Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.07.2015)
       
        20 % ОТ ХОРАТА НЯМАТ ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ
        20 на сто от хората с ниски доходи нямат достъп до медицински грижи, обяви постоянният представител на Световната банка в България Антъни Томпсън. Между 6 и 12% от населението пък не е обхванато от здравната каса. 4% от домакинствата преминават под линията на бедността, защото трябва да си доплащат за лечение, а частните разходи достигат до 47 на сто от всички средства, които се плащат на здравната система. Данните са от доклад на Световната банка, информира "Сега". Изводите от доклада се, че финансирането на здравната система в България е добро на фона на други сравними с нас страни, но тук големият брой болници и лошата организация поглъщат неефективно парите. Затова Европейската комисия препоръчва България да намали броя на болничните легла, да подобри достъпа до здравни грижи и да повиши ефективността на инвестираните средства. Сред препоръките е още да се намали или премахне финансовият натиск върху пациентите, за да имат равен достъп до здравеопазване. Антъни Томпсън посочи как парите у нас се харчат неефективно: "В 55% от болниците повече от 1/3 от пациентите са могли да бъдат лекувани амбулаторно". Първичната помощ в България е така организирана, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациентите към болниците, допълни той.
        "Странно е, че когато министърът или премиерът посочи проблема с раздутата болнична инфраструктура, опозицията започва да ги нарича убийци и престъпници. Когато обаче същото нещо кажат експертите на СБ и ЕК, всички изведнъж се съгласяват." отбеляза Петър Москов.
 
        НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА ОРЯЗВА С 20% БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА
        Вчерашното заседание на съвета "Партньорство за здраве" очаквано е централната здравна тема в днешната преса. Вестниците избират различни акценти, сред които липсата на достъп до лекар на част от населението, както и сериозното доплащане от джоба на пациента. И още: "Анализът сочи, че у нас няма недостиг на лекари, каквото е разпространеното схващане. Истината била, че прекалено малко от тях работят в първичната помощ."
        "Труд" пише: "Поне 20% от болничните легла у нас ще трябва да се съкратят, когато Националната здравна карта стане задължителна от догодина. Това съобщи пред изданието здравният министър д-р Петър Москов, след като изслуша препоръките на ЕК и на Световната банка за сектора. Очаква се до края на месеца картата да се превърне в законодателен акт, след като парламентът гласува промените в Закона за лечебните заведения."
        В "Капитал Daily" откриваме статия на Живко Иванов от финансово-счетоводна къща "Симбула", посветена на приватизацията на болниците. "Както при голяма част от промените в здравеопазването, и за това предложение не бяха посочения достатъчно ясни аргументи защо то ще доведе до подобрение в системата, да не говорим за статистика, която да подкрепи. Предложението беше оттеглено със същата липса на аргументация", констатира авторът. Иванов посочва, че болниците са социални институции, но този статут в никакъв случай не ги освобождава от необходимостта да функционират секторно ефикасно и икономически ефективно, допълва Zdrave.net. "Приватизацията им беше забранена през 2001 г., като едновременно с това пазарът на болнична помощ беше отворен за частни инвеститори, които изградиха нови лечебни заведения, вместо да обновят съществуващите. Именно благодарение на частните инвеститори в България се появиха първите модерни медицински апарати, които в голямата си част бяха екзотика за публичните болници по онова време. Едва след 2006-2007 г. започна обновяването и на тяхната материална база и медицинско оборудване, но до голяма част, особено тези с общинска собственост, този процес още не е достигнал", коментира Иванов.
Според него, забраната за приватизация е до голяма степен в основата на проблемите, които изпитва здравната ни система в момента. "Освен че достъпът на мнозинството пациенти до модерно медицинско оборудване беше отложен с 5-6 години, се създаде пазар, отворен за всеки нов играч, но без механизъм за отпадането на неефективните участници. И това е в пряка връзка с постоянно нарастващите разходи за болнично лечение", посочва той.
 
        "СОЦИАЛДЕМОКРАТИ" ПРИЗОВАВАТ МОСКОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА
        Парламентът и правителството са подведени от здравния министър Петър Москов относно реформата в здравеопазването, категорични са от политическото движение "Социалдемократи". Те призовават Москов да подаде оставка, а ако това не се случи, Бойко Борисов да му я поиска. Социалдемократите са категорични, че са напълно неприемливи поправките в Закона за здравното осигуряване, според които пакетът медицински услуги се разделя на основен и допълнителен, съобщава "ДУМА". Абсурдни са идеите за приватизация на болници и за сливане на болници. Социалдемократите предлагат спешни мерки, сред които строг контрол на разходите в системата, ефективна програма за спиране на корупцията в лечебните заведения, въвеждане на задължителен втори стълб на здравното осигуряване по подобие на пенсионния модел, за да може да се предлагат на пациентите допълнителни и скъпоструващи здравни услуги, създаване на специализиран здравен фонд за скъпоструващо лечение на пациенти с тежки заболявания.
       
        МБАЛ ШУМЕН С НОВ ДИРЕКТОР: Д-Р АТАНАС АТАНАСОВ
        Дни след като влезе в директорския борд на шуменската болница, д-р Атанас Атанасов бе избран за неин директор. Вече бившият шеф на болницата в Нови пазар е подписал договор, но все още не е встъпил в длъжност, тъй като не е вписан в Търговския регистър, четем в dariknews.bg. Решение за смяната на досегашния директор на болницата в Шумен д-р Юлия Димитрова е взето по време на Общо събрание на акционерното дружество, провело се вчера в Министерство на здравеопазването. Д-р Димитрова ще поеме поста на заместник-председател на Съвета на директорите, а председател е Ваня Величкова. Д-р Атанасов все още не коментира приоритетите за работата си на новия пост, заявявайки че ще изчака да поеме официално поста на директор.
 
        ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ В ТЕТЕВЕНСКАТА БОЛНИЦАТА Е ЗАТВОРЕНО
        Един месец отделението по акушерство и гинекология в болницата в Тетевен е затворено. Причината е, че и тримата лекари напуснаха в края на април месец. След скандала с отношението на лекарката Нина Байчева към родилка и трагичния край на израждането - новороденото момиченце е починало, агенция "Медицински одит" започна производство по случая, научаваме от news.bg. Днес обаче изтича едномесечният срок, даден от министъра на здравеопазването Петър Москов на община Тетевен и ръководството на болницата в града да намерят лекари специалисти за работа в отделението. Ако не се намерят лекари, каквато е ситуацията към настоящия момент, отделението следва да бъде закрито, тъй като не отговаря на никакви изисквания за персонал. За това, че до този момент няма никакви подадени молби за работа в отделението потвърди пред БНР директорът на Регионалната здравна инспекция в Ловеч, доктор Цветолюба Генкова. Председателят на Общинския съвет в Тетевен Нако Наков обаче уверява, че той лично вече е уговорил специалист от Свищов и в момента се водят разговори с местни лекари. Той очаква до края на седмицата, те да бъдат назначени. Председателят на Общинския съвет съобщи и че ако отделението по акушерство и гинекология продължи да функционира, община Тетевен ще осигури близо сто хиляди лева от резерва в бюджета си като финансова помощ на болницата.
 
        АНАЛИЗ ЗА ДЕЙНОСТТА НА НЗОК ПРЕЗ 2014 Г. ОТЧИТА: НЕПРЕКЪСНАТО НАРАСТВАТ СРЕДСТВАТА ЗА ЛЕКАРСТВА
        Анализ на дейността на НЗОК през 2014 г. сочи необходимост от разширяване и подобряване на контролните функции на здравната каса, както и от насочване на повече средства в дейности на профилактика в извънболничната помощ. Изводите са направени в годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за миналата година, одобрен днес от кабинета. Документът съдържа информация за организацията и управлението на НЗОК и представя подробно нейната дейност, информират от правителствената пресслужба. Направеният анализ на разходите за лекарствени средства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за 2014 г. показва тенденция на непрекъснато нарастване. Продължава очерталата се през годините тенденция към увеличаване на относителния дял на обръщащите се към системата здравноосигурени лица с регистрирани по няколко хронични заболявания и ползващи предимно напълно или във висок процент заплащани лекарствени средства.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 56 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Средствата са предназначени за закупуване на експериментално вещество за лечение на болестта на Нийман Пик тип С. Така ще бъде подпомогнато лечението на дете, страдащо от изключително рядката болест, която приключва с фатален край. Понастоящем лечение с експерименталното вещество се прилага при повече от 20 деца в САЩ, Испания и Норвегия, намираме в Zdrave.net. Поради липсата на обща норма за прилагане на т. нар. състрадателно (милосърдно) лечение, Изпълнителната агенция по лекарствата е съгласувала по изключение вноса на HPbCD от производителите му в САЩ и Швеция в България. На детето ще се проведе индивидуално лечение от екип от специалисти, при непрестанно съблюдаване на изисквания на добрата медицинска практика и всички налични приложими ръководства на Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата.