Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.07.2015)
       
        МЕДИЦИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВАРНА ЩЕ ОТКРИЕ ФИЛИАЛ В ШУМЕН
        Медицинският университет във Варна ще открие филиал в Шумен. Това решиха на днешното си заседание депутатите от парламентарната здравна комисия. В него ще се обучават 80 медицински сестри и 80 акушерки. От Министерството на образованието отбелязаха, че в града са налице съответната материална база и необходимите преподаватели. Предложението бе адмирирано от ръководствата на БЛС и БАПЗГ. Зам.- председателят на Лекарския съюз проф. Огнян Хаджийски посочи, че липсата на професионалисти по здравни грижи в страната е сериозен проблем за лечебната дейност, научаваме от Zdrave.net.. Той отбеляза, че в дори в болница като "Пирогов", където работи, има недостиг на кадри, а част от сестрите са в пенсионна възраст. "Какво остава за регион като Шуменския", попита лекарят.  Председателят на БАПЗГ Милка Василева пък заяви, че се надява депутатите да вземат такива управленски решения, които да осигурят оставането на новозавършилите професионалисти по здравни грижи в България.
        Депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Петров отбеляза, че при следващото такова искане за откриване на нов филиал би било добре народните представители да разполагат със статистика колко от новозавършилите професионалисти по здравни грижи остават да работят в страната. Неговият колега д-р Дарин Димитров изрази притеснение, че нивото на акушеро-гинекологичното отделение в областната болница в града не е най-високото и това би затруднило обучението на акушерките. Според него при следващото такова искане за откриване на филиал би трябвало да се обърне повече внимание каква е базата за обучение.  Д-р Емил Райнов от БСП пък каза, че има нужда от повече специалисти по здравни грижи, но трябва да се помисли как тези хора да бъдат задържани в България. Той напомни, че това е задължение на депутатите и те могат да го направят чрез предложения за промени в Закона за лечебните заведения.
        Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков каза, че през периода 2009 - 2014 г.  "Здравни грижи" са завършили 4210 души. "От тях безработицата е само 2,28%. От тях в осигурителната система са включени 81% на среден осигурителен доход 718 лв. Средният успех на дипломата на влезлите в тези специалности е 5.00 и 5.01, което показва, че това са сравнително добри студенти. Т.е. истинският проблем е как да ги задържим в България", заяви той.
 
        ЗНАКОВО ОТСЪСТВИЕ НА ДЕПУТАТИ ОТ ДСБ
        Половината от групата на Реформаторския блок знаково е бойкотирала проектозакона за лечебните заведения, който е важен елемент от реформата на министър Петър Москов. С него се въвежда националната здравна карта, която трябва да каже във всеки регион от колко болнични легла има нужда и кои болници ще могат да сключват договор с касата, информира "Преса".  Проектът беше одобрен на първо четене във вторник късно вечерта от 102-ма депутати. Той е минал със 70 гласа от групата на ГЕРБ. Патриотите и АБВ също са спазили коалиционния си ангажимент и голяма част от тях са го одобрили, но изненадващо точно групата на Москов е отсъствала наполовина. "За" са гласували само 12 от общо 23-ма. Всеки от 11-те отсъстващи има различно обяснение защо не е бил в залата. Четирима от хората на Кунева са решили да пропуснат важното гласуване - Антони Тренчев, Бойка Маринска, Борис Станимиров и Димитър Танев. Липсвал е коалиционният партньор Корман Исмаилов, както и двама от СДС - Борислав Миланов и Костадин Марков. Най-голямата изненада са депутатите, близки до ДСБ и Москов - Борис Станимиров, Петър Славов и Станислав Иванов. Проектозаконът за лечебните заведения няма да се гледа на второ четене до края на тази сесия, защото няма време, и остава за есента, съобщиха от здравната комисия.
 
