Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.06.2015)
 
        ОКОЛО 1000 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНА
        След 3 години България ще трябва да внася медицински сестри от чужбина, прогнозира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Причината е, че родните кадри емигрират в ЕС за по-високи заплати. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи около 1000 медицински сестри напускат България годишно, информира "Монитор". "Въпросът е дали ще има кой да заеме тези свободни места предвид ниските заплати, които се предлагат на тези служители", отбеляза Нейков.
Според експерти до няколко години у нас ще изчезнат и строителите "Имаме специалисти, но ги изпускаме. Заради това ще трябва да внасяме кадри, които да обучаваме отначало", заяви Егмонт Якимов от Камарата на строителите в България на кръгла маса за квалификацията на емигрантите у нас. По данни на Агенцията по заетостта в момента 840 чужденци търсят препитание в България. "В бъдеще ще се увеличи необходимостта от висококвалифицирани кадри от чужбина. Освен това ще се наемат хора с висока квалификация, дори за длъжности, които не изискват такава", прогнозира още Нейков. В момента работодателите, които искат да наемат високообразовани специалисти от страни извън ЕС, трябва да получат "синя карта". Процедурата обаче отнема между 3 и 6 месеца и затова годишно едва 30-40 чужденци започват работа по този начин.
        МС ПРИЕ ПОПРАВКИ: НЗОК ДА ИЗБИРА БОЛНИЦИТЕ, С КОИТО ДА СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ
        През изминалата година има повече поискани разрешителни за болници, отколкото за казина, а хазартът е най-доходоносната легална дейност. Тава показва, че има нещо много сбъркано в модела, направи паралел здравният министър Петър Москов, след като вчера МС прие поправките в Закона за лечебните заведения, даващи възможността на НЗОК да избира болниците, с които да сключва договори, отново четем в "Монитор". "Държавата спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Колкото то е по-добро, толкова е по-финансирано", отсече Москов. Той уточни, че текстовете за сливане на диспансерите с многопрофилните болници в закона са претърпели промени и дават три варианта. По преценка на комисията по националната здравна карта ще се дава становище с три препоръки - формално юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на търговския закон. С поправките в закона се връща и възможността за приватизация на болниците, които досега са били в забранителния списък. Освен това медико-социалните центрове се регламентират, както и тези за деца, които са част от процеса на деинституционализация.
       
ПЕРМАНЕНТНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ДАРЯВАНЕ НА КРЪВ
        Почти 170 000 са кръводарителите през миналата година, което е под 22 на 1000 за страната. Това каза пред БНТ д-р Николай Андреев, директор на Национален център по трансфузионна хематология. Той поясни, че за да бъдат задоволени нуждите на българските пациенти според европейските норми, донорите на кръв трябва да са 23-24 на 1000. В страната има 5 големи центъра по трансфузионна хематология - София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора и 23 отделения по трансфузионна хематология в страната, както и център във Военна болница - на тези места може да се дарява кръв, обясни д-р Андреев. Всички останали звена ползват кръв, която преди това е изследвана за СПИН, хепатит B, хепатит С, сифилис, до 24 часа се извлича всичко ценно от тази кръв, което се ползва от пациентите. Директорът на Националния център по трансфузионна хематология обяви, че е поставено началото на перманентна информационна кампания за даряване на кръв, инициирана съвместно с Червения кръст, чрез създаване на обществен съвет.
       
