Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
КРИЗАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА,
ВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ СТИГНЕ И ДО ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ
 
 
Това заявиха на съвместна пресконференция представители на съсловните организации в здравеопазването и на  пациентите. . На вчерашното си заседание  Организационният комитет /в него  имат равни квоти  Българският лекарският съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация за защита на пациентите/ е отчел, че  не е изпълнено нито едно от решенията, приети на Общонационалния форум "Българското здравеопазване - реалности и перспективи", провел се на 4 юли т. г. в НДК с участието на 2800 лекари, професионалисти по здравни грижи, фармацевти и пациенти. Тези решения бяха широко оповестени,  бяха изпратени и до всички отговорни институции в страната, включително на ръководствата на партиите от управляващата тройна коалиция. За съжаление, положителни промени не са настъпили. Не е направен даже опит да се чуят основателните искания на медицинската общност и на пациентите, а камо ли да се решат най-неотложните от тях. Това отношение на управляващите принуждава много лекари, сестри, акушерки и други професионалисти по здравни грижи да напускат работа и да търсят препитание в  други страни.
"Продължаваме да губим едни от най-добрите си кадри - каза Милка Василева, заместник председател на УС на БАПЗГ.  - Само през последния месец  30 висококвалифицирани медицински сестри заминаха на работа в малтийски болници, всекидневно напускат и работещите при джипитата и специалистите от ДКЦ". Милка Василева изрази тревогата си от евентуално закриване на цели структури в сферата на здравеопазването, поради подаваните колективни молби за напускане на работа. Това неминуемо ще доведе до драстично влошаване на здравните грижи.
"Воювайки за своите права ние се борим за едно по-качествено обслужване на пациентите" - каза д-р Андрей Кехайов, председател на УС на БЛС. Според него, само през последните години около 500 лекари са напуснали страната и вероятно ще ги последват още много, ако ситуацията не се промени.  "Необходимо е незабавно средствата за здравеопазване да се увеличат и да се спре с партийния мениджмънт, който ни доведе до това състояние" - каза той. По думите му продължава да се оказва политически натиск върху съсловието и да се правят опити за противопоставяне вътре в него.
"Задълбочават се атаките към Българския фармацевтичен съюз", каза маг. фарм. Михаил Ненчев, председател на УС на БФС. Силово се налагат промени в нормативните документи за определяне цените на фармацевтичните продукти, според него. "Ние сме против недомислията на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, защото не всичко е пари и интереси - трябва да се помисли и за здравето на българските пациенти" - каза той.
В края на пресконференцията бе съобщено, че Организационният комитет ще заседава всяка седмица и ще информира обществеността за обсъжданите проблеми и взетите решения.
                                                                Пресцентър
10.09. 2008