Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.06.2015)
       
        ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е В СЪСТОЯНИЕ НА СВОБОДНО ПАДАНЕ
        Здравеопазването е една от сферите, които се нуждаят от сериозна реорганизация. това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при откриването на форум, посветен на здравната реформа. Според него един от основните проблеми е, че трябва да има по-добра чуваемост от страна на държавата, на това, което бизнесът предлага. Той добави, че КРИБ стои твърдо зад реформите в различни сфери.
        "Това, което се случва в здравеопазването е състояние на свободно падане." Коментира министърът на финансите Владислав Горанов по време на събитието. Той отбеляза, че има тревожна тенденция във финансирането на здравеопазването. Според него има риск в края на годината системата да изпадне в сериозно затруднение, заради бързия темп на покачване на разходите. Финансовият министър съобщи, че от 2006 до 2014 година разходите за здраве са скочили с около 30-40%. Очертава се през 2015 година дефицит от около 200 милиона лева в бюджета на НЗОК. Няма общество, което да издържи на такъв фискален натиск, каза той и добави, че трябват бързи решения. По думите му основния проблем на системата са неефективните разходи, четем в Zdrave.net.
        Премиерът Бойко Борисов е против актуализация на бюджета на здравната каса,  стана ясно от думите му по време на форума. Той се обърна към надзорния съвет на НЗОК да си направи добре разчетите за бюджета на касата. според него не може всяка година да се искат по 300-400 милиона лева допълнително за здравеопазване. Премиерът освен това нападна част от членовете на надзорния съвет за решенията, които взимат. Той каза, че представителите на държавата се опитват да прокарат реформите, но останалите пречат, като гласуват против. Борисов коментира, че не може разходите за здраве да нарастват непрекъснато. По думите му в здравеопазването се наливат пари, колкото за 10 магистрали "Тракия" и пак не стигат. Той заяви, че още 8 млрд. лв. би дал за здравеопазване, ако хората бяха здрави и доволни от лечението, но разходите растат, без да има ефект.
 
        И ДВЕТЕ РЕФОРМИ НА МОСКОВ ОТХВЪРЛЕНИ ОТ НЗОК
        Цените на клиничните пътеки няма да бъдат намалявани. За тях ще се плаща толкова, колкото и досега. Това реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса на свое извънредно заседание вчера. Идеята за промяната бе на здравния министър Петър Москов. Да не се пипат парите на лекарите в болниците, които всъщност се сформират именно от пътеките, настоя категорично Българският лекарски съюз. Неговите финансови експерти и дружествата по различните специалности са се обявили против, поясни за "Монитор" надзорникът д-р Иван Кокалов, който е от квотата на синдикатите. Независимо че в Националния рамков договор, под който лежат подписите и на ръководството на Лекарския съюз, се предвижда промяна на цените на клиничните пътеки, сегашните шефове на съсловната организация са отказали да изпълнят клаузата, като са се позовали, че не носят отговорност за парафите на предшествениците си. Надзорният съвет на касата отхвърли и идеята на министър Москов някои от диагнозите по клинични пътеки да не се лекуват в болниците, а в доболничната помощ. Това негово виждане бе изказано преди време с мотива, че така ще се спестят средства.
 
        КОКАИНЪТ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН КАТО ЛЕКАРСТВЕН ПРЕПАРАТ
        Кокаинът ще мине в изцяло забранителния списък за приложение в хуманната и във ветеринарната медицина. В момента се използва като локален анестетик за предотвратяване на болка при извършване на операции, научихме от "ДУМА". Променя се и тарифата за таксите, които се събират за издаване, промяна или подновяване на лицензи, за разрешения и удостоверения за регистрация по Закона за контрол върху наркотичните вещества.
Междувременно шефът на Националния статистически институт  Сергей Цветарски заяви, че приходите от производство и разпространение на дрога, контрабанда на цигари, алкохол и проституция през 2013 г. възлизат на 0,28% от брутния вътрешен продукт  и са в размер на 225 млн. лева. Това е оценката на влиянието на незаконните дейности върху икономиката, която НСИ прави по указание на Евростат.       
       
