Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.04.2015)
 
 
МОСКОВ  Е ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННАТА ЗДРАВНА КАРТА И ЦЯЛОСТНАТА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА
Бюджетът на Касата е създаден, за да отговаря на вашите здравни потребности, а не на бизнес плана на определена болница, обясни здравният министър
Нито родилките, нито онкоболните, нито който и да е пациент няма да пострада. Ако това го е казал лекар, това трябва да доведе до сериозни санкции, защото такова нещо няма. Бюджетът на Касата е създаден, за да отговаря на вашите здравни потребности, а не на бизнес плана на определена болница". Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов относно информацията за въвеждане на лимити за раждане, за което се информираме от "Преса". Запитан дали е вярно дали има 22 болници без пациенти, той отвърна: "Има много болници без пациенти, има много болници, в които минаваха мъртви души. Решението е въвеждането на електронната здравна карта и цялостната електронна система".
         Относно скрининговите изследвания за хепатит, които се били обещани на Христо Гешов, известен като лицето на борбата с хепатита в България, министър Москов заяви: "Съжалявам наистина, аз сгреших. Под медиен натиск, аз се подведох и легитимирах този човек. Съжалявам, защото подобни хора с подобни действия опетняват името на организации, които истински се занимават със защитата на правата на пациентите. Лично зам.-министър бе отделен да се занимава с идеите му. На два пъти беше осигуряван мобилен екип за такива изследвания, но не се случи, защото въпросното лице не можа да събере хора, които да бъдат изследвани. Съжалявам, че се подведох. Такива хора създават лошо име на всяка пациентска организация".
По повод липсата на Ривотрил на пазара в България, министър Москов заяви: "Изпълено е. Има изпълнен генеричен Ривотрил. Преди година и половина фирмата обяви, че спира производството за България. Има терапевтична схема, която замества лечението с Ривотрил. Генеричен Ривотри ще има в българската аптечна мрежа". И добави, че в България от дълги години нямало лекарствена политика.
 
МОСКОВ КАЗА ОЩЕ: В ЛОМ СА ПРИЕЛИ ПОВЕЧЕ ХОРА ХОРА В КОМА, ОТКОЛКОТО В СОФИЯ
"В Лом има болница, която е приела повече хора в кома, отколкото в София и цялата област", научаваме от "24`Часа" за интервюто на  здравният министър Петър Москов по Нова телевизия, обяснявайки с какви разхищения се бори новата методика за финансиране на лечебните заведения.
 
            Той бе категоричен, че срещу нея протестират само онези, чиито клиники ако бъдат закрити, ще разберат само собствениците им. Москов отново подчерта, че тези проблеми ще бъдат решени със създаването на електронна здравна карта и обяви, че през май започват процедурите по възлагането на изработването й. Така ще бъдат овладени злоупотребите с лични карти на пациенти, които осигуряват бройка, а не качествено лечение на гражданите, смята министърът.
Здравният министър увери пациентите, които използват най-масовия вид инсулин, че до неговата доставка в аптечната мрежа през юли тази година, могат да се възмолзват от генеричните му заместители. Същото се отнася и за хората, които се нуждаят от ревотрил.
Причината за кризите с липсата на определени лекарства идвала от липсата на държавна лекарствена политика и това щяло да бъде коригирано с новия закон за лекарствените средства, който вече мина на първо четене, смята министърът. А злоупотребите с лекарствени средства щели да бъдат овладени, след като НЗОК се сдобие с правото да решава с кои болници да сключва договори и с кои не.
 
ОНКОЛОГИЯТА В ПЛОВДИВ С ОРЯЗАН БЮДЖЕТ
Месец след влизането в сила на новата методика за плащане на болничната помощ станаха ясни и прогнозните годишни бюджети на всички лечебни заведения в страната, които имат договор със здравната каса. Все още от осигурителната институция никой не е обяснил как точно са изчислявани парите и защо на някои болници средствата са орязани с над 20%, а на други са увеличени със 137%.
Фрапиращо е намалението на бюджета на онкодиспансера в Пловдив, който тази година ще получи с 21% по-малко пари, информира днес "Преса" Националната хематология и специализираната онкологична болница в София също са порязани и за тях са предвидени едва 84% от миналогодишните бюджети. Касата ще плати и на детската онкохематология с 11% по-малко от 2014 г.
Частната столична онкоклиника "Ден" обаче получава 28% отгоре, неизвестната МБАЛ "Здравето" - с 11% повече, а болницата за долекуване "Сердика" - с 50%. За частна поликлиника в Добрич е предвидено 137% увеличение на бюджета.
 
