Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.07.2015)
       
        ДЕСЕТ БОЛНИЦИ ПРЕПРОДАВАТ ИЗВЪН СТРАНАТА БЕЗПЛАТНИ ОНКОЛЕКАРСТВА
        Десет болници препродават извън страната безплатни онколекарства, които им се отпускат за болните  от Националната здравноосигурителна каса.  Те вече се проверяват, съобщи подуправителят на касата д-р Димитър Петров вчера. Лечебните заведения са в цялата страна, лаконичен бе той, но не посочи къде са, тъй като в някои от тях вече се извършват проверки, а в други ще започнат всеки момент. Оказва се, че въпросните болници са се снабдявали със скъпи медикаменти за лечение на рак, които НЗОК у нас осигурява напълно безплатно за пациентите, информира "Монитор". Те обаче не са стигали до болните. В схемата по отпускането им са и лекарски комисии, които са разписвали протоколите. Инспектори от касата започват проверки и на аптеки, също в различни градове на страната, за които също има сигнали, че въртят реекспорт с безплатните медикаменти за онкоболните. Те са подадени от пациенти. В началото на миналия месец първата подобна схема за източване на касата с такива медикаменти бе засечена в онкодиспансера към Многопрофилната болница във Варна. Там не бе открит скъпоструващият  херцептин за десетки хиляди лева, който се оказа доставен за болните, но без документация да им е отпуснат. Същевременно лекарството не бе открито и в аптечния склад на диспансера. Подобни липси лъснаха и в Специализираната болница по онкохематология в София. И двете лечебни заведения се разследват в момента от Икономическата полиция.  За да се прекрати спекулата със скъпите лекарства, за които касата плаща стотици милиони всяка година, обмисляме залепването на стикери върху опаковките на тези от тях, които се отпускат безплатно, каза още д-р Димитър Петров. По думите му в страната ни онкозаболяванията, захарният диабет и някои други диагнози се лекуват предимно с медикаменти от т.нар. първа линия, които са и най-скъпи. Тези лекарства са иновативни и в Европа се изписват само за най-тежките случаи
Предвижда се те да бъдат предоставяни само ако медикаментите от т.нар. втора линия, които са една идея по-стари, но също оригинални и надеждни, не помогнат. 
Как точно лекарите и комисиите по лекарствата ще процедират за изписването и отпускането на тези лекарствени продукти ще бъде регламентирано в специална наредба, която се очаква да бъде готова до 15 септември.
 
        ПАКЕТИТЕ С ХРАНИ ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ЩЕ РАЗДАВА БЧК
        Както и в предни години Българският Червен кръст ще раздава пакетите с храни за бедните хора, след като агенцията за социално подпомагане сключи договор с организацията. Пакетите обаче ще стигнат до хората най-рано през есента, след като социалното министерство не организира търговете по-рано и миналата зима остави най-уязвимите без храни, въпреки че по програмата на ЕС имаше бюджет. В момента тече и обществената поръчка за избор на фирми, които трябва да доставят 21 вида хранителни продукти - ориз, брашно, нектар, лютеница, мед, леща, обикновени бисквити и др, съобщава "Сега".Според информацията на АСП БЧК ще раздаде пакетите на 265 хил. българи и семейства - това са хората, които получават целевите помощи за отопление, и 10 хил., които са пострадали при бедствията от миналата година насам. БЧК трябва да организира складове и раздавателни пунктове във всички 265 общини. Партньорската организация ще привлича и доброволци, които да участват в раздаването на пакетите, става ясно от съобщението на АСП. Процедурата е само за тази година и за нея БЧК ще получи 1.2 млн. лв. Отделно за храните ще се дадат близо 24 млн. лв. за тази година. Програмата ще продължи до 2020 г., а общият й бюджет е близо 247 млн. лв. до края на програмния период. Част от парите ще отидат за обществените трапезарии - целта е да се увеличат и да работят през цялата година. Към момента има 180 обществени трапезарии, които работят само от ноември до април.
 

       ЗАРАДИ ЛИМИТИТЕ МБАЛ АСЕНОВГРАД ИЗПАДНА В КРИЗА
        Заради наложения лимит на бюджета болницата в Асеновград изпадна в тежко положение. Това четем в "Zdrave.net" директорът на лечебното заведение д-р Иван Червенков. Той отбеляза, че месечните загуби на болницата са в размер на 130 000 лв. По думите му, има и забавяне на плащанията от страна на НЗОК. Според него лечебното заведение има да получава около 300 000 лв. за хемодиализа. "Вече имаме финансов ресурс единствено да плащаме заплатите на лекарите. След като лимитът ни ограничава да приемаме пациенти излиза, че след 15-20 число на месеца трябва да затворя болницата", заяви той. Д-р Червенков добави, че наложените лимити лишават МБАЛ Асеновград от около 27% от миналогодишната клинична дейност. Той каза, че е изпратил писмо до общинския съвет и кмета, в което описва ситуацията в лечебното заведение.
Междувременно д-р Червенков съобщи, че е получил глоба от НЗОК в размер на 1600 лв., заради нарушения в документацията по предоперативните епикризи на пациентите. Според касата в някои от формулярите липсват данни , като дата на изготвяне и предоперативна диагноза.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        От 1 юни тази година тестово стартира дистанционното отчитане на електронните отчетни документи на аптеките, договорни партньори  на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от пресцентъра на осигурителната институция. Това стана възможно благодарение на разработените и внедрени нови услуги от ІТ експертите на институцията, съвместно с Българския фармацевтичен съюз. Услугите улесняват аптеките, които могат да се отчитат в рамките на 24 часа дистанционно, без да е необходимо да посещават офисите на РЗОК. Дистанционното отчитане през персонализираната информационна система на здравната каса дава възможност за повишаване на контрола върху дейността на договорните партньори, уточняват от касата. Отчетите се подписват с електронен подпис на управителя на съответната аптека и е ясно кой носи отговорността за подадените данни, допълва Zdrave.net. Освен това, системата открива несъответствия между издадените рецепти и регистъра на рецептурните книжки на хронично болните - валидни ли са рецептурните книжки и диагнозите, отразени в тях, което дава възможност за контрол и корекции. От първи юли т.г. аптеките, договорни партньори на НЗОК, могат да подават своите отчети само дистанционно през портала на институцията.
        Премахването на лимитите за онколекарствата в болничната помощ е положителна стъпка от гледна точка на пациентите, но не е достатъчна. Това коментира пред  Zdrave.net управителят на МБАЛ "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев. Той отбеляза, че смисълът на тази мярка се губи при положение, че не са премахнати лимитите за влизане в болница въобще. По думите му, онколечението не е само даване на лекарства и ако то е лимитирано има опасност болният да не стигне до прием в лечебното заведение и да не получи медикаменти. "Де факто когато има лимити няма значение, че са отпаднали тези за лекарствата", каза той.
Д-р Болтаджиев заяви, че е необходимо да се премахнат лимитите на болниците и изрази съжаление, че вчера петчленен състава на Върховния административен съд ги върна. "Не очаквам нещо кой знае колко по-благоприятно за пациентите и за болниците", добави той.