Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.04.2015)
 
КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ "ЗАПАЛЕТЕ СВЕЩИЧКА. ДАРЕТЕ КРЪВ" НА ГОЛЕМИЯ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК - ЦВЕТНИЦА
На 5 април 2015 г., неделя, от 10.30 ч. пред Богословския факултет на пл. "Света Неделя" 19 директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев и зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска ще участват в информационна кампания за състоянието на кръводаряването в България, за съвместната пролетна акция, за това даряват ли младите хора у нас кръв. Научихме от zdrave.net.
С подкрепата на Българската православна църква инициативата "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си" ще се проведе в същия ден неделя 5 април 2015 - Цветница. Изнесени екипи за кръводаряване ще работят от 9.00 до 13.00 ч. в близост до храм "Св. Неделя" - в аулата на Богословския факултет; храм "Св. Седмочисленици" - в сградата на VI ОУ "Граф Игнатиев"; храм "Св. Параскева" - в хоровата зала на Дарби колидж; храм "Покров Богородичен" - в енорийски център "Покров Богородичен", както и в сградата на НЦТХ от 9.00 до 15.30 ч.
В същия ден акции за кръводаряване са организирани и в: Бургас, Варна, Пловдив. Велико Търново., Стара Загора и Плевен.
 
ПРЕСАТА ДНЕС ОТНОВО ЗА "НОВАТА РЕГИСТРАЦИОННА СИСТЕМА"
И днес пресата се спира на новата регистрационна система, която заработи от началото на месеца във всички болници в страната. "24 часа" пише: "За болниците купуването на електронни четящи устройства за лични карти е сериозен и излишен разход, твърдят болнични ръководства. В национален мащаб били похарчени от порядъка на 4 млн. лв. Големите болници купуват по един четец за регистратурата и за всяка клиника или отделение с цена около 800 лв."
Изданието цитира зам.-директора на университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Мариета Райкова, според която след известно време ще се види, че броят на мъртвите души в системата не е толкова голям, колкото се смята..Губещи от новата система ще се окажат болниците, тъй като опитът показва, че при изписване много пациенти си тръгват, преди да е довършена обработката на документите им. Това означава, че при дехоспитализация личните им карти няма да могат да бъдат чекирани в четящите устройства и болниците ще губят парите по клиничните пътеки за тях. Спорно е доколко болниците имат право да задържат личните документи на пациентите при постъпване, за да е сигурно, че и при изписване ще минат през четците", пише още вестникът.
Друга публикация във вестника се спира на проблема със спрян медикамент и липса на негов заместител. "90 000 болни останаха без терапия, след като бе спрян известният медикамент ривотрил, изписван при епилепсия и при невротични състояния като пристъпи на паника", четем в изданието. "Изпълнителната агенция по лекарствата съобщи още в края на януари, че производителят на ривотрил е заявил прекратяване на разрешението за употреба в България. Тогава бе съобщено, че на пазара няма генеричен медикамент със същата съставка - клоназепам. В процедура е обаче регистрацията на такова лекарство, която продължи около месец. През март бе съобщено, че генеричният препарат има вече регистрация и ще се продава с името клонарекс. След това започна процедурата по ценообразуване в Националния съвет по цени и реимбурсиране.
Вестникът припомня, че оригиналният медикамент бе спрян заради неизгодно ниска за компанията производител цена. От материала става ясно още, че никой от българска страна не е търсил компанията за преразглеждане на решението й.
"Земя" цитира публикация на сайта mediapool.bg за ВМА. "Частна фирма на известен бизнесмен с години е доставяла храна, мила прозорци и чистила Военномедицинска академия по "златен" ценоразпис, установиха одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Медиапул по Закона за достъп до обществена информация. Една от основните критики на одиторите е, че договорите се сключват, без да са финансово обезпечени, т. е. макар болницата да няма пари, сключва договори за милиони за услуги при доста завишени цени, коментира Медиапул
"Новинар" информира, че ръководството на агенцията по трансплантация иска да се създаде регистър с потенциални донори на органи. "Имаме предложение за допълване на закона с регистър за желаещи да дарят органите си след смъртта", уточни изпълнителният директор на агенцията д-р Марияна Симеонова при представянето на проект за повишаване на квалификацията на служителите в институцията.
По думите й практиката от други европейски държави показва, че има хора, които лично искат да заявят, че имат желание да станат донори и да спасят човешки живот, ако претърпят фатален инцидент или изпаднат в мозъчна смърт. Справка със сайта на Изпълнителната агенция по трансплантации сочи, че у нас броят на хората, които приживе са изразили несъгласие да дарят органите си, е 2766", пише вестникът.
 
Д-Р ШАРКОВ ЗА СЛУЧАЯ "Д-Р ВУЦОВ". ВСИЧКИ ЛИЦА, КОИТО НЕ СА СПАЗИЛИ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА ВЪВ ВРЪЗКА С ТОЗИ СЛУЧАЙ, ЩЕ ПОНЕСАТ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ.
"Според справката в регистрационните книги и архива на отдел "Следдипломно обучение на МУ-София на д-р Иван Вуцов е издадена една-единствена диплома - за призната специалност по вътрешни болести, въз основа на протокол от 1991-ва година на държавната изпитна комисия. Освен това има протоколи за две неуспешни явявания на д-р Вуцов пред държавната изпитна комисия за придобиване на специалност по кардиология. В архива на отдела няма нито молба за трето явяване, каквато беше възможността за три явявания, нито протокол на държавна комисия, с която някога да е признавана специалност кардиология на д-р Иван Вуцов." Това заяви пред БНР зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков във връзка със случая на д-р Вуцов, който 20 години практикува като кардиолог - и в държавна болница, и в частен кабинет, без да има такава придобита специалност.
"Въз основа на направената справка се установява, че до настоящия момент отдел "Следдипломно обучение" никога не е издавал свидетелство за призната специалност по кардиология на името на д-р Иван Вуцов. Поради тази причина той не фигурира в регистъра на придобилите правоспособност по специалност кардиология. След второто неуспешно явяване на 14 май, 96-та г. за специалност кардиология, месец юни същата година д-р Вуцов подава заявление в отдел "Следдипломно обучение" да му бъде издаден дубликат на дипломата за призната специалност по вътрешни болести, с аргумента, че тя е загубена. На основание на подаденото заявление и приложения отпечатък от обявление във вестник, отделът издава такъв дубликат за придобита специалност по вътрешни болести. След това обаче изведнъж се оказва, че той има под същия номер - 0023126 от 96-та година, специалност по кардиология. Което според колегите, които са направили проверката в МУ, този документ е фалшифициран", разказа още д-р Шарков.
 
МУ-ПЛОВДИВ СТАВА ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА АУТИЗЪМ
Медицинският университет в Пловдив се оформя като център за изследване на аутизъм. Това съобщиха от висшето учебно заведение, цитирано в zdrave.net Научното дружество по детска неврология, психиатрия и психология на детското развитие организира на 3 и 4 април втора интердисциплинарна конференция  "Мултифасетен поглед върху детското развитие" на тема "Педиатрични аспекти на аутизма в светлината на стандартната медицина".
Работата с деца с аутизъм е комплексна и многопрофилна. Поради широкия спектър на клинични прояви, децата с този вид разстройство представляват предизвикателство не само за семействата си, но и за специалистите, които работят с тях.
В много страни по света работата с деца от аутистичния спектър се извършва във високоспециализирани центрове, където работят различни специалисти и благодарение на това прогресът на децата може да се следи фокусирано и да се правят необходимите промени в терапевтичните планове, така че да се подсигури максимално индивидуализиран подход.