Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БИЕМ ТРЕВОГА
ЗА КРИЗАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
 
 
Това заявиха представители на медицинската общност и на пациентски организации на съвместна пресконференция в БТА два дни преди обявения протест-дебат, който ще се състои в зала № 1 на Националния дворец на културата на 4 юли 2008 т. 
В пресконференцията взеха участие проф. Станка Маркова - председател на УС на БАПЗГ, Петя Недкова - зам.-председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, д-р Андрей Кехайов - председател на УС на БЛС, д-р Пламен Демиров - главен секретар на БЛС, маг. фарм. Мирослав Ненчев - председател на УС на БФС, Пламен Таушанов - председател на БАЗП, Татяна Иванчева, секретар на Конфедерация "Защита на здравето", и др.
"Досега протестирахме два пъти по площадите - веднъж заедно с лекарите и веднъж сами -  само професионалистите по здравни грижи, но видяхме, че резултат от нашите викове няма - каза проф. Станка Маркова. - Затова  решихме да проведем протест-дебат в НДК, на който за пореден път да поставим исканията си. Ако  и този път не ни чуят, тогава ще излезем отново по улиците".
Д-р Андрей Кехайов обясни, че ръководствата на съсловните организации на работещите в здравеопазването са се срещнали със свои членове от цялата страна и са усетили огромното напрежение, породено от  нерешените с години проблеми. "Има неща, които повече не могат да бъдат прикривани, на хората им омръзна да се говори едно, а да се върши съвсем друго" - каза още той.
"Ние многократно сме повтаряли /вече даже ми е неудобно да го правя!/, че сестринството в България загива!"- допълни проф. Маркова. Според нея, даже да се вземат някакви мерки, те ще са закъснели, защото  ще са ни необходими около 60 години,  за да стигнем развитите страни по наситеност на здравната система с професионалисти по здравни грижи.
"Повече от шест месеца Българският  фармацевтичен съюз твърди, че в Народното събрание се опитват да облекат в закон нечии корпоративни интереси" - каза маг. фарм. Мирослав Ненчев. "Протестите не са наша цел, но ние не можем безучастно да наблюдаваме тези опити, затова се надяваме всички заедно да успеем да се преборим с тях"- продължи той.
"За какви права на пациентите говорим у нас, след като те могат да се лекуват само до 10 число на месеца - докато има направления за преглед при специалист?" - попита Пламен Таушанов. Според него българите даже не знаят, че имат право на второ лекарско мнение, което също би трябвало да се заплаща от Здравната каса.
"Кога ще стигнем другите европейски страни в грижите си за хронично болните? Държавата абдикира от тях, а ние и нашите деца искаме да живеем нормално" - каза Татяна Иванчева.
Не е редно парите за здравеопазване едностранно да се разпределят от Националната здравна каса, без да се вземат предвид реалните цени на медицинските услуги, смятат представителите на съсловните организации. Те заявиха, че не протестират само заради обидно ниските заплати, а преди всичко заради липсата на реални реформи, които да осигурят едно наистина европейско здравеопазване, в което централно място да заема пациентът. И тъй като място за отстъпление вече няма, на 4 юли към  Националния дворец на културата в столицата ще тръгнат лекари, фармацевти, пациенти, медицински сестри, акушерки и други професионалисти по здравни грижи от цялата страна, за да изразят за пореден път тревогата си от незавидното състоянието на българското здравеопазване.
 
                                                             Пресцентър
2 юли 2008 т.