Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2015)
       
        В ПОНЕДЕЛНИК РЕШАВАТ ДАЛИ ДА ОРЕЖАТ ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
        На извънредно заседание на надзорния съвет на здравната каса в понеделник трябва да се реши дали въпреки несъгласието на лекарския съюз да бъдат орязани цените на клиничните пътеки до края на годината. Това съобщи вчера шефът на надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев по време на изслушване в здравната комисия. Ако съветът гласува такова решение, здравният министър Петър Москов трябва да го внесе в правителството, което ще го гласува. Разчетите досега сочеха, че намалението на средствата за лечение трябваше да бъде почти 19 млн. лв., за да се изчисти дефицитът. Вчера обаче Ананиев каза, че ще предприемат редица стъпки, които да намалят този процент, но не се ангажира с конкретен размер, информира "Преса". Около 200 млн. лв. е очертаващият се недостиг в бюджета на здравната каса до края на годината, ако болниците харчат както досега. 105 млн. лв. е дупката заради лекарствата за домашно лечение, които касата покрива, и още 53 млн. лв. за онкологичните заболявания. Отделно за болнична помощ се очаква недостиг от 110 млн. лв. Миналата година дефицитът е бил само 68 млн. лв., а през 2013 г. - 8 млн. лв.
Преди дни премиерът скастри ръководството на НЗОК и отсече, че актуализация няма да има. Затова в понеделник ще се вземе решение да се спестят средства от парите за издръжка и инвестиции.
Шефът на касата Глинка Комитов заяви, че ще направи предложение да се завишат лимитите на структуроопределящите болници. Според Ананиев това едва ли ще бъде прието, защото основната им цел е да свалят дефицита. Депутатите от здравната комисия атакуваха ръководството на касата с остри въпроси. "Дайте ми подробна справка за лекарствата, да не се окаже, че някои пациенти ги пият с кофи?", каза Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Димитър Шишков от Реформаторския блок беше крайно недоволен от контрола върху харчовете. Здравният министър Петър Москов оптимистично заяви, че вече се работело по-добре.
 
        ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
        Комисията по здравеопазване към Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, внесени от Петър Москов, предаде БГНЕС. Основната промяна в ЗЛЗ, предложен от Петър Москов и екипа му, е свързана с регламентиране на възможността лечебните заведения да създават обединения, или т.нар. консорциуми, с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ с Националната здравноосигурителна каса Предвижда се лечебните заведения, които са включени в тези обединения да не могат да сключват самостоятелно договори с НЗОК. Законопроектът отваря и възможността държавни болници да бъдат приватизирани, тъй като се изваждат от забранителния списък.
Вторият "стълб" в реформата на Петър Москов след промените в Закона за здравното осигуряване, приети окончателно преди седмица, бяха подкрепени от 12 депутати от здравната комисия, 6 бяха против, а 1 се въздържа. Промените в ЗЛЗ бяха подкрепени от управляващото мнозинство, а срещу тях гласуваха представителите на БСП и ДПС. Депутати от Патриотичния фронт и АБВ подкрепиха законопроекта с особено мнение по определени части от него - най-вече предвидената приватизация на държавни болници. С този закон Петър Москов настоява НЗОК да сключва договори и заплаща за медицинска помощ за заболяванията от основния пакет, или т.нар. "социалнозначими заболявания", само с такива лечебни заведения или с консорциуми от болници, които са осигурили комплексно лечение на тези заболявания. Тази идея на Москов доведе до множество протести на лечебни заведения в цялата страна в последните месеци. Според Москов и екипа му целта на това предложение е пациентите със социално значими заболявания да получават комплексна медицинска услуга (едновременно осигуряване на всяка една отделна част от цялостния процес на лечение), а НЗОК да заплаща за лекуване на заболяването, а не на отделни негови фрагменти.
 
        Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ: ДЪРЖА ДА ИМА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ НА НЗОК
        10 млн. лв. допълнително. На тази сума може да разчита НЗОК от надсъбрани вноски от НАП до края на годината. Сумата засега е прогнозна и е възможно да се увеличи, съобщи управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов по БНТ. Д-р Комитов за пореден път посочи, че въпросът с контрола на средствата от бюджета на касата не е добре уреден. "Можем да проверяваме само три неща в лечебните заведения. Едното е дали имат апаратура, която е изправна и работи, другото е документацията, което аз съм против да проверяваме такива неволно допуснати грешки, неща, които въобще не касаят бюджета, основната задача на управлението на Касата, независимо е Надзорния съвет или оперативното ръководство. И третото е условията и реда при предоставянето на медицинска помощ. Като забележете, ние като национална каса нямаме право да проверяваме качеството. Всичко останало можем да го проверяваме, но не можем нито да го санкционираме, нито пък можем да санкционираме тези, които изброих с да кажем нормални санкции, тъй като санкциите са изключително ниски", коментира той. Управителят на НЗОК обаче посочи, че депутатите имат нагласата да подкрепят законови промени в тази насока въз основа на негови предложения. "Прави ми добро впечатление, че опозицията е готова да подкрепи тези предложения", коментира той. Д-р Комитов отбеляза още, че истинският контрол ще дойде с въвеждането на електронната здравна карта, което се очаква да стане през март идната година. "Това е истинският контрол вече. Но ние не можем да седим със скръстени ръце, докато дойде електронното здравеопазване", посочи той. Шефът на здравната каса коментира и въпроса с демонополизацията на оглавяваната от него институция. "Всички, които ме познават, знаят, че аз съм човека, който иска да си направи харакири по този въпрос. Тоест аз изключително много държа да има демонополизация на НЗОК, независимо, че към момента я оглавявам", заяви той и обясни: "Когато поставите на конкурентна основа какъвто и да е продукт, в случая услуга, при всички положения качеството ще бъде много по-добро и няма непрекъснато да се питаме - ама защо наливаме толкова пари, пък качеството не се променя. Ами, защото няма конкуренция." Когато касите са повече, техният контрол е много по-стабилен и много по-силен, отколкото в момента са възможностите на една-единствена НЗОК, посочи още той и заключи: "Така че в този смисъл и в този аспект със сигурност корупцията ще бъде драстично намалена."
 
        ЗАКОНЪТ ПЪРВО ПРОРАБОТИЛ ВЪВ ВМА
        Управителят на НЗОК Глинка Комитов обяви вчера, че Законът за здравното осигуряване първо проработил във Военната болница, допълва още "Преса". Там още преди обнародването били въведени листи на чакащите. Той научил от медиите за спирането на плановия прием, но това щяло да е до началото на юли. Министър Москов отказа да каже дали в педиатричната болница има листа на чакащи над 100 деца. Според него те не били спешни случаи.
Да се завиши глобата за болници, които надхвърлят лимитите, на 5000 лв. за първо и на 20 000 лв. за второ нарушение, поиска вчера Комитов от депутатите. В момента санкцията е между 200 и 500 лв.
       
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ        
        Петгодишно изследване върху разпространението и прилагането на хомеопатичния метод у нас стартира екип от НЦОЗА, съобщиха от институцията. Като партньори в проекта са привлечени две организации - Асоциацията на лекарите хомеопати в България и Българската медицинска хомеопатична организация. "Целта на проучването е да се получат пълни и достоверни данни за организацията на хомеопатичното обслужване у нас, за нагласите на обществото към метода и човешките ресурси, ангажирани в прилагането му.", посочи пред Zdrave.net доц. Илияна Янева от НЦОЗА. Обобщените резултати ще бъдат използвани за изготвянето на препоръки към МЗ и фондовете, предлагащи здравно застраховане, допълни още тя.
        За 1 667 250 лв. се продава на търг сградният фонд на специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в мъглижкото село Радунци. Търгът е обявен от частен съдебен изпълнител за удовлетворяване на вземанията на електроразпределителното дружество EVN, четем в "Преса". Документи за участие в търга се приемат от 10 юли до 10 август, а наддаването е насрочено за 11 август. В началото на месеца от Министерството на здравеопазването обявиха, че ще ликвидират болницата, създадена с указ на цар Борис Трети през 30-те години на миналия век. Продава се централният корпус на лечебницата - масивна 4-етажна сграда и сутерен с разгъната застроена площ от 15 220 кв. м.
Болницата дължи над 130 000 лв. за ток. Тя има и други задължения - за лекарства, за осигуровки, към доставчици и за услуги на стойност 1,5 млн. лв.
        Стартира кандидатстудентската кампания за български и за чуждестранни студенти в Медицинския университет в Пловдив. Вече започна приемът на документи онлайн и на място в университета. На 2 юли ще се проведе изпитът по биология за магистърските специалности, а на 10 юли - този по химия. Това съобщиха от учебното заведение. "Изпитът по биология ще бъде изцяло проведен под формата на тест. Тази форма стартира още преди няколко години, като постепенно беше включен материалът от 8, 9 и 10 клас. Целта на въвеждане на тестовото изпитване беше не само, че това е един по-съвременен подход, който изисква не наизустяване на материала, а по-скоро неговото логическо осмисляне, но и това, че един кандидатстудентски изпит под формата на тест свежда възможността за преписване и подсказване до минимум. По химия формата е същата, но там има задачи, които дават възможност за подбор на най-добрите", съобщи заместник-ректорът по учебна дейност проф. д-р Мария Куклева.