Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.05.2015)
 
МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ ЩЕ БЪДЕ ИЗСЛУШАН ОТ ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ
Здравната комисия в парламента ще изслуша министър Петър Москов заради идеята му за сливане на лечебни заведения, съобщава Нова Тв.
В страната лекарите от онкологичните цетрове и психодиспансерите вече започнаха символични протести, за да се протиповопоставят на намерението на здравния министър да ги слее с областните многопрофилни болници. Днес недоволството продължава в шуменската болница, където на протест ще излязат лекари, специалисти по здравни грижи, пациенти и граждани.
По думите на министър Москов администрацията в болниците е раздута и със съкращаването ? би имало повече пари за качествена медицина.     
 
ПЪЛЕН РАЗМЕР ЗДРАВНИ ВНОСКИ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ОТ НЕЯ ЩЕ ВНАСЯ ДЪРЖАВАТА
Приносът на държавата към здравните вноски да се увеличава с 5 процентни пункта всяка година от 2016 г., докато вноските на осигурените от нея лица достигнат пълния си размер. Това приеха вчера депутатите от парламентарната здравна комисия на извънредно заседание, което разглеждаше промените в ЗЗО на второ четене. Текстът бе одобрен с 10 гласа "за", 5 "против" и двама "въздържал се", информира БГНЕС.    Депутатите не приеха предложенията на опозицията, които бяха държавата да плаща 100% вноска или още от догодина, или след 5 г., пише в. "Сега" и уточнява, че е отхвърлено и предложението на Реформаторския блок държавните служители, които получават над две минимални работни заплати, да се осигуряват сами. Не е прието и предложение на ДПС част от трайно безработните също да се осигуряват от държавата в бъдеще, допълва Zdrave.net. При стъпка от 5 процентни пункта на година, предвид факта, че в момента държавата плаща по половин вноска за осигурените от нея групи, пълният размер на вноската ще бъде плащан от 2025 г. Това ще стане само в случай, че в рамките на тези десет години управляващите не решат друго и не променят текстовете отново. По време на предишното управление на ГЕРБ първоначално бе решено държавата да увеличи вноската за осигурените от нея граждани, като в закона бе направена съответната поправка. Месец преди тя да влезе в сила обаче бе направена нова поправка, анулираща предишната. Така държавата продължи да осигурява деца, пенсионери, държавни служители и др. наполовина.     
 
АМЕРИКАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА В БЪЛГАРИЯ С НОВ ПРЕЗИДЕНТ  Д-Р КРАСИМИРА ЧЕМИШАНСКА
Генералният директор на биотехнологичната фармацевтичната компания Амджен д-р Красимира Чемишанска е новият президент на Американската търговска камара в България. Тя поема поста от досегашния президент Питър Литгоу и с избора й от Съвета на директорите на камарата става първата жена начело на AmCham от създаването й през 1995 г. "Мисията на AmCham досега бе и ще продължава да бъде развитието на българо-американските икономически отношения. Едни от най-значимите инвестиции в икономиката на България са от членове на нашата камара. Ето защо сме си поставили за цел подобряването на регулаторната рамка за устойчива бизнес среда. Уверени сме, че стъпките в тази посока ще бъдат ключов фактор за привличане на чуждестранни инвестиции не само от САЩ, но и от цял свят", каза д-р Чемишанска, съобщава Zdrave.net. Д-р Красимира Чемишанска е завършила медицина в Медицинския университет в София и има магистърска степен по Бизнес Администрация, General Management на City University of Seattle и International Business School. Специализирала е във Великобритания, Швеция и САЩ. Кариерата си започва в областта на клиничната имунология, след което има повече от двадесет годишен опит във фармацевтичната индустрия, във водещи мултинационални компании. Девет години е Маркетинг директор и член на борда на Astra Zeneca Bulgaria. При откриването на филиал на Amgen в България през 2009 година е назначена  за  изпълнителен директор на компанията. От 2011 е член на  Борда на Директорите на AmCham, като от 2014 г. е Председател на Комитета по здравеопазване на камарата. От 2013 г. е член и на управителните съвети на ARPharM и Фондация "Juniour Achievement".     
 
