Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.05.2015)
 
ДОГОДИНА ЗАТВАРЯТ 50 БОЛНИЦИ
От следващата година ще има с 50 болници по-малко, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения, изчисли вчера министърът на здравеопазването Петър Москов, в интервю за БНР.  Според него с промените НЗОК ще получи правото да избира с кои болници да сключва договор според реалните потребности на населението. По думите му предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК ще бъдат готови в края на юни. Москов увери, че от догодина пациентите няма да доплащат за болестите, които са основните причинители на ранната смъртност и увеличената инвалидизация. Спестените пари от съкращаването на администрацията от болниците в карето около Александровска щели отидат за медицинските работници и пациентите, допълни Москов. Министърът смята, че онколекарствата са в наличност и няма да има проблеми за болните. За негодуванието на онколозите в страната от налагането на лимити на онколекарства и на дейности в онкологията, министърът коментира, че те са започнали от варненската онкология. Москов заяви, че в болницата се "продавали" лекарства, "директорът на болничната аптека, който продавал на пациентите лекарства, които им се полагат безплатно", бил арестуван. ДУМА припомня, че случаят, за който говори вчера Москов, не стоеше точно така. На 27 октомври м.г. бе съобщено, че 61-годишната П.К., управителка на аптеката във варненската ракова болница, е задържана за 72 часа. Тя присвоила скъп медикамент, който не се продава в търговската мрежа. След 72-часовия арест прокуратурата трябваше да внесе искане за задържането й под стража, но до момента няма друга информация по случая.
 
ИНТЕРВЮ НА Д-Р ИВАН КОЛЧАКОВ В ОТГОВОР НА СЛУЧАЯ "СОФИЯМЕД"
Ние работим на нивото на световните стандарти и ни става малко тягостно, че трябва да работим по извънземни стандарти с българско заплащане. Това коментира в интервю за БиТиВи д-р Иван Колчаков, представител на ръководството на болница "Софиямед". Той подчерта, че по отношение на кадрите, "ако трябва да спазваме стандартите, по които се работи в "Софиямед", трябва да затворим 90% от болниците в България". Д-р Колчаков обясни, че "Софиямед" е демонстрационна болница, оборудвана от два от световните гиганти на медицинското оборудване.  Качеството на медицинската услуга било "на върха на България" и е непълно осигурена по отношение на кадрите, увери той, допълни news.bg
Във връзка с побоя над новородената Никол, извършен от акушерката Емилия Ковачева, медикът заяви категорично, че не се чувства виновен. Той обаче се чувствал отговорен, тъй като е бил в екипа, който е израждал бебето.
Колчаков напълно изключва възможността лечебното заведение да спре да извършва някои дейности заради побоя. "Една българка извършва едно нечовешко необосновано деяние", посочи той, като допълни, че "25 процента от българите са с психични заболявания, 90% са с депресии, а те може да преминават в агресия". Самият д-р Иван Колчаков не познавал акушерката Ковачева. По думите му, "до момента тя има много добра характеристика като документи, като бекграунд, като грижа към децата".
Колчаков подчерта, че акушерката е получавала над средната заплата за тази длъжност в София. На месец от началото на годината са й се събирали по 60 часа извънреден труд, като това било в рамките на нормалното, а 24-часови смени имало и в Германия, и Англия. Медикът е категоричен, че малката Никол е получила най-добрата възможна грижа. Не отговаряли на истината предварителните заключения на медицинския одит, че цял ден лошото състояние на детето не е било забелязано навреме.
 
