Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.06.2015)
 
Д-Р ДАРИТКОВА: БЕЗ КРАЙНИ ОЦЕНКИ, ДА СЕ ДАДЕ ОЩЕ МАЛКО ВРЕМЕ НА МИНИСТЪР МОСКОВ
        Не трябва да се поставят на колене работещите болници, които поемат тежката патология и от които се определя структурата на здравеопазването в България. Това коментира в интервю за Дарик председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Тя подчерта, че комисията следи внимателно разговорите между НЗОК и БЛС за евентуалното намаляване на цените на клиничните пътеки в болниците заради очертаващия се дефицит. "НЗОК среща затруднение в момента и смятам, че в момента един добър анализ трябва да намери решение на положението, защото в никакъв случай не трябва да поставяме на колене особено работещите болници, които поемат тежка патология и от които се определя и структурата на нашето здравеопазване", коментира д-р Дариткова. По думите й контролът на Касата може да бъде по-ефективен."Факт е, че това, което се въведе с личните карти, изобщо не спря хоспитализациите - трябва да си кажем истината, въпреки че и там се инвестираха средства", каза тя. И добави, че "трябва по-ефективно да се разпишат тези прословути клинични пътеки или въобще да се премине към друг начин на остойностяване на болничната помощ". "Навигацията на пациента в системата трябва да бъде малко по-организирана, за да може наистина не само той да се превърта през клинични пътеки, а да се дава здраве от тези клинични пътеки, да се дава лечение", категорична е председателката на здравната комисия. Д-р Дариткова посочи, че има лечебни заведения, които са увеличили с 300% и повече бюджета си през 2014 г. спрямо 2013 г. "НЗОК трябваше да направи контрол, а тя не го е направила още, за това какви са били причините за такова увеличение. Защото масово болниците, които са областни нямат ръст за миналата година повече от 4-5%, максимум 8 на сто. В този смисъл, когато тази година бяха орязани бюджетите на болниците с 5 на сто, болницата с ръст за миналата година от 300% няма да го усети изобщо. Но ние поставяме в затруднено положение именно областните, големите болници, които комплексно обслужват пациентите и имат голям процент спешност, което в момента е относително несправедливо", обясни депутатът.
 
ШАРКОВ: ПОВЕДЕНИЕТО НА ЛЕКАРКАТА ОТ ТЕТЕВЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕНО ОТ БЛС
        Реалната алтернатива е била да се направи цезарово сечение, а не висок форцепс. Имало е и натискане на корема на родилката - т.нар. метод на Кристелер, за да се предизвика раждане и то е направено по възможно най-травматичен начин. Това призна публично заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков, който подчерта, че докладът на "Медицински одит" вече е в прокуратурата, информира Нова ТВ. Това, което ни казаха, че колежката, която е следила бременността на Наташа Габровска, не си е говорила с колежката, която е извършвала раждането, каза още Шарков. Изводът е, че д-р Нина Байчева неправилно е преценила възможностите за раждане, добави той. Попитан дали лекари като Нина Байчева трябва да продължат да практикуват след такъв случай, Шарков отговори, че е видял ненормално отношение на поведение, допълва actualno.com. Това поведение трябва да бъде осъдено остро от Българския лекарски съюз, защото иначе обвиненията ще падат върху всички лекари. БЛС има право да отнеме лекарски права до три години и вярвам, че в този случай той ще си свърши работата, поясни Шарков. Санкцията е 7 хил. лева и искаме тя да бъде поне удвоена, заяви зам.-здравният министър. Той добави и, че още на 7 май здравното министерство е издало заповед за проверка на случая в Тетевен. "Трябва да се казва истината и съм сигурен, че случаят в Тетевен не е представителна извадка. Ние искаме да направим промяната в здравеопазването и съпротивата срещу това показва положението", каза Шарков в опит да обясни колко работа има пред здравното министерство.
 
Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ: БЮДЖЕТЪТ ДА НЕ СЕ АКТУАЛИЗИРА ИЛИ ПОНЕ С НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 МЛН. ЛЕВА
        Целта на здравната каса е да предприеме мерки, с които да се вмести в тазгодишния си бюджет, но дори да се наложи актуализация, тя да не е по-голяма от 30 млн. лева. За целта се предлага изваждане на дейности от болниците в извънболничната помощ, където услугите са много по-евтини, както и здравната каса да плаща по-малко на болниците, а не пълната стойност на клиничната пътеката, когато лечението е излязло по-евтино. Намаляването на цените на клиничните пътеки е крайна мярка и няма да се прилага "ангро", а само за пътеки, които сега са надценени. Още през тази година касата ще въведе механизъм, по който болниците ще получават по-малко или повече пари в зависимост от това дали пациентът има придружаващи заболявания, хронични заболявания, в тежка степен ли са тези заболявания, на каква възраст е. Това казва в интервю за Mediapool управителят на Националната здравно-осигурителна каса д-р Глинка Комитов.
       
МЗ ПОНИЖИ КОМПЕТЕНТНОСТТА НА 10 АГ ОТДЕЛЕНИЯ
        Ръководството на МЗ понижи нивата на компетентност на 10 акушеро-гинекологични и неонатологични отделения в страната. Промяната е направена на базата докладите на РЗИ, съобщи "ДУМА".  Намалява нивото на компетентност за неонатология от II на I на МБАЛ "Бургасмед" ЕООД (по тяхно заявление, подадено в МЗ). От III на I ниво на компетентност става неонатологията към детското интензивно отделение при УМБАЛ "Св. Марина" АД във Варна. Понижава се нивото на компетентност на отделението по неонатология към АГО при МБАЛ "Св. Петка" АД във Видин от II на I (по тяхно заявление, подадено в МЗ), на АГО при МБАЛ Мездра ЕООД от II на I, на отделението по неонатология при МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, отделението по неонатология към АГО при МБАЛ "Св. Лазар" (по тяхно заявление, подадено в МЗ) и на  АГО при МБАЛ "Ботевград", на АГО при МБАЛ "Проф. д-р Ал. Герчев" в Етрополе и АГО при МБАЛ "Омуртаг" в Омуртаг и от III на II ниво отделението по неонатология при МБАЛ "Пловдив".
       
ПАЦИЕНТИТЕ ИСКАТ ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР ДА СТАНЕ ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН
        Пациентски организации "Заедно с теб" изразяват своята подкрепа към внесения в Народното събрание от "Атака" Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който се иска имунизационния календар да стане препоръчителен, съобщава Zdrave.net. Това се казва в писмо на представителя на организациите Пенка Георгиева до депутатите от парламентарната здравна комисия. "Считаме, че без тези промени, медицинската интервенция - имунизация ще бъде изолирана без основателни причини, като единствената интервенция, за която българският законодател съзнателно е създал изолация заради невъзможността за прилагането към нея на един общопризнат в световен мащаб и залегнал в редица международни актове, влезли в сила за Р. България принцип на Информираното съгласие", се казва в писмото.
 
В ПЛОВДИВ ОНКОЛОЗИ ВНЕСОХА ПРОТЕСТНА ПОДПИСКА В НС
        Подписка с над 11 хил. подписа на медици и пациенти против сливането на Комплексния онкологичен център в Пловдив с друга болница бе внесена вчера в Народното събрание, научихме от "ДУМА". Назначението на новия управител на КОЦ д-р Красимир Вальов ще бъде гласувано на следващата сесия на Общинския съвет. Това става ясно от едно от предложенията в дневния на ред на Общинския съвет, което ще бъде гласувано утре. В предложението се обяснява, че д-р Вальов и опонентът му и сегашен управител на лечебното заведение д-р Калин Калинов са преминали 3 етапа на оценяване, след което се е наложило комисията да прави отделни събеседвания с двамата доктори. В крайна сметка комисията е съставила комплексна оценка от всички етапи и обявява Вальов за победител в конкурса с 5,18 точки. Калинов е получил 5,05 точки. Междувременно стана ясно, че служителите на КОЦ в Пловдив настояват за провеждането на нов конкурс. Те заявиха категоричната си позиция, че при смяна на досегашния управител д-р Калин Калинов ще подадат оставки, а на 3 юни от 17 ч. ще излязат на протест пред Общинския съвет. По думите на лекарите конкурсът се е състоял при непрозрачност и груби нарушения на нормативната уредба. Самият д-р Калинов обясни, че недоумява как в рамките на 40 мин. комисията е успяла да разгледа и анализира програмите на двамата кандидати с общ обем 240 страници, и не скри съмненията си за липсата на обективност. спасим онкологичната помощ заедно".
 
НАЙ-МНОГО СА ХИРУРЗИТЕ, ПЕДИАТРИТЕ И ГИНЕКОЛОЗИТЕ
        Половината от лекарите работят в трите най-големи града у нас. От 30 631 медици, регистрирани в Българския лекарски съюз, 8576 практикуват в София. В Пловдив има 3219 доктори, а във Варна - 2825. От липса на специалисти не могат да се оплачат и болниците в Плевен, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и Русе, четем в "Преса". Въпреки тревожните данни, че всяка година страната напускат около 500 лекари, от 2012 г. досега броят на практикуващите в страната се е увеличил с 2000 души. Но повечето избират големите градове, а в малките населени места и в общинските болници липсват доктори от много специалности. Дори в някои областни центрове няма детски кардиолози, ревматолози, инфекционисти, психиатри, патоанатоми. В десетки лечебни заведения разполагат с анестезиолог на повикване, който работи на още две-три места. Най-малко са медиците в Разград - едва 263, в Търговище - 284, и в Силистра - 287.
В лечебните заведения работят най-много хирурзи - 1500, следвани изненадващо от педиатрите - 1448. На трето място са акушер-гинеколозите - 1420. Четвъртата позиция е за специалистите по вътрешни болести и чак на пето място са кардиолозите. Най-малко са патолозите - 78, и ревматолозите - 102-ма. Освен че повечето специалисти са съсредоточени в големите градове, друг проблем е липсата на млади попълнения. Почти половината от лекарите са над 50-годишна възраст. Само 1500 са младите специалисти под 30 години, а близо 10 000 са в пенсионна възраст. В групата от 31 до 45 години попадат около 7500 медици.
 
ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        До две години трябва да бъде създаден регистър на лекарските грешки. Това обявиха неотдавна от Българския лекарски съюз, който ще работи по регистъра. Целта ще е да защитава лекарите от неоснователни нападки, както и да бъде методология, от която медиците ще се учат, пише "Сега" и отбелязва: "Лекарските грешки винаги са били твърде чувствителна тема. В наказателно дело те са изключително трудни за доказване, тъй като прокурорите и съдиите трябва да разчитат на специалните знания на експерти. А експертите са... лекари. И изкушението да запазиш гърба на колегата, опасявайки се, че утре ти може да си на негово място, е голямо. Това е положението и при гражданските дела за обезщетения, които водят засегнатите от медицинска небрежност."
Сега статистика за лекарските грешки няма, изтъква още авторът. "Не могат да бъдат открити и обобщени данни за наказателните дела срещу лекари, тъй като те влизат в общите данни на прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост. Изданието откри няколко граждански дела за обезщетение по ключова дума "лекарска грешка" в електронното деловодство на Върховния касационен съд. Става ясно, че пациентите не получават кой знае какви парични обезщетения за страданията си", отчита още ежедневникът.
        Няколко ежедневника се спират и на случай, оповестен вчера от bTV. "Столична линейка бе заснета да пренася мебели, а не пациенти. На кадрите се вижда как мъж и жена свалят или качват гардероб от кола на Спешна помощ, която е със софийска регистрация. Според зрител, изпратил снимките на bTV, тя е част от автопарка на столичния Център за спешна медицинска помощ. Шефът му д-р Георги Гелев заяви пред "Телеграф", че е запознат със случая, но няма нищо общо. "Тази кола не е на Центъра за спешна помощ в София. Тя е със столична регистрация, но принадлежи на Софийска област и не я ръководя аз", категоричен бе Гелев", пише вестникът и припомня: "Само преди година линейка отново бе заснета да пренася мебели. Тогава колата обикаляше улиците на Поморие и Варна, претъпкана с покъщина. Подобни случаи са скандални най-вече заради постоянното оправдание на родната Спешна помощ, че освен кадри им липсват и достатъчно оборудвани коли, които да се отзовават на адресите."