Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.07.2015)
       
         ТОТАЛЕН ДЕФИЦИТ НА ЛЕКАРИ, ПЕНСИОНЕРИ ВЪРТЯТ СКАЛПЕЛА
        Тотален дефицит на лекари има вече във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор" вчера. Цели области са останали без медици от възлови направления.  Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка. В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст. При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града. Това са София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници. Общият им брой е 42. Заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти.  Родилните отделения в тях вече получават по-малко пари от здравната каса. На път сме да останем и без детски хирурзи. За цяла България те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници. Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове. Повечето от лекарите в Смолянската болница "Д-р Братан Шукеров"са в пенсионна и предпенсионна възраст, защото младите лекари се броят на пръсти. Без по-възрастните колеги не бихме могли да покрием изискванията и да работим по договор със здравната каса, каза нейният директор д-р Марин Даракчиев. Не сме върнали млад медик, ако иска да постъпи при нас, но почти няма кандидати, допълни той. Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти. В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев. Другата, по думите му е, че лекарите - обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите. По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.
 
        ГАБРОВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ПОТЪРСИ ПОМОЩ ОТ МИНИСТЪР МОСКОВ ЗА ВЕЩИ ЛИЦА ПО ДЕЛО СРЕЩУ ЛЕКАРИ
        Габровският Окръжен съд изпрати писмо на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, с което иска съдействието му по дело срещу двама лекари, четем в Zdrave.net. Причината е, че нито един хабилитиран експерт не желае да участва в делото срещу своите колеги. Така окръжният съд не може да попълни състава от лекари, необходим да се направи 7-членна съдебномедицинска експертиза. Същевременно наредба дава право на министъра на здравеопазването да осигури вещи лица с помощта на националните си консултанти. Подсъдими по делото са двама лекари от акушеро-гинекологичното отделение на габровската болница. Те са обвинени за смъртта на 30-годишна родилка и нейното дете. Преди година и половина бебето на Десислава Манолова почина часове след раждането си, заради поглъщане на околоплодни води. Няколко дни след това майката почина в Клиниката по реанимация на плевенската университетска болница от отравяне на кръвта, предизвикано от стафилококова инфекция. Малко след това Габровската окръжна прокуратура се самосезира и внесе обвинителен акт срещу ръководителя на АГ-отделението в Габрово и лекарката, водила раждането. Досега по делото бяха изслушани мненията на две комплексни петорни медицински експертизи. Те бяха съставени от експерти от София и тяхното заключение беше, че има серия от нарушения в Габрово и в Плевен като бездействие и нарушение на медицинските стандарти. Защитата на подсъдимите поиска седемчленна медицинска експертиза. Съдията по делото Пламен Попов се обърна за съдействие към редица лечебни заведения, но отвсякъде получи отказа за участие в експертната група.
 
        ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦА НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВА НА ПОСТА СИ ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ГОДИНИ
        "Стандарт" информира, че здравното ведомство ще поеме таксата за обучение не на 221, а на всички специализанти, които учат по старата Наредба 34. Обещание за това е поел министърът по време на дискусия, която се проведе вчера във Варна. "Планираме таксата от 180 лева да се покрива със средства по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Най-вероятно това ще стане от септември, заяви Москов", четем във вестника. От материала става ясно още, че Москов е обещал всички медицински университети в страната да получат право да провеждат изпити за придобиване на специалност от младите лекари, допълва Zdrave.net. "Мерките на здравното министерство за задържане на младите лекари в България дават първите си резултати. По-малък е броят на медиците, които искат да заминат за чужбина, сочат данните на здравното ведомство за първите шест месеца на тази и миналата година. Общо 202 свидетелства за работа извън страната е издало министерството на лекари през 2015-а срещу 261 за 2014-а. При медицинските сестри пък цифрите са съответно 144 за полугодието на 2015-а срещу 172 за това на 2014-а", пише още изданието.
        Директорите на болници не трябва да остават на поста си повече от пет години. Това казва за "Труд" проф. д-р Филип Куманов. "За ръководителите на държавата съществува мандатност и изборност, а за началниците на болниците не се предвижда. Както навсякъде, така и в здравни институции ръководители, заживели с убеждението за несменяемост, постепенно се окопават и в тях се вкоренява непоклатимо чувството, че са непогрешими. Ограждат се с "верни" съратници, с които започват да изолират колеги с мнение, различно от тяхното, пък дори и когато то е рационално", посочва той пред изданието.
        "Капитал Daily" също отчита проблем с лекарите ни. "Общо 275 удостоверения на български лекари за работа в чужбина е издал Българският лекарски съюз (БЛС) за първите шест месеца на годината. Това съобщи д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, в Плевен по време на кръгла маса за създаване на здравен клъстер. В последните дни на месеца сертификатите за работа зад граница, поискани от доктори, са се увеличили с още шест и в момента са 281. Ако медицинските лица напускат със същите темпове, в края на тази година ще има най-голям отлив на лекари от 2008 г. досега", четем в ежедневника.