        В МАКЕДОНИЯ ДЪРЖАВАТА ПОЕМА 100% ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИАБЕТ, У НАС - НЕ
        Родители на деца, болни от диабет настояват държавата да финансира консумативи за инсулинови помпи. Това казаха родители, които в момента протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването, съобщи bTV. Консумативите за инсулиновите помпи струват около 400 лева на месец, а ако се ползва и сензор за измерване на нивото на кръвната захар, сумата достига до около 2000 лева. Според родителите държавата би трябвало да финансира и инсулиновите помпи на децата, които струват приблизително 10 000 лева. Родителите твърдят, че са изпратили исканията си до НЗОК и до МЗ, но към момента и двете институции са отказали финансиране. България е единствената страна в Европейския съюз, в която уредите за инжектиране на инсулин трябва да се заплащат от самите родители. Дори в Македония държавата поема 100% от разходите за консумативи.
Оказва се, че експертът в здравното министерство, който отговаря пряко за решаването на проблема, дори не участва в комисията по реимбурсация. Проф. Сабина Захариева разбира за създалата се ситуация едва сега. Проф. Захариева не пожела да коментира работата на колежката си доц. Ива Стоева. Въпреки това тя увери, че скоро ще има разрешение на проблема. Проф. Сабина Захариева обеща, че новата работна група ще влезе в рамките на установения срок за внасяне на документите, който е 31 юли.
 
        ЖЕНА ИЗДЪХНА ПО ВРЕМЕ НА СЕКЦИО. ЛЕКАРИТЕ СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТА НА ДЕТЕТО
        45-годишна жена от Свиленград издъхна на операционната маса по време на секцио рано сутринта на 19 юни. Раждането било предсрочно, цели 66 дни преди термина. Но станало наложително, след като се отлепила плацентата. Родилката получила масиран кръвоизлив, който не е могъл да бъде овладян въпреки прелетите 22 банки с кръв и 23 сака с кръвна плазма. Бъдещата майка издъхва в 9,47 часа същата сутрин. Изваденото от нея бебе е било неколкократно интубирано, преди да проплаче за пръв път, четем в "Телеграф". Роденото момиченце е тежало само 1500 грама и се е наложило да бъде реанимирано дълго, преди да бъде поето от подвижния кувьоз на областната болница в Хасково. Бебето е транспортирано до отделението по неонатология, където лекарите се борят за живота му. Прогнозите обаче са мрачни. Заради отлепената плацента бебето е било без кислород дълго време в утробата на майката, заради което има оток в мозъка, слепване на алвеолите на белите дробове и течност в дробовете, пневмония и още ред съпътстващи заболявания. Критичният период е до десетия ден, малката вече е преживяла около половината, коментира началникът на отделението за недоносени деца в МБАЛ -  Хасково, д-р Надя Вачева. Добрата новина е, че след 3 дни на командно дишане детето вече диша само.
Трагедията за Велина започва в 4,30  сутринта в петък. В спешното тя получава втори масиран кръвоизлив. Лекарите от местното родилно отделение незабавно пристъпват към секцио, виждайки, че иначе ще изтърват и майката, и плода. По време на операцията родилката получава така наречения ДИК синдром - остър и неконтролируем кръвоизлив. Дежурният екип - д-р Баева и д-р Апостолов, започват втора операция по отстраняването на кървящите детеродни органи. В същото време по спешност в Свиленград пристига проф. Арабаджиев от реанимацията на УМБАЛ - Стара Загора. Посред нощ са вдигнати и националните консултанти -  хематологът проф. Горанов от Пловдив и началникът на КАРИТ проф. Чавдар Стефанов, които следят ежеминутно ситуацията по телефона. Идеята е била родилката да бъде стабилизирана до Пловдив. Ситуацията обаче била неспасяема. Изданието допълва още по случая: "Лекарите ми не са направили грешка, процедираха според всички медицински стандарти", коментира д-р Ермов по повод на назначена аутопсия. В същото време полицията започна досъдебно производство по член 123 ал. 1 от НК. Параграфът разглежда причиняване на смърт от незнание или немарливост или, иначе казано, лекарска грешка. Според него това е стандартна практика при смърт на операционната маса, особено пък на родилка.       
Драмата на 45-годишната Велина Лефтерова Станкова започва, след като за пръв път от много години успява да забременее успешно.
"Искала на всяка цена свое дете, дори и да трябва да плати с живота си за това. Както всъщност се е случило", каза покъртеният д-р Димитър Ермов, началник на МБАЛ -  Свиленград. Велина е първа братовчедка на съпругата му.
"Трябва да има някакво възрастово ограничение за опитите инвитро. На 45 години детеродните органи вече не са такива, каквито трябва да бъдат. Вървим против Бога", категоричен беше д-р Ермов. За него успешното износване и раждане на 62-годишната родилка преди няколко години е бил лош пример, направен заради рекламата на една болница, който води до опасни последствия, а в техния случай - и до фатални.
 
