Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.07.2015)
       
         ГЛАД ЗА ЛЕКАРИ В КЮСТЕНДИЛСКО
        Недостиг на лекари в Кюстендилско, отчитат от Бюрото по труда в областния град. Обявените свободни позиции за медици са 13, като всички те са за Спешен център Кюстендил. Там повече от година се търсят медицински специалисти, но такива до този момент не са се появили. Част от екипа се състои от вече пенсионери заради липсата на млади кадри, които да попълнят необходимите бройки.  Сред другите причини за липсата на кандидати е натоварената работа и ниското заплащане, научаваме от "Монитор".
Търсени кадри в Кюстендилско са и учителите. Общо 7 са обявените свободни позиции за преподаватели по български език и литература, музика, изобразително изкуство и начални учители, показват данните от Бюрото по труда.  Близо 40 са обявените свободни работни места за шивашките цехове в региона. "На днешно време е по - добре да си шивачка, отколкото учител или лекар. При нормално заплащане с извънреден труд може да получиш между 600-800 лв. Тогава защо човек да се бъхти и да учи за учител или лекар", коментира 32-годишната учителка по френски Даниела Петрова.
 
        МИСТЕРИОЗНАТА СМЪРТ НА БЕБЕТА Е ПОКАЗАТЕЛНА ЗА ЗДРАВНАТА И СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМИ, СПОРЕД Д-Р ХАСЪРДЖИЕВ
        Случаите на мистериозна смърт на бебета в България са показателни, че здравната и правосъдната системи са най-нереформирани. Това обяви пред "Тази сутрин" д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
        Миналата седмица БТВ представи втори случай не неустановена смърт на бебе в Бургас. Вече две години майката - Нина Мандраджиева, се бори да разбере истината за бебето си. Този, както и първият подобен случай, са свързани с един и същи неонатолог, а прокуратурата мълчи. Общото е също, че е трудно да се намери вещо лице - лекар, което да помогне в разследването. "Лекарите се притесняват да пишат експертизи срещу свои колеги. Това е проблем да тръгнат делата срещу лекарски грешки", коментира още Хасърджиев. Според него в конкретния случай грандиозен проблем е, че от родителите не е поискано информирано съгласие за интубация на детето и не им е предадена медицинската документация. Освен това болницата е взела 1815 лв. по клинична пътека за дете, което е живяло 4 часа, а парите се полагат за дете, което е живяло от 3 до 5 дни. Хасърджиев смята, че докато няма отнети лицензи на болници за такива нарушения, подобни абсурди ще съществуват. Той напомни, че неговата организация отдавна настоява да се разреши международни експерти да са вещи лица по такива дела, сега законът го забранява. Настояват и за нов закон за защита на пациентите.
 
        СЪС 708 БРОЙКИ МЗ НАМАЛЯВА ЩАТА В ПОДОПЕЧНИТЕ СИ СТРУКТУРИ
        Здравното министерство свива щата в структури под неговата шапка и намалява разходите за персонал. Това е записано в проектопромяна на Устройствения правилник на ведомството, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане. Системата, в която се съкращават най-много щатни бройки, е тази на Домовете за медико-социални грижи за деца, където числеността на персонала се намалява от 2290 на 1616, четем в Zdrave.net. Съкращаването на 674 щатни бройки в тази система се дължи основно на закриването на домове за деца - в най-кратки срокове ще бъдат закрити осем пилотни ДМСГД в градовете Габрово, Монтана, Перник, Пловдив, Пазарджик, Русе, Търговище и София. Останалите бройки са за сметка на националните центрове по заразни и паразитни болести и по радиобиология и радиационна защита. Първият намалява персонала си с 26 щатни бройки, а вторият - с осем. Общите разходи за персонал на Министерство на здравеопазването са в размер на близо 177,5  млн. лв., а разходите за персонал без центровете за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници и центровете за трансфузионна хематология възлизат на около 59,8 млн. лв. В проектодокумента няма информация каква икономия ще реализира ведомството от съкращаването на 708-те щатни бройки.
 
        САМО 11 ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ В СТАБИЛНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ
        "Едва 11 от общо 65 държавни болници работят на печалба и са в стабилно финансово състояние, сочи анализ на здравното министерство, който беше представен пред ресорната парламентарна комисия. Останалите държавни клиники имат изключително големи проблеми, поне 30 са на ръба на фалита и държавата ще прави спешни оздравителни програми за тях." Това пише днес "Капитал Daily", който се спира на анализа на МЗ от миналата седмица.
"От анализа на здравното министерство става ясно, че въпреки всички условности има и добре управлявани държавни болници, но само единайсет. Това са университетските болници "Св. Иван Рилски" - София, и "Д-р Георги Странски" в Плевен, както и "Св. Анна" - София, психиатричната "Св. Наум" - София, и многопрофилните болници в Монтана и Шумен, както и пет санаториума и белодробни клиники. Всички те работят на печалба и нямат никаква нужда от преструктуриране", отбелязва изданието и допълва: "Това обаче по никакъв начин не може да се каже за останалите.
 
        ПРОМЕНИ В НАРЕДБА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
        "24 часа" се спира на промени в наредба на столична община, засягаща шефовете на общинските болници в града. Според промяната, те ще могат да практикуват лекарската си специалност до 30 часа месечно. "Досега директорите нямаха право да получават друго възнаграждение извън мениджърската си заплата, което на практика им забраняваше да упражняват специалността си, обясни общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова. Шефовете на болници обаче няма да имат право да участват в екипи, избрани от пациента", пише вестникът