Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.04.2015)
 
БЧК ГОТОВ ДА ИЗПРАТИ ПЛАНИНСКИ СПАСИТЕЛИ В НЕПАЛ
Екипи от планински спасители с обучени кучета за издирване на затрупани хора са в пълна готовност да заминат за Непал, съобщиха от пресцентъра на БЧК във връзка с многократни запитвания.
Няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции. Но организацията е готова незабавно да се включи със спасителни екипи при осигурени възможности за изпращането и приемането им на летището в Катманду. Неговият капацитет е ограничен, поради което спасители от цял свят изчакват в съседни държави, за да бъдат приети в Непал. Затруднено е и разпределението на хуманитарната помощ, която е от жизнена необходимост за пострадалото население, допълва се в съобщението.
БЧК е в постоянна връзка с Международната си федерация, чиито екипи правят оценка на нуждите на мястото на бедствието.
От организацията изразяват солидарност с тежката хуманитарна ситуация на засегнатите от земетресението и откриват благотворителна кампания за набиране на финансови средства.
 
ВСЯКА ГОДИНА ПО 1000 СТЯГАТ КУФАРИ ЗА ЧУЖБИНА
Побоят, който една акушерка нанесе на малката Никол в болница "Софиямед", потресе цялата страна. Стореното излиза извън рамките не само на Хипократовата клетва, а на всяка нормална човешка логика. Освен шока, който предизвика, този случай е повод да повдигнем за пореден път завесата над най-онеправданото съсловие в здравната система - това на здравните специалисти. Част от него са точно акушерките и медицинските сестри.
Масово медсестри и акушерки се трудят на две места. Заради това често им се налага да работят 24 часа, казва Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в която членуват всички медсестри и акушерки.
Причината за удълженото работно време обаче не е някаква криворазбрана форма на работохолизъм у тези специалисти, а ниските възнаграждения. Средната заплата в бранша е 450-500 лева, категорична е Василева. Единици са болниците, които дават достойни възнаграждения на сестрите и акушерките. В тях никой и не смята да работи на две места. В повечето случаи обаче те са принудени да си потърсят допълнително работно място, за да вържат двата края. Голяма част от самите болници също имат интерес да толерират двойните договори на сестрите и акушерките. Ако всички работят само на едно място, около 1/3 от клиниките ще останат без персонал, категорична е Василева, коментира "Стандарт".
Свръхнатоварването за сестрите и акушерките не идва само от двете работни места. Заради недостатъчния им брой работата, която трябва да отметнат, пак е изключително много. Според европейските норми, за да се осигурят добри грижи за пациентите, на 1000 души население трябва да има поне 7,5-8 сестри. Нормата за акушерките пък е 2,5-3 на лекар. У нас обаче съотношението е съвсем различно. На един АГ-специалист се пада по една акушерка, казва Василева. Най-голям дефицит има за сестри в реанимациите, инвазивните кардиологии, анестезиологичните отделения, психиатриите. Тенденцията за свръхнатовареност на сестрите и акушерките с годините се очаква да се увеличава. Причината е, че съсловието застарява - средната възраст е над 50 години. От 29 хиляди сестри 3500 са пред пенсия, а от 4200 акушерки 1000 също са навършили годините за заслужен отдих, сочат данните на съсловната организация. Отделно всяка година около 1000 от тези специалисти емигрират в чужбина, където имат много по-добри условия за работа, казва Милка Василева. В същото време на година се дипломират само 500.
Свръхнатовареността обаче не е единственият проблем за съсловието. Според изследване на синдикатите сестрите и акушерките най-често са малтретирани на работното си място. Става дума за оказване не само на физическо, но и на психическо насилие от лекари и пациенти, казва Милка Василева. Според данните 7,5% от медицинския персонал е жертва на насилие, като в половината случаи жертва са точно медицинските сестри. В една трета от случаите става дума за психически тормоз по линията "началник - подчинен". Това е така, защото сестрите са буфер между лекар и пациент, както и между лекар и колега.
Всички тези проблеми рефлектират и върху здравословното им състояние. Много често акушерки и медсестри стават жертва на рак, инфаркт и други смъртоносни диагнози. Близо 800 сестри и акушерки са диагностицирани за година с подобни заболявания. От април 2014 г. досега 221 сестри и акушерки са получили онкологични диагнози, 230 са развили сърдечносъдови заболявания, 121 - диабет, 58 - инсулт. Други 52 са със счупвания, като половината са трудови злополуки, най-често след подхлъзване.
Ако в системата не настъпят промени, до десет години у нас няма да има специалисти по здравни грижи, категорична е още Милка Василева. За да задържим тези кадри у нас, те трябва да получават поне три минимални заплати, да имат възможност за спокойна работа и професионално развитие и продължаващо обучение. За всички тези неща съсловната организация се бори от години. За съжаление засега никой не иска да я чуе.
 
