Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.06.2015)
       
       ДИСКУСИЯ ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА
        Да бъде увеличена индивидуалната здравна вноска на осигурени, които са пропуснали годишния профилактичен преглед, или те да плащат за лечението си в следващата година. Това предложи здравният министър Петър Москов на дискусия за правата на пациента в Народното събрание. Сега санкцията е от 50 до 100 лв. при първо неявяване и до 200 лв. - при второ, припомниха експерти от НЗОК, но не е известно някой да я е платил, независимо че повечето здравноосигурени пропускат задължителния годишен профилактичен преглед, информира "ДУМА". По време на форума, на който местата на работодателските организации и на синдикатите останаха празни, пациентски организации за пореден път подчертаха необходимостта от нарочен закон за правата на пациента. Няма нужда от отделен закон, има нужда от гаранция за спазването им във всяка законова норма, коментира Москов. Критериите за спазването на пациентските права са достъпност, безопасност и качество, каза управителят на НЗОК Глинка Комитов. По думите му България е на трето място в ЕС по достъпност, но за безопасност и качество не може да се похвали с добри резултати. В България все още няма дефиниция за понятието лекарска грешка, коментира председателят на ВКС Лозан Панов. Той представи няколко знакови дела, заведени от пациенти и техни близки за причиняване на сериозни увреждания по време на лечение. По думите му обикновено на първа инстанция пациентите губят, но в крайна сметка ВКС отсъжда те да са обезщетени. Съдебната практика дава възможност пациентът да защити правата си, но проблемът е в липсата на вещи лица, което е предпоставка за бавното решаване на този тип дела, смята Панов. Той смята, че най-удачно е лекарските съюзи да излъчат лекари за вещи лица. По думите на Панов този тип дела се увеличават.
Въпросът с правата на пациентите включва и правата на лекарите, и правата на хората с увреждания, смята националният омбудсман Константин Пенчев. Всички участници в дискусията подчертаха, че пациентът трябва да е в центъра, но общият извод бе, че у нас правата на пациента са само на книга.
       
        КРИТЕРИИТЕ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОРИ ПО КП ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ДА БЪДАТ ЗАВИШЕНИ
        Недопускане на необосновани хоспитализации, подобряване качеството на медицинската помощ, оптимизиране на медицинските стандарти, прецизиране на критериите за хоспитализация и алгоритмите на съответните клинични пътеки. Това са стъпките, които ще се предприемат в сферата на физикалната и рехабилитационна медицина. Целта е да се овладее тенденцията за непрекъснато нарастване на разходите по клинични пътеки в тази сфера, информират от пресцентъра на НЗОК.
В петък ръководството на осигурителната институция е провело среща с национални консултанти и специалисти от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация, на която са обсъдени нарастващите разходи по някои пътеки от ФРМ, допълва Zdrave.net. Участниците в срещата са се обединили още около необходимостта от завишаване на критериите за сключване на договори с НЗОК, както и разделяне на някои клинични пътеки. От касата отбелязват, че отчетената дейност по клинични пътеки за физикална и рехабилитационна медицина нараства значително в периода 2010 г. - 2014 г. като брой случаи и разходи.
Основните проблеми са свързани и с това, че пациентите, които се отчитат по клинични пътеки по ФРМ се насочват за болнично лечение предимно от извънболничната помощ (в четири от всеки пет случая от личния лекар на пациента), както и с това, че пациентите се изпращат само с издадено направление за хоспитализация, без към него да са приложени необходимите изследвания, отбелязват от НЗОК. От там отчитат още, че е налице организирано насочване за рехабилитация. Открити са и случаи, в които лекари, работещи в района на рехабилитационното заведение, масово насочват пациенти, в т. ч. и от други райони, за лечение към конкретно лечебно заведение в района им. Като проблем от НЗОК поставят и факта, че е извършвана неконтролирана от медицински специалисти таласо- и хелиотерапия на морския бряг.
 
        С 10% ПО-МАЛКО ДА СЕ ПЛАЩА НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ЛЕКИТЕ СЛУЧАИ
        "С 10% по-малко да се плаща на болниците за леките случаи. Това е едно от предложенията на здравната каса към лекарския съюз, което ще се обсъжда в сряда. Причината за рестриктивните мерки е изначално заложеният дефицит от 200 млн. лв. в бюджета на НЗОК", четем днес в "Стандарт".
"С намаляването с 10% на всички пътеки, ако лекуваните пациенти са леки, касата очаква да спести от юли до ноември 44,3 млн. лв. Селектирането на болните ще се прави най-вече на база придружаващи заболявания", допълва изданието. И още: "Освен това от фонда предлагат още няколко мерки, чийто ефект ще е спестяването на 54 млн. лв. от юли до края на годината. Първата е да се изведат в извънболничната помощ 21 пътеки. Като 14 от тях ще останат в пакета за болнична помощ, а останалите 7 ще се причислят към специализираната извънболнична помощ и няма да имат никакъв престой. Съответно при всички тях ще се редуцират цените." Ежедневникът информира още, че от НЗОК предлагат три пътеки да отпаднат изцяло.
 
