Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.05.2015)
 
        ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПОЕМА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ЗА ЛЕКАРСТВА НА БОЛНИЦИТЕ
        Кабинетът ще разгледа решение за създаване на орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване". На практика, здравният министър Петър Москов поема обществените поръчки за лекарства на болниците, информира ТВ 7. Той ще планира, подготвя и провежда търговете. Освен това, той ще сключва рамкови споразумения от името на болниците. Въз основа на тях, болниците ще определят изпълнител чрез използване на електронен търг и ще сключват индивидуални договори, предвижда документът.
Досега от 2010 г. всяка болница сама обявяваше обществените поръчки за медикаменти и това доведе до големи различия в цените на един и същи продукт.
Новата промяна трябва да доведе до икономия на време, до финансов ресурс за болниците, както и до намаляване на цените на лекарствените продукти. Очаква се и предотвратяване на корупцията в сектора.
 
292 МИЛИОНА ДЕФИЦИТ В ЗДРАВНАТА КАСА ДО МАЙ
        "292 милиона лева е дефицитът в здравната каса към 30 април 2015 г.", съобщи шефът й Глинка Комитов пред БНТ. Заради резерва от около 90 милиона лева той обаче го намалява до 200 милиона. С 10% са намалени парите за доболничната помощ и с 20% - за лекарства, съобщи още Комитов, която увеличава базата за изпълнението на бюджета на касата и към 30 април тази година то е достигнало 42% за разлика от същия период през 2014 г., когато е било 31%. Шефът на НЗОК обаче обеща, че цените на клиничните пътеки, които са общо 300 на брой, няма да бъдат намалявани, допълва "24 Часа". И посочи, че увеличението идва от нарастването на броя заболели. Например за глухота той е скочил с 400%. Имало и пътека, чиито ръст е 1918%, каза Комитов, но не уточни за какво заболяване става дума. Той обяви, че всички проблеми идват от неефективния контрол за източването на средства от касата, тъй като тя извършва тези дейности постфактум и само по документи. Затова ще се бори за промяна на закона, за което вече имал подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тя ще цели проверки в болниците в реално време. Паралелно Здравната каса разменя контрольорите в градовете, като ги изпраща да извършват проверките на други места. Комитов обеща, че на 1 юни - Денят на детето, касата ще започне преговори с Българския лекарски съюз за цените на пътеките.
 
Д-Р НЕДЕЛЧО ТОТЕВ ЗА ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
        Ако клиничните пътеки бъдат намалени ще стане невъзможно общинските болници да работят. Това каза пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод намерението на НЗОК да предприеме такъв ход. Той отбеляза, че тези лечебни заведения и в момента са поставени под напрежение, заради лимитите на техните бюджети, които в сравнение с миналата година са орязани с 10-15%. Д-р Тотев освен това отбеляза, че клиничните пътеки по принцип са недофинансирани, а повечето общинските болници работят основно с такива, на които цените са много ниски. "При тази ситуация как да оцеляваме. Принудени сме да свиваме обемите на работа. И ако това е търговска дейност, здраве му кажи", заяви той. Според него е възможно да има лечебни заведения, които са надвишили обемите. Като причина за това той посочи, че заложените обеми са ниски и затова е напълно нормално те да бъдат надвишени.  "В крайна сметка, като нямаш пари, режеш най-напред от това, което даваш допълнително. Ако наистина се намалят цените ще трябва да спрем да плащаме. Така се активира порочен кръг. Лекарите стават демотивирани да работят. Един човек,когато е демотивиран да работи, първо има опасност да напусне и второ качеството на работата му не е на ниво", каза той.
 