ВАНЬО ШАРКОВ ЗА СЛУЧАЯ С ПРЕБИТОТО БЕБЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира в сутрешния блок на Нова телевизия случая с пребитото 4-дневно бебе.
Шарков разкри, че не познава директора на болницата, нито пък как е воден нейният мениджмънт. Той изрази своето лично впечатление, че в отделението, където бе пребито бебенцето Никол, не е имало никакъв контрол.
На въпрос за ниското заплащане на лекари и акушерки в болница "Софиямед", Ваньо Шарков отговори, че не само там, а по принцип всички здравни работници са изключително ниско платени, информира nivini.bg. Зам. - здравният министър заяви, че се надява абсолютно всички органи, които имат отношение към случая, да предприемат мерки.
"В случая с пребитото бебе става дума за криминално престъпление. Ние сме лекари и хората, които дават квалификации на нашата професия, имат друго образование", заяви пред медията зам.-министърът. Той посочи, че за пръв път се затруднява да коментира подобен казус, тъй като в случая става въпрос за насилие, причинено от човек, който цял живот е работил с деца. "Не мога да си го обясня, но това е нечовешко", каза Шарков.
 
АКУШЕРКАТА, БИЛА БЕБЕТО, РАБОТИЛА НА ДВА ДОГОВОРА
Защитникът на акушерката от "Софиямед" Владислав Анев заяви, че клиентката му няма пълен спомен какво точно е станало и е травмирана от случилото се. "Явно системно е работила повече, отколкото е възможно", каза адвокатът и уточни, че е работила в болницата едновременно по трудов и граждански договор, съобщава "Дума"..Той отхвърли информацията, че Емилия Ковачева е направила пълни самопризнания. Анев смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една, защото смята, че хематомът се появил доста след ударите..Здравният зам.-министър д-р Бойко Пенков съобщи, че в момента в болницата  тече проверка на Медицинския одит. По думите му болницата работи добре. Назначени са психолози, които да работят с медицинските екипи на болницата, за да бъде преодолян стресът след инцидента с бебето. Припомняме, че д-р Пенков е вторият директор на "Софиямед". Той пое поста от д-р Михаил Зортев, който преди това бе здравен зам.-министър на д-р Стефан Константинов..Състоянието на бебето е стабилизирано, храни се самостоятелно, но все още е рано да се прави оценка на последващите усложнения, които може да настъпят, съобщиха вчера от болница "Токуда", където новороденото е преместено след инцидента. До края на седмицата предстои на бебето Никол да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже най-точно състоянието му. "Надяваме се да я изпишем с възможно най-малки отклонения", коментира шефката на неонатологията в японската болница Радка.Масларска.
       
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ОБСЪЖДАТ КАК ДА ОСПОРЯТ МЕТОДИКАТА НА НЗОК
Управителният съвет на националното сдружение на общинските болници ще решава днес начина, по който да оспори методиката на НЗОК за финансиране на лечебните заведения. Това каза пред Zdrave.net председателят на организацията д-р Неделчо Тотев. "Управителният съвет е длъжен да изпълни решението на Общото събрание да се атакува методиката. Колегите питат защо още не сме пристъпили към това, понеже частните болници вече свършиха това нещо", отбеляза той.
Д-р Тотев коментира, че е много вероятно сдружението на общинските болници да не пуска самостоятелна жалба в съда, а да се присъедини към иска на частните болници и ЦЗПЗ. Той заяви, че методиката в момента спъва работата на всички и затова се налага те да търсят правата си по съдебен път.
В началото на месеца, на 7 април, членове на сдружението на общинските болници излязоха на протест срещу методиката на НЗОК, заедно с организации на частните лечебни заведения и някои държавни болници.
 