        ОБСЪЖДАТ НЕДОСТИГА В БЮДЖЕТА НА НЗОК
        На заседание на Надзорния съвет на Здравната каса се очаква да бъде обсъден недостигът на пари за лекарствата за домашно лечение. Изчисленията показват, че не стигат над 100 млн. лв.  Това са плащанията към аптеките, които отпускат медикаменти на хронично болните пациенти с рецептурна книжка и с намаление, научихме от ТВ7. Надзорниците ще обсъждат и обществена поръчка за закупуване на леки автомобили за нуждите на Касата. Точката е включена в дневния ред, въпреки че миналата седмица беше декларирано, че всички разходи ще бъдат пренасочени за покриване на недостига.
 
        ИЗЧЕЗНАЛО ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ ОБРАЗУВАНЕТО НА КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ
        Проблемът с паралелния износ на лекарства се задълбочава. Такъв извод можем да си направим от две публикации в пресата днес. "Телеграф" алармира за изчезнало лекарства срещу образуването на кръвни съсиреци, като цитира ЦЗПЗ.
"Става въпрос за медикамента "Pradaxa" който се прилага за предотвратяване на образуване на тромби при пациенти със сърдечни заболявания и след големи операции. Лекарството се покрива частично от Здравната каса. Заради недостига му обаче на пациентите се налага да обикалят различни райони, за да го намерят", четем в ежедневника. "От НЗОК признаха за проблема. Оттам обаче уточниха за изданието, че фирмата представител на медикамента у нас е уверила, че е внесла достатъчно количества за нуждите на българските пациенти", пише още изданието и отбелязва, че в случая най-вероятно отново се касае за износ на лекарства.
 
        ПЕРИОДЪТ НА ТРУСОВЕТЕ ЗА ВМА ПРИКЛЮЧИ И В МОМЕНТА ТЯ СЕ НАМИРА В РАВНОВЕСИЕ
        Това заяви началникът на ВМА генерал-майор професор Николай Петров по време на общо събрание на личния състав на болницата, на което бяха представени данни за финансовото й състояние, съобщават от болницата. На отчета присъстваха и тримата заместник-началници на ВМА - полк. проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. и полк. доц. д-р Любомир Алексиев, д.м. Според изнесената информация за 2014 г. ВМА е на трето място в страната (след университетските болници в Пловдив и Варна) като предпочитана болница за пренасочване на пациенти от друго РЗОК в страната. В същото време болницата е на 6-о място в страната по изплатени средства за оказване на спешна помощ и други високоспециализирани дейности от НЗОК. Сравнявайки разходите за януари - юни 2014 г. и януари - юни 2015 г., се отчита намаляване със 17,5 млн. лв. при същия обем и качество на лечебния процес. Драстично намалени са разходите за периодична доставка на резервни части за медицински апарати и системи от 5,4 млн. лв. на 960 хил. лв., или 83%. Абонаментно и сервизно обслужване на медицинска апаратура (всички фирми) е свито с  53%; разходите за охрана - с 37%; разходите за видеонаблюдение - с 50%, за почистване и полиране на подови настилки - с 50%. Преминавайки на самостоятелно обслужване, са постигнати икономии от 87% от пералните услуги и 78% от разходите за почистване. Разходите за лекарства и консумативи също са свити с 39%. Според извършения анализ диагностично-лечебния процес запазва своето ниво и ВМА продължава да бъде едно от най-предпочитаните лечебни заведения на страната.
 
        2018 Г. В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ВНЕДРЕНА СИСТЕМА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ
        С цел противодействие на разпространението на фалшиви лекарствени продукти, Европейският съюз прие Директива за борба с фалшифицираните лекарствени продукти. Директивата изисква създаването на национална система във всички страни членки за верификация на лекарствените продукти. Националните системи ще са свързани с европейската и ще работят в синхрон с нея, четем в Zdrave.net. Усилия за изграждане на национална система за верификация на лекарствени продукти в България обединяват Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българският фармацевтичен съюз. На официална церемония вчера петте организации подписаха Меморандум за сътрудничество и започват консултации за създаването на национална организация за верификация на лекарствени продукти, която да разработи и впоследствие да управлява системата. Общата цел е от началото на 2018 г. в България да има внедрена система за верификация на лекарствени продукти, която да функционира в синхрон с европейската и да гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшифицирани лекарствени продукти, информират организациите.