Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.07.2015)
       
        КОВЧЕГ И ПИРОНИ ПОДАРИХА ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА НЗОК
        С погребален ковчег и пирони болни от ревматологични заболявания се събраха пред сградата на НЗОК тази сутрин. Причината е промяна на критериите за лечението им с биологична терапия, предаде БГНЕС. Новите правила предвиждат от 1 август, едва след като пациент е бил 6 месеца на едно противовъзпалително лекарство и след това още 6 месеца на друго, чак тогава молбата за биологично лечение да може да бъде разгледана. Според протестиращите обаче през това време те ще бъдат подложени на болка, която инвалидизира, а след това лечението със скъпоструващите лекарства не е толкова ефективно. Според тях основната цел, с която НЗОК подготвя промени в критериите за лечение с биологични лекарства има за цел редуциране на средствата, заплащани за лечение на хора с ревматични заболявания, а не желанието за качествено и адекватно лечение и проследяване на състоянието на същите. Зам.-председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България Боряна Ботева поясни, че всъщност биологичните лекарства са най-ефективният метод за лечение на ревматични заболявания. Само че Здравната каса въвежда рестриктивни мерки, които ще доведат до влошаване на състоянието на пациентите. Ботева каза, че всеки един пациент с подобно заболяване води ежедневна борба с болката, за да живее нормално. Председателят на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит Роза Чеглайска връчи на говорителя на НЗОК зловещия подарък под формата на ковчег, който всъщност е зловещ като мерките на НЗОК. Тя обясни, че пациентите се чувстват излъгани от Касата и 4000 души ще останат без адекватно лечение и ще бъдат лишени от достоен живот. "С новите правила забивате последния пирон в нашия ковчег", каза тя. Багряна Маркова, говорител на НЗОК, отговори, че за лечението с биологични лекарства се изплащат огромна сума, а здравноосигурителният модел в България е солидарен.
 
        В СПЕШНАТА ПОМОЩ ВТОРИ СКОК НА ЗАПЛАТИТЕ
        "Предстои ново увеличение на заплатите в Спешна помощ с 20 на сто още от януари 2016 г." Това обяви вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в Добрич, където се срещна с кметове от областта във връзка със старта на мащабния инвестиционен проект на МЗ за модернизация на сектора. Той припомни, че в началото на тази година вече имаше един ръст от 20% за медиците в Спешната помощ, информира "Монитор". "Вече няма лекар, който да взема под 1000 лв. заплата, дори да е новопостъпил специалист. Фелдшерите получават най-малко - 750 лв.", отчете Шарков постигнатия положителен резултат. И изтъкна, че след първото увеличение на заплатите в Спешната помощ са постъпили 125 лекари, 95 медицински сестри и 68 шофьори. Самият проект за модернизиране на сектора е на стойност 85 млн. евро, като средствата са осигурени от Брюксел по Оперативна програма "Региони в растеж". По него ще бъдат оборудвани, пребазирани или ремонтирани общо 172 филиала, 28 центъра за бърза помощ и 35 спешни приемни в страната. Ще бъдат купени също 400 линейки. Общинските съвети трябва да одобрят промяна на ползваните по проекта общински имоти, като ги преобразуват в публична държавна собственост. Предвижда се резултатът в крайна сметка да бъде всички филиали на Спешна помощ да са еднакви в цялата страна и да предлагат еднакво качество на медицинските грижи.
 
        ПО-МАЛКО СГРЕШЕНИ БОЛНИЧНИ В НОИ
        Националният осигурителен институт  отчита значително по-малко сгрешени документи. Положителната тенденция се наблюдава след въвеждането на електронния регистър на болничните. Директорката на дирекция в института Даниела Асенова коментира, цитирана от БНР, че броят на грешките значително е намалял, защото самите програми не позволявали грешно попълване на данни. Преди най-честите грешки са били например при период от 5 дни временна неработоспособност да пише от 1-ви до 7-ми. Имало несъответствие на диагнозата като код и изписване на наименование, обясни Асенова. Формалните грешки водели до връщане, поправяне на документите. Сега те не се допускат, доволна е Даниела Асенова. НОИ ще приема по електронен път и декларациите на работодателите, които са условие за изплащането на болничният лист. Това ще стане от следващата година. Като потребители на електронната услуга ще трябва да се регистрират 100 000 фирми. Сроковете за плащане също ще бъдат скъсени чрез улеснения достъп на данни.
 
