Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.04.2015)
 
ОМБУДСМАНЪТ: ДА СЕ ВЪВЕДЕ ДРУГ МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ НАД ИЗРАЗХОДВАНИТЕ СРЕДСТВА, КОЙТО ДА Е В ИНТЕРЕС НА БОЛНИТЕ
От сдружението на частните лечебни заведения се заканиха да внесат жалба във ВАС, научаваме от Преса".
Болниците не трябва да работят в условията на лимити, защото това е в ущърб на пациентите. В това е категоричен обмудсманът Константин Пенчев в свое становище относно новата методика на здравната каса за плащане на болничната помощ. Той е изпратил писмо до министър Петър Москов, с което му предлага лимитите на лечебните заведения да отпаднат. Според Пенчев спазването на бюджетната рамка не бива да става за сметка на здравето на хората.
Омбудсманът твърди, че ако решението не бъде преразгледано, това ще се отрази на достъпа до качествена медицинска помощ и на свободния избор на пациента къде да бъде лекуван. "Трябва да се въведе друг механизъм за контрол над изразходваните средства, който да е в интерес на болните", посочва Пенчев в отговор на отвореното писмо на "Млади лекари за ново здравеопазване".
          Въпреки рехавия лекарски протест на 7 април докторите се заканиха да организират сериозен отпор срещу орязаните бюджети. Те отложиха стачката за края на този месец. Тогава ще са готови и отчетите на всички лечебни заведения и ще стане ясно колко пациенти са върнати и за колко болни не са стигнали парите.
 
ФАЛШИВИ ПОВИКВАНИЯ В СПЕШНА ПОМОЩ
Навръх Великден екипите на Спешната помощ в София са обслужили 181 повиквания, а 39% от тях се оказали фалшиви. Масово помощ са търсели преяли страдащи от гастрит, язва или панкреатит, още от "Преса" днес. Пияните били 14, 32-ма роми викали линейка заради вирусни заболявания, температура или обострени хронични болести.
По 30 фалшиви обаждания за линейка на ден регистрират от телефон 112 само в София. През миналата година в столицата са подадени 11 154 лъжливи сигнала, което е струвало на Центъра за спешна помощ 1,003 860 лв. В него работят над 220 медици. След увеличението на основните им заплати с около 20% за тази година техният фонд "Работна заплата" е около 2,4 млн. лв. Това означава, че за отзоваване на фалшиви повиквания са изхарчени 50% от ФРЗ в Спешната помощ в София. Едно излизане на линейка извън центъра струва около 90 лв. "Нямаме право да отказваме повикване. Много години мислехме за опцията наши екипи да санкционират лъжците, но не разполагаме със законово основание", коментира за "Преса" заместник-директорът на столичната Бърза помощ д-р Богданова.
Според Закона за Националната система 112 всеки, който извика линейка, без състоянието му да е спешно - например за температура, преяждане или зъбобол, подлежи на глоба от 200 до 1000 лева. Санкцията за фалшив сигнал, при който някой е решил да си направи шега, варира от 2000 до 5000 лв. В случаите, когато при такива обаждания е бил изразходван напразно ресурс, глобите скачат от 10 000 до 20 000 лв. От МВР обясниха за "Преса", че не разполагат с информация за броя на санкционираните нарушители. Здравното министерство също няма такива данни.
 
ВЕСТНИЦИТЕ ДНЕС
След великденските угощения много хора са се оплакали от обострени язви и жлъчни болежки. Само трима са приети в токсикологията след запой. Най-малкият препил пациент е на 16 г. Момчето погълнало бутилка водка на купон и било прието в болницата с 1,8 промила алкохол в кръвта. Останалите двама са мъже. на 42 и 67 г. Първият е приет с 2,3 промила, а другият - с 2,27", пише "Телеграф", като допълва, че през почивните дни е имало и повече битови инциденти с наранявания.
С друга статистика ни запознава "Сега". Ежедневникът се спира на профилактичните прегледи, направени през 2014 г. "1/3 от здравноосигурените у нас са минали задължителен годишен профилактичен преглед при личния си лекар през 2014 г., сочат данни на НЗОК, предоставени на "Сега". 2 361 804 профилактични прегледа са отчетени през миналата година, обясниха от здравната каса. По данни на НАП осигурените у нас са 6.5 млн. От касата посочват, че отчетените прегледи на хора над 18 г. за м.г. са 13 501 повече спрямо 2013 г. Ръстът е и на фона на това, че през 2014 г. по-малко хора са имали личен лекар - 6 266 882 души, което е с 20 165 по-малко спрямо 2013 г.", пише изданието.
И днес в пресата четем за агресия срещу медици. "70-годишен дядо обиждал и заплашвал лекарите в "Пирогов", след като бил спасен от тях", пише "Монитор". "Пациентът бил под алкохолно опиянение и си тръгнал със скандал от болницата. Той постъпил в "Пирогов" в тежко състояние с изостряне на белодробна болест, в резултат на което не можел да диша. След като се свестил обаче, дядото започнал да се държи агресивно с лекарите и отказал да бъде приет за лечение в болницата. "Пациентът бе в тежко състояние и заради това постъпи в Шокова зала. После обаче бе достатъчно адекватен за да става от леглото, да размахва ръце и да се кара", разказа вчера хирургът от Втора хирургична клиника в "Пирогов" д-р Кирил Христов. Агресията на пациента се изразявала в обиди и упреци към лекарския екип. И въпреки подготвените документи и необходимостта от болнично лечение, той отказал да остане в болницата", информира изданието.
 
ЛЮБОПИТНО: В Австралия родители, които не ваксинират децата си остават без социалните помощи
Австралийското правителство засили натиска върху родителите, които се противопоставят на ваксинацията, като заплаши да спре социалните плащания за семействата, които не ваксинират децата си, предаде Асошиейтед прес.
От БТВ научаваме още, че от 1 януари 2016 г. семействата може "да губят" ежегодно до 15 000 австралийски долара (11 400 американски долара) на дете от данъчни облекчения и помощи, защото в социалното подпомагане се премахва категорията, "Противопоставящи се поради убеждения", която позволяваше на родителите да ползват всички социални облаги, без да имунизират децата си.
Около 97 на сто от австралийците са имунизирани. Броят на децата под 7-годишна възраст, които не са ваксинирани, защото родителите им са против ваксините, обаче нарасна с 24 000 през последното десетилетие. Общо 39 000 деца в страната не са ваксинирани.