Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.05.2015)
 
КОРЕКЦИИ В БЮДЖЕТИТЕ СИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ОБЩО 146 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ.
5 милиона лева допълнително за болниците отпусна Надзорният съвет на Здравната каса. За целта ще бъде разблокиран резервът ?. Корекции в бюджетите си ще получат общо 146 лечебни заведения. Най-много средства са предвидени за "Пирогов" - около 1 милион лева. Освен нея с приоритет се облекчават още 15 университетски болници. Сред тях е и скандалната напоследък "Софиямед", която ще получи 400 000 лв. Няма да се увеличават бюджетите на лечебни заведения, които не оказват спешна помощ, информира БТВ.
До разблокирането на резерва се стигна заради новата методика за заплащане на болниците, която действа от тази година и която намали приходите им и постави лимити за прием на пациенти. Това доведе до редица протести на болници, които предупредиха, че може да фалират до края на годината.
Общински лечебни заведения твърдят, че финансирането им е намаляло с 10 на сто, а частните получавали една пета по-малко приходи. Част от лечебните заведения предупредиха за фалити и заплашиха с протести. Междувременно днес от здравното министерство съобщиха, че е в процес сливането на 9 големи столични болници. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи пред БТВ, че от предстоящото сливане на онкоцентровете няма да пострадат пациентите, а само администрацията, която евентуално ще бъде редуцирана.
 
СИМВОЛИЧЕН ПРОТЕСТ НА ЛЕКАРИ В ПЛОВДИВ
По повод  предстоящо сливане, днес символичен протест започнаха лекарите от Онкологичния център в Пловдив. Повод за недоволството им е намерението на здравния министър онкодиспансерите и психодиспансерите да се слеят в големите здравни заведения, научихме от Нова ТВ. Онкодиспансерът в Пловдив е най-големият у нас.  В него работят 300 специалисти. Ако той бъде закрит, 42 000 раково болни в Пловдивска област са обречени да останат без лечение. А в цялата страна 600 000 онкоболни ще са без наблюдение.
Според лекарите промяната в Закона за лечебните заведения е скандална и цели единствено пренасочване на средства към други болници. Лекарите от онкодиспансера настояват за спешна среща с министър Петър Москов.
 
ПРОЦЕДУРА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКО ДРУЖЕСТВО МЕЖДУ  9 БОЛНИЦИ
Министерството на здравеопазването реши да започне процедура за създаване на Гражданско дружество между девет болници, информираха от самото ведомство. Става въпрос за болниците: УМБАЛ "Александровска" ЕАД; УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД; СБАЛАГ "Майчин дом" ЕАД; СБАЛББ "Св. София" ЕАД; СБАЛДБ "Проф. И. Митев" ЕАД; УМБАЛ "Св. Екатерина" ЕАД; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров" ЕАД; СБАЛЛЧХ ЕООД; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев" ЕАД.
Гражданското дружество ще дава правни консултации и становища, ще организира немедицинската дейност и консултативната помощ, ще обучава студенти и специализанти; ще администрира научните дейности и клиничните изпитвания, съобщава Нова ТВ.
Дружеството ще организира и административно-стопанските дейности, свързани с ремонт и поддръжка на ДМА, болнично хранене и организация на храната за персонала, съгласно нормативните изисквания, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги, свързани с немедицинските дейности на лечебните заведения. Ще се занимава с дейностите по оперативното организиране на деловодната дейност, архива и съхранението на документите на лечебните заведения и ще организира дейностите по управление на човешките ресурси и безопасни условия на труд, допълва медията. Предмет на дейност ще са и администрацията на дейността на самото дружество и връзките с обществеността.
От Министерството на здравеопазването уточняват, че Гражданското дружество ще се занимава и с всяка друга административна и/или стопанска дейност, която е необходима за подпомагане осъществяването на основния предмет на дейност на всяко едно от лечебните заведения.        
 