Д-Р ГРОЗЕВ: КАСАТА БИ ТРЯБВАЛО ДА ОСЪЩЕСТВЯВА МЕДИЦИНСКИ КОНТРОЛ
Новата методика за плащане в болниците определено създаде проблеми, въпреки че беше подписана от предното ръководство на лекарския съюз. Това заявява пред "Телеграф" новият председател на БЛС д-р Венцислав Грозев. "Въпреки обещаните до 90 или 95% заплащане на болниците за извършена дейност на места, и то не малко, се оказа, че разликата от 5% от бюджетите спрямо миналата година всъщност не е пет, а е много повече. Тук е проблемът. Спекулирането с тези проценти по незнайно какви критерии се оказва много тежка проблематика. Не бих могъл да разбера нито НЗОК, нито останалата част от тези институции, с които тя е свързана - да знаеш, че твоето поведение във финансово отношение ще ощети дадена болница и ще доведе до риск тя да не може да изпълнява задълженията си, и в същото време да стоиш спокойно", коментира той.    Д-р Грозев обаче признава, че ако е оглавявал съсловната организация по времето на подписването на методиката, вероятно също е щял да сложи подписа си. "Без нашия подпис тя можеше да бъде приета в по-лош вариант и да бъде наложена административно, което означаваше лекарското съсловие изобщо да бъде извадено от преговорите", посочва той. Според него все пак категорично не е редно да се говори за лимити в здравеопазването. "Бихме могли да говорим за регулиране на приема на пациенти, за отчитането на настоящите клинични пътеки, за контрол върху дейностите на болничните заведения като цяло. Но да въвеждаш лимит, който да бъде изчерпан в първите няколко месеца на годината, е ненормална работа. Това е най-малкото изключителен риск спрямо пациентите и аз съм силно учуден от липсата на реакция и от пациентските организации, и от обществото ни като цяло", казва шефът на БЛС, допълва Zdrave.net.  По отношение на контрола пък той коментира: "Аз мисля, че касата би трябвало да осъществява медицински контрол, но не виждам потенциала й за това. От тази гледна точка според мен това би трябвало да е по-скоро наш съсловен приоритет, за да можем по този начин и да повишим авторитета си пред обществото. Имам предвид проследяване на поставените диагнози, назначеното лечение и изхода от него. Гилдията е най-добрият саморегулатор и всякаква намеса отвън надали би могла да е така ефективна."   Като своя най-важна задача той посочва остойностяването на лекарския труд. "За целта ще търсим диалог и с Министерството на здравеопазването, и със здравната комисия в парламента - аз разбирам, че исканията ни са едно, а условията, в които се намира държавата, съвсем друго, но това не пречи да се търси някакъв консенсус", обяснява той и конкретизира: "Нашите предложения са за заплата от 1500 лв. за новопостъпил лекар до 3500 лева за завеждащ-отделение. Разбира се, определено трябва да се помисли и за останалите заети в здравеопазването, защото те са изключително важни за системата."   
 
В НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ РАЖДАТ ЖЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ, БЛИЗО 1/5 ОТ ТЯХ СА ТИЙНЕЙДЖЪРКИ 
В най-ранна възраст раждат жените в България и Румъния. Това показват най-новите демографски данни на Европейската статистическа служба Евростат.     Оказва се, че за предходните 12 месеца над 15% от бебетата са родени от майки на възраст под 20 години, което е далеч от средното за Европейския съюз. Същото важи и за жените в    Румъния, Латвия и Естония.   След 30-годишна възраст пък раждат най-вече жителките на Испания, Люксембург и Гърция. Като цяло в Евросъюза средната възраст, на която жените са раждали за първи път, е   била 28,7 години.   Данните показват, че в ЕС през 2013 г. над 80% от ражданията са били на първо и второ дете, а ражданията на трето дете са били 11,8%. Ражданията на четвърто и последващо дете са били 5,6 на сто, четем в puls.bg.  Междувременно властите у нас постепенно предприемат мерки, с които да прекратят практиката "деца раждат деца". Социалният министър Ивайло Калфин замисля пакет от законодателни мерки, според които родители, чиито непълнолетни деца са станали родители, няма да получават помощи от държавата.   Ако обаче въпросните непълнолетни родители ходят редовно на училище, те ще имат възможност, освен помощта, която на тях им се полага, да получават и спрените пари на бабата и дядото.   Освен това помощта ще бъде изплащана на две части, втората ще се получава срещу уверение, че майката студентка е минала в следващ семестър, или ако е била последна година, вече е завършила.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Профилактичните прегледи по програма "Детско здраве "Пирогов" в края на месец май се изместват на 1-ви юни. Това съобщиха от лечебното заведение. В Деня на детето екипите на доц. Христо Шивачев, д-р Асен Меджидиев и д-р Атанас Кацаров ще започнат профилактичните прегледи в 10 часа. Така в рамките на месец юни два пъти  ще се проведат прегледите от кампанията, информира Zdrave.net. Вече над 2 години детски специалисти по хирургия, ръководени от доц. Христо Шивачев, по УНГ - ръководени от д-р Асен Меджидиев и по травматолоия - ръководени от д-р Атанас Кацаров, преглеждат профилактично децата всяка последна събота на месеца. За да бъде прегледано едно дете е необходимо предварително да бъде записан час.    
Специална Библионощ се провежда днес по повод 70-годишния юбилей на Медицински университет в Пловдив, допълва още медията. Събитието се прави за първи път и е организирано от Библиотечно-информационния център на университета, който спечели наградата на Оксфорд за "Най-добра университетска библиотека в Европа".   Очертава се програмата в нощта да бъде наситена, а самата Библионощ ще се провежда на две места едновременно. Между 18 и 22 часа в библиотеката в студентските общежития на ул. "Царевец" № 2 в Пловдив Академичният танцов ансамбъл на МУ-Пловдив ще открие вечерта с български фолклорни танци. Студентите Мартина Савова, Мария Калоянова, Даниела Благоева, Надежда Димова, Яна Георгиева, Дарин и Илиан Белеви ще представят дърворезба, графики, живопис, есета, хумористика и стихове, ще има демонстрация на  музикално майсторство с изпълнение на китара.