Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.07.2015)
       
        ПЕТЪР МОСКОВ Е ДАЛ НА ПРОКУРАТУРАТА БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦА "СВ. АННА"
        Министърът на здравеопазването Петър Москов е дал на прокуратурата бившия вече директор на столичната болница "Св. Анна" Димитър Димитров. Сигналът е заради загубата на близо 7 млн. лв. от парите на болницата, които са били вложени във фалиралата КТБ, поясни Москов пред БТВ. Преди да стане министър, Москов работеше именно в "Св. Анна". Наскоро Димитров беше и уволнен от Москов от директорското място в болницата, отново заради неспазването на изискването да не се влагат повече от 25% от парите на държавните търговски дружества в една и съща банка, научаваме от "Сега". Москов цитира вчера протокол от заседание на ръководството на болницата от края на март м.г., в което се е обсъждало решение на общото събрание парите в КТБ да бъдат преразпределени в други банки. Бордът е подкрепил решението на общото събрание, единствено Димитров е бил против парите да се местят. Според Москов бившият директор е казал, че гласува против, защото постановлението на Министерския съвет за избягване на концентрацията на средства в една банка не било над законите на Република България. "Когато има взето решение на борда, директорът е длъжен да го изпълни. Димитров не само не се е съобразил с решението, но по-малко от месец преди формалния фалит на КТБ е вложил още 200 000 лв. от парите на болницата - субсидия, дадена от министерството на здравеопазването", каза още Москов. "Губейки близо 7 млн. лв., д-р Димитров е ощетил служителите на болницата и пациентите и затова сезирам прокуратурата", заяви министърът. Димитър Димитров пък отвърна, че е гласувал против изваждането на парите от КТБ, защото това е щяло да доведе до загуба от 100 000 лв. на болницата.
 
        УВОЛНЕНИТЕ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ С ОТГОВОР КЪМ МИНИСТЪР МОСКОВ
        Уволнените от Петър Москов директори на Окръжна болница и болница "Св. Ив. Рилски" в София отговориха публично на обвиненията на здравния министър срещу тях.
В студиото на БТВ д-р Димитров отново заяви, че решението парите на болницата да бъдат внесени в КТБ е било на председателя на Съвета на директорите, а не лично негово, тъй като той няма право да разпределя повече от 51% от средствата, допълва actualno.com. "Съжалявам, че се стигна дотук. Ако беше така аз сам щях да си подам оставката", добави още д-р Димитров.
        По казуса с МБАЛ "Св. Ив. Рилски", бившият директор д-р Дечо Дечев обясни, че е била направена поръчка за три апарата - за лъчетерапия, рентгенов и ядрено магнитен резонанс, като стойността на поръчката е била 9 млн.лв. След като лично Москов одобрява техническите спецификации, поръчката е одобрена. По-късно обаче кандидатът оферира с 200 млн. повече от първоначално обявената цена. Д-р Дечев предлага на здравният министър два пъти да се прекрати поръчката, като пет дни след второто предложение той е уволнен. После влиза в лични дълготрайни преговори с фирмата - и явно фирмата е предоставила сериозни аргументи, тъй като Москов се съгласява с това сумата да бъде повишена. Комисията отказва да сключи договор за два от апаратите и по този начин сумата пада, поясни още д-р Дечев. Дечев уточни още, че производителят на рентгена е в Италия, а не Китай, както вчера здравният министър обяви. Така за сумата от сумата от 9 млн, 300 хил., вместо да се купят три апарата се купува един, а в договора няма нито едно изречение за дарение, твърди още д-р Дечев.
 

       НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ
        "Нека да оставим съответните министри и екипи да се опитат да направят това, което те искат да направят, защото те имат желание за реформа. Аз се съмнявам, че аз разбирам повече от д-р Москов в здравната реформа. Затова му имам доверие - и на неговия екип и на правителството, разбира се - и ги оставям да работят това, което те смятат, че е правилно. Ако не е правилно, те ще понесат съответно своята отговорност, това е нормално." Така коментира пред БНТ направените и предстоящите промени в здравната система националният омбудсман Константин Пенчев. "Всеки ден сме свидетели на това как пациенти остават без здравна помощ, как има неадекватна здравна помощ, защото лечението е не на ниво и това го говорим от години. Затова искаме здравна реформа", каза той и допълни, че според него има разум в представяните от министъра и екипа му идеи. Константин Пенчев коментира и приватизацията с думите: "Четири години в 39-ото Народно събрание се спореше да има или да няма приватизация и как да стане точно. И когато д-р Москов и екипа му се захванаха с това, казах си - те не знаят къде влизат. Както виждате, те отложиха този проблем. Наистина може би е по-важно да се решат другите проблеми, по-належащите. Защото там винаги има две страни и никога не знаеш коя е правилната." Общественият защитник отбеляза още, че за да се решат най-коментираните проблеми в системата от типа на източването на касата, държавата трябва да заеме мястото си и да осъществява контрол, допълва Zdrave.net. "Аз не мога да оправдая лимитите в болниците с това, защото те източвали здравната каса. Ама моля ви се, значи ние ще наказваме пациентите, защото някой бил мошеник. Ами държавата е затова, за да хване мошениците. Т.е. принципът трябва да е следния: винаги ще има мошеници, това е така, и затова е държавата, да следи да няма или поне да ги неутрализира. Но не трябва пациента, гражданина да страда заради това, че някой бил мошеник", коментира Константин Пенчев.
 
