Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.05.2015)
 
РЕДИЦА НАРУШЕНИЯ В "СОФИЯМЕД" ОТКРИ МЕДИЦИНСКИЯТ ОДИТ
        В окончателния доклад от проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит" в университетската болница "Софиямед" са установени редица нарушения. От ИАМО установяват, че е недостатъчен броят на специалистите в отделението, а болницата не отговаря на изискванията за персонал за неонатология от второ ниво на компетентност, съгласно медицинския стандарт. Нарушен е Законът за здравето и не са застраховани всички медицински специалисти, работещи в лечебното заведение. Акушерката Емилия Ковачева е работила по трудов договор и договор за извършване на работа чрез личен труд в "Софиямед", като вторият е подписан едностранно само от страна на възложителя. Смените на акушерката от 24 часа са за 12 часа по основен трудов договор и 12 часа по втория, научихме от "ДУМА". По отношение на бебето Никол не са спазени изискванията на медицинския стандарт "Акушерство и гинекология", пише в доклада. Освен това попълнената "Декларация за информирано съгласие на пациент" от майката на новороденото не съответства на "Образец на информирано съгласие за родители на здраво новородено дете", съгласно медицинския стандарт за неонатология. Не са назначени и извършени необходимите по стандартите изследвания за новородено. В документацията на детето липсват данни за проследяване на обективното състояние от дежурния лекар за времето от 8,30 ч. до 19,30 ч. на 18 април, допълва изданието. Отразено е само направено кръвопреливане. Данните, отразени в историята на новороденото, не кореспондират с данните от становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, заключава докладът. От ИАМО имат забележки по реда и начина на уреждане на коментираното видеонаблюдение в болницата. Здравният министър Петър Москов е разпоредил да бъде извършена незабавна проверка и от Столичната регионална здравна инспекция, която да установи дали отделението по неонатология на болницата отговаря на второ ниво на компетентност. При констатиране на несъответствия министърът ще понижи нивото на компетентност на отделението.  На болницата ще бъдат наложени всички предвидени в закона санкции, уточняват от МЗ.
 
ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ЗАДАВА ВЪПРОСИ НА МИНИСТЪР МОСКОВ
Парламентарната здравна комисия         ще препита ресорния си министър Петър Москов днес за подготвено сливане на администрациите на всички държавни болници в карето на "Медицинска академия" в столицата, съобщава "Дневник".  Въпросът към Москов за сливането на лечебните заведения е първа точка от дневния ред на комисията за днешното заседание, а като трета точка фигурира и задължителният блиц контрол на министъра, в който депутатите могат да попитат всичко, което ги вълнува от здравеопазването.
 
ВАРНЕНСКАТА ОНКОБОЛНИЦА, ЗАСЕГНАТА ОТ БЕЗПОЧВЕНИ УПРЕЦИ
Работещите във варненската онкоболница, засегнати от безпочвени упреци на здравния министър Москов, изказани по национална телевизия, му отговориха чрез медиите. Ръководството на СБАЛОЗ-Варна в лицето на нейния управител проф. д-р Георги Кобаков никога не е давало пресконференция по повод намалените лимити за лекарства за онкоболните, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. "Опитът за скандал, който министър Москов вменява на болничното ръководство на СБАЛОЗ във Варна, вероятно всъщност е пресконференция, дадена от депутатите от БСП Красимир Янков и д-р Емил Райнов, заедно с председателя на Дискусионния клуб на БСП във Варна д-р Десислав Тасков, научихме от "ДУМА".  Последният действително работи в СБАЛОЗ - Варна, но не е и не е бил част от ръководството й. Неговото изявление не е съгласувано с управителя на болницата и не може да се приема като част от публичните изяви на ръководството й, още по-малко в контекста на партийна оцветеност.
Разследването за злоупотреба с лекарства на вече бившата управителка на болничната аптека все още не е приключило. То започна през октомври м.г. и касае действия на госпожата в минал период от време, за които се води разследване. До момента няма информация за замесени други настоящи членове на екипа на болницата, информира изданието.  Във връзка с всички тези факти смятаме за недопустимо да бъдат отправяни непроверени обвинения от ефира на национална телевизия срещу цял исокоспециализиран болничен екип. Невъзможно е да се прави връзка между воденото разследване и настоящите проблеми с лимитите за лекарства, най-малкото защото ограниченията са факт от март т.г., а по това време обвинената в злоупотреба управителка на болничната аптека отдавна не част от екипа на болницата. Разследаването срещу нея се води за период от време, в който нямаше таван на разходите за лекарства.

