Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.04.2015)
 
 
ВТОРИЯТ ЗДРАВЕН ПАКЕТ ЩЕ ЗАПУШИ ДЕФИЦИТА СПОРЕД  Д-Р ХАСЪРДЖИЕВ
Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев  заяви в сутрешния блок на Bulgaria on air: "Вторият здравен пакет, предлаган от Министерството на здравеопазването, ще успее до голяма степен да запуши дефицита в здравната система".
Припомняме, че здравното ведомство предлага в първия пакет болнична помощ да влизат заболявания, за които НЗОК гарантира заплащане. Става дума най-вече за сърдечносъдовите и онкологични болести, които са сред водещите причини за високата смъртност у нас, научаваме от puls.bg.  Във втория пакет ще се доплаща за заболявания и скъпоструващи лечения, които не влизат в първия. За целта се обсъжда доброволна втора здравна вноска. В работната група изготвяща реформата, оглавявана от д-р Хасърджиев обаче, още не е обсъден размерът на втората здравна вноска, както и къде да отиват тези средства.
Спорът е дали той да влиза в портфейла на касата или в частен фонд.
Вероятно тези пари ще поеме НЗОК, тъй като осигурителната институция има директни договори с болниците и веднага ще може да изплаща сумите по индивидуалната партида на пациента.
Според д-р Хасърджиев най-удачно е втората вноска да е солидарна. По неговите думи у нас за здраве се харчат 7 млрд. лв. годишно. От вноски влизат 3-4 млрд. лв., а останалите са за сметка на болния българин. Смисълът на втория пакет е тези недостигащи 4 млрд. лв. да влязат чрез солидарния модел.
 
ПОДГОТВЯТ СЛИВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Сливане на държавните болници подготвят от Министерството на  здравеопазването.
Университетската клиника "Св. Иван Рилски" в София вероятно ще мине под шапката на "Александровска болница", пише "Стандарт". В момента се обсъжда и преминаването на детската онкохематология като структура на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".
Ревизия кои структури в кои могат да се влеят тече в цялата страна.
Целта е да се оптимизират административните разходи на клиниките и да се подобри дейността им, коментира puls.bg. Предвижда се всички психични, кожни и онкологични центрове да се влеят в близките до тях държавни клиники.
Промяната е част от проекта на закона за лечебните заведения. Ръководството на здравното министерство вече е взело решение и за закриване на белодробната болница в Радунци.
Неотдавна зам.-министърът на здравеопазването д-р Шарков заяви, че ситуацията в сектора е критично и не трябва да се допуска повече натрупване на задължения.
При относително един и същ брой пациенти за 6 години задълженията на болниците са се увеличили от 39 млн. лв. до над 500 млн. лв.  Многопрофилните болници за активно  лечение в областните градове имат общо 61,7 млн.лв. просрочени задължения.
 
НОВА УСЛУГА ЗА ПСИХОЛОГИЧНО КОНСУЛТИРАНЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ  ПРЕДЛАГА УМБАЛ "СОФИЯМЕД"
От нова консултативна услуга от психолог вече могат да се възползват всички пациенти, които се лекуват в УМБАЛ "Софиямед". Тя се въвежда след специално анкетно проучването сред пациентите на болницата, които са коментирали при изписването си, че биха желали да могат да разговарят с компетентно лице по време на болничния си престой, с което да споделят как се чувстват емоционално и да бъдат посъветвани как да избегнат стреса. Информира zdrve.net Важно е хората да търсят помощ или информация от специалист навреме, а не да чакат симптомите да се задълбочат и да доведат до по-сериозни заболявания на психиката. Да не се информират единствено от форумите, а от специалистите.
До момента подобни консултации от психолог в УМБАЛ "Софиямед" се предлагаха основно на пациентките от АГ Клиниката, поради нарастващия брой на родилките, търсещи компетентна помощ при първи симптоми на следродилна депресия. От новата услуга за психологично консултиране вече могат да се възползват всички пациенти на лечебното заведение.
Спират реимбурсацията на лекарства за диабетна полиневропатия. В Националния съвет по цени и реимбурсиране е постъпило предложение за изваждането от позитивния списък на два медикамента за диабетна полиневропатия. Това съобщи по време на пресконференция днес председателят на Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" Мариана Александрова. Тя каза, че предложението е на Министерството на здравеопазването. По думите й, мотивът за него е, че на българския пазар се е появила хранителна добавка, която също като лекарствата съдържа алфа-липоева киселина.
 