ДОЦ. ШИШКОВ: ПОЕМАМЕ АНГАЖИМЕНТ ДА ВНЕСЕМ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ЗА ПРОМЕНИ В СЪОТНОСИМОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Поемаме ангажимент от името на Реформаторския блок да внесем предложенията на хората с увреждания за промени в съотносимото законодателство, касаещо ТЕЛК. Те са най-добре запознати с проблемите и процедурите и исканията им касаят над 470 хиляди души с инвалидни пенсии в страната и над 50 хиляди хора с увреждания на социални пенсии. Повече от 20 са законите и наредбите, свързани с работата на ТЕЛК и касаят пряко хората с увреждания." Това е казал по време на среща в парламента с представители на организации на хора с увреждания депутатът и член на здравната комисия в парламента доц. Димитър Шишков, цитиран от пресцентъра на РБ. 
Исканията на хората с увреждания са свързани с това да има специалисти по трудова медицина към ТЕЛК-овете, които да оценяват възможностите на хората с увреждания да работят, казал доц. Шишков и определил предложението като разумно, научихме от  Zdrave.net. Представителите на организациите подчертали, че не трябва да се увеличава броят на ТЕЛК. По думите на участниците в срещата това ще намали ефективността и ще отвори поле за корупция. На срещата е постигнато съгласие представителите на организациите на хора с увреждания да подготвят своите предложения за промени в законите и наредбите и да ги предоставят на доц. д-р Шишков, който поел ангажимент след обсъждане с другите парламентарни групи да ги внесе като законодателна инициатива на РБ.       
 
Д-Р ШАРКОВ ПРЕД ЖУРНАЛИСТИТЕ
Всяко едно съкращаване на администрация, което води до увеличаване на средствата за медицинска дейност е добре дошло за българското здравеопазване. Това каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод текстовете в ЗЛЗ за сливане на диспансери и болници. По думите му, по този начин ще се освободи финансов ресурс в полза на пациентите, информира Zdrave.net.
Д-р Шарков напомни, че в Плевен е имало три диспансера и те са станали част от университетската болница. "В Плевен не съм чул някой да има проблеми с лечението на онкологичните заболявания", заяви той.
Зам.-министърът отбеляза, че сливането се прави вследствие на препоръка на Световната банка. Според него целта е да се направи така, че българските пациенти да получават комплексно обслужване. Д-р Шарков обясни, че в момента ако пациент, който страда от психиатрично заболяване, има пневмония и е приет за лечение в Център за психично здраве, не може да се лекува от пневмонията, защото Центърът получава средства само от МЗ и няма договор с НЗОК. "За да се проведе качествено лечение, този пациент трябва да бъде приет в лечебно заведение, което има договор с НЗОК по клинична пътека за бронхопневмония, т.е. пациентът, за да получи комплексно обслужване, трябва да бъде изписан от едното лечебно заведение, да получи лечение във второто и след това да бъде върнат в първото, за да му бъде довършено лечението. Ако това е добре за пациентите, ей Богу, аз сигурно не разбирам нищо", коментира той.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Италиански медицински работник, завърнал се от Сиера Леоне, е бил приет в болница със заболяване, причинено от вируса Ебола. От здравното министерство съобщават, че тестове са дали положителен резултат.
Медицинският работник се е завърнал на остров Сардиния на 8 май от Сиера Леоне, където помагал на местните пациенти. Първите симптоми на болестта се появили на 10 май, след което той се обърнал към болница, пише БГНЕС. Сега е организирано прехвърлянето му в специализирана клиника в Рим.
От 15 до 17 май 2015 г. във Варна ще се проведе Четвърти национален тенис турнир "Anesthesia Open" за лекари и студенти-медици. За първи път тази година в турнира ще участват и трансплантирани пациенти заедно с техните близки и деца. Състезанието е организирано от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна, Катедра "Анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина" със съдействието на Изпълнителната агенция по трансплантация. Заедно на корта за победа ще играят лекарите и трансплантираните пациенти на България, за да покажат, че животът и здравето побеждават отчаянието и позагубената надежда, информира Нова ТВ.
За първи път тази година в турнира ще вземат участие и трансплантирани пациенти от цялата страна.
"Ще имаме 12 възрастни и 8 деца с трансплантирани органи. Те ще играят по същите правила като останалите участници. Такова нещо се прави за първи път в България. Идеята ни е да покажем, че това са нормално социализирани хора, които живеят нормален живот, могат да губят или печелят като всички останали", пояснява проф. д-р Вилиан Платиканов, ръководител на Катедрата по анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина.