Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.04.2015)
 
 
БАПЗГ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА, ПО ПОКАНА НА КАРИТАС БЪЛГАРИЯ
На 22 април 2015г. беше организирана Национална кръгла маса "Бедността сред нас - развитие на социалните услуги през погледа на Каритас".
По покана на организаторите на събитието присъства г-жа Петя Недкова  заместник председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.
На срещата "Каритас" изложи своите препоръки, свързани с възрастните, бездомните хора и децата в особено уязвимо положение и риск. По време на общата дискусия кратки изказвания направиха  д-р Тодоровска от БЧК, г-жа Любенова - МТСП, г-жа Божинка Латева от дирекция "Социални дейности" на Столична община, в разговора взе участие Виоета Богданова - Национален център по наркомания, както й г-жа Петя Недкова, заместник председател на БАПЗГ.
Официални гости на събитието бяха г-н Иван Нейков - Балкански институт по труда и социалната политика, епископ Петко Христов - президент на Каритас България и д-р Тодоровска от БЧК
 
ПОСКЪПВАНЕ НА ПО-ЕВТИНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ
Различно ценообразуване за генерични и иновативни лекарства обмисля здравното министерство. Това обаче ще доведе до поскъпване на по-евтините медикаменти с рецепта. Идеята е цената на генеричните да се определя като средноаритметичната от трите най-ниски в ЕС, а не да се взема автоматично най-ниската, обясни здравният министър д-р Петър Москов.
По този начин леко ще се повиши крайната цена на евтините медикаменти. Увеличението обаче ще важи само ако се сключи споразумение за контрол на разходите за медикаменти със здравната каса, допълниха от МЗ. Неговото въвеждане е заложено в промените на Закона за здравно осигуряване, които се гледат днес в парламента, научихме от "Стандарт".  Идеята е в споразумението да се предвижда колко пари НЗОК ще дава за лекарства за 3 г. Ако те се надвишат, индустрията ще трябва да върне разликата на държавата. В противен случай ще се въведат задължителни отстъпки от 2 до 15% върху всички медикаменти на компаниите, които са по каса.
Генеричните фирми обаче не са съгласни. "Трябва да има контрол над разходите, но той трябва да е прецизиран", заяви председателят на "БГФармa" Николай Хаджидончев. Причината е, че средната реимбурсация е 25%, ако се дадат отстъпки, тя ще падне до 15% и няма да има смисъл от продажбата на лекарствата, допълва изданието. Ако те се изтеглят от пазара ни, автоматично ще се вдигнат цените обаче на останалите.
Според Москов проблеми няма, защото реимбурсацията на практика ще се повиши от 25 на 100% за най-евтините лекарства. "Идеята ни е да плащаме напълно за базовите терапии", обясни д-р Москов. Според него няма проблем и генеричните фирми да връщат пари, защото сумите за тях няма да са големи. "Изчислихме, че най-голямата българска генерична компания за миналата година би трябвало да върне 370 000 лв.", каза министърът. Въпреки разясненията и успокоенията обаче, генеричните компании настояват за промени на промените в ЗЗО.
 
Д-Р ЕМИЛ РАЙНОВ ЗАЯВИ: БСП СЕЗИРА ВАС ЗАРАДИ ВЪВЕДЕНИТЕ ЛИМИТИ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Надзорният съвет на НЗОК е разпределил 1,5 млн. лева в нарушение на Закона за здравното осигуряване, алармираха вчера депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов и Мая Манолова след среща на ПГ на левицата с министър Петър Москов. В последния месец масово болниците започват да отказват лечение поради недостиг на пари, тъй като тази година за пръв път са предложени твърди бюджети на лечебните заведения, припомни Райнов. Дори онкоболните вече не получават медикаменти и хаосът е пълен, информира "Дума".  По думите на Райнов вчера е станало ясно, че той произтича от решението, взето от надзора на касата на 23 март т.г. за въвеждане на лимити за болниците. "То е взето при присъствието на 7 души с 4 на 3 гласа. В Закона за здравното осигуряване изрично е записано, че решения се взимат с минимум 5 гласа. Въпросът е поставен на заседанието, след което по телефона е потърсен член на надзора и неговият глас е отчетен "за". В закона никъде не е казано, че неприсъствено могат да се взимат решения", обясни Райнов. Той коментира това като изключително несериозно и съобщи, че БСП внася искане до ВАС за обявяване на скандалното решение за нищожно, коментира още изданието. На тази основа всяка болница и всеки пациент, който на това основание не е получил здравна услуга или медикаменти, е в състояние да търси своите права в съда, прогнозира Райнов.