        ПОРЕДНА СМЪРТ НА РОДИЛКА И ОЩЕ ЕДИН КАЗУС
        Поредна смърт на родилка. И още един казус, заплетен между институции и морал. Близките на 32-годишната Илияна Цветанова, която умира на 16 април часове, след като ражда дъщеря си Мария, питат през сълзи: "Как е възможно - да има смърт, а да няма причина за това?".  Младата жена постъпва за раждане във Втора градска болница. След като на бял свят се появява бебето, състоянието на младата майка се влошава. Получава кръвоизлив, а лекарите не успяват да я спасят. Майката на Илияна споделя през сълзи пред Нова телевизия: "Каза ми: "Раждането беше тежко, накрая вече им се молех: "Моля ви се, сложете ми някаква упойка. Не се издържа вече". Илияна се обадила на съпруга си Иво и му казала, че ще я сложат на системи, защото й станало лошо. Повече не се чули. Когато младият мъж отишъл да види съпругата си, лекарите го спрели в коридора: "Получи кръвоизлив, два пъти я отваряме, не знаем какво се случва. Коремът й продължава да се пълни с кръв". Ама как не знаете, бе хора?", недоумява полуделият от болка мъж.
Д-р Мария Чорбева от АГ отделението във Втора градска болница казва уклончиво: "Направено е вътрешно разследване, но не можем да установим причината за смъртта".
От какво е починала Илияна, ще покаже аутопсията. Докато чакат резултатите, близките са жалват на институциите, но отговор отникъде няма.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Здравната каса няма да плаща отчетената надлимитна дейност на болниците, реши вчера Надзорният й съвет. "Ние и не може да гласуваме друго, тъй като това е записано в постановлението на Министерския съвет в сила от 21 март т.г.", обясни пред "Труд" д-р Глинка Комитов, управител на НЗОК", пише днес вестникът и допълва: "Той посочи, че ако публичният фонд преведе повече от заложените за годината пари на болниците, ще бъде санкциониран от Сметната палата." Изданието информира също, че отчетената надлимитна дейност от лечебните заведения у нас за март, април и май е около 20 млн. лв. "Стана ясно още, че заявеното изваждане на дейности от болничната в доболничната помощ може да стане чак от 1 януари догодина, тъй като лекарският съюз не се съгласил мярката да се прилага в средата на 2015-а. Т.е. отпада още един евентуален механизъм за намаляване на разходите на болниците, тъй като например гастроскопията в извънболничната помощ е 50 лв., а в болничната - 600 лв.", четем в ежедневника, който продължава: "Лечебниците ще лавират при спазването на лимитите си, като разполагат с 5% от средствата за следващия месец, а при форсмажорни обстоятелства могат да кандидатстват пред надзора за допълнителни средства." Нямало е как да се приеме предложението на зам. здравния министър д-р Бойко Пенков за по-ниско плащане за отчетените свръххоспитализации, тъй като не е позволена надлимитна дейност, допълва Zdrave.net.
        "Преса" съобщава, че предстои среща между ръководството на Реформаторския блок и здравния министър Петър Москов във връзка с негова идея за съкращаване на 22 от 28-те областни регионални здравни инспекции. Ежедневникът се позовава на изказване на депутата Димитър Танев в Стара Загора. "Той не скри че буквално в последния момент научил за намеренията на министъра. За предстоящата административна реформа алармирали от местната инспекция, която била сред нарочените за закриване", пише изданието.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        При извършена проверка в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания - София, през м. май т.г., контролните органи на здравната каса констатираха изготвянето на стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти. Това съобщиха от пресцентъра на осигурителната институция. Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека, по която са хоспитализирани - например всички пациенти са с кръвно налягане 130/80 или им е предписана идентична терапия.
        Няма желаещи да поемат ръководството на общинската МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" в Севлиево. Това стана ясно в края на миналата седмица, когато изтече срокът за подаване на документи за участие в конкурса за управител на лечебното заведение. От три месеца болницата е с временен управител, след като през април общинските съветници от коалиция "Демократична левица" инициираха сесия, на която изразиха недоверие към тогавашния директор д-р Младен Пенчев. Тогава той подаде оставка и за временно изпълняващ длъжността бе назначен д-р Пламен Цеков. "При така създалата се ситуация след изтичането на срока от три месеца, за който бе назначен д-р Цеков като временен управител, следва Общински съвет да избере отново временно заемащ длъжността и да бъде обявен нов конкурс", отбеляза кметът на града д-р Иван Иванов, цитиран от dariknews.bg.