Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.05.2015)
 
63-ИЯТ ОТЧЕТНО-ИЗБОРЕН СЪБОР НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ       
Днес започва 63-ият отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, на който се очаква да бъде избран новият председател на съсловната организация. Съборът ще се проведе в Равда и ще продължи до 10 май.
По информация на Дарик кандидатите за поста на настоящия председател на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов са петима. Сред тях са двамата заместник-председатели на съсловието д-р Юлиан Йорданов и д-р Кирил Еленски. В борбата за председателското място се включват и д-р Петър Панчев от отделението по Онкоурология в Александровската болница, както и доц. Венцислав Грозев, който към момента е председател на Лекарската колегия в Плевен. Д-р Георги Тодоров от лекарската колегия в Русе пък съобщи, че сам е издигнал кандидатурата си за поста, допълва медията. Изборът на нов ръководител на съсловието се налага, тъй като вторият мандат на д-р Цветан Райчинов като председател на Лекарския съюз, изтече. Според устава на организацията Райчинов няма право на трети мандат и новият председател трябва да се избере до средата на месец май.
 
ГЛОБИ МЕЖДУ 1500 И 15 000 ЛВ. ПРИ ЗАСИЧАНЕ НА ТРУДОВИ НАРУШЕНИЯ В БОЛНИЦИТЕ
Главната инспекция по труда започва масирани проверки в болници в цялата страна след инцидента с пребитото от акушерка Емилия Ковачева бебе в УМБАЛ "Софиямед".
"Приоритетно ще бъде проверявано работното време и възникването, изменението, и прекратяването на трудовите отношения", обясниха от ГИТ. Именно нарушението на работното време е сред най-сериозните нарушения, които бяха открити в "Софиямед" след инцидента с 4-дневната Никол. Според доклада на ГИТ акушерката Емилия Ковачева системно е полагала извънреден труд, информират от "Монитор". За периода януари-март тя е поемала по 2 смени 20 пъти без да използва 12-часова почивка между смените. За този период акушерката е изработила 716 часа.
"Положеният извънреден труд е 220 часа при допустими 150", заявиха от инспекцията по труда. Проверката показва още, че от началото на април до нощта на инцидента 17 срещу 18 април акушерката от Самоков 3 пъти е поела 24-часови дежурства, допълва изданието. Така за 2 седмици Емилия е работила 168 часа, от които 8 часа извънреден труд. По закон полагането на извънреден труд трябва да се разрешава с издадена заповед поне 24 часа преди това. Проверката на трудовите инспектори обаче е установила, че такива заповеди в "Софиямед" липсват.  Миналата седмица от УМБАЛ "Софиямед" заявиха, че 24-часовите смени били изключение и се взимали по желание на служителите. Данните на ГИТ потвърждават, че 24-часовите дежурства били единични случаи. Освен Емилия още една акушерка е полагала извънреден труд над допустимото по закон и е работила на трудов и граждански договор, показва още проверката на ГИТ. Данните сочат, че гражданският договор на Емилия не е бил подписан от нея и е бил с изтекъл срок, коментира "Монитор". Пропуски имало и при трудовите договори на акушерките, в които липсвало дата на постъпване на работа. За нарушенията на трудовото законодателство болницата може да бъде глобена с между 1500 лв. и 15 000 лв.
 
В  "СОФИЯМЕД" НЯМА ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ ДЕЦА В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ
В понеделник здравният министър Петър Москов ще намали нивото на компетентност от 2-ро на 1-во на отделението по неонатология в УМБАЛ "Софиямед". Това означава, че в болницата повече няма да бъдат лекувани  деца в критично състояние. Това съобщи вчера зам. министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. "Причина за намаляването на нивото на компетентност е недостатъчния брой медицински специалисти в отделението, което трябва да има по стандарт" обясни Шарков. До 20 000 лв. глоба от "Медицински одит" грози "Софиямед", съобщиха от "Монитор". Шарков обясни, че санкциите по които "Медицински одит" може да наложи са до 2000 лв. за едно нарушение. Нарушенията на "Софиямед" са около 10.
На  заседание на здравната комисия в парламента присъства и освободеният директор на болница Св. "Иван Рилски" Дечо Дечев. "Не подозирам, а съм сигурен, че търговски интереси стоят зад сливането на болниците", коментира идеята за обединяване на болниците в общ холдинг Дечев.
На комисията трябваше да присъства здравният министър Петър Москов, за да отговаря на депутатски въпроси свързани със сливането на болниците. Това обаче не се случи, защото ресорният министър отсъстваше, обясни изданието. Според Дечев обединените лечебни заведения ще бъдат задължени да закупуват услуги, апаратура и изделия само от фирми, избирани от холдинга.  Относно лекарския екип от болница Св. Иван Рилски, който застана зад Дечев освободеният директор обясни, че медиците не разбират какво цели реформата. Той допълни, че една медсестра в "Св. Иван Рилски" получава между 1300 лв и 2000 лв. заплата. Месечното възнаграждения на лекарите е между 2500 лв и 3500 лв. "Хората не разбират защо този модел се разваля и ги изпращат в други болници за по-малко пари", обясни още Дечев. Той добави, че в момента болницата разполага с 3,5 млн. лв. Дечев обясни още, че бил освободен след като се обявил против намалението на бюджета на болницата с цели 30% и то без да бъде дадено никакво обяснение.
 
