Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.06.2015)
       
       СЪС ЗАБРАНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ  СА СПЕШНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ
        Всяка болница или  диспансер могат да бъдат продадени, ако има инвеститорски интерес към тях. Изключение обаче правят спешните отделения. Това съобщи вчера зам. здравният министър Ваньо Шарков, позовавайки се на промените в  Закона за лечебните заведения, които вече са приети от здравната комисия в парламента. Ще могат да се приватизират и части от болници, например само отделения или клиники, а също и дворове, на лечебните заведения, но ако в тях няма сгради, в които се осъществява медицинска дейност, информира "Телеграф". Шарков изрази съмнения, че някой ще прояви интерес към лечебно заведение с мащабите на "Пирогов", но не уточни, какво го кара да мисли, че няма де се появи инвеститор за най-голямата спешна болница в страната. Той увери, че приватизацията на общински и държавни болници няма да лиши хората от здравна помощ, тъй като те ще продължат да работят по линия със здравната каса. 
 
        ДЕФИЦИТЪТ СЕ ТОПИ, ОЧАКВА СЕ ДА Е ПОД 125 МЛН. ЛВ.
        Дефицитът в болничната помощ ще бъде по-малък от очакваните 125 млн. лв., каквито бяха първоначалните изчисления. В това увери подуправителят на здравната каса  д-р Димитър Петров след заседание на нейния Надзорен съвет вчера, допълва още "Телеграф". 91 млн. лв. има към момента в оперативния й резерв, увери той. По думите му, средства се очакват и по международни договори, както и от събиране на неплащани с години здравни осигуровки.  Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че дефицитът на касата е възможно да удари 200 млн. лв.  Надзорният й съвет вчера умува три часа дали цените на клиничните пътеки да бъдат намалени с 18 на сто, за да се понижи още повече очакваният дефицит. Представителите на пациентските организации и синдикатите обаче, категорично се противопоставиха на това. Следващата сряда Надзорният съвет ще се събере отново, за да търси варианти откъде могат да се свият разходите, за да не завърши касата годината на червено. 
        Пациентите вече ще могат да спират парите на болници. От вчера влезнаха в сила промените в Закона за здравното осигуряване. Според тях недоволните пациенти ще могат да подават жалби пред директора на съответната Здравно-осигурителна каса за неудовлетвореност или нередности. Гражданите ще имат право да се оплачат за ниско качество на оказаното им лечение, отчетена, но неизвършена дейност, както и от  отказан достъп до медицинска документация. Ако бъде установено нарушение, директорът на съответната районна здравноосигурителна каса може да прекрати договорите с дадената болница или да й наложи глоба.
       
        ОТНОВО СЕ ОБСЪЖДА 10% НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНИ НА ПЪТЕКИ
        "Надзорът на здравната каса отново обсъди намаление на цените на клиничните пътеки, но по-ниско от първоначално поисканите близо 19%, стана ясно след извънредно заседание. Има идея за намаление на всички пътеки с близо 10%, научи "24 часа". Това е една от възможните мерки срещу очертаващия се дефицит 110 млн. лв. в болничната помощ", пише днес изданието, макар вчера подуправителят на касата оповести, че дефицитът в болничната помощ ще е наполовина от първоначално заявения. "Има такова предложение, но предстоят още обсъждания идната седмица, за да се види какви са доказателствата за ефекта от такава мярка, обясни д-р Бойко Пенков, зам. здравен министър и член на надзора на НЗОК", допълва публикацията. "Намалението на пътеките вече е по-трудно, тъй като с влезлия в сила нов Закон за здравното осигуряване правителството не може да променя цените с постановление. Това може да стане само при преговори с лекарския съюз. Освен това намаление на пътеките можело да доведе до доплащане от пациентите. Законът давал повече правомощия в контрола на касата и строгите мерки срещу нарушенията щели да доведат до намаляване на разходите", коментира публикацията и цитира д-р Димитър Петров, според когото се търсят още вътрешни резерви срещу дефицита.
 
        ПРЕХОДНИЯТ ПЕРИОД ЗА ПОДАВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ НА ХАРТИЯ ИЗТИЧА ДНЕС
        Днес изтича 6-месечният преходен период за представяне в НОИ от органите на медицинската експертиза (лекари, лекари по дентална медицина, ЛКК) на хартиен или електронен носител на данните за издадените от тях болничните листове, съобщава "Дарик". Той беше предвиден за лекари или лечебни заведения, които към 1 януари 2015 г. нямаха техническа готовност или свързаност за подаване на данните по електронен път в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, припомнят от НОИ. От 1 юли 2015 г. се запазва общият ред за електронно подаване на данните от болничните листове. За подготовка, представяне и достъп до регистъра, органите на медицинската експертиза могат да ползват предоставения от НОИ безплатен софтуер или специализиран софтуер, ползван от лекарите, съобразен с утвърдените и публикувани изисквания на НОИ. Трябва да разполагат с интернет връзка, квалифициран електронен подпис, да са регистрирани чрез уеб-приложението в сайта на НОИ като потребители на регистъра и да са получили предварително от НОИ уникални номера на болничните листове за представяне по електронен път. От началото на годината до момента в Електронния регистър са постъпили данни за 1 317 919 болнични листове. На хартиен носител са подадени 7981. Регистрация в НОИ за получаване на уникални номера на болнични листове са направили 8503 лечебни заведения. До края на 2015 г. трябва да завърши и вторият етап от електронизирането на процеса по изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане. Той включва разработване и внедряване на информационна система, чрез която работодателите да могат да подават данните и документите по електронен път. Целта е с реализацията на проекта да се съкрати времето за изплащане на обезщетенията, а също така и намаляване на административната тежест както за лекарите и лечебните заведения, така и за осигурителите и самоосигуряващите се лица.
       
        Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ: ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ХОРАТА НЕ Е ДЕФИЦИТА ИЛИ ИЗЛИШЪКА НА ЗДРАВНАТА КАСА
        "Големият проблем на хората не е дефицита или излишъка на здравната каса. Големият проблем е отлагането на лечение, лимитите на болниците, с които самите лечебни заведения и лекарите са поставени в много тежка ситуация. И тази практика ако продължава, според мен ситуацията ще ескалира след месец-два." Това заяви пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в коментар на последното заседание на надзора на касата, на което бяха обсъждани проблемите около очаквания дефицит в бюджета на институцията. По думите му, мерките за оптимизиране на разходите в системата трябва да са няколко: извеждане на дейности от болничната в извънболничната помощ, премахване на медицинските стандарти, заради които болниците правят ненужни разходи, въвеждане на национална здравно-информационна система, която да даде яснота как се харчат средствата, и даване на възможност на пациента да бъде контрольор на системата. "Което не значи непременно икономия. Значи да сме сигурни, че всеки даден лев е отишъл по предназначение", поясни д-р Кацаров. Според него, една трета от клиничните пътеки могат да преминат в извънболничната помощ веднага. Става въпрос за цялата еднодневна хирургия, почти всички ендоскопски процедури, очни, ушни, кожни заболявания, всички диагностични пътеки, както и голяма част от терапевтичните. "Ние сме правили такъв анализ на клиничните пътеки - от 308, колкото са в момента, смятаме, че до 100 могат веднага да се извадят в извънболничната помощ. Това веднага намалява разходите за тях. Тогава намаляването на цената на тези клинични пътеки би било обосновано. Защото и разходите в извънболничната помощ са по-малко", коментира той.
Председателят на УС на ЦЗПЗ коментира и приватизацията на лечебни заведения, заложена с промените в ЗЛЗ. Според него няма болница, която да трябва да остане в забранителен списък. "Нашето здравно осигуряване не се интересува от това кой е собственик на болницата. Целта на здравеопазването в крайна сметка е да се окаже достъпна и качествена медицинска помощ. Целта не е тази помощ да се окаже от държавна, частна или общинска болница. Няма никакво значение от коя", посочи д-р Стойчо Кацаров. Той бе категоричен, че трябва да се приватизират търговските дружества, а не отделни дейности. "Защото ние сме в ситуацията на нашите държавни предприятия от преди 97-ма година. Фирми на входа, фирми на изхода, загубата - за държавата, печалбата - за управителя или борда на директорите на държавната болница", коментира д-р Кацаров. Според д-р Кацаров не е в интерес нито на пациентите, нито на добрите лекари да има държавни болници.
 