        СЛИВАТ БОЛНИЦИ В ОЩЕ ТРИ ОБЛАСТИ
        "В още три области може да се обединят болници в консорциуми, стана ясно по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. До момента обединение на лечебни заведения има в столицата, където в граждански сдружения се сляха клиниките в карето на "Александровска". Желание за създаването на консорциум преди дни изказаха в лечебни заведения от Бургас. Нашите анализи сочат, че подобни консорциуми се очертава да се създадат във Велико Търново, София област и Хасково, каза здравният министър д-р Петър Москов. Конкретните разговори обаче тепърва ще се водят", пише днес "Стандарт".
"Обединяването на лечебните заведения е нужно, за да могат да сключат договори със здравната каса през следващата година. Ако не се случи, те няма да могат да осигуряват комплексно лечение на пациентите, което ще е сред основните изисквания за договор с НЗОК", допълва публикацията.
 
        БОЛНИЦИТЕ С ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ ИМАТ ОБЩО 351 ПУСТЕЕЩИ ИМОТА
        "Болниците с държавно участие имат общо 351 пустеещи имота - терени и сграден фонд, съобщи здравният министър д-р Петър Москов в отговор на въпрос на д-р Джевдет Чакъров от ДПС в парламентарната здравна комисия, информира "24 часа". Депутатът попита с какви мотиви правителството разреши на университетските болници в Пловдив и Плевен да продадат терени на фона на оттеглянето на предложението за приватизация на болниците", информира вестникът. "Става дума за обособени части, което означава имоти без медицинско предназначение и несвързани с лечебната дейност и това няма нищо общо с приватизацията, обясни д-р Москов. Той уточни, че продажбата на тези имоти, някои от които в центровете на големите градове, е механизъм за намаляване на дълговете на болниците", четем още в ежедневника.
 
        ЗАРАДИ ЛИМИТИТЕ НА НЗОК В БУРГАСКА БОЛНИЦА Е СПРЯН ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ
        Бургаската многопрофилна болница "Дева Мария" спира плановия прием на пациенти от 16 до 31 юли. Това съобщиха от лечебното заведение. През този период тя ще приема само спешните случаи, четем днес в "Телеграф". Причината е лимитът, спуснат ни от Националната здравноосигурителна каса. Към 2 юли вече сме изразходили 13% от парите за месеца, обясни прокуристът Нели Атанасова.За последните два месеца лечебното заведение е отчело към Районната здравноосигурителна каса надлимитна дейност в размер на 49 980 лева. Тези средства няма да бъдат изплатени и остават за сметка на болницата. Според ново споразумение, което е подписано с касата в края на май, единствено родилната и неонатологичната дейност се отичат и изплащат безотказно, като тези пари не са от общия лимит. Ако не спрем плановия прием след 16 юли, загубите ни ще надхвърлят 50 000 лв. само за 15 дни, изчислиха финансисти от болницата. От там обясниха, че средно месечно около 80% от приетите пациенти по клинични пътеки са спешни и не търпят отлагане в хоспитализацията. Още десет други болници в страната спряха приема и хоспитализират само спешни случаи. Те са предимно общински.
 
        НЯМА ОСНОВАНИЕ ЗА ПАНИКА СЛЕД ПОЖАРА КРАЙ АЕЦ "ЧЕРНОБИЛ"
        Няма никакво основание за паника след пожара край АЕЦ "Чернобил". Тези, които всяват паника за радиация, трябва да бъдат проверени от други органи. Те го правят умишлено или от тъпотия. Това заяви в ефира на БТВ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той отново увери, че няма промяна в радиационния фон - както в началото на пожара, при прекратяването му и след него. Няма промени в нивата на радиация и в съседните държави. "За да стигне някакъв облак до България, той трябва да мине през съседните страни, а няма данни в никоя от тях за повишаване на радиационния фон", посочи зам.-министърът. Ситуацията все пак продължава да се следи от няколко български институции. "Имаме сериозна система за контрол", подчерта д-р Шарков. "Хора, които разбират от това - Агенцията за ядрено регулиране, съобщи, че няма абсолютно никаква опасност", допълни той. "България е част от европейската платформа и всеки може на живо да следи данните", каза той и заяви, че при всяка промяна българските власти ще излязат и ще кажат. "Нищо не може да бъде скрито или манипулирано", отбеляза заместник-министърът на здравеопазването.
 
        ДОБРАТА НОВИНА
        Сложна операция извършиха хирурзи от черноморската болница "Бургасмед" съвместно със специалисти от столичната болница "Софиямед", за да спасят от ампутация крака на 60-годишен пациент. Той постъпва в бургаската болница с тежка инфекция на меките тъкани след преживяна катастрофа преди 1 година, допълва отново "Телеграф".
"Пациентът постъпи при нас в добро състояние, но с изключително сериозен дефект на подбедрицата и инфекция, която беше обхванала тъканите и на коляното му. Наложи се да направим реконструкция с тъкани, взети от друго здраво място на тялото, за да покрием оголения костен апарат. За операцията поканихме доц. д-р Маргарита Кътева,  ръководител на Клиника по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница "Софиямед" и в съвместен екип успяхме да извършим операцията успешно. Всичко премина по план и се надяваме пациентът да се възстанови напълно", коментира завеждащ отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ "Бургасмед" д-р Владимир Гецов.
"Операцията продължи 4 часа. Успяхме да възстановим всички липсващи тъкани. Интервенцията беше животоспасяваща за долния крайник на пациента като очакваме окончателните резултатите от нея да бъдат налице до 10 дни", коментира доц. Кътева, която е и консултант към черноморската болница "Бургасмед".