Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.06.2015)
       
        ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ
        Здравните услуги, които ще се покриват от НЗОК, вече ще са разделени в два пакета: основен и допълнителен. Това решиха депутатите с приети на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. Основният и допълнителният пакет ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването, информира Investor.BG. Наредбата ще може да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година.
От "БСП лява България" заявиха, че не подкрепят това разделяне. Мая Манолова предложи наредбата да се определя не от министъра на здравеопазването, а от Министерския съвет. По думите ? премиерът се предоверявал на министъра. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че именно министърът на здравеопазването трябва да определя наредбата, за да носи отговорност.
Според приети текстове за деца до 18-годишна възраст, студенти,затворници, бежанци, държавни служители, на които и досега държавата е поемала част от здравните вноски, осигурителната вноска се внася в размера, определен със закона за бюджета на НЗОК за съответната година, върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г.
Промяната предвижда всяка следваща година този процент да се увеличава с 5 на сто до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Депутатите гласуваха текстове, според които осигурените лица ще имат право да подават жалби пред директора на съответната РЗОК, когато не са удовлетворени от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ.
 
        СПОРЕД Д-Р ЕМИЛ РАЙНОВ 80% ОТ ДЕПУТАТИТЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ГЛАСУВАТ
        С гласуваните вчера промени в Закона за здравното осигуряване се прави подарък на застрахователите. Това обяви пред БТВ д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС.
Парламентът прие вчера предложените от здравния министър д-р Петър Москов промени в закона за здравното осигуряване. Те предвиждат разделянето на здравните услуги на два пакета - основен и допълнителен. С наредба на министъра на здравеопазването ще се определи кои болести ще се в основния пакт и кои в допълнителния. За тези от допълнителния пациентът ще плаща или ще влезе в листа на чакащите. Депутатите от ГЕРБ не подкрепиха обаче идеята на Москов държавата да има повече представители в надзорния съвет на Здравната каса. Според  д-р Адемов парламентът е подписал вчера празен чек, като е оставил министъра да определя за кои заболявания ще плаща касата и за кои няма да плаща. От своя страна д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок обясни, че с промените ще се въведе ред и пациентите ще бъдат обслужвани по-бързо. Това е първата стъпка към въвеждането на правила, уточни той. Шишков напомни, че в много държави от западна Европа има листи на чакащите.
Според  д-р Емил Райнов, депутат от БСП, 80% от народните представители вчера не са разбрали какво гласуват. По думите му хората ще осъзнаят за какво става въпрос следващата година, когато ще влязат в сила промените в закона. Тогава ще стане като със сметките за ток от февруари 2013 г., предупреди социалистът. Д-р Емил Райнов попита защо в студиото няма представител на ГЕРБ: "Може би са притеснени и не могат да защитят тезите на здравния министър".
 
        ЦЕНИТЕ И ОБЕМИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ЩЕ БЪДАТ ДОГОВАРЯНИ МЕЖДУ НЗОК И СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
        Цените и обемите на медицинските дейности отново ще бъдат договаряни между НЗОК и съсловните организации на лекарите и зъболекарите в НРД. Това решиха на вчерашното си заседание депутатите от Народното събрание, които разгледаха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване. През последните няколко години цените и обемите се определят от Министерството на финансите. По време на заседанията на парламентарната здравна комисия, където бе обсъждана промяната, ръководствата на БЛС и БЗС изразиха своята подкрепа към текстовете, които връщат договорното начало.
Междувременно депутатите приеха и текст, според който НЗОК ще дава пари само в рамките на договорените в НРД обеми. Това предизвика недоволството на народните представители от опозицията, които обявиха текста за дискриминационен спрямо пациентите. Те попитаха ако има обем от 100 хернии, какво се случва със 101-ия пациент, който дойде в такова състояние. Мая Манолова от БСП пък попита какво ще се случи, ако има надвишаване на обемите за заболяванията, които попадат в основния пакет и за които правителството обещава, че пациентите няма да чакат. Параграфът бе приет без други дебати. Народните представители одобриха и възстановяването на арбитражните комисии, които ще разглеждат спорните случаи на санкции, налагани от НЗОК на изпълнителите на медицинска помощ. В крайна сметка вчера депутатите приеха целия законопроект след повече от десет часа дебати.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ЗАКОНЪТ ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
        Очаквано, темата, която получава най-голямо медийно внимание в днешната преса, е приемането на промените в Закона за здравното осигуряване. Един от акцентите в пресата е приетият текст, според който държавата ще увеличава постепенно вноската си в бюджета на НЗОК за осигурените от нея групи, докато достигне пълния й размер. Решението обаче не се радва на особено одобрение от вестниците. "Още 10 години държавата ще е най-неизрядният платец на здравни вноски за групите, които тя осигурява", отбелязва "Труд". "В момента тя им превежда по половин здравна вноска, а от 1 януари 2016 г. осигуровката ще започне да нараства с по 5 процентни пункта годишно. Така чак през 2026-а държавата ще дава цяла вноска (ако дотогава някои управляващ не отмени текста)", коментира изданието.
        "Още в началото на заседанието стана ясно, че управляващите са настроени да бламират промените на д-р Москов. По време на второто четене на закона с гласовете на ГЕРБ беше отхвърлено предложението на министъра за увеличаване с двама представители на държавата в надзора на касата. Управляващи и опозиция гласуваха заедно и приеха, че членовете остават девет, като четирима от тях ще са представители на министерството на финансите и на здравеопазването", четем и в "Преса".