Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.05.2015)
 
МОСКОВ ЗА СОФИЯМЕД: "ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ ЕЖЕДНЕВНО РАБОТЯТ И ПОМАГАТ НА МНОГО ХОРА"
"Инспекцията по труда ще направи проверка в болница "Софиямед", нека изчакаме". Това каза пред bTV здравният министър Петър Москов след скандала с акушерката, която преби новородено. По повод информацията на bTV, че частната болница ще получи повече пари за спешна помощ от "Пирогов", здравният министър отсече: "Това просто не е вярно. Няма да допусна да се петни името на една работеща болница само заради един лош случай, няма болници близки до властта", коментира обвиненията в медийното пространство министър Москов.
"Големите болници ежедневно работят и помагат на много хора. Има ясна методика и тя се следва от болниците. Спешността е абсолютно толерирана, може би за някои хора е жалко, че няма толерирани болници", запита риторично Москов.
 
1000 ЛЕВА ЗАПЛАТА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ       
1000 лева средна заплата ще вземат медицинските сестри през следващата година. Почти двойният скок на възнагражденията е сред най-спешните мерки на здравното ведомство, обяви в интервю пред "Стандарт" министър д-р Петър Москов. В момента повечето медсестри получават 450-500 лв. Заради това са принудени да работят на няколко места или да търсят препитание в чужбина. Сега те наброяват около 29 хиляди или почти колкото са лекарите у нас. Медсестрите обаче трябва да са поне два пъти повече, за да получават пациентите адекватни грижи. Освен това средната възраст на съсловието им е 50 години. Аналогична е ситуацията при акушерките, които също са изчезващ вид у нас. От общо 4200, а от тях 1000 са навършили годините за заслужен отдих, допълва "БЛИЦ"
 
СИМВОЛИЧЕН ПРОТЕСТ НА МАЙКИ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЛУЧИЛОТО СЕ С МАЛКАТА НИКОЛ
Десетки майки се събраха пред Съдебната палата на символичен протест във връзка със случилото се с малката Никол, която бе бита от акушерката Емилия Ковачева.  Протестиращите поискаха да се отнемат доживот медицинските права на акушерката, а не само за три години, както е сега. Майките бяха придружавани със своите деца. Всички участници в протеста носеха  розови балони, както и червени и розови панделки в знак на съпричастност към малката Никол. Те издигнаха надписи" "Насилието над деца е престъпление" и "Насилие над дете е опит за убийство". Протестиращите майки поискаха справедлив съдебен процес за случилото се с малката Никол, информира "Дума".
Подобни протести се събраха и в други градове в страната. Десетки майки от Бургас се присъединиха с мирно шествие към протестите в цялата страна с искане за доживотен затвор за акушерката Емилия Ковачева. Протестът беше пред  Съдебната палата в Бургас под мотото "Защити Никол - тя е бебе". Те са се организирали в социалните мрежи. "Събираме се от съпричастност. На всички ни е тъжно затова, което се случи с детето, и никой не иска да му се случва такова нещо", смята Алина Енева една от майките, които излязоха със своето дете на мирното шествие. По подобен начин протестираха и майки от Благоевград, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Плевен, Ловеч, Шумен, Разград, Казанлък, Велико Търново, Перник. Те настояват и за максималната по закон присъда. ДУМА припомня, че преди две седмици стана ясно за престъпното поведение на акушерката. Записи от видеокамери в болницата се появиха в публичното пространство и от тях стана ясно, че влошеното състояние на бебето Никол е вследствие на удари, нанесени от Ковачева. На 30 април Софийският апелативен съд я остави окончателно в ареста.
 
Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: НАМАЛЯВАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕТО НА БОЛНИЦИТЕ ВОДИ ДО ВЛОШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО
Сливането на болници, какъвто е случаят с "Св.Иван Рилски", се извършва, за да се прибере печалбата от печелившите. това обяви вчера в предаване на НТВ д-р Дечо Дечев, уволнен от здравния министър Петър Москов заради несъгласието си с неговата здравна реформа. За пример той даде, че от доскоро ръководеното от него здравно заведение ще бъдат прибрани около 4 млн. лева печалба. Някой иска да ги прибере. Всички болници ще бъдат задължени да пазаруват от точно определени фирми. Витае идеята за подмолна приватизация чрез широкото прокламиране на обединението на болници, прогнозира д-р Дечев, допълва още "Дума". Има една група от елит в медицината, която живее добре в сегашния модел. В момента е позволено да си директор на болница, да си шеф на катедра, да бъдеш и клиницист не само това, ами и в няколко дни през седмицата посещаваш и други болнични заведения, това го няма никъде по света. Това е начин, по който се позволява едновременно да практикуваш няколко дейности, обясни д-р Дечо Дечев. Според него най-големият проблем е в методиката, според която се разпределят парите за болниците. Плащането от НЗОК на болниците на дейността им се описва в методиката. Тя стъпва на база предходната година. Понеже парите не стигат, за 2015 г. понижаваме дейността на болницата, за които касата плаща. Проблемът е, че бившото ръководство на касата умишлено криеше данните, обясни той. Според него в края на годината е станало ясно, че този преразход е отишъл в някои определени болници. Д-Р Дечев обясни, че това са проценти, които задължително трябва да предизвикат проверка на компетентните органи. Той поясни, че по принцип държавните болници са с огромен знак минус за 2014, а новопоявили се голям брой частни болници са със знак плюс. Това узаконява кражбите, като се взима за база 2014 г.", каза Дечев.
 
БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ ОСЪЖДА МЕДИЙНОТО ОТРАЗЯВАНЕ НА СЛУЧАЯ С АКУШЕРКАТА И МАЛТРЕТИРАНОТО БЕБЕ
Най-голямото сдружение на частни лечебни заведения в страната - Българската болнична асоциация осъжда медийното отразяване на случая с акушерката и малтретираното бебе, фокусирано основно върху емоционалния и скандален момент на инцидента и призовава за прагматичен публичен диалог по темата. Това пише в становище на асоциацията, подписано от нейния първи зам.-председател д-р Андрей Марков.
"Един изолиран инцидент, предизвикан от престъпните действия на психично неуравновесен служител, се използва за индиректно очерняне на цяло едно съсловие от специалисти, които със своя всеотдаен труд всеки ден помагат за раждането и спасяването на новия живот", пише в становището, според Zdrave.net.
От болничната асоциция отбелязват, че ще разработят методически предложения за оценка на персонала и превенция на подобни инциденти в бъдеще. "Доверието на българските пациенти трябва да бъде запазено, за да могат те и занапред да прекрачват прага на избраните от тях лечебни заведения със спокойствие и увереност, че за здравето на тях и техните деца ще бъдат положени най-добри грижи", завършват становището си от Българска болнична асоциация.
 
СЕМ СЪС СТАНОВИЩЕ ЗА ИЗТЕКЛИЯ КЛИП С БЕБЕТО НИКОЛ
СЕМ ще бъде готов с доклад във вторник за казуса с публикуваните клипове на насилие над малката Никол от акушерката Емилия Ковачева. Това каза пред БНР председателят на регулатора доц. д-р. Георги Лозанов, който коментира законовите положения по казуса.
"Този клип, ако не беше излязъл, можеше да остане съмнение какво точно се е случило, защото имаше опити защитата да каже, че това не е било бой  и т.н., така че някаква информация дава, но тази информация е едно, а друго е драстичната визия, която несъмнено силно накърнява чувствата на родителите, заради което на въпроса: Трябва ли този клип да бъде публикуван? Отговарям: "не"", каза той.
 
ИНТЕРВЮ НА Д-Р ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ
"Монитор" публикува интервю с д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог с 40-годишен опит и зам.-директор по медицинските дейности в Първа АГ болница "Св. София". По думите й, трудът на акушерките в България е изключително отговорен, но заплащането е унизително ниско. При един нормален график всяка четвърта нощ те не са си вкъщи, а са на дежурство. Възнагражденията им са около 500 лева - твърде малко, за да посрещне човек насъщните си нужди, да има един нормален жизнен стандарт и самочувствие, допълва Zdrave.net. "Недопустимо е да работиш и да даваш всичко от себе си, а в същото време да получаваш унизително малко пари. Крайно време е да се помисли за по-адекватно заплащане на медиците, за да не работят те на по четири места за някой и друг лев в повече, за да осигурят що-годе сносен живот на себе си и семейството си. Заради ниските възнаграждения вече нямаме акушерки, броят им намалява непрекъснато. Болницата, на която съм заместник-директор, непрекъснато публикува обяви за свободни места, но кандидатки няма. Още по-страшното е, че вече няма и момичета, които искат да запишат и следват тази специалност. Все повече от тези, които са останали в професията, напускат и се заемат с друга работа за повече пари. При това положение не е ясно кой ще влиза в родилните зали след десетина години, ако не се вземат мерки за подобряване на положението на тези специалистки", заявява Григорова.
 