КАСАТА СЛОЖИ ЛИМИТ И НА РАЖДАНИЯТА
Здравната каса сложи лимит не само на плановите операции, но и на ражданията, хемодиализата и интензивното лечение. За този абсурд алармираха вчера от Българския лекарски съюз. Средствата за най-големите АГ болници - "Майчин дом" и "Шейново" в София, са намалени с 8% и за март те са получили 92 на сто от бюджетите си за същия месец през 2014 г. Миналата година обаче касата плащаше и надлимитната дейност, отново от в. "Преса".
Това означава, че десетки бъдещи майки може да бъдат разкарвани да си търсят клиника с неизчерпан бюджет. И понеже няма как да отложат раждането за следващия месец, докторите ще ги приемат, но за сметка на собствените си заплати. Възмутени лекари попитаха какво да прави родилката, когато бебето тръгне - да стиска ли.
Съсловната организация настоява до края на този месец методиката за плащане на болничната помощ, която предвижда лечебните заведения да получават до 95% от миналогодишния си бюджет, да бъде преработена така, че ражданията, хемодиализата и интензивното лечение да не подлежат на регулация. "Няма как да има фалшиво раждане, нито пък някой лекар ще интубира пациент, за да точи касата", обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той се оправда, че подписал методиката не защото я харесва, а бил принуден от обстоятелствата. "Освен това не вземам еднолични решения, всички колеги от управителния съвет гласуваха "за", посочи д-р Райчинов. Според експерти обаче не може да става дума за никаква принуда, а по-скоро за сделка, защото подписът му няма юридическа стойност.
От здравната каса признаха пред "Преса", че методиката не е съвършена и ражданията, хемодиализата и интензивните грижи ще бъдат извадени в отделни графи още на 28 април, така че да не бъдат лимитирани. Освен това болниците щели да си получат парите за всички родилки, диализни пациенти и тежко болни в реанимация, дори и да са надхвърлили бюджета си за март и април.
 
НЗОК ПЕСТИ 2% СЪС СИСТЕМА ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ
Между 1 и 2 процента от средствата, които ежегодно НЗОК отделя за болнична медицинска помощ, се очаква да бъдат спестени след въвеждане на Регистрационната система на събития по хоспитализация и дехоспитализация, каза в интервю за БТА Мартин Банков, ръководител на проекта за изграждане на Системата, научаваме от dnes.bg
 
           Тези средства не изглеждат много, но ако си дадем сметка, че за болнична помощ всяка година се харчат около 1.5 млрд.лв., очакваните от нас спестявания са сериозни, коментира Мартин Банков.
 
           Изследвания, извършвани в ЕС и Северна Америка, показват, че средно между 10 и 12 на сто от публичните средства за здравеопазване се губят в резултат не само на измами и злоупотреби, но и на прости грешки, отбеляза експертът. Колкото повече намалява влиянието на човешкия фактор в контрола върху системите на здравеопазване, толкова повече намалява и този дял от загубени средства, каза още Банков.
 
          Системата работи от 1 април и от 366 лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК е сключила договори, 19 не са отчели никаква дейност в системата. Голяма част от тях са медицински центрове, които освен цялата друга дейност, която извършват, разполагат и с легла и работят и по пет клинични пътеки. Две от клиничните пътеки са за очни заболявания, две - хирургични, една - за глухота. Съществува вероятност да не са имали наистина случаи на прием на пациенти.
 
          Банков обясни, че е възложена проверка, за да се установи защо тези центрове нямат никаква активност в Системата. Вероятно следващата седмица ще имаме резултат от тези проверки.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
Съхранявайки стволови клетки съхранявате здравето на вашето семейство - 24 часа
           Научаваме от интервю за "24`Часа " мнението на д-р Емил Филипов, акушер гинеколог с 30 годишен стаж. Главен асистент от 1994 г. в СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София . Има над 30 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология. Провежда обучение на студенти по медицина, има множество специализации. През 1997 получава диплома по Здравен мениджмънт, модули в ИСУЛ. От 2012 е медицински директор на МЦ Афродита и отговаря за дейността на Future Health Biobank в България- Първата частна акредитирана банка в Европа.
"Д-р Филипов , факт е, че все повече се говори за стволови клетки . Защо е важно да съхраним?
Стволовите клетки са основен елемент на кръвоносната и имунната система.
Родителите, съхранили стволови клетки при раждането, имат предимството, че при необходимост те се трансплантират незабавно и може да се започне лечението на пациента без изчакване на подходящи донори. Терапевтичните възможности на стволовите клетки от кръвта на пъпната връв и плацентата вече широко се прилагат. Хиляди трансплантации спасяват живот на хора със заболявания на кръвоносната и имунната система, като левкемии, лимфоми (производство на патологични клетки), мозъчна аплазия (невъзможност на мозъка да преструктурира кръвните клетки), анемии, имунна недостатъчност и др. Наскоро Федеративната лекарствена организация на САЩ (FDA) призна кръвта от пъпната връв и костния мозък като равностойни източници на стволови клетки. Постоянните научни изследвания целят употребата на стволови клетки за изграждане на други тъкани, като сърдечна, нервна, за лечение на множество други заболявания или за употребата им в регенеративната медицина."
 
ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
60 млн. лева е дала здравната каса за пациенти, които са се лекували в чужбина през миналата година. Тези средства са дадени за терапии, които не се прилагат у нас или за които има листи на чакащите, застрашаващи здравето на хората. Разходите на касата за 2014 са 30 пъти повече в сравнение с 2009 г. Тогава фондът по същото перо е платил едва 2,26 млн. лв. Не е ясно колко души са се лекували с тези 60 млн. лв. От здравната каса заявиха, че не разполагат с подобна статистика, научихме от "Стандарт".