КАЧЕСТВОТО НА АГ И НЕОНАТОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ У НАС СЕ Е ВЛОШИЛО
        Влошена тенденция по отношение на качеството на АГ и неонатологичната помощ в последната година, година и половина. Това констатира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит" доц. д-р Златица Петрова. По думите й, факторите за влошаването са няколко - финансови, липса на мотивация на медицинските специалисти, организацията на работа, взаимоотношенията, комуникацията,  квалификацията на медицинските специалисти и др. В тази връзка Златица Петрова изрази съжалението си заради голямото изтичане на медицински специалисти от страната, намираме в news.bg. Средната възраст на лекарите у нас била 51 години. Запитана кога последно "Медицински одит" са правили одит на болницата на Тетевен, където почина новородено момиченце при брутално отношение от страна на акушер-гинеколози и медицинските сестри, Златица Петрова отговори, че проверката в болницата в Тетевен е била по жалба. Тя е категорична, че действията на лекарския екип в Тетевен не са били навременни. Основният проблем за влошеното качество на услугите в лечебните заведения е кадрови и по-конкретно квалификацията на медицинския персонал, подчерта отново шефката на ИА "Медицински одит". Имаме право да предложим на министъра да затвори отделението, ако не изпълняват препоръките на "Медицински одит", припомня Златица Петрова.
 
НЗОК РЕШАВА ДАЛИ ИМУНИЗАЦИИТЕ ПРИ ДЕЦАТА ДА СТАНАТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ
        Днес парламентарната здравна комисия ще разгледа на първо четене законови промени, които предвиждат задължителните имунизации при децата да станат препоръчителни. Законопроектът е внесен от лидера на "Атака" Волен Сидеров, а в мотивите за облекчаването на имунизационния календар, се посочва, че страните от Европейския съюз със задължителни ваксини са едва 9 на брой, научихме от Darik news. Останалите 18, сред които Германия, Великобритания, Холандия и Швейцария, са възприели политиката на доброволно имунизиране. Вносителите на предложението изтъкват, че в Конституцията е записано, че никой не може да бъде подлаган на медицински опити без неговото доброволно съгласие, а в Конвенцията за правата на човека - че всяка интервенция, свързана със здравето, трябва да се извършва само със свободното съгласие на заинтересованото лице. Законопроектът предизвика разногласие и сред пациентските организации. От организации "Заедно с теб" подкрепят промените, като уточняват, че без да омаловажават ваксините, настояват всеки да има право на информирано съгласие относно имунизациите. От Националната пациентска организация пък се обявяват срещу предложението, като уточняват, че освен запазване, ще настояват и за разширяване на задължителния имунизационен календар на България.
 
ОЩЕ ЗА НЗОК. КАСАТА БЕЗ ПАРИ, НО С НОВ ЛУКСОЗЕН АВТОПАРК
        Здравната каса е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт - изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител, четем в "24 Часа" за разследване на БТВ. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски марки и две германски. Четири от потенциалните петима участници обаче не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Като например минимално разстояние между осите на колите, обем на двигателя в тесни параметри. Лимузината на едната френска марка има 9 сантиметра по-късо разстояние между осите от поставеното в условията и така всички коли от марката отпадат. Така остават 3. Шест сантиметра по-малко разстояние между осите на едната германска марка също я лишава от право да участва. Условията за бензинов двигател с не по-малко от 1 550 кубически сантиметра и не повече от 1 750 см3, съчетано с условие за 115 конски сили и повече, изхвърля от играта и другите производители. Остава един. На условията за максимум 1300 кубика двигател в съчетание с минимум 110 конски сили също отговаря само един възможен производител и вносител. Критерият за конкретен обем на багажника, плъзгаща врата отдясно на буса и други, правят критериите за участие доста сходни с каталога на една конкретна марка автомобили.
Обществената поръчка е от времето на Пламен Орешарски. "Казусът е симптоматичен за това как обществените пари се изразходват, това се прави по същия начин с бюджета на болниците", заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.
 
БЛОКАДА НА ОБЩИНАТА В ПЛОВДИВ
        Блокада и на общината в Пловдив. Лекари и персонал на Онкологичния диспансер в Пловдив ще протестират и ще блокират достъпа на общинските съветници преди тяхното заседание, съобщава Нова телевизия. Повод за протеста им е смяната на управителя на диспансера и назначаването на друг. А точно преди дни старият управител договори със здравния министър онкодиспансерът да не се закрива. Новият управител е избран след конкурс, който според лекарите е бил манипулиран. Медиците се заканиха да напуснат масово, ако новият управител влезе в болницата.