Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.05.2015)
 
МОСКОВ СЪВСЕМ СЕ ОПЛЕТЕ ЗА ОНКОЦЕНТРОВЕТЕ
        Здравният министър Петър Москов напълно се оплете по темата за това каква трябва да бъде съдбата на онкоцентровете из страната, ако реформата му влезе в сила. След среща вчера с медиците от онкоцентъра в Пловдив той се опита да ги успокои, като обясни, че комплексните онкологични центрове няма да бъдат закривани, според "ДУМА". Медиците обаче протестираха не защото е имало от опасност от закриване, а защото идеята на Москов беше да ги слива с други болници. Текстът относно тяхното ликвидиране в проектозакона ще се промени, няма да се отстъпи, обаче и от изискването за комплексност на лечението, каза Москов. "За всяко място в страната, където има подобни лечебни заведения, ще се действа спрямо конкретиката. В Пловдив това ще бъде функционално обединение с многопрофилна болница при запазване на юридическата самостоятелност на центъра", напълно се оплете министърът. Срещата му с медиците продължи над два часа и половина, а от кабинета на управителя до дъното на коридора се долавяха отчетливо приповдигнати реплики и резки гласове. Управителят на пловдивския Комплексен онкологичен център д-р Калин Калинов каза, че е доволен от срещата и от решенията. В крайна сметка комплексността на лечението е нещо, зад което и ние стоим, каза той. В центъра имаше няколко протеста, и в момента се събира подписка, в която вече са оставили своето мнение срещу сливането с друга болница около 4000 души.
"Ако сме тръгнали от ситуацията, в която позицията на министерството е била в едната крайност - това, че всички бивши диспансери под един и същи знаменател навсякъде трябва да претърпят една и съща процедура на промяна, а позицията на диспансерите е била, че нещата трябва да останат, както са досега, абсолютно сме се срещнали в рамките на разумния компромис и на двете страни", каза Москов.
 
НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ИСКА НЗОК
        102 болници са поискали актуализиране на годишните си бюджети. За тази цел се налага намаляване на цените на клиничните пътеки, съобщи управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов пред БНР. От Надзорния съвет на НЗОК са предложили само на 76 лечебни заведения да бъдат увеличени бюджетите. Причината е, че на част от тях още на предишното заседание е решено да се отпуснат допълнително средства, като исканията са общо за около 114 млн. лева. Приспадайки ги, от ръководството на фонда предлагат да бъдат отпуснати около 67 млн. лв. допълнителни средства. Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на Касата. И тъй като това, по думите на д-р Комитов, не е приемливо, се взема решение да се спази процедурата в подписания рамков договор между Касата и Лекарския съюз за обеми и цени, където се казва, че когато обемите надвишават договорените цени и обеми, се тръгва към преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки, допълва Investor.bg.
Управителят на Здравната каса днес ще покани за преговори БЛС на 1 юни за промяна на цените на клиничните пътеки. Едва след тези преговори от Здравната каса ще решат дали да отпуснат исканите 67 млн. лева допълнителни пари за болниците. Ако не се постигне договореност между Здравната каса и БЛС, може да се върви към решение Министерският съвет с постановление да определя цените на клиничните пътеки.
 
