Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.04.2015)
 
МОСКОВ УВОЛНИ 11 ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ
Д-р Петър Москов уволнил 11 шефове на болници. От постовете са отстранени началниците на университетската "Д-р Георги Странски" в Плевен, на тубдиспансерите в Роман и Перник, както и на областните лечебни заведения в Благоевград, Бургас, Перник, Разград, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол.
В други осем Москов е направил промени в бордовете на директорите. Това прави уволнения в 19 болници от общо 56 държавна собственост. Предстоят общи събрания във всички 26 областни лечебни заведения, където също се чакат промени, съобщава "Преса" днес.
Мотивите на здравното ведомство са лоши финансови показатели, пропуски в организацията на работа и ниско качество на медицинската услуга.
           
От БСП обвиниха д-р Москов в политическа чистка. Като пример депутатите от левицата Кристиян Вигенин и д-р Емил Райнов посочиха смяната на директора на болницата в Благоевград д-р Владимир Пандев. По думите им лечебницата нямала дългове, не били констатирани и никакви злоупотреби. БСП обаче забрави, че рекордьор сред здравните министри по рокади в големи университетски болници е проф. Радослав Гайдарски. Само за няколко дни през 2005 г., по времето на кабинета "Станишев", той уволни 15 директори.
 
В МЮНХЕН ХИРУРГ ОТ "СОФИЯМЕД" НАПРАВИ ПЪРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА РЪЦЕ В СВЕТА НА БЪЛГАРЧЕ
Един от най-добрите хирурзи на ръка в България - доц. д-р Маргарита Кътева, ръководител на Центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ "Софиямед", и създателят на микрохирургията проф. Едгар Бимер завършиха успешно втория и последен етап от операцията на 8-годишната Ивана преди броени дни в Мюнхен, информират от "Монитор".
Осиновеното момиче страда от рядка вродена малформация на ръката, която бележи живота й от раждането и може би е една от причините за изоставянето на детето от неговите родители. Почти 40% от площта на нейната ръчичка е плътно окосмена. За първата операция на Ивана проф. Бимер пристигна в Университетска болница "Софиямед" в началото на годината, а преди месец доц. Кътева получава покана от него втората и последна операция на момичето да се извърши в ръководения от професора Център по пластична и естетична хирургия "Каспари" в Мюнхен, Германия. "Не оперирам за първи път с проф. Бимер в неговата клиника, но поканата му да извършим операцията на Ивана там нямаше как да отклоня, тъй като на специалист от този ранг няма как да се откаже, това е въпрос на чест. Да застанеш рамо до рамо в операционната с него, е нещо несравнимо", коментира доц. Кътева, която оглавява и Кклиниката по ортопедия, травматология, хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в столичната болница.
"Щастлив съм, че успяхме в съвместен екип с доц. Кътева да завършим успешно започнатата в България в началото на годината оперативна интервенция. За следващата ни съвместна операция аз ще гостувам отново в болница "Софиямед", така че се надявам да мога да помогна на още български деца с подобни проблеми", коментира проф. Бимер.
 
ДОЦ. СТАЙКО СПИРИДОНОВ: ДА СЕ ОСТОЙНОСТИ МЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ
В здравеопазването има системна грешка и то се нуждае от радикални промени в три основни посоки. Те включват демонополизация на Здравната каса чрез допълнителен здравноосигурителен фонд, остойностяване на медицинските дейности и саморегулация чрез Лекарската камара. Това заяви в предаването "Под лупа" доц.   д-р Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници,
Поставянето на лимит за финансиране на болниците от НЗОК е от 5 години, научаваме от ТВ Европа. Различното в момента е, че когато лечебното заведение нахвърли определената граница от средства, касата не плаща за лечение, коментира доц. Стайко Спиридонов. Според него така се ограничава свободният достъп на пациента до болницата и специалистите в нея. В повечето болници има точен разчет кое колко струва при лечението на един болен. Затова е крайно необходимо да се остойности медицинската дейност, защото в противен случай се стига до недофинансиране на системата, каза доц. Спиридонов. Той даде пример с лечението на апендисит, което е оценено от касата на 600 лв. БЛС трябва да бъде заменен от Лекарска камара, която ще осъществява саморегулация, като контролът ще се извършва от специалисти, а не от чиновници. Нужна е либерализация в здравеопазването, което ще рече - повече държава към контрола и пазар при услугите, каза още доц. Спиридонов.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА ЗА ПРОТЕСТИТЕ, ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ И ДОКЛАДА НА ОМБУДСМАНА КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ
"Традиционно и тази година лекарите отбелязаха празника си с протести. Причината сега са неразбориите в системата и финансовите рестрикции на болниците, които наложиха управляващите. Всяка клиника вече има твърд лимит на месец, а след като го изразходи, не може да лекува повече пациенти до следващия. Междувременно трябва да формира листи с чакащи или хората да си плащат кеш", четем днес в "Стандарт"
"Целта на управляващите е да спрат ненужните хоспитализации и да вкарат бюджета на здравната каса в определени рамки. С изтичането на средства в болниците обаче може да се справи само контролът. Но точно той отсъства от системата. Контрол не искат да осъществяват нито съсловните организации, нито държавата. Последствията от тази ситуация са увеличаването на публичните и частни плащания за здраве, които отиват не по предназначение. А оттам недоволството на медиците и пациентите расте. Или, иначе казано 50% доплащат "под" и "над" масата високи цени на лекарствата и медицинските изделия, които плащат НЗОК и болните, неетични практики на набиране на пациенти от клиниките, даване на пари на лекари за препращане на хора или изписване на хапчета, както и създаване на неравнопоставеност сред самите медици и специалностите им", отбелязва изданието.
"Труд" преглежда доклада на омбудсмана Константин Пенчев и установява, че общественият защитник е получил миналата година най-много жалби от болни хора, недоволни от здравеопазването. До него са пратени 168 оплаквания на тази тема, информира вестникът. "Жалбите за нарушени права на деца до омбудсмана са 132 и се нареждат на второ място. На трето са тези от хора с увреждания -104", допълва публикацията. Хората недоволстват и от системата за освидетелстване на болестите им от ТЕЛК, става ясно от материала. "Гражданин от София трябвало да плати на личния си лекар 30 лв. Парите били поискани от доктора, за да подготви документите на пациента за явяване пред ТЕЛК и да му издаде медицинско направление. Обяснил, че тази работа не се заплаща от НЗОК. След намесата на омбудсмана здравните власти санкционирали медика", четем още в "Труд".
 
ЛЮБОПИТНО: ИМА НАДЕЖДА ЗА ПО-ЕФЕКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ХИВ
Нов вид лечение на ХИВ, включващо преливане на синтетични антитела, създадени да пречат на вируса да атакува човешките клетки показва изумителни тестови резултати , съобщава The Independent, информира агенция "Фокус". Инжектирани с антителата пациенти показват спад с 300 единици на броя ХИВ тела циркулиращи в кръста им. Антителата са специално разработени да блокират ключов протеинов рецептор, нужен за заразяването на човешките кръвни клетки.
Предишни изпитания на антитела срещу ХИВ дадоха разочароващи резултати. Но последните клинични изпитания показват драматично намаляване на вируса, което продължава няколко седмици след първоначалното инжектиране при някои пациенти.