Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.06.2015)
       
        БЛС И НА НЗОК ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ, ЗА ДА ОБСЪДЯТ ИЗВАЖДАНЕТО НА ДЕЙНОСТИ ОТ БОЛНИЧНАТА И ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ       
        Днес представители на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса ще се срещнат, за да обсъдят изваждането на дейности от болничната и извънболничната помощ. От БЛС заявиха вече, че няма да се съгласят с намаляването на цените на клиничните пътеки, както и с изваждането на дейности и процедури от болничната в извънболничната помощ. Това изваждане на дейности в доболничната помощ е едно скрито намаляване на цените, което, по данни на Касата, ще доведе до икономии от порядъка на 33-35 милиона. Ние смятаме, че не е редно да се сменят правилата на играта в средата на този годишен период, коментира пред БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Според него извънболничната помощ, в огромната си част, не е в състояние в момента да поеме както кадрово, така и с апаратура, някои от дейностите в болничната помощ. Той посочи, обаче, че за 2016 година може да се помисли в тази посока. "Ако изведете дадена дейност в доболничната помощ, без тя да бъде обезпечена с апаратура и кадрово, за пациентите означава риск", смята д-р Грозев.
Дефицитът в НЗОК може би ще бъде между 180-200 милиона лева и вариантът е актуализация на бюджета, заяви той, като допълни, че не са съгласни Касата да се дотира от болничната помощ. "Преди да се стигне до актуализацията на бюджет, трябва да се използват всички останали механизми", заяви от своя страна д-р Бойко Пенков, член на Надзорния съвет на НЗОК: "С колегите от съсловието трябва да измислим мерки, с които можем да оберем неефективните разходи. Да има критерии, които да прецизират необходимостта от болнично лечение. Малко повече приемаме хората в болници, когато можем да им решим нещата по друг начин". Според д-р Пенков на този етап е рано да се говори за актуализация на бюджета на Касата. Той каза още, че ще предложи да се намалят клиничните пътеки, по които има най-много излишен прием в някои болници.
"Има такова нещо и трябва да се направи анализ кои болници и кои точно клинични пътеки са с надвишени обеми", допълни и д-р Грозев.
 
        ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРОПУСКАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ГОДИШЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД
        Близо половината от здравноосигурените българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед. Тази тревожна тенденция се запазва и през настоящата 2015-а, показва справка на НЗОК, цитирана от "Труд". Изрядните платци на здравни вноски са около 6 млн. души, а около 1,2 милиона са неосигурените. През 2013-а на профилактика при джипито са отишли 3,523 млн. българи, през 2014-а - 3,527 млн., а до май т.г. са 1,563 млн. души, т.е. пак ще са толкова, колкото през последните 2 години. Санкцията за неявяването от 50 лв. не се налага и този механизъм не действа. Москов предлага по-висока здравна вноска за хората без профилактичен преглед. "Прегледът не се извършва заради нехайство, недостатъчна яснота за смисъла на профилактиката, затова че няма наказание, даже и да я пропуснеш, а ако си в активна трудова възраст не искаш да губиш цял работен ден, за да минеш през личния си лекар", коментира пред изданието доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Затова с колегите му от 5 г. предлагат с Кодекса на труда да се осигури един свободен ден, в който всички (и работещите) да отметнат задължението си. Преди 2 седмици на форум за правата на пациента на вестника здравният министър д-р Петър Москов обяви, че обсъжда отпускането на допълнителния ден със социалния си колега Ивайло Калфин. "Колкото повече се стараем да предлагаме лесен и безплатен достъп до здравна грижа, толкова по-малко тя се цени и толкова по-малко хората се стремят да стигнат до нея. Т.е. изчезва ценността на услугата в усилията ни да е още по-лесно", посочи доц. Киров. Той даде следния пример: кой се замисля, че диша - никой. И ценим тази възможност, чак когато получим задух.
 
        РАЗДЕЛЯНЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ - НЕЯСНО И ЗА ЛЕКАРИ, И ЗА ПАЦИЕНТИ
        "Разделянето на медицинските услуги по линия на Националната здравноосигурителна каса на два пакета - основен и допълнителен с промяна в Закона за здравното осигуряване от преди броени дни,се оказва материя твърде неясна както за лекарите, така и за пациентите", четем днес в "Монитор". Изданието присъединява позицията си към тази на множество хора от здравната сфера, според които с разделянето на пакета медицински услуги на основен и допълнителен не става ясно точно какви заболявания ще влязат в първия и какви - във втория пакет. "Според приетата промяна в първия пакет - базов, ще са включени диагнозите, които формират 92% от смъртността на българите. Сред тях са онкологичните, сърдечно-съдовите, диабетът и редица други. Засегнатите от тях и сега се приемат и лекуват приоритетно по линия на НЗОК. Вторият пакет, който също ще се финансира занапред от каса, ще бъде с известни ограничения. Те обаче, така и не стават ясни въпреки, че Министерството на здравеопазването говори за тази промяна още от края на миналата година. Във всички случаи обаче, за прием в болница по него трябва да се чака", припомня известното вестникът. "Освен, че не са ясни заболяванията, не е ясно и в каква фаза трябва да бъдат те, нито пък по какви критерии и кой ще решава кой е за прием в болница и кой да чака, докато му дойде времето. Защото, една катаракта (перде на очите) в начален стадий действително не е животозастрашаващо състояние и операцията й може да бъде отложена за известно време. В някои случаи обаче, тя може да прогресира за седмици и да доведе човек до слепота, допълва Zdrave.net. Ендокринните заболявания, на пръв поглед напълно подходящи да бъдат отнесени към втория пакет, могат да се окажат смъртоносни. Представете си образувания в щитовидната жлеза. Отложени във времето, някои могат да се изродят в карциноми. Гастритът и язвата не са от диагнозите, от които мре българинът. Но, спуканата язва заради отложено лечение, също може да причини смърт", изрежда публикацията, като допълва критиката си с неодобрение на идеята за застраховане в частен фонд, от който да се ползва пациентът, ако заболяването му е във втория пакет и не желае да изчака плановия си прием.
 
