Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.06.2015)
       
        52-ГОДИШНА ЖЕНА СТАНАЛА ЖЕРТВА НА УНИКАЛНА ДОКТОРСКА НЕМАРЛИВОСТ
        Лекари от Националната кардиологична болница спасиха живота на 52-годишната Шерин Вейсан от хасковското село Долно Големанци. Тя е станала жертва на уникална докторска немарливост преди седем години. Тогава Шерин претърпяла две операции в рамките на месец: първата за отстраняване на миома, а втората - на апендицит. По думите й те са извършени в пловдивската болница "Св. Георги". При втората интервенция пловдивските медици забравили 12-сантиметров катетър в организма й и оттогава това чуждо тяло бавно проникнало в белодробната артерия, водеща до сърцето, информира "Преса". В сряда по обед един от най-добрите кардиохирурзи у нас, началникът на Клиниката по кардиохирургия в Националната кардиологична болница проф. Людмил Бояджиев, и екипът му й спасяват живота. Те отстраняват тръбичката, която попаднала в белодробната артерия, като на места дори се е сраснала с нея.
        Пациентката изпитвала непрестанни болки в областта на гърдите, но разбрала, че проблемът е сериозен, когато започнала да плюе кръв. Заминала на изследвания в Париж. Там специалисти й направили компютърна томография и установили причината - наличието на чуждо тяло, което запушва артерията. "Явно е, че е станала грешка. Лошото е, че колегите или не са разбрали за нея, или са я скрили от пациентката. Сега заради това тя понесе сърдечна операция с изкуствено кръвообращение, спиране на сърдечната дейност и отваряне на основен клон на белодробната артерия, без дори да страда от сърдечна болест", не скри възмущението си проф. Бояджиев пред изданието. "Сигурна съм, че при втората интервенция, лекарите са забравили катетъра. Ще ги съдя, защото можеше да умра", коментира пред изданието ни Шерин.
 
        ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗЧИТА НА ПОМОЩ ОТ ТУРЦИЯ ЗА 200 000 ВАКСИНИ
        Правителството разчита на помощ от Турция, за да реши кризата с недостига на ваксини за бебета, четем в  "Преса". От месец кабинетът води преговори с Анкара за доставката на нужните медикаменти, за да бъдат направени всички задължителни детски имунизации през тази година. 
        Преди няколко седмици въпросът е обсъден на заседание на правителството, като министрите са одобрили проектите на споразумения между София и Анкара. С първото България ще получи 100 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и други 100 000 дози срещу хепатит Б педиатрична. Очаква се, че тези количества ще задоволят нуждите.
В края на април здравното министерство съобщи, че има ваксини само за два месеца. Затова беше разпоредено на личните лекари и педиатрите да спрат реимунизациите до края на юни. Първият сериозен дефицит на ваксини за бебета се появи миналото лято, когато търговете за доставка на ваксини за новородени се провалиха заради бюрократични неуредици.
България от своя страна ще предостави на Турция 5 милиона.
 
       КУРС ПО АНТИТЕРОРИЗЪМ ЩЕ МИНАВАТ БЪДЕЩИ ЛЕКАРИ ВЪВ ВАРНА
        От тази есен лекарите стажанти от Медицинския университет във Варна ще преминават задължителен едноседмичен курс за реакция при атентати и бедствия, съобщи ректорът на МУ проф. Красимир Иванов при откриването на Втория международен семинар по антитероризъм, организиран от МУ, БЧК, посолството на Израел в България и университетските болници в Йерусалим и Хайфа, съобщава "Дума". Иванов смята, че у нас поетапно трябва да се въведат единни държавни стандарти за такова обучение в училищата още от първи клас, защото видовете тероризъм в цял свят се разширяват и променят. Сред лекторите на форума са седем експерти от най-големите звена за реакция при бедствия и тероризъм в Израел, експерти от Швеция, САЩ, Русия и Румъния. Предвиден е и практически модул за медици. След финала на семинара МУ ще сформира два екипа от специалисти, които ще обучават свои колеги от болници, университети и летища в страната, съобщи почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев. "След атентата в Сарафово видяхме колко сме неподготвени. Сега вървим към доста по-добра координация за ефективна защита на населението", коментира консулът.
 
        ЛЕКАРСКИТЕ ГРЕШКИ ВЛИЗАТ В РЕГИСТЪР
        Патриотичният фронт ще предложи промяна в Закона за лечебните заведения, с която да се създаде регистър на лекарските грешки. Това съобщава днес "Труд", като цитира депутатката от ПФ д-р Султанка Петрова. "В момента няма никаква представа кой и как греши, а когато регистърът заработи, ще е ясно в какво се коренят проблемите доколко на липсата на мотивация, на специализация или на професионално изхабяване", посочи д-р Петрова. Тя допълни, че лекарите, които са допуснали грешка, трябва да се извадят за определен период от системата и да се обучат. Но детайлите около този процес трябва да се разпишат в наредба", допълва Zdrave.net. От ИАМО пък казали, че изграждането на такъв регистър е заложено в актуализираната здравна стратегия 2014 - 2020 г. като един от приоритетите, по който да работи агенцията. "Според нея най-напред трябва да се започне с изясняването на терминологията в тази област - т.е. да се приеме ясно и еднозначно какво е медицинска грешка и нейните разновидности. Необходимо е и да се направи класификация на допуснатите грешки, за да бъдат отчитани, добавиха от агенцията. Според експертите й при добра организация и сътрудничество между лекари, сестри, пациенти и управляващи за година и половина-две регистърът може да заработи", пише изданието. И още: "От Патриотичния фронт настояват още стартовата заплата на младите лекари да започва от 1000-1500 лв., тъй като само справедливото заплащане ще е гарант за мотивацията им да продължат да се обучават, да работят добре и да не напускат България."
 
        БЪЛГАРИЯ Е НА ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО БРОЙ НА КРЪВОДАРИТЕЛИ В ЕВРОПА
        У нас всекидневно повече от 500 души имат нужда от кръв, за да продължат живота си, но България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Това съобщиха от Българска организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. От там отбелязват, че ежедневно болници и кръвни центрове принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители "Повече от 3/4 от даряващите го правят само за близък човек, а когото роднините се изчерпат или не могат да дарят, те се принуждават да плащат на черно на търгашите на кръв - със съмнително здравословно състояние, услужливо чакащи около кръвните центрове в цялата страна, пред очите на цялата държава", се казва в съобщението. От БОДК заявяват, че са си поставили за цел насърчаването на настоящите и потенциални  кръводарители да даряват кръв редовно и безвъзмездно, за да се постигне положителен баланс между нуждаещи се от кръв и дарители в България, четем в Zdrave.net. Сдружението е разработило и въвело през 2011 г. система за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Към настоящия момент през онлайн платформата и мобилното приложение "Дари кръв" са регистрирани повече от 700 българи от цялата страна, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора. Само за изминалата година, чрез електронния регистър на БОДК са проведени 141 акции за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група. В рамките на тези инициативи и кампаниите за кръводаряване на сдружението 104 човека са дарили кръв за първи път в живота си, а безвъзмездно и доброволно бе дарена повече от 430 литра кръв.
 
        ЛИНЕЙКА ОСТАВИ НА ПЪТЯ РОДИЛКА. МЕДИЦИНСКИЯТ ЕКИП ПРЕЦЕНИЛ, ЧЕ ИМА ПО-СПЕШЕН СЛУЧАЙ
        Заради започнало раждане спешният център в Симеоновград преценява, че 30-годишната Анастасия трябва да бъде транспортирана с линейка до АГ отделението в Хасково. Тръгвайки вече стигаме до изхода на Симеоновград, вече на самия мост, спира линейката и казва на жената да слезе. "Слизайте има жестока катастрофа, аз не мога да се занимава с вас", казали на родилката, научаваме от БТВ. Съпругът звъни на роднина, който с личната си кола закарва семейството на 30 километра до Хасково. Жената благополучно ражда първата си рожба - син.
        Според медицинския стандарт всяко раждане е спешно състояние, обясниха от хасковското АГ отделение. В България е прието всяка една родилка да ражда в лечебно заведение, коментира началникът на отделението д-р Добри Добрев.
        Преценката на екипа в линейката е била грешна, признаха и от Спешния център в Хасково. И двете повиквания в конкретната ситуация са достатъчно спешни, за да бъдат обслужени от екип на спешна помощ, коментира д-р Петя Радева, началник на Центъра за спешна медицинска помощ. Според д-р Радева фелдшерът е трябвало потърси помощ от централата за екип за катастрофата.