ГЛИНКА КОМИТОВ: НЗОК С ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ДЕЙНОСТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Националната здравноосигурителна каса трябва да има ефективен контрол върху дейностите на болниците, заяви управителят на касата д-р Глинка Комитов пред Би Ти Ви.
Комитов е направил подобно предложение за промяна на Закона за здравното осигуряване пред депутати от здравната комисия в парламента. Според него контролът трябда да се извършва непосредствено и внезапно и касата трябва да има възможността да санкционира болничните заведения. "По сегашния закон дори да бъде намерено нарушение, не можа да има санкция преди да бъде отчетена дейноста, а никой няма да отчете дейност, ако има нарушение", каза Комитов. Експертите на НЗОК също така трябва да могат да проверяват трудовите и гражданските договори на медиците, отпуските, болничните, и месечните графици, информира "Дневник". Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети. Комитов поиска и увеличение на размера на санкциите срещу здравните заведения. "В момента за едно административно нарушение в болницата глобата е до 200 лв., като сме имали и санкции за 2 лева, които са обжалвани", каза той.  Днес трябва да излязат резултатите от проверката в болница "Софиямед",  добави Комитов и уточни, че не касата, а Изпълнителната агенция "Медицински одит" има правомощията да закрива отделения в болниците. "НЗОК не можа да закрива лечебни заведения - може да санкционира, само ако са обявени разходи за нейзвършени дейности." Той коментира и информацията, че "Софиямед" ще получи най-големия  ъзможен допълнителен бюджет от здравната каса за спешна помощ, повече от "Пирогов". "Разчетите ще бъдат готови след приемането им от наздорния съвет на касата - тази точка въобще не е гледана или отлагана. Исканията на болниците ще бъдат представени на 12 май", заяви Комитов.
 
МИРОСЛАВА КАДУРИНА ОБВИНЕНА В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА       
Военноокръжната прокуратура в София привлече като обвиняема проф. Мирослава Кадурина-Илиева за престъпление по служба. Взета й е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв. 
 
В периода 29 ноември 2004 - 10 септември 2014 г. проф. Кадурина, ръководител на Катедрата по дерматология, венерология и алергология на МБАЛ към ВМА и началник на Клиниката по дерматология и венерология, е превишила правата си. В нарушение на Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на ВМА е набавила имотна облага за себе си и за "ДЕРМА ПРИМ-МК" ООД, на което е мажоритарен собственик. В качеството си на длъжностно лице във ВМА Кадурина е предоставила на фирмата ползването на 6 медицински апарата, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето, коментира "ДУМА". Предоставила е на дружеството без правно основание безвъзмездно ползването на 5 апарата, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв. Възлагала на служители на клиниката в работното им време наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА да извършват и процедури на пациенти на частното дружество с апаратура на ВМА. За тези процедури пациентите са плащали възнаграждение на частното дружество, а не на ВМА.
Нанесени са редица неимуществени вредни последици за ВМА. Болницата е платила 45 289 лв. за абонаментната поддръжка за 7 години на лазерна хирургична система. Дадени са и 58 692 лв. за абонаментна поддръжка в продължение на 7 месеца и консумативи на стойност 13 190 лв. на лазерната система. Платена е и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на "ДЕРМА ПРИМ-МК", извършвани от служители на ВМА с апаратура на болницата на пациенти на "ДЕРМА ПРИМ-МК" и заплатени на дружеството от пациентите.
 
МИМИ ВИТКОВА: 8 БОЛНИЦИ С ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ Е ПРАВЕН НОНСЕНС
Здравеопазването е жертва на неолибералния подход - пазарът ще реши всичко. Но в здравеопазването пазарът няма да реши нищо. Това заяви в интервю за БНТ бившият здравен министър в правителството на Жан Виденов - Мими Виткова. Според нея идеята на министър Петър Москов за обединение на 8 болници от една администрация е правен нонсенс. Не може да запазите юридическото лице и да го обезглавите - да му махнете администрацията, категорична е Виткова.
Припомняме, по данни на министъра на здравеопазването Петър Москов в момента НЗОК финансира 370 болници. Според него те трябва да станат с 50 по-малко. Планирало се обединението на 8 болници, които да бъдат управлявани от една администрация. В същото време обаче те да функционират като отделни лечебни заведения, съобщи news.bg.
И Мими Виткова, и бившият здравен министър в кабинета "Борисов 1" Стефан Константинов не смятат, че идеята на Москов за административното обединение на болниците може да се случи. Виткова обясни, че всяка болница е търговско дружество и трябва да има своето ръководство. "Те запазват юридическата си самостоятелност, но в същото време излезе идеята, че ще има някаква шапка на тези болници, която ще се занимава с търговските дейности, с доставките. Т.е. ние ще концентрираме обществените поръчки - това ли е целта? Има твърде неясни моменти във всичко това и на практика не виждаме никакъв ефект", коментира Мими Виткова.
 
ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ НАСТОЯВАТ ЗА ПРОМЯНА В ТЕЛК
Хората с увреждания настояват за промяна в ТЕЛК системата и днес излизат на протест в подкрепа на исканията си. Протестът ще се проведе в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам. Очаква се в инициативата да се включат няколко национално представителни организации, научихме от "ДУМА". Шефката на Центъра за психологически изследвания д-р Диана Инджова каза, че в България хората с увреждания са 562 000. В процентно отношение това е много по-малко от останалите страни в ЕС. Според д-р Инджова проблемът с корупцията в социалната система няма да се реши с прехвърлянето на Териториалните експертни лекарски комисии към Лекарските консултативни комисии. Такъв експеримент е правен в Холандия.
 
ПРАВЯТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЦЕНТРОВЕ В ГОЛЕМИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
След като здравният министър д-р Петър Москов реши да раздели болните в три пакета - спешен, основен и допълнителен, работни групи се заеха да мислят как да разпределят диагнози и как пациентите да бъдат лекувани. Медиците и експертите вече са готови с определянето на спешния пакет, научи "Преса". В него са включени над 850 състояния като инфаркт, инсулт, всички видове ухапвания от животни и отравяния, кома, дихателна недостатъчност, белодробна емболия, травми, някои хирургични интервенции като инфаркт на червата или остра жлъчка, бъбречни кризи, усложнено раждане и др., за които болните няма да чакат и да плащат нищо, независимо дали са осигурени или не.
 
До юни трябва да е ясно кои заболявания ще влязат във втория, основен пакет, поеман изцяло от касата, и колко пари ще са необходими за неговото обезпечаване, заяви вчера министър Москов, допълва изданието. Реформата в спешната помощ предвижда да се създадат специализирани центрове в големите болници. В тях ще работят най-добрите медици в съответната област, а пациентите ще бъдат лекувани с най-модерна апаратура. Това всъщност е осъвременен вариант на концепцията за 11 малки "Пироговчета", предложена от предишния министър д-р Таня Андреева. Сега те са наречени центрове - травматичен, токсикологичен, по изгаряния, кардиохирургичен, неврохирургичен и мозъчно-съдов. Според състоянието на пациента линейката ще го откарва в най-близкия такъв център, информира още "Преса".
 
Всяка болница може да разкрие спешен комплекс, стига да отговоря на определени условия. Например за да има право да поема спешните травми, лечебното заведение ще трябва да разполага с модерна образна диагностика, обучени травматолози, ортопеди и хирурзи, да е оценено с най-високото трето ниво на компетентност в съответната специалност, да има на разположение достатъчен брой екипи, които да осигурят 24-часов прием, и т.н.
 
ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
Комисията по здравеопазване привиква министъра на здравеопазването Петър Москов.
На 7 май от 15.30 часа в Зала 130 на Народното събрание депутатите ще настояват за обяснение от Москов за намеренията му да слива лечебни заведения, съобщи БГНЕС. Очакванията са срещу тези идеи да се обявят както народни представители от опозицията, а така също и от управляващото мнозинство, коментира "Преса".

След като Москов уволни директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, стана ясно, че сред идеите за реформа на министъра на здравеопазването е и тази - да слее администрациите на девет университетски болници - Александровска болница, болница "Св. Иван Рилски", болница "Св. Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробната болница, Педиатричната болница и др. Разчетите на МЗ показали, че така ще бъдат спестявани по няколко милиона лева всяка година. В понеделник, пред бТВ, Петър Москов съобщи, че до една година в страната ще бъдат закрити 50 болници.

От ДПС обявиха намерението си да внесат "вот на недоверие" срещу правителството заради политиката в областта на здравеопазването. С голяма вероятност евентуалния "вот на недоверие" срещу политиката на Москов да бъде подкрепена и от "БСП лява България".