Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.07.2015)
       
        МИНИСТЪР МОСКОВ ОТТЕГЛЯ ТЕКСТОВЕТЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА БОЛНИЦИТЕ
        Текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред БТВ. Според Москов забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи. Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения, уточни министърът.
        Относно обвиненията на уволнените директори на болници, Москов обяви, че те ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът. Той обясни защо е отстранил проф. Димитър Димитров като шеф на Окръжна болница "Св. Анна" - въпреки решение на Управителния съвет на болницата той е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ. Здравният министър обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров. Окръжна болница в София е с ново ръководство. За директор на болница "Света Анна" е назначен д-р Славчо Близнаков. Шефът на болница "Свети Иван Рилски"  пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв. и е осигурило същата апаратура като дарение, и е поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.
Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат - и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, уточни здравният министър.
       
        БОЙКО БОРИСОВ ОБЯВИ, ЧЕ БОЛНИЦИТЕ ВСЕ ПАК НЯМА ДА БЪДАТ ВАДЕНИ НА ТЕЗГЯХА.
        Няма да има приватизация на лечебни заведения, внесе успокоение премиерът Бойко Борисов във връзка с горещата тема от последните дни по време на вчерашния блицконтрол в НС. Както "Монитор" вече писа, с нови текстове в Закона за лечебните заведения по предложение на министъра на здравеопазването Петър Москов 67 болници щяха да бъдат извадени на тезгяха. Вчера обаче премиерът обяви, че въпросните поправки ще бъдат оттеглени. Предложенията вече бяха приети от Министерския съвет и са входирани в НС. Очаква се разглеждането им от парламентарните комисии и влизането им в пленарната зала.
Вчера рано сутринта Борисов, Москов и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин са присъствали на председателския съвет на НС. Борисов обясни, че целта на посещението на представителите на изпълнителната власт е било да се търси подкрепа от депутатите за здравната и пенсионната реформа. Именно там Москов поел ангажимент да оттегли тези текстове, за да може да се търси консенсус за останалите предложения. Ще оттегли тази част, за да няма напрежение в други сфери, отбеляза Борисов. Той допълни, че трябва да се търси широк консенсус по двете реформи защото те имат много дълъг хоризонт на действие. Премиерът отново застъпи тезата, че здравната система се нуждае от спешни промени, защото в нея се изливат огромни суми пари, а едновременно с това те не стигат. Над 8 милиарда влизат в системата. Течовете от касата, скъпоструващите клинични пътеки са предмет на тази реформа, подчерта премиерът. Сред приетите вече идеи на Москов е разделянето на здравните услуги в три пакета - основен, допълнителен и спешен. Здравно неосигурените пък ще трябва да плащат вече вноските си за пет години назад, за да възстановят правата си. Те имат гратисен период до края на годината да покрият задълженията си според сега действащия закон, който предвижда плащане на вноските за три години назад. С промени в Закона за здравно осигуряване се прие и правото на пациента да спира парите на болниците, в случай че от лечебното заведение не са били коректни към него, допълва изданието.
       

       НИТО ЕДИН КАНДИДАТ НЕ СЕ Е ЯВИЛ НА КОНКУРСА ЗА ДОСТАВКА НА НОВИ КОЛИ ЗА НЗОК.
        Скандалният конкурс за обновяване на автопарка на НЗОК е бил спрян. Това съобщиха за "Монитор" от здравната каса. От там обясниха още, че до решението за стопиране на процедурата се е стигнало, тъй като не се е явил нито един кандидат. Крайният срок за подаване на офертите изтече на 29 юни. В началото на месеца стана ясно, че здравната каса е обявила обществена поръчка за купуването на автомобили, залагайки условия, на които отговарят колите само на един производител. Поръчката бе за купуването
на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, миниван и бус. Заделената сума е 660 000 лева. Справка с официалните каталози на производителите показа, обаче че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат, тъй като е заложено изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител, припомня изданието. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат пет производителя - три френски марки и две германски. Четири от потенциалните петима участници обаче не биха могли да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Като например минимално разстояние между осите на колите, обем на двигателя в тесни параметри. Лимузината на едната френска марка има 9 сантиметра по-късо разстояние между осите от поставеното в условията и така всички коли от марката отпадат. Така остават три. Шест сантиметра по-малко разстояние между осите на едната германска марка също я лишава от право да участва. Условията за бензинов двигател с не по-малко от 1 550 кубически сантиметра и не повече от 1 750 см3, съчетано с условие за 115 конски сили и повече, изхвърля от играта и другите производители. Остава един. На условията за максимум 1300 кубика двигател в съчетание с минимум 110 конски сили също отговаря само един възможен производител и вносител. Критерият за конкретен обем на багажника, плъзгаща врата отдясно на буса и други правят критериите за участие доста сходни с каталога на една конкретна марка автомобили.