "Новинар".
        "Телеграф" пък разказва за случай на момиче, родено с вируса на СПИН, което е в ремисия от 12 години. "18-годишното момиче е било заразено със смъртоносния вирус по време на бременността на майка си. То е било подложено на медикаментозно лечение до 6-годишната му възраст, но след това терапията му е спряна. Според Асиер Саез-Сирион, ръководител на екипа от вирусолози към института "Пастьор" в Париж, момичето не може да бъде прието за клинично здраво, но се справя чудесно без всякаква терапия. "Можем да засечем вируса в клетките, но не и вирусното му разпространение в плазмата. Не сме сигурни на какво се дължи контролът върху инспекцията, но подозираме, че се дължи на незабавното лечение с антиретровируси", обясни Саез-Сирион", пише вестникът и уточнява, че резултатите от изследването са представени в рамките на 8-ата конференция за патогенеза, лечение и превенция на ХИВ във Ванкувър, Канада.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Правителството предлага на Президента на Република България да награди с медал "За заслуга" проф. д-р Петър Симеонов за изключителния му принос за развитието на медицината у нас.  Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Проф. д-р Петър Симеонов е автор на 223 научни труда, съавтор на 5 съвременни учебника по урология, автор на 8 рационализации, една от които е удостоена със златно отличие. Проф. Петър Симеонов работи във всички области на урологията, като през целия му професионален път бъбречната трансплантация е основен приоритет. Той участва и в редица инициативи популяризиращи донорството. Проф. Симеонов от 20 години се занимава с учебната дейност в катедрата по урология на УМБАЛ "Александровска" ЕАД.
        Променя се структурата на Националния център по наркомании, като решението е взето  на днешното заседание на правителството. Това става ясно от прессъобщение на Министерски съвет. Предлага се структурата на центъра да бъде организирана в три дирекции - Дирекция "Административно-стопанско и правно обслужване", Дирекция "Национален фокусен център за наркотици и наркомании, проучвания и информация" и  Дирекция "Методологическо ръководство и координация на дейностите за намаляване търсенето на наркотици". Регламентирани са изрично и неговите функции, свързани с осъществяването на програми за лечение, за психосоциална рехабилитация и за намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества, които се осъществяват на територията на страната. Функциите, задачите и устройството на центъра са разписани в одобрения от кабинета правилник.