Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.05.2015)
 
МИНИСТЪР МОСКОВ ПРЕД СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНАРИ
        Столичните общински съветници ще привикат бившия си колега и настоящ здравен министър Петър Москов да им разясни как ще се отразят промените, предлагани от МЗ, на трите общински здравни заведения в София. Това обяви в кулоарите на градския парламент председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Малко преди това управляващите отхвърлиха декларация на БСП, научаваме от "Преса". В нея червените настояват съветът да се обяви срещу сливането на софийската онкоболница и двата центъра - за психично здраве и за кожно-венерически заболявания с държавни болници. Предлаганите от МЗ промени, свързани с бъдещето на общинските здравни заведения, ще бъдат обсъдени на председателски съвет, обеща Малина Едрева. Тя определи декларацията на БСП като "солова пред-изборна акция" и заяви, че предлаганите промени ще бъдат обсъдени и в ресорните комисии, тъй като общината е инвестирала милиони в общинските здравни заведения. Съветниците ще се допитат и до мнението на пациентите и лекарите.   
 
ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС НА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
        "Достъпът до качествени здравни грижи и лечение на пациентите в България" ще е темата на Петия национален конгрес на пациентските организации, който ще събере представители на пациентите и институциите днес следобед във Витоша Парк Хотел, София. Той ще продължи от 29 до 31 май. Поканени са председателят на парламентарната комисия по здравеопазване, представители на здравната каса, на съсловните и професионалните организации. Форумът ще бъде открит от министър Петър Москов. В дискусията ще вземат участие още председателя на комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, председатели на НЗКО, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Сред гостите на конгреса ще бъдат още и председателите на БФС, заместник председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Петя Найденова, експерти, представители на индустрията и членове на над 80 пациентски организации от цяла България.
 
ПРОТЕСТ В ШУМЕН СРЕЩУ ИДЕЯТА НА МОСКОВ ЗА СЛИВАНЕ НА ОНКОЦЕНТРОВЕТЕ
        В Шумен се проведе поредният протест за запазването на местния  Онкоцентър, съобщи Би Ти Ви. Медици, пациенти и граждани са категорични, че искат лечебното заведение да остане самостоятелно. Над 100 души подкрепиха протеста на медиците, които и днес отхвърлиха идеята за сливането на лечебното заведение с многопрофилната болница. Георги Димитров, който е пациент на Онкоцентъра от 7 години, коментира,  че персоналът е квалифициран и всеотдаен, допълва news.bg. С декларация Общинският съвет в града също подкрепи медиците и пациентите. На въпрос на bTV от здравното министерство не отговориха конкретно какво точно ще се случи с онкологичния център, но заявиха, че подходът към всяко едно лечебно заведение ще бъде индивидуален след анализ на възможностите.
 
ШЕФ НА БОЛНИЦА В РУСЕ  НАПРАВИ УНИКАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ
        Шефът на болницата в Русе д-р Иван Стоянов направи уникален експеримент, с който да провери доколко работещите в повереното му лечебно заведение си вършат работата. Нестандартната нощна акция се провела преди около седмица. Д-р Стоянов искал лично да се увери дали докторите са будни по време на нощните дежурства. 
Облякъл се като просяк - с одърпани дънки, сложил качулка и отишъл в Спешното отделение. Позвънил и излязла дежурната сестра. "Просякът" започнал да обяснява, че има болки на цялата лява ръка и му е изтръпнал левият крак - симптоми за сърдечен удар. Освен това го мъчели главоболие и учестено дишане. Сестрата му казала да изчака и затворила, съобщава "Стандарт".  Мнимият просяк обаче чакал в продължение на около 20 минути, без нищо да се случи, и затова отново звъннал на вратата на Спешното. Ситуацията се повторила и отново не получил нужното внимание. След още 20 минути чакане пак звъннал и това вече силно ядосало медицинската сестра, която му се развикала, че няма време да се занимава само с него, съобщава "Darik news". "Сестрата му казала нещо от сорта "Като съм казала да чакаш, ще чакаш". Тогава той си махнал качулката и казал: "С този инфаркт колко по-точно минути да изчакам". И бесен си тръгнал от болницата", разказаха още запознати с историята. Д-р Стоянов стана шеф на русенската болница само преди няколко месеца, като преди това беше началник на отделението по патология. Предишният болничен директор - д-р Владин Петров, беше освободен от поста по искане на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.
 