ЖАЛБА НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ  ГЛЕДА КЗД
Жалба на Лекарския съюз относно здравните вноски на всички, които държавата осигурява, ще се гледа днес от Комисията за защита от дискриминация, съобщава dariknews.bg.
От години съсловната организация подчертава факта, че осемте групи хора, сред които деца, пенсионери и държавни служители, се осигуряват от държавата наполовина и настоява това да се промени. По тази причина от организацията са убедени, че в системата на българското здравно осигуряване е налице пряка дискриминация по признак "трудово положение" и "социален статус", допълва zdrave.net.
В жалбата си от Лекарския съюз настояват комисията да препоръча на законодателните органи осигуряването на въпросните категории лица да бъде в пълен размер.
"Ще си сътрудничим с Румъния в лекарствената политика и спешната помощ"
Министерски съвет одобри проект на План за сътрудничество между министерствата на здравеопазването на България и Румъния и МВР на Румъния, представлявано от Департамента за спешни ситуации. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
 
ОТ ПРЕСАТА
Монитор" публикува позицията на председателката на АПОЗ Евгения Адърска, според която листи на чакащи пациенти с онкологични заболявания няма да има. "Такива листи вероятно ще има в болниците, където потокът от хора е по-голям от бройката, която може да бъде приета. Аз лично не смятам, че ще се стигне до отлагане на болни за лечение след месеци, тъй като в България има 400 лечебни заведения, тоест те са достатъчни за всички. Ако едно от тях си е изчерпило лимита, друго няма да е. Някои казват, че те са само в големите градове. Хората от малките населени места пак ще се лекуват, както и досега - просто ще пътуват до града", казва Адърска.
"Монитор" публикува още и мнението на д-р Иван Кокалов по темата. "Листи на чакащи вече има във всички лечебни заведения в цялата страна. Ако преди беше изключение да те запишат за планова операция, сега това не е така", казва той и информира, че към момента вече има места, където записват пациенти за догодина.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
В българските болници се ползват три пъти повече антибиотици, отколкото в развитите европейски държави.
Това повишава броя на инфекциите, които не се поддават на лечение с антибиотик, както и смъртността от тях, коментира пред националното радио директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Според световната статистика за последните десет години резистентността към антибиотици е намаляла значително, но са нужни още промени, главно в болничната помощ, научаваме от puls.bg
По думите на проф. Кантарджиев, резистентността към пеницилин на пневмококите е била 30%, сега е по-малко от 15. Това се дължи на правилната употреба на антибиотици и на факта, че когато човек отиде на лекар, лекарят преценява да не изписва антибиотик.
Друго положително наблюдение е, че медиците са започнали да ползват повече микробиологични изследвания, които правилно насочват към изписването на правилния антибиотик", коментира специалистът. Той отбеляза обаче, че не така обаче стои въпросът в нашите болници, където 60 на сто от пациентите взимат антибиотик от първия до последния ден на болничния си престой. По думите му, за да бъде изписан антибиотик, вирусната инфекция трябва да е преминала към бактериална пневмония.
Годишно в световен мащаб 25 000 души умират от бактерии, резистентни към антибиотици.
Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата завърши прегледа, потвърждаващ увеличение на риска от сърдечносъдови проблеми като сърдечен и мозъчен удар при пациенти, приемащи високи дози ибупрофен, допълва сайта.
Става дума за дози, равни и превишаващи 2500 mg дневно.
Прегледът показа, че увеличеният прием на медикамента е подобен на риска, наблюдаван при други нестероидни противовъзпалителни лекарства като т. нар. коксиби - селективни инхибитори на циклооксигеназа 2 и диклофенак.
Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност е стигнал до заключението, че ползите от ибупрофен надвишават рисковете, но препоръчва осъвременяване на препоръките за употреба на ибупрофен за свеждане до минимум на сърдечносъдовия риск.
Високите дози трябва да се избягват при пациенти със сърдечна недостатъчност, заболявания на сърцето и съдовете или такива, които са претърпели мозъчен или сърдечен удар.
Освен това лекарите трябва внимателно да оценят рисковите фактори на пациентите за сърдечно или съдово заболяване преди да започнат дългосрочно лечение с ибупрофен, особено ако се препоръчват високи дози.