Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.06.2015)
       
         5 ГОДИНИ НАЗАД ЩЕ ПЛАЩАТ НЕОСИГУРЕНИТЕ
        Хората, които не са плащали здравни осигуровки, от идната година ще трябва да платят всички дължими за последните 60 месеца назад, за да могат да възстановят здравните си права. Това е записано в променения Закон за здравното осигуряване, който депутатите обсъждаха над 10 часа във вторник. До края на т.г. ще действа сегашното законодателство и всеки, който иска да поднови здравните си права, може да плати вноските си за последните 6 месеца. "ДУМА" припомня, че първоначално Москов искаше за възстановяването на здравноосигурителни права да се платят вноските за 15 години назад, но парламентарната комисия отхвърли идеята му. "В този текст се концентрира подходът в социалното осигуряване - ако направите възрастта за пенсиониране 90 г., няма да има смисъл от пенсиониране. Ако изтеглите 36 месеца на 360, тогава очевидно никой няма да има нужда да ползва здравно осигуряване, тоест тези хора ще отпаднат", коментира депутатът от БСП Михаил Миков. Той е категоричен, че такъв подход няма да върне доверието на хората в системата и няма да ги накара да се осигуряват редовно. "Щял министърът да въведе друга санкция - който не минава на профилактичен преглед, да му се увеличи здравноосигурителната вноска. Ясно ли ви е, че в откъснатите села той няма пари да отиде на преглед. Къде живеете - в Париж, Мюнхен, Брюксел? Даже от жълтите павета се вижда това", каза Миков.
 
        ГЛОБА ЗА БОЛНИЦИТЕ, АКО ПАЦИЕНТИТЕ НЕ СА  ДОВОЛНИ    
        При три или повече жалби от пациенти за нередности в лечебно заведение, то ще бъде глобявано. Това решиха депутатите при второто гласуване на промените в Закона за здравното осигуряване, информира "ДУМА". Макар още да не е съвсем ясно какви са критериите за неудовлетвореност на пациентите, предвижда се те да подават жалби до директора на Районната здравна каса, ако не са доволни от оказаната им медицинска помощ. Жалбата се подава, ако е налице поне едно от следните основания: отчетeна, но неизвършена медицинска дейност; качество на медицинската помощ, което не съответства на критериите за качество, определени в националните рамкови договори; отказан достъп до медицинска документация; получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми без правно основание. НЗОК ще бъде задължена да проучва неудовлетвореността на пациентите. Ако се случи от едно и също лечебно заведение да има повече от 3 сигнала в рамките на 6 месеца от действието на Националния рамков договор, ще има право да прекрати договора си с лечебното заведение. Предложението е било сигналите да се подават електронно и в рамките на 30 дни пациентът или близките му да получат отговор, обясни в кулоарите на парламента здравният министър Петър Москов. В 30-дневния период касата може да извърши проверка в лечебното заведение и ако установи, че сигналът отговаря на действителността, няма да преведе на лечебното заведение парите за лечението на този пациент.
 
        8 СПЕШНИ ЦЕНТЪРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ИНСУЛТ
        8 спешни центъра за лечение на инсулт ще бъдат изградени в страната до края на годината. Те ще осигуряват най-модерното лечение без пари при едно от най-смъртоносните заболявания у нас. Това пише днес "24 часа", като цитира думи на здравния министър д-р Петър Москов. Той уточнил, че две работни групи от лекари и представители на индустрията са натоварени с проекта. "Мозъчносъдовите заболявания, към които се числи инсултът, ще бъдат обхванати от диагностиката до най-модерните терапевтични методи в основния пакет здравни услуги. Той гарантира на всеки осигурен, че няма да доплаща нищо в лечението на заболяванията, които формират причините за инвалидизация и смъртност у нас. Засега не може да се гарантира, че хората в малките селища ще имат толкова бърз достъп до модерно лечение, както в големите градове, но за тях ще има алгоритъм как да стигнат до най-близкия център за инсулт", пише изданието. "Всички пациенти с инсулт, при които е показано високотехнологично лечение - например ендоваскуларно или с лекарство, стопяващо тромба, ще го получат в рамките на здравното си осигуряване, увери д-р Москов. Без доплащане ще са и медицинските изделия, които се използват в модерните терапии", допълва публикацията.
 
        МАХМУРЛУКЪТ МОЖЕ ДА ВИ СТРУВА 300 ЛЕВА НА МОРЕТО
        Какво трябва да си платите след алкохолна злоупотреба в морските ни курорти. "Махмурлукът на морето може да ви струва 300 лева, ако се наложи да ви свестява лекар, установи проверка на "Телеграф" в медицинските центрове по курортите. Най-безмилостни към пияните летовници са докторите в Албена. Там всеки, който прекали с алкохола и потърси помощ, трябва да си плати без значение дали има здравна застраховка. "Това е справедливо и така трябва да е по цялото Черноморие. Пияният турист тук си плаща всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство", обясни д-р Ивайло Христов, изпълнителен директор на медицинския център, който се грижи за здравето на почиващите в Албена", четем във вестника.
Всички основни заболявания като вирусна инфекция, отит, бъбречни проблеми или травми се поемат от застрахователите. Извън тях туристите плащат по 10 лв., ако трябва да им се бие инжекция, или 40 лв. за венозна инфузия, информира още печатното издание. "Във варненската токсикология алкохолните натравяния се поемат от здравната каса, ако става въпрос за летовници от ЕС, които имат синя здравна карта", обясни шефката на клиниката доц. д-р Снежа Златева. Извън тази група са руснаците, които често прекаляват с чашките. Те плащат доста дебело след запоите. Сумите зависят както от степента на алкохолна интоксикация, така и от процедурите, които им се правят, използваните за лечението им лекарства и времето на престой в токсикологията. Сметката обикновено стига 200-300 лева, особено в случаи, когато има поставяне на сонда или катетаризация, когато се правят токсикологични изследвания или се налага преминаване през скенер. Ако пациентът ползва услугите на частните клиники, цената може да се удвои или утрои", пише още вестникът.
 
        ПРЕДВИЖДА СЕ ОТ ДОГОДИНА ДА ЗАРАБОТИ ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
        "От догодина здравно осигурените българи ще имат достъп през интернет до работния график на джипито (сега той не е публичен) и сами ще могат да се записват за задължителния профилактичен преглед. Предвижда се дотогава да заработи електронното здравеопазване, затова отбелязването на прегледа ще става и онлайн", четем в "Труд", като изданието цитира отговор на министъра. "Как личните лекари изчислиха, че са необходими примерно 50 млн. лв. повече?! Може да са далеч по-малко. Това ще стане ясно, когато работната група по проблема излезе с анализи, а каквото е необходимо като финансиране от догодина, то ще бъде осигурено", заявил той. Друга публикация в ежедневника се спира на броя неосигурени у нас. "Българите, които не са здравно осигурени и живеят у нас, са 500 хил. души. Останалите, които формират числото до над 1 милион неизрядни платци, се допълва от тези, които за известно време са зад граница или трайно са емигрирали и някои бедни у нас", пише изданието, като цитира справка на НАП.
 
        АКТУАЛИЗАЦИЯТА  НА СТАНДАРТ "СПЕШНА МЕДИЦИНА", ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ГОТОВА
        От Министерството на здравеопазването съобщиха, че работната група, която трябва да актуализира медицинския стандарт "Спешна медицина", все още не е приключила работата си, научихме от Zdrave.net. От там информираха, че към момента има разработен първоначален вариант, който е предоставен за становище на експерти от системата. Когато проектът окончателно бъде готов, ще бъде публикуван на интернет-страницата на МЗ за обществено обсъждане. Освен медицинския стандарт, работната група е изготвила и проекти на стандартни протоколи за триаж, които предстои да бъдат утвърдени от министъра на здравеопазването и въведени в практиката. Първоначално, в рамките на 6 месеца, протоколите ще бъдат въведени пилотно в няколко ЦСМП с цел проследяване на ефективността им. От министерството отбелязаха, че на практика и в момента в коордаинационните центрове на спешна помощ се извършва предварителна оценка на състоянието на пациента, на базата на която се изпраща подходящият екип. Това става съгласно действащия медицински стандарт "Спешна медицина", Правилника за устройството и дейността на ЦСМП и Наредбата за оказване на спешна медицинска помощ. Там е записано, че екипите в координационния център на ЦСМП преценяват естеството и спешността на повикването под координацията и контрола на завеждащия смяна, който задължително е лекар. След това възлагат изпълнението на спешното повикване на най-близо разположения до местопроизшествието и с подходяща квалификация екип за спешна медицинска помощ.
 
        ДЕПУТАТИТЕ НЕ ПОДКРЕПИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА НА ДЕЦА ДО 7 Г. И ХОРА НАД 65 Г.
        Парламентарната здравна комисия не подкрепи предложение на депутати от АБВ децата до 7 години и хората над 65 години да получават безплатни лекарства за основно заболяване, това четем в Zdrave.net. Предложението за промяна в Закона за здравното осигуряване бе разгледано от комисията вчера. Д-р Дариткова отбеляза, че мнозинството от депутатите са гласували "въздържал се" и  "против" с мотива, че идеята нарушава основни принципи на здравното осигуряване. "А именно, че се осигуряват солидарно всички, а ползват тези, които имат нужда, като това се определя от принципите на пакетите. Предстои чрез пакетите да се види какво ще се регламентира за възможности за ползване", заяви тя. Д-р Дариткова каза, че освен това разделянето на детската възраст по предложения начин е дискриминационно, защото според всички формулировки възрастта до 18 години се счита за детска. Тя посочи още един аргумент против законопроекта - той не е бил подкрепен от ясни финансови разчети. Депутатите са коментирали, че проблемът на детското здравеопазване не е в безплатните лекарства. Според тях там трябва да се заложи на повече профилактика и промоция на здравето, за да може да се преодолеят негативните тенденции. Те също така са заявили, че грижата за децата трябва да е далеч по-комплексна.