        Д-Р ЮЛИЯН ЙОРДАНОВ: СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ У НАС Е ПОД КРИТИЧНИЯ ПРАГ НА НЕДОФИНАНСИРАНЕ
        В момента системата на здравеопазване у нас е под критичния праг на недофинансиране и някои трябва да каже, че трябва да се въведе доплащането. Това заяви в интервю за ТВ 7 председателят на Акредитационната комисия към БЛС д-р Юлиян Йорданов. Той отбеляза, че доплащането може да става по два начина - или пациентът да извади парите си от джоба, или чрез допълнителни здравноосигурителни фондове. "Това е истината. И в момента се борим да оцелее системата по някакъв начин. Но когато говорим за основния и за допълнителния пакет, да, тук има рационално нещо. Но не е ясно точно какво и как трябва да се случи. Всички говорим основен пакет, допълнителен пакет. Какви са рамките на основния пакет? Казваме заболяванията, които са приоритетни и т.н. Това ли е проблемът? Според мене тук много добре трябва да ги помислим нещата, за да не стане така, че после да се хванем за главата и да кажем - леле-мале, какво мислихме, какво стана", коментира лекарят. Д-р Йорданов каза, че има доста финансови течове в системата на здравеопазване, допълва Zdrave.net. Той обаче отбеляза, че се налагат лимити на болниците, прави се и регулация на първичната и специализираната доболнична помощ, но за медикаментите няма лимити. Лекарят напомни, че за три години разходите за лекарства са е увеличили 100%. Той добави, че от началото на тази година преразходът за лекарства са 140 млн. лв. Д-р Йорданов напомни, че в сряда ще се състои среща между ръководството на БЛС и Надзорния съвет на НЗОК, на която ще се обсъжда изваждането на дейности от болниците в доболничната помощ. Той каза, че лекарите вече са получили конкретни предложения от касата и в момента го обмислят. "Има обаче очевадни неща, които просто не виждам как могат да се случат. Ще си позволя само малко да открехна вратата. Една от манипулациите, това е отстраняване на тестис, се оценява на 50 лв. Преди малко говорихме с д-р Хасърджиев, че на неговото коте, когато отишъл да го кастрират, 150 лв. са му взели за котето. Извинявайте, това е обидно", заяви д-р Йорданов. Той добави, че не може само заради това, че не достигат парите в системата, да се предлагат разни неща, които са нелогични.
 
        Д-Р СТРАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ ПОДКРЕПЯ МНЕНИЕТО НА Д-Р ЙОРДАНОВ
        Д-р Странимир Хасърджиев, който е председател на Националната пациентска организация, каза, че подкрепя мнението на д-р Йорданов, съобщава Zdrave.net. Той коментира, че заради подобно недофинансиране болниците вече са въвели доплащането чрез различни механизми, като например избора на екип. Д-р Хасърджиев добави, че се надява чрез въвеждането на основен и допълнителен пакет да отпадне доплащането. "Нека да има допълнително здравно осигуряване, но да има гаранция, че ще отпадне финансовата тежест и всеки, който си позволи да поиска на допълнително здравноосигурен пациент допълнително средства за нещо, да му се отнема лицензът", заяви той.
Д-р Хасърджиев пък коментира, че идеята на министър Моксов  е хубава. Той отбеляза, че в много страни, като например Германия, има подобни санкции. "Например в Германия ти блокират банковите сметки. Ако не си се появил навреме на профилактика, не можеш да си купиш и кафе. Това е положението", отбеляза председателят на НПО.
 
        БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В РАДУНЦИ БЕЗ ТОК
        Белодробната болница в Радунци от вчера е със спряно електричество от ЕВН, предаде БГНЕС. Лечебното заведение е без ток заради неплатени сметки към доставчика. От ръководството на болница са алармирали за случващото се принципала в лицето на Министерство на здравеопазването, но все още няма отговор от София. Персоналът на лечебното заведение не е получавал целите си заплати за 2012 г., 2013 г., част от 2014 г., получавали са само аванс. От началото на настоящата година не са получавали нито аванс, нито заплата.
Заради финансовите затруднения на болницата в Радунци, хората от персонала, които живеят в селото, миналата година стояха близо 6 месеца без ток в домовете си.
Белодробната болница в село Радунци е уникална по рода си заради процедурите, които се извършват там и въздушните течения, които преминават от там. Това е най-голямата белодробна болница на Балканите. В момента работи само едно отделение в Радунци, останалата база е занемарена от години наред.