        САМО ЗА СЕДМИЦА СЛУЧАИТЕ НА ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ НАРАСНАХА ПОЧТИ ДВА ПЪТИ
        Гръцки вирус пълни болниците. След почивка в южната ни съседка много семейства се връщат с обриви по дланите и стъпалата и афти в устната кухина. Заболяването е съпроводено от висока температура, носи след себе си бронхит, който оставя болните на легло повече от седмица. Инфекцията започва с болки в гърлото, а ако не се вземат мерки, слиза към белите дробове. "Епидемиолозите много се страхуваме от коксаки вируса. когато попадне сред големи групи хора, инфекцията бързо се разпространява", заяви пред "Преса" държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.  Зачестяват и други ентеровирусни инфекции. "Тежкият летен грип, който понякога води и до неврологични усложнения, ще се разпространи още по-масово с настъпването на жегите. Болните може да развият менингити и енцефалити", предупреди Кунчев. Грипът протича с висока температура - около 39-40 градуса, която трудно се овладява, с болки в мускулите, ставите, гърлото, повръщане и стомашно неразположение. Само за седмица случаите на чревни инфекции, които също се причиняват от ентеровируси, са се увеличили почти двойно. Водеща причина за тях е лошата хигиена - без значение дали обществена или лична. Така например може да се заразим от храна, приготвена с мръсни ръце. В повечето случаи неразположението, което се изразява в гадене, повръщане, температура, коремни болки и диария, минава за два-три дни.
Само за седмица заразените във Варна са станали 111 (срещу 73 през миналата). За същия период в Пловдив те са нараснали с 20 и така болните са станали 57. В София увеличението също е значително. Ако в седмицата между 15 и 21 юни е имало 38 души с чревни инфекции, до вчера са отчетени 63-ма.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Има идея в България да бъдат разрешени срещите между близките на донорите и реципиентите. Това стана ясно от думите на директора на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова в интервю за ТВ7. Тя отбеляза, че в някои страни в Европа това е разрешено, тъй като се смята за полезно за развитието на донорството. Д-р Симеонова обаче уточни, че организирането на подобни среща става при строги правила и ако това бъде разрешено в България, ще са нужни законодателни промени. По думите й, срещите могат да се случат само ако за това е обявено изричното желание на двете страни. Освен това се подписва документация, че близките на донора няма да имат някакви претенции към реципиента. Д-р Симеонова отбеляза, че през последните години се наблюдава ръст на донорството в България. Тя обаче заяви, че все още българите не са достатъчно добре информирани за това какво е донорството и какво е мозъчна смърт. Според нея не може да се очаква хората, които са заети със своите си проблеми, да се самообразоват. По думите й, тук е ролята на институциите и на медиите.
        Нов вход към Приемно-спешно отделение се изгражда в момента в Хирургичния корпус на МБАЛ Бургас. Той е предназначен за най-малките пациенти на болницата. Целта е детският поток да не се смесва с общия поток болни, информират от лечебното заведение. През входа на Приемно отделение в момента минават всички пациенти, включително и тежки случаи за реанимация. "Заради общия поток децата стават свидетели и на гледки, които не са за деца, а и са изложени на контакт с други болни. Затова ръководството на МБАЛ Бургас стартира изграждането на допълнителен вход", коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Строителството напредва, вече са обособени чакалня и два педиатрични кабинета. Предстои изграждане на санитарни възли и свързването на ВиК и електро-комуникациите. Когато ремонтът е завършен, педиатричните кабинети, които сега се намират в коридора до Шокова зала, ще бъдат преместени.