Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.05.2015)
 
СРЕЩА С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В РУСЕ СЪС ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР
Здравният министър Петър Москов ще се срещне в петък с протестиращите медици от онкологичния диспансер в Русе, които са против намеренията на Здравното министерство да слее диспансера с многопрофилната болница в града, съобщава Нова ТВ.
Москов ще се срещне и с лекарите от психодиспансера, който също трябва да премине към най-близката голяма болница. От там вчера спряха протестите си поне, докато не чуят какво има да им каже министър.
 
НЯМА ДА ИМА МЕГАБОЛНИЦА И АЗ НЯМА ДА Я ОГЛАВЯВАМ СПОРЕД ПРОФ. НАЧЕВ
Болниците в карето на бившата Медицинска академия няма да се сливат и няма да се прави една голяма мегаструктура. Това каза в интервю за bTV директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. "Няма обединение, защото става дума за създаване на едно гражданско дружество, на едно сдружение, което e по Закона за задълженията и договорите, което даже не е юридически обект, не е правен обект, не е самостоятелно юридическо лице. Тоест, болниците си остават самостоятелни, но създават едно сдружение с цел управление на немедицински дейности", заяви той. По думите му, когато се говори за сливане на деветте лечебни заведения, има голямо неразбиране на ситуацията. Проф. Начев добави, че няма да има съкращаване на медицински персонал. Според него кадрите не достигат и затова едно от целите на бъдещото сдружение е да набере още медицински персонал. Проф. Начев каза, че единствено ще бъде съкращавана администрация, допълва Zdrave.net. По думите му, не е въпросът по този начин да се спестят няколко милиона лева, а да се облекчи дейността на болниците. "Аз ще ви дам един много прост пример - става дума за организация на консултантската дейност. Не е нужно, както се случи, директорът на една болница да ми се обажда на мен, за да осигуря консултант съдов хирург, понеже два дена не могат да осигурят чрез национален консултант и министерство и т.н. Не е нужно. Трябва да има обща координация на тези 9 болници, които са държавна собственост, пак казвам. Не е нужно да има конкуренция вътре в тези болници за една и съща дейност. Напротив. Трябва да има много силна конкуренция навън извън тях", обясни той. Запитан дали е вярна информацията, че той ще оглави новосъздадената мегаболница, проф. Начев повтори, че такава структура няма да бъде правена. "Тук мога да успокоя всички, които са притеснени - и да ми предлагат такова нещо, няма да го приема, но ви казвам, че няма такова нещо въобще. Никой не е говорил за такива неща", каза той. По думите му, дори не е обсъждано деветте лечебни заведения да имат съвместни обществени поръчки.
5 Години Назад Ще Се Плащат Здравните Осигуровки Българите без здравни права ще плащат данък "Здраве" за 5 години назад, ако искат да получават държавна медицинска помощ. Такива поправки в Закона за здравно осигуряване приеха вчера на второ четене депутатите от ресорната парламентарна комисия.
Все пак народните представители оставиха гратисен период до края на годината за всички, които в момента няма осигуровки и искат да възстановят правата си по сегашните правила, информира "Монитор". Това означава, че ще трябва да внесат пари за здравни осигуровки за 3 години назад, което е 680 лева. Всички некоректни платци, пропуснали срока, от началото на 2016 година ще трябва да плащат за 5 години назад или 1008 лева. Освен това обаче ще им бъдат начислени и лихви за забавено плащане. С приетите поправки депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха идеята на министър Петър Москов за възстановяване на правата да се внасят вноски за 15 години назад.
 
РОДИЛКА ПОЧИНА В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ
Родилка на 26 години е починала в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщиха от областната дирекция на МВР за образуваното вече досъдебно производство. Сигналът в полицията е подаден малко след 3 часа през нощта срещу четвъртък, съобщи говорителят на полицията Стоян Стоянов. Жената е родила живо бебе.
Според информация от Регионалната здравна инспекция родилката е постъпила в болницата около 17,30 ч. в сряда и е родила със секцио, съобщава "ДУМА". Към 21 ч. жената е получила болки зад гръдната кост и въпреки усилията на лекарите в 1,11 ч. е починала. За случая е уведомено Министерството на здравеопазването. В РЗИ очакват официален доклад от болницата и започват проверка по случая.
Изданието коментира, че служители на ДАНС започнаха проверка в Университетската болница в Пловдив. От здравното министерство обясниха, че се проверяват обществени поръчки на болницата от 2013 и 2014 г. Очаква се проверката да приключи до два дни и резултатите да бъдат оповестени. Директорът на болницата проф. Карен Джамбазов заяви, че проверката обхваща всички търговски взаимоотношения на болницата през последните две години. Такава всеобхватна проверка от ДАНС обаче досега не е имало, допълни той. Присъствието на служителите на ДАНС по никакъв начин не е смутило работата на медиците и спокойствието на пациентите, увери директорът. Заместник-председателят на Съвета на директорите проф. Ангел Учиков заяви по-рано, че проверката е по подаден анонимен сигнал. Според Учиков става въпрос за донос. По неофициална информация сигналът е свързан с интерес към продажбата на голям терен в района на болницата.
 
ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
"Депутатите от здравната комисия отрязаха правото на пациента да може да спира парите на болниците, ако са му отчели фиктивни процедури и терапии, ако са поискали пари под масата, не са го излекували качествено или са му отказали достъп до медицинската документация." Това пише днес "Труд" във връзка с приетите вчера на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване.
"С 6 гласа "за", но с двама против и 9-има "въздържали се" депутатите отхвърлиха предложението на Семир Абу Мелих, което бе взето от практиката в Австралия. Според него пациентът можеше да подаде електронно жалба до регионалната здравна каса и до 30 дни контрольорите й да извършат проверка дали оплакването е основателно. А тогава болницата няма да получи парите за болния", четем още във вестника, който допълва: "Депутатите приеха редакцията на д-р Даниела Дариткова, според която контролът остава постарому - пациентът подава жалба до касата, тя проверява и чак тогава се решава да се спрат ли парите и да се санкционира ли лечебното заведение", допълва Zdrave.net.
Младите лекари да получат право на договор с касата, да имат възможност да участват в преговорите по НРД, процент от парите на НЗОК в болниците да отива за тях. Това е част от обещанията, дадени на вчерашната дискусия за младите медици, информира "Стандарт". Властите обещаха още покриване на месечната такса от 180 лв. за дефицитните специалности, между 1 и 2 минимални работни заплати за 1000 специализанти по европрограмата "Нови възможности за младите лекари" в следващите 6-7 години, както и над 100 млн. лв. по ОП "Наука и образование за интелектуален растеж". "Махнахме платените специализации, това е първата стъпка. Между 500 и 600 студенти завършват медицина всяка година. Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина. Дали това е трайна тенденция, ще стане ясно тепърва, но засега звучи обнадеждаващо", казва здравният министър д-р Петър Москов, цитира от вестника. "Човешките ресурси са най-важни и трябва да мислим за всички - за лекарите и за сестрите. Затова ние ще предложим 405 от средствата в болниците по НЗОК да отиват за възнаграждения на персонала. Освен това искам да припомня, че Националният рамков договор дава възможност лекарите без специалност да работят, като им се полага заплащане с публичен ресурс. Текстовете в чл. 17 и чл. 3, където е упоменато, че лекар без специалност има право да работи под надзора на друг лекар, дават тази възможност", посочва управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. "Най-големият проблем със специализантите не е самият процес на обучение.Защото те могат да затегнат колана за 4 години, по-големият проблем е къде отиват те след това. Защото на петата година те емигрират", отбелязва пък председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, четем в Zdrave.net. Като друг проблем пък шефът на кърджалийската болница д-р Тодор Черкезов посочва нивото на обучаващите лекари. "Сега оставяме практиката да учи младите медици, а клиничните пътеки не изчерпват всички диагнози, които трябва да знаят. Освен това младите лекари са уплашени от сатанизирането на лекарската професия, при което всеки фатален инцидент се показва като плод на лекарска грешка", казва още той. Директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов пък коментира: "По всички начини искам да задържа младите лекари в "Александровска". Дори имаме идея да направим детска градина в двора на болницата, за да решим част от чисто битовите неудобства за тях. Но за да осигурим финансиране за заплатите на тези кадри, ние трябва да намалим възнагражденията на останалите лекари. Затова бих се радвал, ако здравната каса започне да признава подписите и на специализантите върху медицинската документация."
Ежедневниците се спират и на проверката, започнала вчера в най-голямата болница у нас - университетската "Св. Георги" в Пловдив. "ДАНС започна проверка на цялата търговска дейност на най-голямата болница у нас - университетската "Св. Георги" в Пловдив. "Ще бъдат проверени всички процедури по обществени поръчки и договори за наем за 2013 и 2014 година. Не знам дали това се прави по сигнал, от ДАНС ми обясниха, че става дума за рутинна процедура", каза пред "Преса" директорът на болницата Карен Джамбазов", четем в изданието. "Според него здравното заведение е под непрекъснат контрол, защото наскоро в документацията са ровили и от дирекция "Медицински одит", и от Районната здравноосигурителна каса. Зам.-директорът на лечебното заведение Момчил Мавров уточни, че става дума за административна проверка, която ДАНС прави по линия на мерките срещу прането на пари", допълва публикацията на "Преса".