Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.06.2015)
       
        МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ ЩЕ РАЗЧИТА НА ПОДКРЕПАТА НА ПРЕМИЕРА
       
        Здравният министър Петър Москов ще разчита на подкрепата на премиера, за да прокара идеите си за реформа в сектора. Реформаторите очакват днес Бойко Борисов да му даде рамо, като дойде в Народното събрание. На извънредното заседание ще се гласува единствено Законът за здравното осигуряване на второ четене, четем в "Преса".
Заради проекта на здравното ведомство между ГЕРБ и Реформаторския блок прехвърчаха искри. За да се преодолеят различията, през уикенда и вчера имаше усилени консултации, а коалиционните партньори направиха взаимни отстъпки. Хората на Борисов вече приемат предложението на Москов за централизирани търгове за лекарства. Министърът пък се е съгласил да не увеличава с още двама членовете на управителния съвет на здравната каса и да се запази сегашното положение, въведено в първия мандат на ГЕРБ.
Промени все пак ще има - предстои да се създаде работна група с депутати от всички партии в Народното събрание. Целта на новата структура ще е създаване на нови правила за работата на НЗОК. Днес ще се действа като при бюджета - часовникът ще бъде спрян до пълното приемане на закона.
       
        НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ БИТКА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ Е ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ТАКСАТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ       
        70% от младите лекари в България не искат да останат да работят у нас. Голяма част от тях искат да се насочат към Германия, сочат последните тревожни данни. "Ние трябва да се насочим към това да мотивираме младите медици да останат и да се развиват в нашата страна", заяви в студиото на bTV председателят на Асоциацията за развитие на медицинската общност Радислав Наков. Самият той всеки месец плаща по 180 лева, за да може да специализира, тъй като е още по старата наредба, допълва "24 Часа". "Най-голямата ни битка за младите лекари е да се премахне тази такса, която ние всеки месец плащаме за нашата специализация. Ако държавата иска да спре изтичането на млади мозъци от страната, това е най-малкото, което може да направи", подчерта той. Болниците искат да назначават млади медици, но те не получават пари за това, по думите му. На нас ни трябва малко, за да останем в България. Вече виждаме, че се правят малки стъпки и макар и малки, те са в правилната посока, сподели от своя страна председателят на Асоциацията на студентите медици в България Диана Бележанска. Средно заплатата за стартиращи медици е между 600 и 800 лева на месец - за тези, които имат тази възможност.
 
        ИДЕЯ НА Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ: ЛЕЧЕНИЕТО НА ЕДНО И СЪЩО ЗАБОЛЯВАНЕ ДА СЕ ЗАПЛАЩА РАЗЛИЧНО
        "Лечението на едно и също заболяване ще се заплаща различно от здравната каса, като цената ще се определя от възрастта и състоянието на пациента. Идеята е на новия директор на НЗОК д-р Глинка Комитов, като за момента все още е на етап обсъждане, потвърдиха от здравната институция за "Телеграф", пише вестникът и пояснява: "Идеята на д-р Комитов е заплащането на лечението да се индивидуализира - тоест в калкулацията на терапията да влязат показатели като възраст на болния, наличие на хронични болежки, които могат да усложнят и съответно да оскъпят терапията му, и други параметри. Тези показатели ще бъдат вписани в специален набор от критерии, чието изработване тепърва предстои да бъде обсъдено. Със сигурност обаче разликата в заплащането няма да стане факт до края на годината, увериха от НЗОК." Ежедневникът уточнява, че за момента идеята не е обсъждана с Българския лекарски съюз. "Тя може и да има своя рационализъм, но подобно предложение подлежи на обсъждане в хода на преговорите за Националния рамков договор за 2016 година", казва пред изданието шефът на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.
 