ДНЕС ЗДРАВНАТА КАСА РЕШАВА ДАЛИ ДА РАЗБЛОКИРА 60 МЛН. ЛВ.
Днес Здравната каса решава дали да разблокира 60 млн. лв. от резерва си, за да покрие недостига на средства за онколекарства и да плати изхарченото в повече от болниците през първите месеци от годината.
На заседание на надзорния съвет на институцията се очаква да се обсъди дали дейности като ражданията и хемодиализата могат да бъдат извадени от бюджетите на болниците, така че да не бъдат ограничавани финансово. На предишното заседание на съвета, което се проведе в средата на месеца, стана ясно, че тази година на касата няма да достигнат около 35 млн. лева за лекарства за онкоболни, припомня Дарик. Проблемът е, че първоначално в оперативния резерв на здравноосигурителната институция имаше 310 млн. лева, а сега са останали 110 млн. Ако от тях се вземат още 60 млн., Здравната каса ще остане с резерв за 2015-а от едва 50 млн. още в края на април.
 
РЕИМУНИЗАЦИИТЕ СА СПРЕНИ, ИМА ВАКСИНИ ЗА ДВА МЕСЕЦА
Личните лекари и педиатрите са предупредени да спрат реимунизациите. Причината е, че  количествата ваксини, с които разполага Министерство на здравеопазването, ще стигнат за следващите два месеца. Информацията бе потвърдена от здравното ведомство, съобщи БНР.
Наличните 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета. Преди месец е била обявена обществена поръчка, но на нея кандидати не са се явили. До две седмици ще бъде обявена нова обществена поръчка и ако отново не се яви производител, ще се мине към директно договаряне, обясниха от Здравното министерство.
Припомняме, през лятото на миналата година се разрази скандал, тъй като търговете за доставка на ваксини за новородени се провалиха заради бюрократични неуредици. Това се случи паралелно с промяна в имунизационния календар, когато бебетата трябваше да започнат да се имунизират срещу 6 заболявания, а не както досега - срещу 5. Това доведе до хаос и в реимунизациите на по-големите деца.
Иронията е, че липсата на ваксини се случва в рамките на Европейската имунизационна седмица, която Министерството на здравеопазването отбелязва. На сайта си ведомството е публикувало разяснителен текст за отбелязването на тази седмица.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Лекари от Военномедицинска академия включиха кохлеарен имплантант на дете с тотална загуба на слуха на двете уши. Новинар
Операцията бе извършена през месец март 2015 г. от доц. Венцислав Цветков, началник Клиника "Ушни, носни и гърлени болести" във Военномедицинска академия, който постави импланта, а на 24 април 2015 г./петък/ д-р Катя Асенова за първи път включи външната част, която представлява говорния процесор, съобщиха от ВМА.
Алис, която е на 1 година и 4 месеца, вече чува с едното ухо и реагира на външни слухови стимули. Харесва й да чува, реагира спонтанно и позитивно, коментира д-р Асенова след включването на процесора.
Това е поредната успешна кохлеарна имплантация, направена в клиниката, като от 2004 г. до момента са оперирани над 150 деца.
 
 
ТОНИ КАЛУШКОВА, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АЛИАНСА НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ
Има свръх натоварване на акушерките в България. През 80-те години броят на акушерките в страната е бил около 8 000, а сега е 3000 и средна възраст на този персонал е 50 години. Недостигът е очевиден. Това каза Тони Калушкова, заместник-председател на Алианса на българските акушерки, предаде Фокус. По думите й от Алианса на българските акушерките трета година алармират Министерството и предходните правителства за спешната нужда от промяна на практиките в посока майчино и детско здравеопазване, въвеждане на акушерски модел на грижа с цел подобряване параметрите на детска и майчина смъртност. "За съжаление не намираме разбиране и подкрепа в тази насока. Бихме искали в навечерието на Международния ден на акушерката - 5 май, чрез организиране на пресконференция под надслов: "Акушерките - липсващото звено в майчиното и детско здравеопазване в България", да запознаем обществеността с тази професия и да се опитаме с усилията на всички, имащи отношение към това институции, обществото като цяло, да доближим поне малко модела на детско и майчино здравеопазване в България до този в развитите европейски страни", каза Тони Калушкова, информира actualno.com.
"От Алианса на българските акушерки не приемаме и не търсим начин за оправдаване на Емилия Ковачева. Побоят над бебето е действие, което нито една от нас, като професионалист, не оправдава", допълни още Калушкова.
Тя обясни, че от Алианса ще предложат на Асоциация на професионалистите по здравни грижи да се въведат периодични психотерапевтични тренинги или групи, в които да се работи с хората, които практикуват професията.
"Иска ни се да има сроков период, тоест към всяка акушерска да има изискване на определено време да минава такъв тренинг. Според нас това ще подобри практиката на колегите. Въпреки че този случай е частен и не характеризира практиката на акушерките като цяло", коментира Тони Калушкова.
Тя подчерта, че нейното мнение по отношение на агресията от страна на Емилия Ковачева не се отличава от това на Алианса на българските акушерски. "Аз, като акушерка и човек, не мога да приема такъв акт, такова действие. Мисля, че никой нормален човек не може да го приеме, изобщо всякакъв вид насилие, особено към новородено бебе", каза Тони Калушкова.
 