        Д-Р ДИМИТЪР ПЕТРОВ: БОЛНИТЕ С РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ, БОЛЕСТ НА БЕХТЕРЕВ И ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ НЯМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ПРИТЕСНЕНИЯ
        Болните с ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и псориатичен артрит нямат основание за притеснения. Онези от тях, които са на терапия с биологични средства, няма да бъдат лишени от тях. Това заяви днес пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, който разговаря с пациенти от няколко организации по повод техния протест пред осигурителната институция тази сутрин. Д-р Петров категорично заяви, че НЗОК е готова да приеме представители на пациентите като страна в разговорите и консултациите, които ще проведе с националния консултант по ревматология в края на тази седмица, допълва Zdrave.net. Става въпрос за уточнения на детайли по новите критерии и изисквания на касата, които целят не лишаване на болните от лечение, а покриването на ясни критерии и качествено диспансерно проследяване, уточни подуправителят на касата. От организацията на пациентите с ревматологични заболявания и още няколко пациентски организации алармираха за необходимостта от неотложни промени в Наредба 39 на здравното министерство за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Тези промени трябва да улеснят болните в подготовката на документите им за явяване пред комисия за започване на биологична терапия или за нейното продължение.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        След повече от 40 години чакане, МБАЛ Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология. Това съобщиха от лечебното заведение. Процедурата по изграждането му вече е в ход. Осигурено е финансиране от Министерството на здравеопазването и е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Офертите ще се приемат до 20 август тази година, а строителството се очаква да започне през есента, четем в Zdrave.net. Изграждането на новия Кръвен център бе повече от наложително. Сега отделението ползва няколко кабинета в бившата Първа поликлиника. Там е от построяването на поликлиниката през 1969 г. Стаите са тесни, лекари и кръводарители едва се разминават. Анкетните карти се попълват на крак в коридора. Стените в помещенията са олющени, ремонт не е правен от създаването на отделението. Няма тоалетни нито за кръводарителите, нито за персонала - лекари и сестри се качват до санитарния възел на четвъртия етаж на поликлиниката.

        ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ
        "Проблемът със задлъжнялостта на държавни и общински болници е хроничен и достатъчно масов. Това означава, че обяснението не може да бъде свързано само с индивидуални характеристики на отделните болници." Това пише в свой анализ във връзка с изнесения от МЗ доклад за състоянието на болниците програмният директор на "Отворено общество" Боян Захариев. На страниците на "24 часа" той прави преглед на данните от доклада и посочва: "Виждаме една доста небалансирана здравна система, в която може една болница да се поддържа финансово стабилна и да печели, използвайки същевременно неефективно публичните средства от НЗОК. Система, която позволява на едни да обират каймака, а други да изпадат във финансови затруднения и да бъдат обвинявани всяка година в лошо управление, защото поемат утайката на системата - тежките и зле финансирани спешни случаи, включително спешни случаи със здравно неосигурени, недофинансираните и нежелани клинични пътеки, районите с неплатежоспособно население в една здравна система, която толерира ненормално високи частни разходи."
        "Труд" пък информира за очаквана продажба на корпус от болница. "Здравната реформа, която позволява продажба на неизползвани сгради от болниците, ще облекчи приватизацията на цял корпус (4-етажна сграда със застроена площ от 2800 кв.м) от МБАЛ "Св. Иван Рилски" АД в Разград" алармираха медици в изданието. Така нареченият Втори корпус е ремонтиран и с добра енергийна ефективност, с асансьори и операционна. Но е празен - от него са преместени 5 отделения - по белодробни болести, гастроентерологично, очно, инфекциозно и психиатрично. Според хора от персонала бъдещият собственик на масивната сграда ще е частният център "Вита Медика". Шеф на болницата е д-р Марин Керчев, а собственик на центъра е съпругата му д-р Евгения Керчева", четем във вестника.
        "Телеграф" пък се спира на цените на някои лекарства. "Лечението на летни вируси излиза по-евтино на гръцкото море, отколкото по родното Черноморие, показа проучване на "Телеграф". При средна заплата в Гърция от над 800 евро по данни за миналата година, едно от най-масовите лекарства против диария там струва едва около 1,60 евро за 6 капсули. Това прави малко над 3 лева за опаковка. За толкова може да се закупи илачът от аптеките по курортите на Беломорието.
        Няколко издания информират и за откраднат вчера служебен автомобил на здравното министерство. Според пресата, автомобилът е ползван от зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков. "Това не е луксозен автомобил, смятаме, че е откраднат за части", коментираха разследващи пред медията. В средите на автокрадците има практика, когато задигнат автомобил, който се окаже на важен човек в държавата или институция, да го оставят някъде на аварийки. Подобен беше случаят със служебен джип БМВ ХЗ на ГДБОП. Тойотата обаче може да е била открадната и от апаши от провинцията и вече да е разглобена, допускаха вчера криминалисти".