Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.07.2015)
       
        БОЙКО БОРИСОВ АПЕЛИРА ЗА ПОДКРЕПА ОТ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВНАТА И ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА
        Премиерът Бойко Борисов апелира за подкрепа от всички парламентарни групи за промените в здравната и пенсионната система. Това се случи на днешния председателски съвет в Народното събрание преди заседанието на Министерски съвет, информират медиите. По искане на Борисов, на съвета присъстваха и министрите Москов и Калфин, за да защитят предложените от тях промени в системите. След срещата министър Москов заяви: "Причината за срещата беше по искане на министър-председателя. Бяхме поканени с вицепремиера Ивайло Калфин с цел да аргументираме преди ваканцията нуждата важни законодателни инициативи на правителството в сферата на социалната дейност и в сферата на здравеопазването да залегнат в дневния ред на парламента и да търсим подкрепа от различните парламентарни групи. Аз едва ли ще си позволя да перефразирам премиера, но потърси подкрепа за важните законопроекти в тези две сфери, защото това са промени, които не решават просто нещо от днес за утре, а всъщност дават дългосрочната стратегическа рамка на това как ще се движат финансите, здравето и социалната сигурност на българите.", коментира Zdrave.net."Министрите си изложиха вижданията. Апелът беше към всички парламентарни групи да подкрепят тези два законопроекта. Имаше бележки от някои от колегите. Например БСП поставиха въпроса за това да се оттегли цялата глава за приватизация на болнични заведения." Това пък обясни съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус". По думите му, министър Москов е казал, че това е възможно, твърди агенцията.
 
        ЛЕКАРИТЕ ОСТАВАТ РАЗДЕЛЕНИ ЗА РЕФОРМИТЕ
        Мерките, предложени от министъра на здравеопазването Петър Москов за реформи в системата, продължават да срещат и подкрепа и съпротива в сектора, стана ясно от разговора по БТВ с проф. Генчо Начев, изп. директор на УМБАЛ "Света Екатерина" и д-р Дечо Дечев, бивш директор на УБ "Св.Иван Рилски". "За да тръгнеш да правиш приватизация на един сектор, трябва да имаш доказателства, че той не работи добре. Когато имаш заведения, които работят добре, нямаш основания за това", обясни д-р Дечев. По думите му новата методика за лимитите ще доведе до повече задължения и до разрушаване на държавния сектор, който да може в последствие да се приватизира. Не мога да повярвам, че който и да е министър ще иска да съсипе този сектор, отвърна от своя страна проф. Начев. Няма директор на болница, който да харесва новата методика с лимитите, но това е временна мярка, посочи той. "За мен първо трябва да се почне с приватизация на дейността, което е закъсняло, защото държавата и в момента няма пари да поддържа здравеопазването", посочи директорът на "Св. Екатерина". Според д-р Дечев в момента моделът включва монополист Национална здравна каса, монополист Български лекарски съюз, които преговарят заедно, и търговски дружества, на които касата плаща. "Кажете ми с какво така наречената реформа на д-р Москов промени този модел? С абсолютно нищо!", заяви той и допълни, че след като няма нито една промяна в модела, но може да се говори за реформа. "Извършваме оперативни действия в един модел, който не променяме", каза още той.
 
        Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА ОЧАКВА ДОКЛАД ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БОЛНИЦИТЕ
        Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в НС  коментира темата за приватизацията на болниците, за последните промени в Закона за здравното осигуряване и за дефицитите в НЗОК, информира БНР. Трябва да се изработи адекватна здравна карта, това смята д-р Даниела Дариткова по повод подготвяните промени в Закона за лечебните заведения у нас. Всички детайли, които касаят приватизация на болници ще бъдат внимателно прецизирани, каза още д-р Дариткова. Според нея ще има максимално голям срок за едно бъдещо раздържавяване на лечебниците. Това което ми липсва на мен от МЗ е да се покаже  социално икономически, медицински и финансов анализ: защо е необходимо точно сега да се пристъпи към приватизация, обобщи д-р Дариткова.
 
        Д-Р КИРИЛ ДОБРЕВ  Е СКЕПТИЧЕН ЗА ПЛАНА НА Д-Р МОСКОВ
        Депутатът от ГЕРБ д-р Кирил Добрев е скептичен, че предложението на министър   д-р Петър Москов и правителството за раздържавяването на 67 болници ще се приеме в сегашния му вид от НС. Според него стратегическите и структуроопределящите болници, а сред тях са университетските и областните, не бива да се пускат за приватизация, но трябва да получат и още финансиране от държавата. Д-р Добрев очаква сериозен дебат и прогнозира, че ще има нов забранителен списък за приватизация, съобщава "Преса".
Предложенията за промени в Закона за лечебните заведения предвиждат да бъдат предложени за продан болници като "Пирогов" и Александровска. В Старозагорска област на практика започна приватизацията на болнични заведения. Частен съдебен изпълнител обяви за публична продан заради дълг основния блок от специализираната болница за лечение на туберкулоза в с. Радунци.
 
        РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА
        "Приватизацията на болниците да започне, но след референдум в общините. За това настоява Българската стопанска камара, съобщи вчера нейният заместник-председател и член на надзорния съвет на здравната каса Григор Димитров. Мотивът е да не ги купят хора, които ще увеличат цените на медицинските услуги, допълни той", четем днес в "Монитор".
"Заместник-председателят на БСК Григор Димитров заяви още, че в момента дефицитът за онколекарства е много голям. По думите му чрез създаването на буферен фонд могат да се заделят средства за медикаменти за хората с рак. Той коментира и програмата на здравния министър Петър Москов и нарече неговите намерения много амбициозни, допълва публикацията.
       
        МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ ЩЕ ОТТЕГЛИ ГЛАВАТА "ПРИВАТИЗАЦИЯ"
        Здравният министър Петър Москов ще оттегли главата "Приватизация" от предложенията за промени в Закона за лечебните заведения. Това заяви в парламентарния блиц-контрол днес министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос от лидера на БСП Михаил Миков.
Часове по-рано изказване в същия смисъл направи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той обясни, че на преседателския съвет сутринта "червените" са поставили въпроса за оттегляне на главата, свързана с приватизацията на лечебните заведения, а министър Москов казал, че това е възможно.
 
        ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ
        Днес намираме в "Телеграф", че лични лекари дават направления срещу заплащане, като се позовава на "проверка в интернет". В началото материалът разказва за случай с репортер на вестника, който получил две направления за очен лекар - за него и приятелката му, срещу 10 лв. От изданието попитали председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев дали това е законно, а той категорично отрекъл. "Въпреки това обаче наша проверка в интернет показва, че историите на рекет от страна на джипита, които искат да им се заплаща за талон, не са никак малко. В много от случаите потърпевшите изразяват съмнение за законността на тези действия, но въпреки това заплащат поисканите им пари", пише вестникът и цитира разговори от форуми в интернет. "И докато едни заплащат за направление, на други редовно и в продължение на месеци им се отказва такова с мотива, че няма налични", пише още изданието, като този път вади изводите си от рубриката "Въпроси и отговори" на сайта на НЗОК. От същото място вестникът черпи и информация, според която пациенти са успели да стигнат до специалист, но пък са му платили неправомерно.
Друга публикация в ежедневника пък оповестява: "Пациенти плащат за спешна помощ". От материала обаче става ясно, че пациентите не плащат за спешна помощ, а за неспешен преглед в спешен кабинет.
       
        Д-Р НИКОЛАЙ БОЛТАДЖИЕВ: ИЗВЕЖДАНЕТО НА КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ОТ БОЛНИЧНАТА В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ЩЕ ПРЕНАСОЧИ ИНВЕСТИЦИОННИЯ ИНТЕРЕС
        Извеждането на клинични пътеки от болничната в извънболничната помощ ще пренасочи инвестиционния интерес и ще намали по естествен начин броя на болниците. Такава е тезата на собственика на МБАЛ "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев, чийто коментар е поместен на страницата на Центъра за защита правата в здравеопазването.
"През последните години се наблюдава тенденция за повишаване на броя на лечебните заведения за болнична помощ. Тази тенденция е обяснима с насочване на инвестициите към финансовите потоци, неизбежна закономерност при стопанската дейност. В момента лечението на почти всички заболявания е в болниците, което определя и основният финансов поток натам със съответният инвестиционен интерес. Като пример за погрешна политика в тази насока мога да дам прехвърлянето на клинични пътеки от доболничната помощ към болниците, което доведе до липса на инвестиционен интерес в тази посока. Бяха закрити медицински центрове, а други, като тези работещи по офталмологични клинични пътеки, бяха преструктурирани на болници", посочва д-р Болтаджиев. "При направен анализ от експерти на ЦЗПЗ се констатира, че повече от сто клинични пътеки могат да се изпълняват и в извънболничната помощ. При извършването им в медицински центрове себестойността на същите е значително по-ниска. Ето защо предлагам да се разреши изпълнението на възможно най-голям брой клинични пътеки в извънболничната помощ. Това би довело до намаляване на излишните разходи при лечението на много заболявания, без да се отрази на качеството му", казва той, като посочва, че основният регулаторен инструмент - финансовият, е изцяло в ръцете на управляващите, съобщава Zdrave.net. Според него, пренасочването на финансови потоци към доболничната помощ би стимулирало инвестициите в тази посока и довело до намаляване броя на заведенията за болнична помощ, без необходимост от допълнителни непопулярни административни регулации. "Осъществяването на горното не изисква промяна на законовата правна уредба, а само в подзаконови актове", отбелязва д-р Болтаждиев в коментара си.
 
        ОБЕДИНЯВАТ И БУРГАСКИТЕ БОЛНИЦИ
        Възможностите болнични заведения от Бургас да се обединят в консорциум обсъдиха представители на най-големите здравни заведения в Бургас със зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. Идеята е по този начин да се редуцират административните разходи и да се увеличи капацитетът на заведенията. Крайната цел е да се подобри обслужването на пациентите, обясняват от пресцентъра на МЗ. Представителите на бургаски болници, чиято собственост е държавна, общинска или частна, изразиха принципно единодушие за формата на обединение, твърдят от МЗ. Предстоят обсъждания за клаузите в проектодоговора, който да легитимира консорциума "Обединени бургаски болници" и да определи правата и задълженията на страните по него, допълва "ДУМА". На срещата присъствали представители на МБАЛ Бургас, МБАЛ "Бургасмед" (собственост на собственика на Софиямед Михаил Тиков), Очната болница в Бургас, КОЦ, РЗИ, МБАЛ "Дева Мария" (собственост на депутата от ГЕРБ Семир Абумелих), МБАЛ "Лайф хоспитал" и др. Консорциумът няма да засегне независимостта на отделните болници, уверяват от МЗ.