Онкоболни не могат да получат необходимата им медицинска грижа и медикаменти, включително обезболяващи, заради незаконното решение, обяви Манолова. Тя показа снимка, която обобщава ситуацията в здравеопазването в резултат на действията на министъра. Манолова показа съобщение, което онкологичната болница в Благоевград е залепила официално във вторник на входната си врата. Според него "във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за месец април 2015 година спира приема на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи", цитира Манолова. Организирани са листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение през май 2015 година, прочете написаното тя.
От БСП категорично не подкрепят голяма част от предложенията, които са заложени в промените в Закона за здравното осигуряване. Социалистите са срещу разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, промяната в управлението на НЗОК, предложенията за плащане на здравни вноски с 15-годишна давност и други.
 
ЛЕКАРСТВАТА ЗА ТЕЖКОБОЛНИ ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ ДА БЪДАТ БЕЗПЛАТНИ НА 100 ПРОЦЕНТА
Лекарствата за тежкоболни за домашно лечение да бъдат безплатни на 100 процента, като занапред Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира терапии, а не медикаменти. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които вече минаха на първо четене в пленарната зала, стана ясно от дискусия по темата, която се проведе вчера. Ако те бъдат приети, касата ще покрива цялата сума, която човек трябва да плати в аптеката, ако за едно заболяване взима по няколко вида медикаменти, а не само един или два, както е сега. Например ако хипертоник е с изписани три препарата, от които по линия на НЗОК само един се отпуска безплатно, вторият е с 25% намаление, а третият не, в бъдеще той ще си ги взима без пари, информира "Монитор"
За да не се оправдават лекарите, че не са разбрали и да не пробутват определени лекарства в полза на една или друга фирма, предстои да бъдат въведени и т. нар. терапевтични ръководства. В тях ще им бъде посочено за всяко заболяване медикаменти от какви групи, включени в реимбурсната листа на касата, могат да бъдат изписвани. Болниците пък ще трябва да провеждат търговете си за медикаменти само електронно, като
определяща ще бъде най-ниската цена, която предлага фирмата производител. Това, по думите на експерти от МЗ, е форма за ограничаване на негативните практики при договарянето на лекарства между лечебните заведения и компаниите, добавя изданието.
15 000 диабетици у нас могат да останат без нужни за тях лекарства, сигнализираха междувременно пациентските организации.
Изваждането на лекарствата за диабетици от списъка с тези, които касата покрива, е следствие от решение на цялата гилдия, която се занимава със заболяването, заяви здравният министър Петър Москов.  По думите му  нямало нужда пациентите да се притесняват, след като лекарите са казали, че въпросните медикаменти не трябва да се реимбурсират от НЗОК.
Проблемът ще бъде решен до дни, изпращам проверка, обясни по-късно пред журналисти министър Петър Москов. По думите му до тази криза се е стигнало, тъй като онкоотделението било от декември м. г., когато в него са се лекували 7 човека. Затова НЗОК е формирала бюджет и заковала лимит за същата бройка, без да отчете, че то е било ново.
 
Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ СЕ ПИЛЕЯТ
В криза или не, гарантираните пари за здравеопазване са 3,5 млрд. лв., но средставата постоянно се пилеят. Обществото не е организирало здравеопазването си така, че да получава добро обслужване за парите, които влага.
Това коментира пред БТВ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов по повод плановете за реформа в сектора на кабинета "Борисов".
"Ако погледнем едно-две нива под министъра, ще видим едни и същи хора, които се сменят и крепят статуквото. Не е невъзможно това да се промени, но трябва време и добри идеи", коментира медикът. Той разкритикува идеята за разделянето на здравните услуги в два пакета - основен и допълнителен, научаваме от  puls.bg. По неговите думи това са "приказки от 1001 нощ" - никой не ни показва изчисления от кои заболявания към кои "социално значими" заболявания ще се дават. И сега се дават най-много пари за инфарктни, инсулти, онкозаболявания, посочи ексминистърът.