КОНГРЕС НА МЛАДИ НАШИ И ЧУЖДИ ЛЕКАРИ В СОФИЯ
Над 400 студенти по медицина и млади лекари от България и света ще участват в Международния конгрес по медицински науки, който ще се проведе между 7-и и 10-и май в София. Престижният форум се организира за четиринадесета поредна година от Асоциацията на студентите медици в България. Патрон на събитието е чл.-кор. проф. д-р Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите.
"През годините ICMS се утвърди като един от най-големите конгреси за наука в Европа и едно от най-значимите събития за Медицинския университет в София със своите над 400 участници", заяви вчера пред "Труд" Анелия Кузева. Тя е студент по медицина в трети курс и е в Организационния комитет на конгреса. "По време на форума студентите и младите лекари до 35 г. имат възможност да подобрят квалификацията си, да научат за различни постижения в научната сфера, но и ще участват в уъркшопове пак с цел да повишат познанията си", каза още бъдещата докторка.
По традиция от над 400-те гости на форума поне 150 са от чужбина - не само от Европа, но и от Азия и Африка. Тази година акцентът при представянето на т.нар. панелни
лекции ще е диагностиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания, които са причина номер 1 за смъртност у нас и по света, информира изданието.  Сред водещите лектори е доказаният български специалист по инвазивна кардиолия доц. Иво Петров, който е национален консултант по инвазивна кардиология и председател на Българското дружество по ендоваскуларна (вътресъдова) терапия, научаваме от вестника. Лекции на конгреса ще изнесат също проф. Барбара Касадей от университета в Оксфорд (Великобритания), която е вицепрезидент на Европейската асоциация на кардиолозите и д-р Томас Крийг от университета в Кеймбридж (Великобритания). Специалистите ще се спрат на новите тенденции в лечението на сърдечносъдовите заболявания и ще се фокусират върху иновациите в сектора, обявени тази година.
В края на форума всеки участник ще получи сертификат и за първи път ще се връчат награди за най-добрите презентации и постери (става дума за представяне на справяне с трудни случаи).
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три меса в Европа по затлъстялост на децата. България е пета, предаде Франс прес, цитирана от БТВ. Данните са от изследване, публикувано на конгрес по проблема в Прага.
Проучването е било извършено с участието на Световната здравна организация  въз основа на данни за деца на възраст между 0 и 5 години в 32 държави на континента.
На първо място в незавидната класация е Ирландия, където 27,5 процента от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели. Следват Великобритания с 23,1 процента, Албания с 22 процента и Грузия с 20 процента. България е на пето място с 19,8 процента пред Испания с 18,4 процента. На обратния полюс, отличниците са Чехия с 5,5 процента, Белгия със 7 процента и Швеция с 8 процента. Италия и Франция са в средата на таблицата, съответно с 10,2 и 11,4 процента, допълва "Преса".
Друго изследване, представено на колоквиума в чешката столица, стига до извода, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото онези с нормално тегло. 56 процента от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло ходят нормално на училище. Това важи за 76 процента от останалите техни връстници.
Според прогнози на СЗО, представени в Прага, Европа ще бъде изправена до 2030 г. пред епидемия от затлъстялост в огромен мащаб сред своето население в трудоспособна възраст. По прогноза на Световната здравна организация през 2030 година в Европа ще има безпрецедентно високо ниво на затлъстяването, съобщи Ройтерс. Прогнозата е особено лоша за българките, които според експертите ще са най-затлъстелите в цяла Европа, наред с белгийките.
Предложение за изменение в Споразумението с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за предоставяне на безвъзмездна помощ ще разгледа на днешното си заседание кабинетът. Изменението ще позволи да бъде удължен със 7 месеца срокът на действие на документа. Целта на промяната е в рамките на спестените до момента средства да се удължи изпълнението на програмата "Укрепване на националната програма по туберкулоза в България" за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво. Работата на програмата намали заболеваемостта и ограничи разпространението на туберкулоза в страната от 38 на 100 000 души през 2008 г. до 23,8 на 100 000 души през 2013 г., информира "ДУМА". Удължаването на срока на програмата ще подпомогне броят на излекуваните пациенти с туберкулоза да стигне над 85%, както и до намаляване на относителния дял на пациентите, прекъснали лечение под 3%. Изданието  припомня, че от т.г. държавата трябва сама да финансира дейностите по превенция и контрол на ХИВ/СПИН, тъй като Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария се оттегля. До края на м.г. глобалният фонд е отпускал между 5 млн. лева и 10 млн. лева годишно. С тях се осигурява финансиране на 19 кабинета за безплатно изследване и консултиране за СПИН, 35 здравно-превантивни центъра, 18 младежки клуба и 17 мобилни медицински кабинета. С пари от фонда се лекуват 741 души активно с 26 вида лекарства. През 2015 г. МЗ бе предвидило да отдели 19 млн. лв., но броят на серопозитивните в началото на годината бе 2057 души, което е повече от предната година.