СОФИЯ  ДОМАКИН НА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ
        София е домакин на регионална конференция по репродуктивно здраве на тема "Промоция на здраве и права, намаляване на здравните неравенства. Пътят към по-добро сексуално и репродуктивно здраве в Източна Европа и Централна Азия".
Откриването е на 27 май, а началото ще даде заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов. Форумът ще продължи до 29 май. Конференцията е посветена на намаляването на здравните неравенства и подобряване качеството на репродуктивното здраве. Организатори на събитието са МВнР, Министерството на здравеопазването и регионалният офис на УНФПА за Източна и Централна Европа. Част от финансирането на конференцията в размер на 20 хиляди лв. се осигурява от българската страна от бюджета за политика за развитие в МВнР, научихме от actualno.com. Целта на конференцията е да се представи развитието на политиките по репродуктивно здраве, да се привлекат подкрепа и инвестиции в тази посока, както ида се обмени опит за постигане на трансгранично сътрудничество в региона. Сред специалните гости на конференцията са Кейт Гилмор, която е заместник-изпълнителен директор на УНФПА и Хеймо Лааконен, директор на регионалния офис на УНФПА за Източна и Централна Европа. Лекторите са от УНИЦЕФ, Световната банка, здравни министри на страни от региона и други участници.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Вестниците се спират и на подписания вчера договор между деветте софийски болници за създаване на Гражданско дружество помежду им. "9-те университетски болници в двора на бившата Медицинска академия вече са обединени в гражданско дружество начело с финансиста Красимир Ангарски. Договорът бе подписан вчера от директорите на Александровска болница, "Св. Екатерина", "Майчин дом", "Св. Иван Рилски", инфекциозната, ендокринологичната, детската, белодробната и болницата по лицево-челюстна хирургия. Новото дружество ще се казва "Университетски болници 9", пише "24 часа" и допълва: "Целта му е да обедини административното управление на болниците, като се съкратят служители и разходи от немедицинските дейности.
Според здравния министър д-р Петър Москов очакваните икономии са за около 6 млн. лв., а администрациите ще се намалят 5 пъти, четем в Zdrave.net. Гражданското дружество обаче не може да изпълнява функциите на сегашните болнични администрации, обясни Красимир Ангарски. Той уточни, че засега тези служители остават на щат. "Разумно е да има такова обединение. Имаме идея да се създаде например банка за кадри - нещо като база данни на кандидати за работа", казва шефът на белодробната болница Любчо Пенев, цитиран от вестника.
"Преса" се спира на срещите на здравния министър с парламентарните групи, на които той обяснява намеренията и мотивите си за промени в системата. "Реформата на здравния министър Петър Москов раздели мнозинството. ГЕРБ го подложиха на остри критики, а в Реформаторския блок застанаха плътно зад него и подкрепиха идеите му", пише вестникът. "В началото Москов около половин час обяснявал защо смята да вкарва онкодиспансерите в многопрофилните болници, заради което има редица протести в страната. Софийските депутати нападнали министъра и заради намерението му да обедини големите софийски болници. Питали го дали се е съобразил с факта, че когато са кандидатствали по европроекти, те са подписали документи, които гарантират тяхната устойчивост. Той обяснил, че ще преценяват всеки случай отделно. Не са спестени и въпросите и за ядрото на реформата - двата пакета здравна помощ, информира публикацията и допълва: "За разлика от ГЕРБ при реформаторите Москов не получил нито една критика и дори забележка".
1 млн. лева ще инвестира тази година Министерството на здравеопазването в изпълнение на Програма "Майчино и детско здравеопазване". Инвестицията е стъпка напред, особено като се има предвид, че в предходната година по тази програма не е бил изразходван нито лев, коментира Zdrave.net. Това заяви днес зам.-министър Ваньо Шарков при откриването на заключителната конференция  "Малките стъпки на голямата промяна" по проект "Детство за всички", в който здравното ведомство е партньор на Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане при МТСП. Екипът на МЗ е взел решение да насочва средствата за капиталови разходи преимуществено за нуждите на АГ и детските отделения, тъй като те са структури с изключително значение за обслужването на жените и децата, посочи още зам.-министърът. МЗ поема разходите за специализациите по педиатрия, отчитайки факта, че лекарите с тази специалност са малко и страната ни ще има нужда от такива кадри, стана ясно още от думите на д-р Шарков.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Емоционалното "изгаряне" в работата скоро може да бъде признато за професионално заболяване във Франция. Тази инициатива е на депутата от Френската социалистическа партия Бенуа Амон, който внесе проекта за поправка в съответния закон. Предложението е предложено като допълнителна точка в законопроекта за социален диалог и трудоустрояване, информира pik.bg.
Разглеждането на този законопроект вече започна в долната камара на френския парламент. Както отбелязва самият Амон в интервю за вестник "Либерасион", явлението "емоционално "изгаряне" в работата" се разраства бързо. "Оценяват работниците и служителите главно по приноса им в общия резултат и тези нови условия на труд изморяват, а понякога водят до изнемогването на хиляди хора на труда", посочва той.
По случай Международния ден на детето - 1-ви юни, специалистите по УНГ заболявания от медицински комплекс "Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи за деца. Това съобщиха от лечебното заведение. Те ще се проведат на 1, 2 и 3-ти юни от 9:00 до 12:30ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051. Завеждащ отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Йорданов съветва родителите при първи симптоми на ангина, да не пристъпват към самостоятелно лечение на децата си, а да потърсят незабавно УНГ.