КОРУПЦИЯТА В ТЕЛК-ОВЕТЕ НЯМА ДА СЕ РЕШИ С ПРЕХВЪРЛЯНЕТО КЪМ ЛЕКАРСКИ КОМИСИИ, СМЯТА ЕКСПЕРТ
Проблемът с корупцията в трудово-експертните лекарски комисии няма да се реши с прехвърлянето им към Лекарските консултативни комисии. Това заяви председателят на Центъра за психологически изследвания д-р Диана Инджова в интервю за БНР.
 
Една от реформите в здравеопазването предвижда да бъде разделена медицинската експертиза от социалните придобивки. Целта е да се даде възможността хората бързо и реално да получават лекарска експертиза и лекари да могат да дават такава оценка. Според министъра на здравеопазването Петър Москов замяната на ТЕЛК от лицензирани лекари може да стане през януари следващата година, като идеята е комисиите да бъдат закрити, а работата им да бъде поета от медици със специалност, определени години стаж и сертификат, научихме от "Дневник".
 
"В държави, където корупцията е с по-висок индекс, е нормално да имаш централизация. Когато я децентрализираш, като в Холандия например, ти фалираш някой стълб от системата на пенсионното осигуряване. Явно това е някаква много дълбока цел и всички ние се замисляме за това", заяви Инджова. "Преди две години беше направена информационна система на ТЕЛК с европейски средства, която може да позволи навсякъде - и в НЗОК, и в Министерството на финансите, и в Министерството на труда и социалната политика да провериш един човек кога е боледувал, имал ли е подобни симптоми. Как се оказало, че той има някакво увреждане. Проблемът е, че тази система никой не иска да я свърже с останалите звена, което говори, че там някъде някой явно е много доволен от това да се правят повече изследвания, да се дават повече пари и може би никой да не знае, че парите не са кой знае колко. Хората с увреждани са под закрила и ако кажем, че те са фалшиви, това е най-лесното, за да можем да закрием някакви разходи за тях", заяви Инджова. Утре, 5 май, е Европейският ден за протест на хората с увреждания. Няколко националнопредставителни организации в България ще изразят недоволството си и ще настояват за промяна в ТЕЛК системата, информира д-р Диана Инджова.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Проф. Елисавета Наумова оглави Европейската федерация по имунoгенетика. Тя е избрана с мнозинството от членовете на Федерацията - повече от хиляда специалисти от 62 държави от Европа и света, работещи в областта на имуногенетиката, тъканата съвместимост и трансплантацията, прочетохме в Zdrave.net.
Професор Наумова е доктор на медицинските науки. Има две специалности - "Вътрешни болести" и "Клинична имунология". Специализирала е в реномирани университетски болници в Европа и САЩ. Научните й интереси са в областта на клиничната имунология, имуногенетиката и трансплантацията. В момента проф. д-р Елисавета Наумова е национален консултант по клинична имунология, началник на Клиниката по клинична имунология в УМБАЛ "Александровска" и оглавява Националната публична донорска банка за стволови клетки и костен мозък. Професор Наумова е дългогодишен активен член на Федерацията - била е член на различни комитети, на борда на организацията и комисар за Балканския регион.
За първи път в 30 годишната история на EFI за президент е избран представител от Източна Европа.
Специалисти ще правят тестове и ще дават безплатни консултации за заболявания на щитовидната жлеза. Това ще се случи от 13 до 15 май в Интер Експо Център на 49-ото издание на БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ. Акция за изследване за вирусни хепатити, диабет и наднормено тегло също ще бъдат сред инициативите, които организира Националната пациентска организация, информира aktualno.com
На 13 май ще има информационен ден за заболяванията на щитовидната жлеза. На щанда на Националната пациентска организация ще получите консултация от специалисти и на всеки желаещ ще бъде направен тест за риска от заболявания на щитовидната жлеза и ще получи въпросник за информираност. "С тази акция целим да повишим информираността, тъй като тези заболявания са се превърнали в проблем на съвременното общество. Важно е да насочим вниманието към ранното диагностициране и навременната профилактика", коментираха от Националната пациентска организация.
Международният конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари ще се проведе за четиринадесети пореден път между 7 и 10 май 2015 в Медицински университет - София. Организатор на научния форум е Асоциацията на студентите медици в България - София, а патрон на събиеито е ректорът на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите на Република България проф.д-р Ваньо Митев, информира puls.bg. В последните години конгресът спечели репутацията на най-голямата и най-перспективна конференция от този вид в Европа. В него вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, дентална медицина, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности.