Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.06.2015)
       
         ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА  ДА СЕ ПРОВАЛИ
        Има реална опасност здравната реформа на министър Петър Москов да се провали. Депутатите от ГЕРБ не приемат основните идеи в нея и са на път да я бламират. Сблъсъкът между коалиционните партньори предизвика напрежение и доведе до взаимни обвинения за задкулисни икономически интереси. Законът за здравното осигуряване трябваше да се гледа тази седмица. Вчера парламентът гласува това да стане на извънредно заседание на 16 юни. Дотогава д-р Москов трябва да убеди ГЕРБ в реформата си, информира "Преса". Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова обвини министъра, че е пренебрегнал постигнатите договорки и на своя глава между първо и второ четене е внесъл промени в Закона за здравното осигуряване. "Текстовете за централизираните търгове коренно променят философията на промяната в регулацията на разходите за лекарства. Ясно е, че 60% от разходите за медикаменти се формират от иновативните продукти - тези, които са сами в група. Затова въведохме задължителни отстъпки. Поправките на министъра премахват тези индивидуални договаряния на отстъпки", коментира тя пред изданието.
"Проблемът е, че чрез този закон се посяга на икономически интереси. Той вкарва регламент за съотношенията между каса, министерство и бизнес. Това пречи на някои хора от ГЕРБ и ДПС да гласуват за", контрира д-р Димитър Шишков от РБ. Той обясни, че това проличало, когато реформаторите поискали проверка на болниците с най-големи задължения. "ГЕРБ и ДПС гласуваха като един против", обясни Шишков. Според него било добре, че министър Москов лично щял да отговаря за централизираните търгове, защото така било ясно кой ще носи последствията.
       
        ОКОЛО 100 КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ДА БЪДАТ ИЗНЕСЕНИ ОТ БОЛНИЧНАТА В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
        Около 100 клинични пътеки да бъдат изнесени от болничната в доболничната помощ, предлагат от здравната каса, стана ясно след среща между ръководствата на НЗОК и лекарския съюз. Това са офталмологични, гастроентерологични и уши, нос, гърло, поясниха от касата.  Касата плаща на болниците по общо 300 пътеки, допълва "Сега". За една трета от тях обаче има възможност да се провеждат и в доболнични условия - например еднодневна хирургия, диагностични процедури, и така да се намалят и цените им. Засега обаче не е коментирано колко пари от бюджета на касата може да се спестят по този начин, обясни вчера шефът на БЛС Венцислав Грозев. Бюджетът на касата върви към преразход от 200 млн. лв. и затова от НЗОК предлагат варианти за ограничаване на дефицита. Освен извеждане на пътеки в доболничната помощ се обмисля намаление на цените на някои пътеки, за които се смята, че са надценени. Общо орязване на всички пътеки и за всички болници обаче не е коментирано вчера. "И БЛС, и касата сме на мнение, че това не бива да се прави", обясни вчера Грозев.
 
        МЗ ОПИМИЗИРАЩАТА НА АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТАВТА
        Намалява се общата администрация на Изпълнителната агенция по лекарствата, като дейностите се организират в дирекция "Правни, административно-финансови дейности и управление на качеството" вместо в досегашните две дирекции. Освободените щатове се прехвърлят в специализираната администрация. Това е предвидено в приетите от правителството промени в Устройствения правилник на ИАЛ. От доклада на министъра става ясно, че целта на промените е оптимизиране на вътрешната организация на работа в ИАЛ, като се преразпределят и реорганизират дейностите в специализираната администрация. Заличава се длъжността "служител по сигурността на информацията". От обединяването на досегашните дирекции "Административно и стопанско обслужване" и "Правно-нормативно осигуряване и управление на качеството" се създава нова дирекция "Правни, административно-финансови дейности и управление на качеството". От това се намалява числеността на общата администрация с 2 щата, но те се прехвърлят към специализираната администрация. Проверка на ДУМА показа, че общият щат на ИАЛ при последните промени на Устройствения правилник от 10 октомври 2014 г. е бил 383 души. При сегашната промяна работещите в ИАЛ ще станат с 1 повече. 
 
        МЗ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ СРЕЩУ ГРУБОСТТА В РОДИЛНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ
        Организацията "Родилница" настоя за спешни промени в организацията на родилната помощ у нас в отворено писмо до здравния министър Петър Москов.
"Потресени от поредния случай на насилие срещу родилка се обръщаме към вас с искане за спешна среща, за да обсъдим състоянието на родилната помощ в Бълария и да уговорим конкретни стъпки, които могат да се предприемат, за да не се реагира на всеки случай реактивно, а да се вземат превантивни мерки правата на майките и бебетата да не бъдат нарушавани по време на раждане", се казва в писмото, предаде Mediapool. "Насилието по време на раждане е факт и считаме, че ако Министерство на здравеопазването е съгласно с нас, че такова поведение от специалисти е абсолютно недопустимо, то трябва да излезе с ясно становище по въпроса. Грубо отношение, обиди, викане, пляскане, натискане и скачане или сядане по корема и инвазивни намеси против съгласието на родилката са крайни прояви на такова насилие и е важно за медицинските специалисти да знаят, че такива прояви ще бъдат наказвани", посочват от организацията. Оттам настояват да се гарантира правото на родилката да бъде придружавана по време на раждането от доверено лице безплатно, а не за това да се събират такси. "Това право не трябва да зависи от това колко платежоспособна е родилката и дали може да си плати самостоятелна стая и екип", се казва в писмото, според Actualno.com. От "Родилница" посочват, че остарелите и забранени според медицинския одит методи за израждане масово се прилагат с днешна дата и настояват Министерството на здравеопазването да излезе с изрична забрана за прилагането им. Паралелно с това организацията е започнала кампания "Насилието на родилки трябва да спре", като призовават всички жени, претърпели насилие по време на раждане да разкажат своята история.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        И днес вестниците не изоставят темата за профилактиката, подета преди дни от здравния министър. В "Новинар" четем: "Профилактичният преглед при личния си лекар за миналата година са пропуснали близо 70 на сто от българите. Това съобщи пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. "Санкциите при непосещение на профилактика не са нито нова идея, нито са нещо уникално за България. Такива мерки се прилагат в много държави", коментира той предложението на здравното министерство именно те да заплащат по-високи здравни вноски." Според д-р Хасърджиев обаче профилактиката трябва да е стимулираща за пациентите, а не наказателна, информира публикацията и допълва: "По думите му в заложения бюджет в НЗОК има достатъчно средства да се прави адекватна профилактика на заболяванията."
        "Стандарт" пък информира, че студентите от Медицинския университет във Варна на финала на обучението си ще имат задължителен стаж по антитероризъм. "Още тази есен за първи път у нас бъдещите доктори ще минат през едноседмичен курс за реакция при атентати и бедствия. Това обяви ректорът на ВУЗ-а проф. д-р Красимир Иванов при откриване на Втория международен семинар по антитероризъм, иницииран от него и с участието на БЧК, посолството на Израел у нас и университетските болници в Хайфа и Иерусалим. Според проф. Иванов това е началото, след което поетапно трябва да се въведат държавни стандарти за обучение по антитероризъм още в първи клас", четем в ежедневника. "Методите на тероризма в цял свят се усъвършенстват, зад него стои мощен финансов ресурс и перфектна организация, за това трябва да му противодействаме, каза ректорът на Медицинския университет. За съжаление броят на тези организации расте, те действат не само в Близкия изток, Азия и САЩ, но все повече и в Европа. Българската система за сигурност трябва да се подготви по нов и различен начин, подчерта и посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз", допълва материалът.