ПАЦИЕНТЪТ ЩЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Пациентът ще може да спре парите на болниците, ако са му отчели фиктивни процедури и терапии, ако са му поискали пари под масата, ако не са го излекували качествено и ако са му отказали достъп до медицинската документация, заяви днес "Труд". Ако пациентът подаде електронно жалба до регионалната здравна каса, в срок до 30 дни контрольорите й ще извършат проверка и ще се произнесат дали оплакването е основателно. Тогава болницата няма да получи пари за болния, предвиждат поправки в Закона за здравното осигуряване, които депутатите от здравната комисия гласуваха на второ четене единодушно с 15 гласа "за". Предложението, което е взето от практиката в Австралия, бе внесено от депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих. "С приемането на текста НЗОК току-що се сдоби с 2 000 000 контрольори, колкото българи годишно влизат в болница", коментира пред "Труд" Абу Мелих.
Депутатите от управляващото мнозинство бламираха здравния министър д-р Петър Москов като не гласуваха текста на Министерския съвет, според който фармакомпаниите трябва да възстановяват разходите на НЗОК за лекарства, които са изключени от платения списък. Депутатите гласуваха още при системна неудовлетвореност на пациентите и нарушения в лечението, болницата да се наказва финансово, а не както бе предложил д-р Москов - да й се прекратява договора с НЗОК.
Част от текстовете бяха отложени, тъй като министърът не присъства на заседанието заради командировка. Така той пропусна протеста на лекарите от "Св. Иван Рилски" пред бившия Партиен дом, спести си блиц-контрола и не обясни пред депутатите защо трябва да се сливат болници.
 
В СЛУЧАЙ НА СИСТЕМНА НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТ КАСАТА ДА НАЛАГА САМО ГЛОБИ НА БОЛНИЦИТЕ.
Депутатите от здравната комисия в парламента не приеха още две важни предложения на здравното министерство за промени в закона за здравното осигуряване. С гласовете на цялата комисия не мина предложението здравната каса да прекратява договорите на лечебните заведения при системна неудовлетвореност на пациентите за качеството на оказваните медицински услуги, информира ни "СЕГА". Идеята на министър Москов беше и пациентите да оказват контрол върху работата на болниците. Подобен текст обаче би дал възможност на здравната каса да се саморазправя с болници и конкуренти, смята Хасан Адемов от ДПС, допълва изданието. При кои точно случаи ще се отнемат договори на болници трябваше да се опише допълнително в наредба на министерството.  Според депутата от БСП Емил Райнов пък подобен текст би бил неработещ. Той даде пример с друг текст от закона, според който, ако здравната каса установи, че болница е отчела неизвършена дейност, също може да й прекрати договора. Подобни случаи обаче почти няма, въпреки че отчитането на мъртви души е честа практика. Затова депутатите приеха текста на Красимира Ковачка от БДЦ в случай на системна неудовлетвореност касата да налага само глоби на болниците. Не мина и предложението на министерството за санкциониране на производители, чиито лекарства са отпаднали от позитивния лекарствен списък, защото е установено, че са неефективни, съобщава вестникът. МЗ искаше те да връщат на касата парите, които тя е платила за тях през целия период на реимбурсиране.   
        
АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ОТНОВО В КАМПАНИЯТА "ЕВРОМЕЛАНОМА"
На 13 май УМБАЛ "Александровска" отново ще бъде един от центровете за провеждане на Х-та Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак "ЕВРОМЕЛАНОМА 2015". Инициативата е на Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, чиято  цел е да повишат вниманието на хората към проблема кожен рак, в резултат на което да се постигнат ранно диагностициране и лечение на различните му форми, научихме от Zdrave.net. Кампанията е насочена само към образувания на кожата (бенки, пигментни петна), подозрителни за кожен рак и пациенти с други кожни заболявания няма да бъдат консултирани безплатно
 
4-ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ ПОГЪЛНА СВРЪХДОЗА СИРОП
4-годишно момченце погълна свръхдоза сироп, близо 1/3 от бутилката с грамаж 150 мл, и попадна в реанимация. Инцидентът станал в дома на семейството му в Благоевград късно вечерта на Гергьовден. Малкият палавник имал назначено лечение с "Вентолин" - сироп за овладяване на остри пристъпи на задух, предписано му е по 1 лъжичка от 5 мл на прием. Вечерта детето намерило шишенцето със сиропа, който е с портокалов аромат, и изпило близо 50 мл., информира "Новинар". Бабата, която се грижила за момченцето, усетила, че нещо не е наред с внучето й, то започнало да нервничи и реве, учестено да кашля, имало затруднено дишане и сърдечна честота 170 удара в минута. При вида на празното шише разбрала какво се е случило. Майката на пострадалото момченце по същото време била с другото детенце, което също било болно, пише struma.bg.Веднага след инцидента детето е прието в благоевградската болница, оказана му е първа помощ в спешно отделение, предвид нестабилното му състояние с учестена сърдечна дейност е настанено за интензивно лечение в реанимация. Предприети са спешни действия от анестезиолог и педиатри, направена е консултация с национален специалист по токсикология. Детето остава под активно лекарско наблюдение в реанимация в МБАЛ - Благоевград. Това е вторият инцидент с 4-годишно детенце, станал навръх Гергьовден. Момиченце от Симитли, както "Струма" писа, падна на обяд по стълбите, докато си играело, и по спешност е закарано в неврохирургия в "Пирогов"
 
ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ: НЯМА ГРИПНА ВЪЛНА ПРЕЗ ЛЯТОТО 
Тежък грипен вирус се очаква в края на май. Такава информация се появи в последните дни в медиите. Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, успокои зрителите на "Добро утро, Европа", че в момента не може да се говори за епидемия, тъй като заболяваемостта е в рамките на нормалната за сезона. Той обясни, че има инфекциозни заболявания, които са характерни за по-топлите месеци, но това не е грип в истинския смисъл на думата. Не всяко вирусно заболяване е грип и в този смисъл няма никакви основания да се говори за грипна вълна през лятото. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на ТВ "Европа". Проф.  Кантарджиев коментира и възлагането на нова обществена поръчка за четири, пет и шествалентните ваксини за децата. Според него министерството на здравеопазването полага всички усилия за справяне с липсата на медикаментите. Забавянето на задължителните имунизации на най-малките може да бъде опасно, обяви проф. Кантарджиев. Най-застрашени са новородените и децата до една годинка, информира медията.
   
ОТНОВО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ МЕДИК
Криминално проявен мъж удари лекарка, съобщи МВР, цитиран от Zdrave.net. На 5 май в 22.35 часа дежурен лекар от Филиала за спешна медицинска помощ в Елин Пелин съобщила в полицията, че при посещение на адрес за болно дете, непознат мъж й е нанесъл безпричинно удар в областта на лявото око
Незабавно на адреса били изпратени служители на РУ- Елин Пелин, които бързо установили и задържали извършителя на деянието - 29-годишен мъж от Елин Пелин, с множество криминални регистрации и осъждан. По случая било образувано досъдебно производство за извършено престъпление под надзора на районна прокуратура - Елин Пелин
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Пациент с диабетна ретинопатия заведе иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу НЗОК заради отказ да реимбурсира лекарство за предотвратяване на слепота. Административният съд в Кюстендил осъди НЗОК да плати 10 хил. лв. обезщетение на пациента, научи "ДУМА" от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В реимбурсния списък на НЗОК няма нито едно лекарство за лечение на макулна дегенерация при болни от диабет. Лечението на заболяването изисква неколкократно в годината да се инжектира в окото медикамент, който блокира пролиферацията на кръвоносните съдове. От ЦЗПЗ припомнят, че до  2014 г. лекарите използваха лекарство, предназначено за лечение рак, допълва изданието. Цената на една манипулация бе около 40 лв., които болните заплащаха. През 2014 г. употребата на продукта е спряна след проверки от агенция "Медицински одит" с мотива, че такова показание липсва в кратката му характеристика. Сега единственият медикамент, разрешен за употреба в България, с включено показание за лечение на макулна дегенерация на ретината не е включен в реимбурсния списък на НЗОК и цената на една апликация е 3000 лв., уточняват от ЦЗПЗ. Чл.56 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) дава право на директора на РЗОК да разреши плащане на медикаменти, които не са включени в реимбурсния списък. Именно на това основание пациентът се обръща към директора на РЗОК в Кюстендил, който отказва. Отказът е обжалван и отменен от съда като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС. Припомняме, че в предложените от министър Москов изменения в ЗЗО има и предложение чл.56 да отпадне.
Административният съд в Пловдив даде ход на безпрецедентното дело, заведено от страдащата от муковисцидоза асеновградчанка Камелия Чернева. Делото е срещу МЗ. 40-годишната жена претендира за 58 944 лв. обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, които ведомството й е нанесло с бездействието си с оглед липсата на клинична пътека за рядката болест от април 2010 до януари 2015 г.
Oсъществен е вносът на Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg tabl., съобщиха от МЗ.  Лекарствените продукти са предоставени на търговците на едро, а МЗ има уверението на дистрибуторите, че Clonarex вече се разпространява в аптечната мрежа и може да бъде закупен от пациентите със специална рецептурна бланка със зелен цвят, съобщи "ДУМА". Медикаментът e генеричен лекарствен продукт, референтен на Rivotril.  От около 3 месеца около 50 хил. българи, от които 30 хил. деца, страдащи от епилепсия и тежки форми на депресия, останаха без едно от най-разпространените лекарства, тъй като то бе спряно от продажба. Причина за това бе задължението на производителя да се съобрази с тавана на цени, установен от НЗОК, но условията не устройваха фирмата. Така мнозина бяха принудени да купуват лекарството от съседни страни или на черно и да плащат до 4 пъти повече при официална цена от 2.50 лв.