Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.04.2015)
 
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА - ЕКСПЕРТ В БЛС
Бившият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова е била назначена за експерт в Българския лекарски съюз, научи zdrave.net. Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов е обявил назначението пред УС на лекарския съюз.
Д-р Тодорова ще започне работа от 20 април. Тя най-вероятно ще заеме длъжността на настоящия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше главен експерт. Като експерт е назначен също така и бившия заместник на д-р Тодорова д-р Динчо Генев. Двамата са наети на работа от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов, тъй като той урежда трудовоправните отношения с експертите на съсловната организация. За тяхното назначение не се изисква специално решение на изборен орган на лекарския съюз.
 
ПРОМЕНИ В УСТАВА НА БЛС - ПРЕДЛАГАТ ЛЕКАРИ
Управителният съвет на БЛС и няколко районни колегии предлагат промени в устава на съсловната организация. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на лекарския съюз. Предложенията са основно в две насоки - едните засягат организацията на работата на Акредитационния съвет, Експертния съвет за СИМП и Бордовете по специалности, а другите - условията за това кой може да заема изборни длъжности в ръководните органи на БЛС, коментира zdrave.net
Две лекарски колегии - Столичната и Великотърновската, предлагат да се разшири забраната за това кой може да заема изборни длъжности в Събора, Националния съвет, Управителния съвет, Контролна комисия, Комисия по професионална етика на БЛС и Акредитационния съвет. В настоящия текст това са лица, които са министри, заместник-министри, главни секретари на министерства и директори на здравни и лечебни заведения с над 50% държавно участие. Двете колегии предлагат премахването на частта "директори на здравни и лечебни заведения с над 50% държавно участие". От Столичната колегия предлагат на нейно място да бъде написано "директори на здравни заведения, собственици, управители, директори и членове на борда на директорите на лечебни заведения, независимо от формата им на собственост, с изключение на практиките за извънболнична помощ". От СЛК смятат, че освен за държавните лечебни заведения, забраната трябва да важи за общинските и частните, защото управленските и собственическите интереси не следва да се съвместяват с тези на БЛС.
От РЛК Велико Търново предлагат по-кратка редакция на въпросния текст. Те заменят "директори на здравни и лечебни заведения с над 50% държавно участие" с "директори и управители на здравни лечебни заведения".
От УС предлагат промени предимно на текстове, свързани с Акредитационния съвет, но също и промяна, свързана с работата на Бордовете по специалности и Експертния съвет на СИМП. Така например Експертният съвет на СИМП ще участва в преговорите по НРД.
 
НЗОК, ИСКА ДА РАЗШИРИ СВОИТЕ ПРАВОМОЩИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Болници са получили допълнителни споразумения към своите договори с НЗОК, с които касата иска да разшири неправомерно своите правомощия по отношение на налаганите от нея санкции. Това съобщиха за zdrave.net управители на лечебни заведения.
Директорът на МБАЛ "Здраве" във Велинград д-р Георги Дошев обясни, че основната теза на споразумението е прилагането на Постановление 57 на Министерски съвет, с което влиза в сила методиката за заплащане на лечебните заведения. В документа  обаче са вмъкнати няколко текста, които дават допълнителни права на НЗОК да не заплаща клинични пътеки. Според д-р Дошев подобни текстове имат силата на анекс към договорите и променят Националния рамков договор. Ето защо той смята, че такъв документ трябва най-напред да бъде обсъден с БЛС, след това - подписан от няколко представители на ръководството на съсловната организация, а след това - публикуван в Държавен вестник. В случая споразумението просто е било съгласувано с председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, който го е подписал. Д-р Дошев отбеляза, че такова съгласуване има само при утвърждаването на типовите договори на изпълнителите на медицинска помощ.
 
22 БОЛНИЦИ БЕЗ НИТО ЕДИН ПАЦИЕНТ
От 1 април до вчера 22 болници не са приели нито един пациент, показват данните от електронната система за регистрация при прием и изписване, която заработи от началото на месеца. Това са общински лечебници, медицински центрове и очни клиники. Обясненията, които са дали на експертите от НЗОК, са три. Нямали пациенти, били в ремонт, не се били снабдили с електронни четци, съобщиха за "Преса" от здравната каса. Тя има договор за обслужване на болни с 352 лечебни заведения.
Според новите изисквания болен може да бъде приет за лечение само срещу документ за самоличност. Така от касата се надяват да спре отчитането на "мъртви души". Все още обаче няма обобщени данни за точния брой на хоспитализациите и дали след въвеждането на електронните четци болните са намалели. "Трябва да мине поне един месец, за да можем да направим коректно сравнение", коментира подуправителят на НЗОК Димитър Петров.
От касата признаха, че е имало случаи на върнати пациенти, които не са представили лична карта. Най-голям проблем имало с децата от сиропиталищата. Според закона техни настойници са директорите на домовете, но те отказвали да предоставят личните си данни. Затова до дни системата ще бъде преработена и изоставените деца ще бъдат вписвани в отделна графа, каквато има за затворниците.
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
За поредна болница с проблем заради новата методика за финансиране съобщава "Дума". "МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" в Казанлък получи за 2015 г. намален бюджет в рамките на 83% спрямо заработката от 2014 г. и това е най-ощетената болница в региона. Това съобщи управителката на болницата д-р Кети Маналова, научаваме от zdrave.net. Новата методика на финансиране на болниците почива на историческия принцип - брой преминали болни през 2014 г. На този принцип е определен бюджетът, като са намалени с 8% бюджетите на всички болници. Болницата в Казанлък през 2014 г. бе в ремонт от 7 април до края на септември. В този шестмесечен период болницата не само трябваше да извърши дейностите по санирането, а и да поддържа дейността си. За м.г. болницата има доста ограничен брой пациенти и значително по-малко приходи от НЗОК. Тази година, болницата получи от НЗОК намален бюджет в рамките на 83% спрямо заработката от м.г., коментира д-р Маналова", четем във вестника. "Тя подала писмени заявления, провела срещи и с членове на НС на НЗОК и с министъра на здравеопазването и неговия екип, но до момента няма положителен отговор дали ще бъде актуализиран бюджетът на болницата", допълва изданието.
Тъй като примерът с това лечебно заведение е само един от многото по отношение на затрудненията за болниците, естественият отговор дойде - Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ подадоха във ВАС жалба срещу методиката. За това пишат няколко ежедневника днес. "Центърът за защита на правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници са подали във Върховния административен съд жалба срещу постановлението на Министерския съвет, с което се налагат лимитите за плащането на болниците, съобщи адвокат Христина Николова от ЦЗПЗ. Искаме от съда да отмени частта, в която се казва, че здравната каса определя твърди лимити на болниците, обясни тя", четем в "Сега".
"Според жалбоподателите въвеждането на лимитите противоречи на конституцията, според която държавата гарантира живота на гражданите и те имат право на достъпна медицинска помощ, а също и че законът гарантира на всички еднакви условия за стопанска дейност. Нарушен е и Законът за здравното осигуряване, според който касата плаща лечението, определено в пакета услуги, поети от НЗОК. Определянето с постановление на кабинета на методика, по която да плаща НЗОК, противоречи и на Закона за нормативните актове, според който постановленията касаят само неуредени взаимоотношения в областта на изпълнителната и разпоредителната дейност на Министерския съвет, а здравната каса е независима институция", пише още вестникът и припомня: "Центърът за защита правата в здравеопазването и болниците атакуваха във ВАС и постановлението, с което се легализираха лимитите през миналата година. По него обаче още няма решение, второто заседание е определено за 5 май тази година, обясни адвокат Николова."
Според жалбоподателите, ако настоящото дело бъде спечелено, болниците ще могат да предявят претенции към НЗОК или да съдят касата за пропуснати ползи за неплатената надлимитна дейност, допълва публикацията.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Български специалисти по медицинска биохимия създадоха билкови капки за спешни случаи, които свалят кръвното налягане за 3 до 5 минути! Причината за уникалното постижение, спасително за всички страдащи от проблеми с кръвното налягане, е революционната технология. Тя позволява от суровината -познатия от древността китайски чесън, да се извлече полезното вещество "Алицин" във вид на толкова пречистени и омекотени капки, че от езика и лигавицата в устата те за минути директно се усвояват от клетките в целия организъм. Такива технологии в момента са последен писък на науката, тъй като изследванията сочат, че всякакви лечебни средства най-бързо и пълноценно се усвояват през лигавицата в устната кухина и езика, коментира "24 Часа"
 
ПАРАЦЕТАМОЛЪТ ПРИТЪПЯВА И "ДУШЕВНАТА БОЛКА"
Американски учени са открили нов страничен ефект на едно от най-популярните лекарства без рецепта в света - парацетамола. Според резултатите от изследването, веществото притъпява не само физическата болка, а също и "душевната" и намалява емоционалните реакции, пише британският "Гардиън".
 
Парацетамолът (или ацетаминофен) се използва широко срещу болка и температура, има и много слабо противовъзпалително действие. Учени от Университета на Охайо обаче вярват, че са доказали чрез експерименти, че обезболяващото действие на лекарството работи и върху емоционалните центрове в мозъка и заедно с болката намалява и чувството на удоволствие, допълва още "Дневник"
 
Според ръководителя на научния екип в Охайо Джефри Дърсо, след откритието парацетамол може да се предписва като цялостно средство за отпускане, не само срещу болка. За да проверят ефекта Дърсо и колегите му дали медикамента на десетки студенти и след това проследили реакциите им към снимки, подбрани и изпробвани специално за да задвижат емоционален отговор - например на гладуващи деца и бедстващи хора или на засмяни бебета. Участниците в експеримента трябвало да поставят оценка от 1 до 10 на ефекта от снимката, в положителна или отрицателна посока. Хората на парацетамол реагирали с повече безразличие, отколкото тези на плацебо. 
Учените от Университета на Охайо смятат да продължат изследванията си като подложат на подобни тестове и останалите популярни обезболяващи като ибупрофен и аспирин.