        С НОВ ДИРЕКТОР Е БОЛНИЦА "СВЕТА АННА"
        Бившият директор на хасковската болница д-р Славчо Близнаков е новият шеф на Университетската болница "Св. Анна".  След като в петък Общото събрание на акционерите на Университетската болница "Св. Анна" в София освободи от длъжност изпълнителния директор д-р Димитър Димитров, в понеделник вече бе назначен нов директорски борд. В него има трима, а не както досега петима души. Промяната потвърди пред медии д-р Николай Добрев, директор на медицинската дейност в лечебното заведение.
Новите членове на борда са д-р Стефан Ковачев - хирург от "Св. Анна", началник на Първо отделение в клиниката по хирургия. Другият член на борда е началникът на клиниката по кардиология и бивш здравен министър от 2001-2003 г. доц. Божидар Финков, а третият е д-р Близнаков. "ДУМА" припомня, че още преди 3 месеца здравният министър Петър Москов анонсира, че предстоят промени в ръководствата на големи болници в страната, а причината е, че са държали над 25% от парите си в КТБ. МЗ няма да дава становище за смяната в ръководството в университетската болница. Според тях смяната на ръководството е в правомощията на Общото събрание на болницата и министерството няма отношение по въпроса.
До понеделник следобед промените в борда на директорите на болницата не бяха отразени в Търговския регистър, показа проучване на ДУМА.
 
        ДОЦ. КИРОВ: НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА СГРАДНИЯТ ФОНД ДА БЪДЕ КУПУВАН ОТ ЛИЦА ИЗВЪН МЕДИЦИНАТА
        При приватизацията на лечебни заведения не бива да се допуска сградният фонд да бъде купуван от лица извън медицината. Това каза пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров по повод внесените промени в Закона за лечебните заведения, които разрешават приватизацията. Според едно от предложенията лекарите от извънболничната помощ, наели кабинети, могат да се възползват от преференции при тяхното закупуване.Доц. Киров заяви, че има опасност хора, които имат много пари, но се занимават с друг бизнес, да искат да купят сградите, за да ги използват за нещо друго. Той добави, че има достатъчно лечебни заведения, които са разположени на хубави места, подходящи за издигане на строежи. Според него при приватизацията трябва да има изричното условие купувачите да се занимават с медицина, а приватизираните сгради да се използват само за медицинска дейност. Доц. Киров отбеляза, че предложението е една добра възможност за лекарите да станат собственици. Той обаче показа скептицизъм по отношение на това колко от колегите му ще решат да купуват помещения. "Нека да сравним с това дали да си купиш апартамент или да живееш под наем. При условие, че ще работиш още 10 години примерно и плащаш наем, какъвто и да е наемът, при всички положения ще ти излезе два пъти по-малко, отколкото да купиш две стаи. Дали ще има смисъл тогава да ги купиш", попита доц. Киров. Според него все пак всичко опира до цената, на която ще бъдат предложени помещенията. По негово мнение от възможността ще се възползват най-вече лекарите от по-малките населени места.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        43-годишна жена роди близнаци по естествен път в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Красимира била приета в болницата със 7 сантиметра разкритие, но без контракции и каквито и да е други признаци за започналото раждане, информира dnes.bg. За по-малко от два часа на бял свят обаче се появяват двете момиченца - едното с тегло от 2,850 кг., а другото - 3,030 кг., съобщиха от здравното заведение. Раждането е протекло нормално под ръководството на д-р Тодор Стаменов. Грижите за близначките се поемат от неонатолога д-р Софка Славова. Красимира ражда първото си дете на 40 години също по естествен път, и още тогава започва да мисли за второ. Майката твърди, че близначките се появяват в резултат на спонтанна бременност, т.е. не е инвитро, и добавя, че никога не си е и помисляла да ражда секцио.
Тя, както и двете момиченца, се чувстват отлично.
        Робот, който изправя на крака парализирани или трудноподвижни хора, представи вчера частната турска болница "Гювен" у нас, научихме от "Преса". Лечебното заведение, което се грижи за целия турски политически елит, разкри представителство в България. Компютърната система "Локомат" е швейцарско изобретение, което помага на болни от паркинсон, с множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, да проходят отново. "Роботът изпраща сигнали до мозъка чрез постоянно повтарящи се упражнения, така че да го накара да преработи тези сигнали правилно и да ги превърне в движения", обясни проф. Дениз Ерджик, ръководител на отделението по рехабилитация и физиотерапия на болница "Гювен".