        АДМИНИСТРАТИВНИ ПРИЧИНИ БРЪКНАЛИ В ДЖОБА НА ПАЦИЕНТИТЕ
        До месец болните от диабет у нас спират да доплащат за инсулин. Това обещаха от Българския фармацевтичен съюз. Някои търговци на едро вече са компенсирали аптеките, с които работят, и в тези обекти не се доплаща. От съюза на фармацевтите призовават пациентите да се информират на спешния им телефон за аптеките и градовете, в които могат да намерят инсулин без доплащане, научихме от news7.bg. Причините пациенти у нас да доплащат за инсулин, са основно административни. През 2013 г. вносител на медикамента подава документи за регистрация на неговия инсулин на по-ниска цена, след което обжалва същата тази цена. Така се стига до абсурда да се чака две години комисията по прозрачност да се произнесе коя цена на медикамента да се прилага. Както при онколекарствата, така и при инсулина има сериозна разлика в цената у нас и в Западна Европа. Затова фармацевтите очакват парламентът да разгледа в най-скоро време предложенията на МЗ и Патриотичния фронт за ограничаване на износа на евтини медикаменти.
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: НУЖДАТА ОТ ПРОМЯНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ
        "Нуждата от промяна трябваше да се случи. Сега всичко се доплаща. Когато искаш да промениш начина на здравните характеристики на нацията, трябва да атакуваш групите заболявания , които разболяват хората и ги инвалидизира. За тях българинът няма да има причина да доплаща , а ще бъде лекуван на добро равнище само срещу здравната си осигуровка." Това каза здравният министър Петър Москов по НТВ за здравната реформа.
 
Ето какво още сподели той: "Прекратяваме потока на кеш в болниците. Можете да сключите договор като доброволец, но за масовите заболявания , които са бич за всеки гражданин, няма да се доплаща. До сега изрядните платци доплащаха за всичко, което касае живота ни. Сега няма да доплащат, независимо дали са богати или бедни." Трябва да осветлим доходи, начин на харчене. Тогава нещата ще могат да бъдат ясни. Сега 53% от средствата минават през касата, т. е те са публични. Останалите се вадят от джоба ни. И не знаем защо ги вадим. Те трябва да минат на светло и да е ясно какво се финансира с тях. Сега това не е ясно, но с реформата ще стане, допълва медията. "В повечето български семейства има инвалидизиран от инсулт. Той може да бъде лекуван в рамките на 24 часа. Това не беше устойностено до момента. Сега то ще бъде гарантирано на българските граждани. Няма значение дали си беден или богат, трябва да бъдеш лекуван. Преставаме да финансираме болници, а вашето лечение. И няма да се въртите като футболна топка от една до друга болница. Ако искате това да се случва, значи искате ДПС и БСП Заплащането на лекарите в Спешната помощ е еднакво с тези в болниците. Това правителство я приведе към нормалност. Вече имаме 56 нови линейки. Ще реиновираме всички спешни отделения. Няма лекар от Спешна помощ, който да взима по-малко от 1000 лв, Надавам се, че зрителите виждат, че има промяна и ясна стъпка. Част от нещата, които се вършат в болниците се вадят в доболничната помощ. Преди пет месеца казах, че няма начин Спешна помощ да влезе в гетата и ДПС ме обявиха за фашист. Сега се оказа, че съм бил прав. Моделът на т. нар. интергарция трябва да бъде обявен за погрешен. И държавата трябва да влезе с пари, които изтичаха към фондации. Това не е фашизъм, а демокрация."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Солени цени се налагат на медицинските услуги по морето, а лекарите влизат в ожесточена битка за пациенти. Ако се наложи да посетите медицински кабинет, докато сте на почивка, ще трябва да заплатите за услугите, освен ако нямате талон-направление от личния лекар, съобщава Нова ТВ. Оказва се, че високите тарифи важат както за чужденци, така и за българи. В Слънчев бряг например общо-практикуващите лекари се броят на пръсти, но частните медицински центрове са десетки. Цените пък са еднакви за родни и чужди туристи. Преглед при специалист може да ни струва от 35 до 100 лева, а поставянето на инжекция - до 20 лева. За обработка на рана се плаща до 40 лева. Една от най-скъпите манипулации е гипсирането на счупен крак или ръка - тарифите стигат до 400 лева. Безплатна е помощта само в животозастрашаващи ситуации. А битката за пациенти е жестока, разказват от хотелите. Лекари свидетелстват, че по морето има и "лов на пияни туристи" от линейки. Целта била да се използват парите от застраховките на почиващите.