"Накрая ще разделим пакета на 3-4-5 и хората ще плащат, за да получават нищо", продължи той.
Според Константинов твърде много се спекулира с листите на чакащите, допълва сайта
По думите му решението не е в ограничаването на бюджетите на болниците, а в големия брой лечебници у нас. Той препоръчва на министър Москов да закрие здравни заведения, които "изсмукват" парите на касата, като за сметка на това големите и качествени болници работят на пълна пара, без листи на чакащите.
Д-р Константинов заяви подкрепа за Москов в идеята му за здравна карта и конкурентен принцип на финансиране на лечебните заведения от НЗОК.
"Москов се ползва с огромно обществено доверие, което не трябва да се страхува да пожертва в името на добрите идеи", завърши той.
 
ОТ ПЕЧАТА
"Чиновниците да се осигуряват сами, ако получават над две минимални заплати за страната. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков и Валентин Павлов. Идеите им са входирани в закона за здравното осигуряване, който се гледа на второ четене в парламентарна комисия днес", пише "Стандарт" и коментира: "Тази идея обаче едва ли ще бъде приета. Причината е, че подобно предложение липсваше при първоначалните идеи за изменение на закона. Според правилата обаче текстове с нови теми няма как да се вкарат при повторното обсъждане на законопроекта, коментираха юристи. Освен това тези предложения трябва да се консултират с Националния съвет по тристранно сътрудничество, а не са. Ако промяната се приеме в разрез с правилата пък, ще падне в Конституционния съд."
Ежедневникът разговаря с директора на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев за предстоящото сливане на лечебното заведение с Александровска болница. "На теория е възможно да има такива обединения - там, където има болници, чиито дейности се допълват или дублират. В случая обаче ясно прозират икономически интереси, което противоречи на предварително заявените намерения от този екип на МЗ за управление", коментира д-р Дечев и пояснява: "Икономически интереси в областта на продажбата на медицински изделия, онколекарства и апаратура. Най-вероятно фирмата, която обединява тези три дейности, стои зад предложенията за обединение на болниците, които се анонсираха.", допълва zdrave.net.
"Икономическото и организационно състояние на "Св. Иван Рилски" е много добро в сравнение с другите държавни болници. Ние нямаме задължения, за поредна - шеста година, сме на положителен финансов резултат. Освен това инвестирахме в технологично обновление на болницата, привличаме водещи медици. От тази гледна точка обединение с болница в тежко финансово състояние като "Александровска" би довело до спадане на резултатите и на "Св. Ив. Рилски". Буди недоумение и действието на министерството, защото само преди 4 месеца ни даде разрешение за разкриване на нови дейности - онкология, хематология и хирургия. В същото време сега се предприемат действия те да бъдат извадени от действие, защото подобни структури има и в "Александровска". Само в оборудването им обаче ние сме инвестирали над 3 млн. лв. собствени средства. Евентуалното им изваждане от работа след обединението граничи с разхищение на държавни средства", смята д-р Дечев.
"Монитор" предлага още интервю с председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, който информира, че съсловната организация настоява за възможност неизползвани от болниците средства в даден месец, независимо от техния размер, да могат да се прехвърлят за следващ. Сега разрешеното прехвърляне е до 5% от средствата.
"Няма система в света, нито в Европа, която да работи без регулация. Никъде няма гаранция, че каквото произведеш, ще бъде купено и платено. В случая регулацията зависи от капацитета на една болница, на кадрите в нея, апаратурата, техниката и спешността, която е водеща. Това, което не е спешно, може да бъде отлагано във времето, да влезе в листата на чакащите. Тези болници трябва да получат по-добър бюджет и да работят в по-комфортни условия. В Белгия 80% е твърд бюджет, 20 на сто са добавка, в която има стимули за по-добро качество и по-високо търсене от страна на пациентите. В Германия се намаляват автоматично цените в случаи на превишаване на лимитите. Във Франция болниците също са на бюджетен принцип, но там системата на доплащане е около 30%. Във Великобритания пък е според броя дейности, които е прието, че един лекар може да извърши за определен период от време", коментира д-р Райчинов.