Д-Р ГРОЗЕВ: БЛС ОЧАКВА ПОКАНАТА ЗА ПРЕГОВОРИ В НЗОК
        БЛС очаква поканата за преговори в НЗОК, но отсега мога да заявя, че сме категорично против намаляване на цените на клиничните пътеки. Това каза в интервю за БНР председателят на УС на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Той отбеляза,  че от съсловната организация са предупреждавали, че ще има дефицит в бюджета на здравната каса от минимум 150 млн. лв. "Не виждам защо трябва да се въртим в порочен кръг. При намаляването на цените на клиничните пътеки какво очаквате да се случи с обемите? Болниците ще завишат отново приема. По този начин ще се намали качеството на медицинската услуга", заяви д-р Грозев. Според него единственият изход от ситуацията е да има актуализация на бюджета на НЗОК след около 2-3 месеца. По думите му, не може ситуацията в 10-15 болници да служи за мотив, да се поставят под общ знаменател всички лечебни заведения и да се намалят всички цени. Това не е конструктивно поведение, добави той, допълва Zdrave.net. Д-р Грозев каза, че от БЛС все още не са видели никакъв анализ или данни, че има превишаване на обемите в болничната помощ. Той отбеляза, че такава информация съсловната организация трябва да получи от НЗОК, съгласно подписаното в рамковия договор, преди да се пристъпи към преговори за намаляване на цените. Управителят на Лекарският съюз каза, че е разпратил писма до всички регионални колегии, в които се иска информация за състоянието на лечебните заведения за болнична помощ на тяхна територия. "Ще проведем своите заседания на УС и ще предприемем някакви действия. Не мога да кажа какви действия ще предприемем на този етап, но това не може да го оставим така и да гледаме безучастно", добави той. Според д-р Грозев най-лошият възможен вариант на сегашната ситуация е НЗОК и БЛС да не се договорят и да се премине към административно намаляване на цени чрез постановление на Министерски съвет.
 
ПРОФ. ВАЛЕНТИН ИГНАТОВ: НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИ ПРОБЛЕМИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        Преразходите в бюджета на НЗОК са за онколекарствата, а не в дейностите. Това каза за Zdrave.net председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов. Той отбеляза, че университетските лечебни заведения не излизат извън определените им 95%, спрямо изработеното през 2014 г. Според него ако се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки, това ще задълбочи проблемите на болниците, създадени от лимитите. "Няма да има повлияване върху листа на чакащите, но болниците ще започнат да натрупват дългове, защото няма как да се разплащат. Няма как да намалее цената на тока, няма как да намалее цената на водата, няма как да намалее цената на лекарствата и консумативите. Така че всичко това води до отрицателен икономически и финансов ефект върху цялата система. Няма как да се намалят цените на пътеките, а всичко останало да си остане на същите цени", заяви проф. Игнатов.
Мнение по темата изказва и директорът на частната болница "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев. Според него на фона на лимитираните бюджети по-ниските цени на клинчите пътеки биха увеличили значително разходите на лечебните заведения. Той обясни, че лечебните заведения ще се стремят да приемат много повече пациенти, отколкото в момента, за да достигнат определения им бюджет. По думите му, това ще доведе и без това закъсалите болници до трупане на по-големи дългове. "От друга страна, клиничните пътеки са недофинансирани. Свалянето им с 12-13% надолу ще ги направи още по-недофинансирани. Комбинацията с лимитиран бюджет и невъзможността да има приходи за сметка на оборот на лечебното заведение, ще доведе единствено до тежки последици най-вече за работещите в болниците. Цените на режийните и медикаментите са фиксирани. С увеличаване на обема на работа ще се увеличават и разходите за тях. Изходът за държавните и общинските болници е да трупат дългове. Останалите няма от къде да вземат парите, освен от възнагражденията на персонала. Това е, което ще се получи в крайна сметка", заяви д-р Болтаджиев. Според него това би било пагубно за много лечебни заведения.
 
ДНЕС ПОДПИСВАТ ДОГОВОР МЕЖДУ БОЛНИЦИТЕ В КАРЕТО НА БИВШАТА МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ
        Днес ще бъде подписан договор между деветте болници в карето на бившата Медицинска академия за създаване на "Гражданско дружество". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Една от целите на дружеството е да подпомогне лечебните заведения, които влизат в него, при свиването на административните им разходи. За координатор на дейността по създаването на дружеството е избран Красимир Ангарски, научаваме от Zdrave.net.
Сливане на администрацията на деветте лечебни заведения и на немедицинските дейности ще доведе до спестявания от порядъка на около 5-6 млн. лв. годишно, смята министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Според него болниците могат да решат самостоятелно дали спестените средства ще бъдат използвани за покриване на дългове или увеличаване на възнагражденията на медицинския персонал.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
"Монитор" започва да пита хора от системата каква трябва да е здравната реформа. "В няколко броя вестник "МОНИТОР" ще ви предостави мнението на водещи лекари - специалисти за това как да бъде подобрено здравеопазването в България", анонсира изданието. Първият избор на вестника е председателката на асоциацията на спешните медици д-р Десислава Кателиева. "Безспорен факт е, че вече 20 години българското здравеопазване се реформира. В началото, изглежда, идеята не е била то да бъде в състояние като днешното, но с годините поради промените на парче, то вече прилича на неумело закърпена дреха. Пациентът пък, се чувства като животинче в джунглата от лечебни заведения. Той се лута между извънболничната и болничната помощ, обръща се към спешната помощ по всяко време с надеждата, че ще решим проблемите му независимо дали се отнася за оноклогични или обострени хронични заболявания, които нямат нищо общо със спешността. Болният се подритва като футболна топка, от едно в друго лечебно заведение, но няма конкретна грижа и подход към него", казва тя, използвайки буквално думите на здравния министър Петър Москов, информира Zdrave.net. "Например, при мен като лекар от спешен център не минава ден без да се налага да поема раковоболен. Тези хора са с полиморбидни състояния, т.е. освен онкологичното страдание имат и придружаващи заболявания, които се обострят от основната диагноза. Те са поставени в ситуацията да са ничии пациенти. Когато такъв човек се обърне към съответния онкологичен център, там получава само оперативна помощ, лъче или химиотерапия. Наложи ли се кардиологично изследване, той трябва да отиде при личния лекар, който да му даде направление за кардиолог, ако разбира се талончетата не са свършили. Така се процедира и при други заболявания. Когато се окаже, че не може да се добере до направление, пациентът търси спешната помощ. Ние, от своя страна, се опитваме да помогнем на тези хора. Започва нашето обикаляне с линейката от болница в болница, докато някое лечебно заведение се съгласи да го приеме за лечение. Лечебните заведения не ги приемат с охота. В повечето случай, тези болни са приемани за кратко и изписвани недоизлекувани. Именно това фрагментирано лечение е един от най-големите проблеми на здравеопазването", смята д-р Кателиева. "В предлаганите от Министерството на здравеопазването реформи сега личи ясно очертана грижа за пациента", допълва тя.
"Земя" пък ни сблъсква с интересен случай: младеж продава черния си дроб за охолен живот. "21 -годишният Александър Григоров от Кочериново шокира с потресаващата обява, че продава черния си дроб, за да води бохемски начин на живот. Александър написа обявата във фейсбук профила си и очаква оферти на заинтересовани да се сдобият с жизненоважния му орган, съобщиха от viaranews.com. Близките и приятелите на Александър, които го описват като голям купонджия, останаха шокирани, особено от обясненията му защо е готов да се раздели с черния си дроб. "Омръзна ми този скапан начин на живот, не мога да живея без доходи и без средства. Нямам сигурна и постоянна работа, нямам пари най-вече за мацки, а те дават мило и драго за мъже с възможности. И на мен ми се живее, и на мен ми се карат скъпи коли и мотори, носят ми се маркови дрехи. Как обаче да стане това в тази държава, работа няма никъде или ако все пак човек намери такава, е за жълти стотинки. Парите движат света, най се смея, когато чуя някой да каже - не всичко е пари. Но пък никой не ми казва точно кое не е пари", аргументира решението си младежът.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        МБАЛ "Вита", съвместно с Avene, организира провеждането на практическа лекция, чиято тема е "Акне и фотопротелция". Тя ще се състои на 8 юни от 13ч. на 5 етаж в болницата и ще се води от дерматолог д-р Кристина Милкова.
        Д-р Росен Тушев - завеждащ хирургичното отделение на МБАЛ "Вита" и ръководител на "Вита Херния Център" и д-р Ивайло Петков - хирург в МБАЛ "Вита" участваха Първата Световна конференция по хирургия на херниите на предната коремна стена. Целта на събитието бе да се осъществи обмен на опит от страна на различни експерти-хирурзи от 5 континента в съвременното оперативно лечение на херниите на предната коремна стена.