ВАНЬО ШАРКОВ: ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НЕ МОЖЕ ДА ЗАТВАРЯ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ
Колко дълго време си работил и каква заплата получаваш не е оправдание за постъпката на Емилия Ковачева. Това заяви категорично заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в отговор на въпрос в колко болници в  България акушерките и медицинските работници работят извънредно - по 24 часа. 24-часова работа където и да е - не само в здравеопазването, е недопустима. Графиците за работа се контролират от Главна инспекция по труда, каза Шарков пред Нова телевизия. Не може сега здравният министър да закрие частна болница. Но се опитваме да прокараме на законова база следното - ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни акредитационни оценки, да му се отнеме лицензът, обясни заместник-здравният министър. В случая с малката Никол обаче става въпрос за престъпление, добави той. Ваньо Шарков изрази увереност дали Емилия Ковачева не е била рецидивист. При всички положения в отделението е имало лош контрол, категоричен беше той. Не е нормално четири дни след инцидента да се гледат камери и записи, да се правят тогава заключения, коментира Шарков, добави actualno.com. На въпрос защо Ковачева имала два договора - трудов и граждански, Шарков отговори, че такива не можело да има, ако става въпрос за един и същ предмет на дейност. Заместник-министърът на здравеопазването се съгласи, че заплащането на акушерките е било много ниско. Той не можа да каже колко пари били отделени от НЗОК за "Софиямед". Лично аз нямам впечатлението, че болницата е "помпана", поясни заместник-здравният министър. Шарков припомни, че "Софиямед" е открита в началото на 2012 година. Оттогава са направени 11 проверки на болницата, като шест са по жалби на пациенти, главно заради нерегламентиран транспорт. Има обаче и установени нарушения - неспазване на добрата медицинска практика, в определени отделения на "Софиямед", например кардиологичното.
Заместник-министърът на здравеопазването посочи, че срещу "Софиямед"ще има  проверки от всички отговорни интитуции. 
 
МИЛАН МИЛАНОВ: ЗА "СОФИЯМЕД" ИМАШЕ 10 МЛН. ЛЕВА БЮДЖЕТ ПРЕДИ ДА  ЗАРАБОТИ
Жалко е, че един такъв тежък прецедент изкарва на показ болницата. Така проф. Милан Миланов коментира "Софиямед" и вървящите отдавна твърдения, че болницата е привилегирована. В неделя в "Пирогов" дойде пациент, на чийто преходен лист беше написано "Нямаме пари за лечение". Става въпрос за болница "Токуда", каза с неохота Миланов пред Нова телевизия.
Проф. Миланов посочи като "известен факт", че "Софиямед" още нямаше разрешение за работа, но имаше отделени 10 млн. лева". Лекарят посочи като неясен момент как лекарите в "Софиямед" не са разбрали, че малката Никол е травмирана. Търсели са жълтеница, други неща, но не и съмнение за травма. За какво говорим - не са разбрали за 12 часа в "Софиямед" дали има травма или говорим за прикриване, попита Миланов. Следствието и прокуратурата би трябвало да кажат, добави той. По отношение на т.нар. синдром "Бърнаут" проф. Миланов заяви, че всеки ще стигне до този синдром. Озверяването по отношение на Емилия Ковачева е недопустимо, добави той. Как може да се пита дали децата на Ковачева били гледали записа от акушеро-гинекологичното отделние - това ли е журналистика? Аз съм нормален човек, за мен това е садо-мазохизъм, посочи Миланов, цитирано от actualno.com. Той смята, че камерите в отделенията не са сложени, за да се се следи персонала, а защото било нормално. Известният лекар също се съгласи, че не е нормално едно лечебно заведение да има два договора с един и същ служител. Сега няма да се учудя, ако някой депутат-еднодневка реши да прокара мярка "един договор". Но дали ще се замисли какво значи да липсват пари и да работиш на две и повече места, за да си храниш семейството, попита риторично професорът