ВЪВ ВАРНА ОТСТРАНИХА 10 КИЛОГРАМОВ ТУМОР
        Кистозна формация от яйчников произход е била извадена при операция на 65-годишна жена във Варна, съобщиха от АГ болницата във Варна. Туморът е бил над 10 килограмов. Операцията е продължила над два часа. За щастие, туморът по всяка вероятност ще се окаже доброкачествен, но окончателна диагноза ще може да бъде поставена след допълнителни изследвания, уточниха лекарите. Кистата е достигнала огромните си размери за около половин година по анамнестични данни , като жената е забелязала нередности преди няколко месеца. Формацията е обхващала цялата коремна кухина, информира news.bg. В болницата периодично се появяват подобни случаи, като преди три години е била оперирана бременна жена с 6-килограмов тумор. Според екипа на здравното заведение голяма част от туморите при жените могат да бъдат диагностицирани в ранен стадий, ако пациентките редовно ходят на профилактични гинекологични прегледи. Именно това е и целта на наскоро започналата кампания от АГ болницата във Варна за безплатни профилактични прегледи. "Освен жените, които ще прегледаме, полезни ще бъдем и за тези, които просто прочитайки информацията ще се подсетят, че отдавна не са посещавали гинеколога си и трябва да го сторят", коментира ръководството на болницата.
 
ДЕН НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ
        За десети пореден път сдружение "Зачатие" организира Ден на репродуктивното здраве. Този път в полезрението на пациенти и специалисти доброволците от Сдружението поставят акцент върху неизяснения стерилитет. По традиция Денят на репродуктивното здраве събира на едно място двойки с репродуктивни проблеми, копнеещи за дете и водещи специалисти в репродуктивната медицина у нас. Всяка година сдружение "Зачатие" провежда Деня на репродуктивното здраве в различно населено място в страната, като се стреми да обхване и най-отдалечените райони в България и бъде от полза и за хората с репродуктивни проблеми от местното население, четем в puls.bg. Ежегодно инициативата предоставя възможност за безплатни индивидуални консултации и групови беседи със специалисти в областта, новостите в лечението на безплодието, взаимопомощ и споделяне на опит. Този път активистите от пациентската организация насочват вниманието на обществеността към една от най-трудните теми в репродуктивната медицина с цел да се помогне и даде кураж на немалка част от хората с репродуктивни проблеми. При 10% от тях не се намира причина за репродуктивните неуспехи, въпреки провеждането на множество изследвания и лечения. Затова дали има изход от заплетения лабиринт ще отговорят водещи специалисти по репродуктивна медицина. Заедно специалисти, активисти от Сдружението и пациенти ще участват в обширна и открита дискусия как би могъл да бъде по-кратък и успешен пътят към най-заветната мечта за дете.
 
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ СЛЕДИ ПОД ЛУПА КУПУВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВАТА
        Специализираната болница по онкология в София е обявила обществена поръчка за лекарства за една година напред за 48,6 млн. лв. без ДДС. А през 2014-а за всички болнични грижи и за онкомедикаменти НЗОК е платила на лечебното заведение 22,4 млн. лв., т. е. 2 пъти по-малко. Според справка в Агенцията за обществени поръчки обявлението е направено на 3 април т.г., а на 14 май са отворени офертите на фирмите. Освен за онкомедикаменти търгът е и за други класове препарати като антибиотици и упойки, т.е. за всички медикаменти, нужни в работата на болницата. Според справка на НЗОК за "Труд" преминалите пациенти по клинични пътеки в лечебното заведение през 2013-а са 3557, през 2014-а - 3553, а от началото на годината - 1167. Броят на болните, на които са извършени клинични процедури, е 1717 за 2013-а, 1584 - през 2014-а и 455 от началото на 2015-а. Данните сочат, че липсва два или три пъти ръст на лекуваните, който да налага да се поръчват по няколко пъти повече медикаменти. Запазва се и нивото на финансирането от НЗОК. През 2013-а за болничната помощ и онколекарствата публичният фонд е превел на заведението 20,9 млн. лв., 22,4 млн. лв. за 2014-а, а от началото на тази - 5,8 млн. лв. Т.е. и по този показател няма аномалии. "Всички началници на клиники и отделения в болницата са заявили нужните им медикаменти на базата на предходни години. Тъй като не можем да предвидим точното им количество, какви болни от кои градове и с какви диагнози ще пристигнат, като национална онкология сме заявили различни видове препарати. Това не означава, че ще ги купим и нищо не ни задължава да дадем 48,6 млн. лв. за тях", обясни пред вестника директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Той добави, че ако при тях пристигне болен, чийто препарат не е заявен, трябва да го купят на пазарни цени, а не на тези на НЗОК, което е нарушение. "Затова в търга залагаме повече от нужните препарати, и то на цените на НЗОК, за да сме подготвени за всеки болен. Това е вид застраховане, гарантиране на достъп до резерв от медикаменти", каза още д-р Ангелов.