В "Преса" откриваме интервю с д-р Джевдет Чакъров от ДПС. Той критикува повечето промени в ЗЗО и обяснява какви са идеите на партията му: "Нашият модел предвижда много по-ефективен контрол. На първо място трябва да има информационна система и електронно здравеопазване. Това е заложено като цел в програмата на ДПС. Трябва да имаме и обективна и коректна национална здравна карта, както и адекватна ценова политика за лекарствата. В момента се казва - ще бъдат изведени дейности в доболничната част, но не са направени никакви финансови разчети. Не е ясно какъв е капацитетът там и как това би се отразило на функционирането на системата. Ние сме за прозрачна приватизация и на болници, и на дейности, но като се отчетат потребностите на всяко населено място. Ние сме за дерегулация, а не за лимитиране. Трябва да има свободна конкуренция и монополът на НЗОК подобно на други европейски страни да бъде премахнат. Защо в момента забравихме профилактиката? Не трябва да има пропуски заради недостиг на ваксини. Детското здравеопазване трябва да бъде подобрено. Всички имаме вина за това, че не се направи успешна здравна реформа досега. И като опозиция не сме с нагласата да гледаме как министърът греши, напротив, ще се радваме, ако той предложи нещо работещо. Готови сме да подкрепим добрите идеи."
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ПУЛС
Дарение за нуждите на децата с муковисцидоза във варненската Университетска болница "Св. Марина", предостави младежката доброволческа организация "Делфините", научихме от puls.bg
Спирометър, сонди за вътрешно хранене и специални енергийни храни на стойност над 10 хил. лв. дариха младежите на Втора детска клиника на лечебното заведение.
Средствата младите хора, ученици от горните класове на училища във Варна, събрали с продажбата на ръчно изработени коледни картички.
На срещата присъстваха доц. д-р Миглена Георгиева, ръководител на Втора детска клиника, проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника", г-жа Антоанета Попхлебарова, председател на организацията, лекари от УМБАЛ "Св. Марина", представители на Асоциацията на пациентите с муковисцидоза, както и родители на деца, страдащи от заболяването.
Инициативата на варненските младежи е подпомогната и от доброволци по програмата "Европейска доброволческа служба" на Фондация "Деца на Балканите".
Муковисцидозата е сравнително рядко заболяване.
Над 200 са диагностицираните пациенти в страната, като в София са над 120, а във Варна са около 60. Поддържащото лечение е изключително скъпо и в целия свят лекарите се стремят да постигнат по-ранното диагностициране на болестта.
Болните от муковисцидоза деца се наблюдават задължително от специалисти пулмолози и гастроентеролози, защото заболяването засяга основно белодробната система и храносмилателния тракт.
Съвременните методи за лечение на този тип пациенти включват високо енергийно хранене, паралелно с антибиотичната терапия и физиотерапията.
Закупените с помощта на дарението храни са предназначени за 18 деца, които се лекуват в болница "Св. Марина".
Министерски съвет одобри проект на План за сътрудничество между министерствата на здравеопазването на България и Румъния, представлявано от Департамента за спешни ситуации. Това съобщиха днес от правителствената пресслужба.
Планът предвижда страните да си оказват взаимопомощ за подобряване качеството на спешната медицинска помощ и нейното предоставяне в двете страни, както и на политиката, свързана е доставките и ценообразуването на лекарства.
Сътрудничеството ще се осъществява чрез обмен на информация, документация, опит и експерти, обучение на здравни професионалисти, съвместно участие в проекти, финансирани със средства на Европейския съюз и насочени към развитие на спешната медицинска помощ в двете страни, допълва puls.bg
Ще има обмен на експертиза и ноу-хау по отношение на спешната медицинска помощ и по-специално относно поддържането на готовност и осигуряването на отговор в доболничната помощ и в системата за спешна медицинска помощ в болничния сектор в случай на бедствия и инциденти, причиняващи масивни щети.
За развитието на системата за спешна медицинска помощ в България румънската страна ще окаже подкрепа но отношение развитието на компонентите й, свързани с парамедицинския и медицинския персонал, както и капацитета, отнасящ се до човешките ресурси, на базата на конкретни обучения и обмен на опит.
В края на март министърът на здравеопазването д-р Петър Москов проведе среща с държавен секретар по здравеопазването на Румъния д-р Раед Арафат.