Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.05.2015)
 
НАЧАЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ОТ 3 МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ ИСКАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
В момента всяка медицинска сестра в България работи вместо три, но получава половин заплата. Това заяви председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в Международния ден на сестринството 12 май. Тя припомни изявление на министър Петър Москов, според което от догодина сестрите трябва да получават 1000 лв. заплата. "Ние не сме съгласни с това и ще искаме стартовото възнаграждение на медицинските сестри да бъде в размер на 3 минимални заплати", коментира Василева. Припомняме, че в момента минималната заплата е 360 лв., а от 1 юли - 380 лв., информира "ДУМА". Медицинските сестри у нас най-често в сравнение с всички медицински служители страдат от синдрома на прегарянето и най-често са подложени на насилие, подчерта Василева. Затова БАПЗГ настоява за диференцирано заплащане на труда на сестрите, които продължават да повишават своята квалификация и възприемане на степени, чрез които висoкообразованите сестри да могат да извършват контрол над тези с базово сестринско образование. На страната ни са необходими 55 хил. медицински сестри. Според статистиката на съсловието в момента в България работят 26 200 медицински сестри в работоспособна и 3500 в пенсионна възраст. "ДУМА" припомня, че по данни на НСИ от 2013 г. медицинските сестри от всички профили в лечебните заведения в страната са 32 455. Макар да са с 396 повече от предходната 2012 г., пак са далеч под необходимата бройка. В Европа на всеки 1000 души население се падат по 7 медицински сестри, докато в България те са два пъти по-малко. "Ако всяка медицинска сестра работи само на едно място, голяма част от лечебните заведения в страната трябва да бъдат закрити, поради недостиг на персонал", коментира Василева. Така на 1 лекар се падат по 0,9 вместо поне 2 медицински сестри.
 
ФАЛИРАТ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Общинските болници ще фалират до края на годината, ако методиката за финансиране на министър Петър Москов не отпадне.
Първите резултати от нея са задълбочаване на хаоса в здравеопазването, въвеждане на листи на чакащите и недоволни пациенти, обявиха вчера от Сдружението на общинските болници.  Според въпросната методика лечебните заведения получават до 90% от средствата, изплатени им от здравната каса за същия период на предходната година, дори да са лекували повече болни през 2015-а, научаваме от "Монитор"
Пациентите с хронични заболявания се превръщат в икономически неизгодни за лечебните заведения, затова те са  пренасочвани в други болници, тъй като трябва да бъде лекувана не една, а няколко диагнози, казаха още от сдружението. Те бяха подкрепени и от Сдружението на частните болници.
"Пациентите са на бариерата, лекарите са в двора на болницата, а операционните ни са празни. Това се получи през месец април", заяви д-р Методи Янков от Сдру-жението на частните болници в България.
От Сдружението на общинските болници обясниха, че се присъединяват към частните в жалбата си срещу методиката до Върховния административен съд.
 
БИТОТО БЕБЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗПИСАНО ДО ДНИ
Пребитото от акушерката Емилия Ковачева на 18 април бебе в "Софиямед" ще бъде изписано от болница "Токуда" до дни. Това съобщи д-р Явор Дренски - директор на лечебното заведение. Новородената Никол бе приведена за лечение след побоя и малтретирането часове след инцидента.  "Благодарение на Господ и усилията, които положихме, детето е в много добро състояние. То ще си е у дома до края на седмицата", каза д-р  Дренски и изрази надежда, че няма да се налага то да бъде приемано за лечение отново, съобщи "Монитор". Той поясни, че макар и вкъщи, детето ще бъде преглеждано и наблюдавано периодично от медици на болница "Токуда", където то бе лекувано повече от 20 дни.
Министърът на здравеопазването Петър Москов е подписал заповед за намаляване нивото на компетентност на "Софиямед", съобщиха междувременно от Министерството на здравеопазването. Вместо второ тя става първо ниво, тъй като има нарушения в стандарта по неонатология. Москов е подписал заповедта, след като се е запознал с доклада от проверката на Регионалната здравна инспекция, която потвърждава, че лечебното заведение не отговаря на изискванията за по-високо ниво.
 
ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОТМЕТНАХА ОТ ЛИМИТИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Надзорният съвет на здравната каса трябва да предложи на правителството да отмени начина, по който тази година се финансират болниците, обявиха от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници, Националната пациентска организация, федерация "Български пациентски форум", Българската асоциация за закрила на пациентите и Центъра за защита правата в здравеопазването. С постановление на кабинета, гласувано и от надзора на касата, тази година на болниците бяха наложени твърди лимити, над които лечебните заведения няма да получават пари, дори и да са отчели дейност. Средствата пък са не повече от 95% от изплатените м.г., когато имаше две актуализации на бюджета на касата. Решението доведе до листи на чакащи, хаос и пренасочване от болница в болница на хората с хронични болести, четем днес в "Сега". Не е ясно обаче какво основание за подобно искане имат Националната пациентска организация, федерация "Български пациентски форум" и Българската асоциация за закрила на пациентите. Като национално представени по закон, те излъчват един свой представител в надзорния съвет на НЗОК. На заседанието на НС на 23 март, на което се приема методиката на кабинета за финансиране на болниците и конкретните лимити на всяка болница, настоящият представител на пациентите Виктор Паскалев от националната пациентска организация гласува "за" лимитите, сочи протоколът от заседанието. Нещо повече - неговият глас осигурява нужното мнозинство, за да мине решението. По закон решенията на 9-членния надзорен съвет са легитимни, ако за тях са гласували поне 5 души. Представителите на държавата в органа са 4, по двама души представляват синдикатите и работодателите, квотата на пациентите е един човек. На заседанието синдикатите и работодателите гласуват "въздържал се", "за" са 4-мата души, представляващи държавата, а петият, решаващ глас, е на пациентите. Затова не е ясно срещу какво точно протестират те в момента, допълва изданието.
 
ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ СЛИВАНЕТО НА ОНКОДИСПАНСЕРА С БОЛНИЦАТА В РУСЕ
Пациенти и техни близки от онкодиспансера в Русе се подписват срещу сливането на лечебното заведение с Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи управителят на онкодиспансера д-р Камен Кожухаров. В подписката само за 2 часа се подписали 150 души, информира "Сега". Тя ще бъде изпратена в МЗ. Според лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе мотивът за дублиране на дейности от диспансера и болницата не е съобразен със спецификата им. В КОЦ се занимават не само с лечение на онкозаболяванията, но и с профилактика, диспансерно наблюдение, специфична терапия, съобразно състоянието на всеки пациент. В момента онкодиспансерът е общинско лечебно заведение, а трябва да се слее с държавно. След като години диспансерите бяха оставени сами да се оправят и с различни мерки и участия в европрограми, стъпиха на краката си, сега искат да ги влеят в държавни болници, които в по-голямата си част са губещи, коментират лекари. Те са притеснени и за съдбата на новото медицинско оборудване, закупено по европейски проекти. Според условията в продължение на 5 години не може да има промяна на собствеността на бенефициента.
В Центъра за защита на правата в здравеопазването вече са получени декларации освен от КОЦ в Русе, но и от Шумен и Стара Загора, а онколозите от диспансера в Пловдив в понеделник обявиха символичен протест, допълва изданието. Няма да бъде закрит нито един онкодиспансер, увери вчера депутатът от Реформаторския блок и член на здравната комисия доц. д-р Димитър Шишков. По думите му сливането на КОЦ в страната с други лечебни заведения няма да доведе до тяхното ликвидиране, а до окрупняване на администрацията.
 
ЖЕРТВА НА ЗДРАВНА РЕФОРМА БЕЗ ПАРИ СА БОЛНИЦИ И ПАЦИЕНТИ
Само през март 639 пациенти в страната би трябвало да останат без медицинска помощ. Това каза д-р Явор Дренски от Сдружението на частните болници като уточни, че цитира данните само от 4  болници. Причината за това е въведеният нов механизъм на финансиране, който лимитира дейността на болниците и ограничава достъпа на пациенти. Представители на националните сдружения на частните и на общинските болници, подкрепени от пациентски организации, настояват да се възстанови начинът на плащане за дейност от м.г. В края на април Надзорният съвет на НЗОК реши да отпаднат лимитите за родилки, хемодиализа, както и за спешните случаи, но Дренски е категоричен, че всичко това са само думи, научаваме от "ДУМА".
Страдащите от хронични заболявания стават икономически неизгодни за лечебните заведения, категорични са и представителите на болниците, и пациентските организации. В някои болници бюджетите ще стигнат само за заплати и осигуровки на работещите в тях, а до края на годината е възможно да има и фалити на лечебни заведения, прогнозира Красимир Грудев, член на Националното сдружение на частните болници. По думите му, ако методиката не се промени и останат неплатени от НЗОК дейности, вероятно болници ще заведат съдебни искове, тъй като по закон НЗОК е длъжна да плаща за извършена дейност.
Подкрепяме жалбата срещу методиката, внесена от директорите на частните болници във Върховния административен съд, каза д-р Атанас Атанасов - директор на общинската болница в Нови пазар.
 
СЛИВАТ 9 СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Днес "Дарик" информира, че здравното министерство започна процедура по обединяване на администрацията на девет столични болници. Това са Александровската, "Света Екатерина", "Св. Иван Рилски," "Майчин дом," белодробната болница "Св. София," детската болница "Проф. Иван Митев," инфекциозната болница "Проф. Иван Киров," болницата за лицево-челюстна хирургия, както и болницата по ендокринология "Акад. Иван Пенчев". Очаква се да бъде създадено Гражданско дружество, което ще организира немедицинската дейност в тези лечебни заведения. В дейността на дружеството ще се включват и дейности по организацията на обучението на студенти и специализанти, негова задача ще бъдат и ремонтните дейности, храната на персонала, както и охраната към болниците. От министерството твърдят, че по този начин ще постигнат облекчаване на административната тежест от управлението на болниците.