Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.05.2015)
 
МИНИСТЪР МОСКОВ: НЯМА ДА ЗАКРИЕМ ОНКО ДИСПАНСЕРИТЕ, ЩЕ ОСИГУРИМ КОМПЛЕКСНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕДНО МЯСТО
Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви в студиото на Нова телевизия, че няма съмнения в подкрепата на парламентарното мнозинство за програмата на правителството, част от която е и реформата в здравната система. "Пациентът трябва да престане да бъде футболна топка между отделни звена", заяви той. По думите му целият процес на лечение на пациента - от диагностиката до постоперативната терапия, трябва да преминава зад стените на една сграда и това е смисълът на сливането на болниците. Той посочи, че целта на реформата не е да се пестят пари, а всеки пациент да получи адекватно лечение. Според него, има масово дублиране на апаратура, специалисти и лечебни заведения, което води до изтичане на пари. Той смята, че пациентите сега биват заблуждавани, че онко диспансерите ще бъдат закрити и те ще останат без лечение. Министърът допълни, че онко диспансерите, за които има напрежение, няма да бъдат закривани. "Механизмът на лечение трябва да бъде насочен към комплексен подход. Целта е всеки от нас да може да получи пълноценен отговор за своето заболяване, а не определени структури да си изберат част от това заболяване", заяви министърът. "Този, който е решил да се занимава например с онкология, няма да може да феодализира отделен епизод от вашето лечение, само защото така му харесва", уточни той. По негово мнение основен проблем в здравната уредба на България е "раздутата и фрагментирана болнична система". "Всяка реформа, която променя ояли се структури, е тежка", допълни Москов. Той разказа, че шефът на русенския онко диспансер отказвал консултации на болницата, с която са в един двор и се налагало болницата да кани онколози от Шумен.
За атаките на ДПС срещу здравната реформа Москов заяви: "Целта на ДПС не е здравният министър и здравната реформа, а разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок".
 
РАДАН КЪНЕВ: АКО НЯМА ВОЛЯ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ РЕФОРМИТЕ И ДА СЕ СПРАТ КРАЖБИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО, НИЕ НЯМАМЕ МЯСТО В ТАЗИ ВЛАСТ
Реформите са на пределна фаза, от която зависи дали ще бъдат успешни или не. "Ако няма воля да се реализират реформите и да се спрат кражбите в управлението, ние нямаме място в тази власт. Но не виждам защо трябва да е стига дотам. Виждам много ясна воля на премиера за промяна". Това каза в Шумен лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод здравния министър, който накара лекари и специалисти да излязат на протест срещу неговите идеи за закриване на болници. Правителството изпълни своя ангажимент сравнително бързо - само в рамките на 6 месеца успя да изготви законодателната основа на приоритетните реформи и да я внесе в парламента. Сега е ред на парламентарното мнозинство да покаже решимостта си да потвърди реформите, смята Кънев. Според него е лош знак, че една от най-важните части на здравната реформа - спирането на източването на здравната каса, е "бламирана от повечето депутати, сред които и от ГЕРБ", четем в "ДУМА". Благодаря на премиера, въпреки съпротивата на неговите хора потвърди подкрепата си за реформата, коментира Кънев. Малко по-късно обаче думите на лидера на ДСБ бяха оспорени от Божидар Лукарски. "Радан Кънев не е консултирал изявлението си с мен. Доколкото знам, това не е консултирано и с колегите от парламентарната група на Реформаторския блок", коментира той от Катар, където е на официално посещение с премиера, допълва изданието. Твърдо съм против да се поставят ултиматуми, особено когато те не са обсъждани в парламентарната група, категоричен бе Лукарски.
 
ЛЕКАРСТВА ЗА ПЕНСИОНЕРИ - БЕЗПЛАТНИ 
Депутатите от АБВ предлагат деца до 7-години и възрастни хора над 65 години с хронични заболявания да получават безплатни лекарства. Народните представители са внесли промени в Закона за здравното осигуряване, информира "Монитор". Това са две от най-рисковите от гледна точка на здравословно състояние групи, мотивират се от АБВ. От партията на Георги Първанов посочват, че България е на второ място по смъртност за деца до 1 годинка. Според азбукарите безвъзмездното предоставяне на медикаменти ще помогне и за успешната реализация на стратегията за борба с демографската криза, допълва изданието. От АБВ мотивират желанието си и пенсионерите да получават безплатни лекарства с факта, че България е на първо място в Европа по едни от най-тежките хронични заболявания. От партията обръщат внимание на факта, че възрастните хора имат много ниски доходи. По техни изчисления за въвеждане на мярката ще бъдат необходими между 30 и 50 милиона лева годишно, но уточняват, че няма необходимите данни и статистически изследвания.
 
СЛОЖНА ОПЕРАЦИЯ БЕШЕ НАПРАВЕНА ОТ ПРОФ. ЛЮБЕН СТОКОВ В ОРТОПЕДИЧНАТА БОЛНИЦА В ГОРНА БАНЯ
За пръв път у нас е извършена сложна ортопедична операция, която се оказва спасителна за 10-годишната Светослава Христова от София. Момиченцето е родено с две двойки сраснали ребра и няколко деформирани прешлена. Аномалиите са открити още преди осем години и половина, когато се налага тежка операция в "Пирогов" за премахването на 25 кисти от белите дробове на детето. Оказва се обаче, че до пролетта на 2014 г. не се е намерил лекар, който да предприеме решителни действия за радикално решаване на проблема. А състоянието на момиченцето не спирало да се влошава - вследствие на вродените малформации се появява и сколиоза, научаваме от "Преса".
"Болките в гърба ставаха все по-силни и все по-чести", споделя порасналата Светослава. Майката Галина Михайлова обяснява, че няколкото ортопеди, с които през годините са се консултирали, препоръчвали единствено лечебна физкултура и плуване. Казвали, че за други мерки евентуално би могло да се мисли след преминаването на пубертета. Първата крачка към необходимото лечение е направена благодарение на лекарите от ТЕЛК, които насочват детето за преглед в ортопедичната болница в Горна баня. Там късметът среща изстрадалото момиченце с началника на клиниката по онкоортопедия проф. д-р Любен Стоков.
Становището на видния ортопед е категорично - операцията е неотложна, допълва медията. Първо трябвало да се направи операция за премахване на срастването на ребрата. И след това вече да се постави "умен" имплант, притежаващ способността да расте, който да осигури едновременно развитието и на гръдния кош, и на гръбначния стълб. Изключително тежката интервенция е осъществена преди броени дни от проф. Любен Стоков и асистентите му д-р Иво Димитров и д-р Светослав Славчев. Цената на импланта - 31 000 лева, е заплатена от Фонда за лечение на деца. В Германия такава операция струва 25 000 евро. "Ако не се бяхме намесили, различни усложнения биха засегнали белите дробове и други вътрешни органи. Последствията можеше да са фатални", обяснява професорът. Той допълва, че най-вероятно веднъж годишно ще се налага "порастване" на импланта - корекцията му ще се прави с малка операция. След завършването на растежа на детето модерното приспособление ще си е изпълнило функцията и ще може да бъде извадено.
 
ОЩЕ ОТ  ПРЕСАТА
В интервю за "Стандарт" неврологът д-р Емануил Йорданов, който е част от Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" каза: "Най-трудното за един млад лекар със специалност е да вземе решение да продължи ли да оцелява в българската система, или да потърси реализация в чужбина, тъй като нашето образование е доста добро и лесно намираме място там". "Истината е, че половината от напускащите страната лекари са на възраст между 31 и 45 г. Факторите, които принуждават един млад специалист да потърси своята реализация в чужбина, са до болка известни. Не ми се иска отново да говорим за финансовите, но повечето колеги ги посочват като едни от водещите", коментира д-р Йорданов и отбелязва: "Не всичко обаче е пари. Хората посочват и други причини за емигрирането си - правилата за кариерно развитие, които на Запад съществуват, а тук не. Трябва да си кажем директно, че израстването в България става по интимна, партийна и/или роднинска линия." По думите му, мотивите за оставането на млад лекар тук могат да бъдат само ирационални, допълва изданието. Според него, предприетите от МЗ към момента стъпки са в правилната посока. По думите му, вече отменената наредба за специализации, въведена от проф. Радослав Гайдарски, е накарала мнозина лекари да напуснат страната. "Тогава не беше заложен механизъм да работиш и да ти плащат за това. Сега тази идея съществува, но само това не означава нищо. Има още куп други актове, които трябва да претърпят промяна, да се включи длъжността лекар специализант. Така ще може болницата, която ги назначава, да започне да получава средства по линия на здравната каса за тях. Трябва да се променят и медицинските стандарти, защото сегашните не дават яснота какво може да прави и какво - не, един специализант", посочва д-р Йорданов. Промените в системата като цяло той вижда така: "Или трябва да се тръгне към държавно здравеопазване, което е до болка познато отпреди 1989 г. или - по линията на здравеопазване, което се основава на пазарни закони. Всичко друго между тези две насоки води до изродяване на цялата система."
"Реформите скараха реформаторите", озаглавява днешна своя публикация "Преса". Повод за заглавието е разпространеното вчера изказване на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев във Варна, което, според материала, изненадало партньорите в блока. "Реформите в съдебната система и в здравеопазването скараха реформаторите. Новата криза в блока дойде, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев постави ултиматум на ГЕРБ и заплаши с излизане от управлението", пише изданието и допълва: "Ултиматумът на лидера на ДСБ изненада партньорите в блока и те реагираха остро. "Не мисля, че сме стигнали етап за драматични промени. Винаги сме поставяли реформите като условие, но такъв въпрос не е обсъждан", разграничи се зам.-председателят на СДС Костадин Марков пред "Преса". И колегата му от ДБГ Настимир Ананиев заяви, че изказването на Кънев е негово лично мнение. "При нас понякога лидерите правят изказвания през камбанариите на техните партии. Говоря основно за ДСБ и ДБГ", коментира пред вестника ни водачът на НПСД Корман Исмаилов. Според него на този етап изобщо не може да става дума за разговор за напускане на коалицията. "Няма криза и разлом в управлението", допълни Исмаилов.
Разногласията са както в блока, така и в управляващата коалиция, при това отново заради здравеопазването, става ясно от изказване на доц. Димитър Шишков пред БНР, цитирано от "Труд". "Никой не е казал кое е лошото в това, което министър Москов иска да извърши като реформа. Тече само политиканстване, празни приказки и локуми, които се опъват от ДПС и част от ГЕРБ, които явно не разбират какво искаме да направим", заяви депутатът, цитиран от вестника. "Уж сме заедно с ГЕРБ, а те в същия момент правят всичко възможно, за да бъдат срещу реформата, която желае да извърши министър Москов и ние от Реформаторския блок", казва още доц. Шишков и допълва: "Няма нито една точка, дори в здравната комисия, по която да кажат - "Не, това не е правилно", а просто казват - "Не бива така да бъде", без да казват защо".
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Автомобил на Спешна помощ, който изпълнява обслужващи функции и прави доставките за нуждите на Центъра за спешна помощ в Русе, бе закопчан със скоба днес преди обед. Повече от час шофьорът и служители на ЦСМП чакаха да дойдат представители на общинското предприятие "Комунални дейности", за да освободят превозното средство със специален режим, информира БГНЕС.
Шофьорът разказа, че е оставил автомобила, като е предупредил служителя на паркинга, че става дума за кола на Центъра за спешна медицинска помощ. Той е бил натоварен с няколко служебни задачи, които е трябвало да изпълни в работно време. Когато се върнал след около 30 минути, колата била със скоба. "Вярно е, че има само синя лампа, но съвсем умишлено сме махнали надписа "Бърза помощ", тъй като не ходим по адреси, а хората се заблуждават", обясни шофьорът, допълва Zdrave.net. С автомобила се прави доставка на медикаменти, хигиенни материали, авточасти, зареждат се кислородни бутилки - това, което е била една от днешните задачи. Шофьорът веднага е уведомил ръководството на ЦСМП-Русе. Оттам са изключително изненадани, тъй като това е първият подобен случай. Веднага е била сигнализирана и общинската управа, която се е разпоредила автомобилът да бъде освободен от скобата. В същото време служителите на ОП "Комунални дейности" обясниха, че те няма как да проверят по електронен път дали даденото превозно средство има някакъв специален режим, коментира медията. В случая няма пропуск от общината или от болницата, нито е обозначено с червен кръст. "Ние няма как да направим справка с КАТ за това нещо, ние имаме апарат, с който проверяваме само за есемес. Сега ще откопчаем, защото наистина се оказа, че било на Спешна помощ, но са предупредени, че трябва да имат отличителни знаци", обясни служител на общинското предприятие.