Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.05.2015)
 
ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ, ДИРЕКТОР НА УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА "СВ. ЕКАТЕРИНА" ПРЕД МЕДИИТЕ
         "Монитор" ни представя интервю с директора на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, с основна тема сливането на администрациите на деветте столични болници. В него проф. Начев заявява категорично, че той няма да оглави гражданското дружество между лечебните заведения, дори и да му бъде предложено. Според него начело на обединението трябва да застане не лекар, а финансист, допълва Zdrave.net. Предстоящото обединение той защитава така: "Само ще попитам нормално ли е една чаша в една болница да бъде купена за 8 лева, в друга - за 10 лева, а в трета - за 12 лева? Не ли това разхищение на пари, лошо стопанисване на собствеността? Време е собственикът, тоест държавата, да си влезе в ролята на добър стопанин и да си подреди къщата."
От думите му обаче става ясно, че според него не само немедицинските дейности могат да бъдат предмет на обединение: "Не е нормално да се дават хиляди в евро за един апарат и той да работи на половината под капацитета си, защото същият или подобни апарати има и в съседните болници. Това е разхищение на средства. Например една от болниците има супермодерна лаборатория, но лаборатории имат и други. Затова модерната се натоварва едва 30%. В действителност тя би могла да покрие нуждите на цяла София. Ето така в България се дават пари, без никой да помисли как после те ще бъдат изплатени." Според проф. Начев, интерес от това имат "хора, които печелят от тази дейност".
 
МИНИСТЪР МОСКОВ: ИСКАМ ПЪЛНОЦЕННО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ
        Няколко издания се спират на обещаните от здравния министър е-здравни карти и е-рецепти, които, по думите му, ще бъдат въведени от началото на 2016 г. "Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му", цитира "Стандарт" казаното от д-р Москов. По повод недоволството от реформата в здравната система той коментира, че разбира, че така се нарушава комфортът на определени общности. "Проблем е, че системата на здравеопазването, а и цялата държава, ни е фрагментирана на малки зони на комфорт за някаква общност. Какво се случва с пациента не е занимание на тези зони на комфорт", коментира още Москов, научаваме от Zdrave.net.
"Аз искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение". Това пък заяви здравният министър пред Диана Найденова в "Карай направо". "В момента в Русе многопрофилната болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат. От друга страна психично болните когато имат нужда от друг вид лечение биват докарвани от психодиспансера до многопрофилната болница. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение  в рамките на една болница", коментира министърът.
Пред камерата на Нова той се срещна с медиците от онкологичния диспансер в Русе. "Нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати" , обясни той на лекарите и медицинските сестри, работещи там.
Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в онкологията ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания.  "Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза", категоричен беше Москов.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЗАЩИТАВА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА ПРЕД ЛЕКАРИТЕ
        Министърът на здравеопазването Петър Москов ще посети днес Комплексния онкологичен център в Пловдив. В петък министърът беше в Русе. Петър Москов тръгна из страната, за да се среща с протестиращите медици и да ги убеди, че здравната реформа е необходима, информира ТВ 7. Лекарите протестират срещу сливането на центровете с болниците.
В Русе здравният министър отново подчерта, че целта на промените в Закона за лечебните заведения е да се осигури цялостно лечение на пациента. Той обясни още, че ще се търсят индивидуални начини за сливането на структурите в различните градове. Дали сливането ще бъде формално или функционално, това ще бъде описано ясно в закона.
Според Петър Москов най-доброто решение е при изработването на национална здравна карта тези проблеми да се решат специфично, на базата на конкретиката на града, логистиката и заболеваемостта в съответните градове.
       
УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА ВАРИЦЕЛА И СКАРЛАТИНА, НО НЯМА ОСНОВАНИЕ ЗА ТРЕВОГА
        Увеличават се случаите на варицела и скарлатина, показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. По обобщени данни на центъра от началото на годината до средата на май са съобщени 2525 случая на скарлатина, което е с 497 повече в сравнение със същия период на миналата година, когато заболелите са били 2028. С 1201 се е е увиличил броят на заболелите от варицела, сочат данни от сайта на институцията - от началото на годината до средата на май в центъра са били съобщени 13 067 случая на това заболяване срещу 11 866 за същия период на миналата година. Налага ли това увеличение на заболеваемостта някакви противоепидемични мерки? С този въпрос се обърнахме за коментар към националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. "Такива мерки съществуват традиционно открай време и се вземат най-вече по отношение на децата, които са в детски заведения - групата се карантинира", посочи пред Zdrave.net проф. Кожухарова. По нейните думи в ситуацията няма нищо необичайно, защото тези две болести се разпространяват циклично, като през 2-3 години се наблюдава връх в заболеваемостта. "Това са болести, от които боледуваме всички, специално варицелата е едно много заразно заболяване, което засяга най-често децата в ранна и градинска възраст. Случаите действително са повече от миналата година, но това е нормалният цикличен подем", коментира още националният консултант.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Нови 4 стола за кръводаряване смениха 30-годишните очукани кушетки в  Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ Бургас. Това съобщиха от лечебното заведение. Кръводарителите вече се чувстват по-удобно, а процесът на кръводаряване се улеснява заради ергономичната поза на тялото, осигурявана от електронно регулиране, информира Zdrave.net.
На акции извън болницата екипът на отделението вече носи леки сгъваеми столове. "Досегашните ни столове тежаха по 35 килограма и сестрите трудно ги вдигаха сами. Новите, освен, че са леки, издържат и кръводарители с тегло до 120 кг", обясни началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев. Персоналът вече използва и два нови мобилни апарата за измерване на хемоглобин. Новата апаратура е купена със средства на Министерството на здравеопазването - около 200 000 лв.  Тя включва и нов фризер, два хладилника, сушилня, термостат, четири биомиксера с 3D режим.  Уредите пристигаха поетапно, но вече цялата доставка е реализирана. Първоначалната идея беше апаратурата да бъде монтирана направо в новото отделение, за което е подаден проект за финансиране в МЗ. Болничното ръководство обаче реши да не чака и постави новото оборудване заради комфорта на кръводарителите. От МЗ има уверение, че строителството на нов Кръвен център е наложително  и спешно, одобрението на проекта се чака всеки момент.  Сегашната сграда е от 1969 г. и оттогава в нея не е правен ремонт.
        Държавата ще увеличи дела си до 63,91 на сто в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич с нови 16 000 поименни акции.
Предвижда се промените да бъдат приети на предстоящото редовно годишно Общо събрание на акционерите на МБАЛ - Добрич, което ще се проведе на 19 юни, съобщава сайтът topnovini.bg. Дневният ред на събранието предвижда доклад на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2014 г., одобряване на годишния финансов отчет на дружеството за 2014 г., заверен от регистриран одитор. Предлага се за попълване на фонд "Резервен" на дружеството да се заделят 10% от печалбата за миналата година в размер на 244.13 лева, а с останалата сума от неразпределената печалба за 2014 г. в размер на 2197.20 лева да се покрие част от непокритата загуба от предходни години, допълва Zdrave.net. Дневният ред предвижда и промяна в капитала на дружеството. Предложението е той да се увеличи от 8 093 000 лв. на 8 253 000 лв. - с размера на получените през 2014 г. от държавата средства за капиталови разходи в размер на 160 000 лв., чрез записване на нови 16 000 броя поименни акции на държавата с номинална стойност 10 лева. Така делът на държавата, представлявана от министъра на здравеопазването, ще е 63,91%, а за общините съответно - Балчик - 3,53 %, Генерал Тошево - 3,41 %, община Добричка - 4,71 %, Каварна - 2,84 %, Крушари -1,09 %, Тервел - 3,43 %, Добрич- град - 15,99 % и Шабла - 1,09 %.