Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.03.2015)
 
ВРЕМЕННО СПИРАТ ВНОСА НА ТРИ ВИДА ЧОВЕШКИ ИНСУЛИН
Технологичен проблем ще забави доставките на три вида човешки инсулин. Това съобщи за Zdrave.net председателят на Национално сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" Мариана Александрова. Става въпрос за Insuman Basal, Comb и Rapid. От компанията, която ги произвежда са обявили, че забавянето ще продължи до юли. Александрова каза, че наличните количества от препаратите ще стигнат до средата април. От сдружението отправят препоръка към диабетиците, които се лекуват с тези 3 вида инсулини, да се обърнат към лекуващия си лекар, за да преминат към друг вид човешки инсулин.
 
ПО-МАЛКО ОТ 30 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ БЕЗ РЕГИСТРАЦИОННА СИСТЕМА
Днес е последният ден от тримесечния гратисен период, в който болниците трябваше да се снабдят с четци за регистрация на личните документи на пациентите си. От утре, 1-ви април, системата е задължителна за всички лечебни заведения и тези, които не разполагат с нея, няма да получават средства от НЗОК. Само за месец почти всички болници в страната успяха да се включат в новата регистрационна система и, след като в началото на март те наброяваха само 88, към момента лечебните заведения, които не са включени в системата, са под 30, съобщиха от НЗОК за Zdrave.net. Очаква се до края на деня и останалите болници да се включат.
 
Д-Р МОСКОВ И Д-Р ШАРКОВ СЕ ЗАПОЗНАХА С РУМЪНСКАТА ТРИАЖНА СИСТЕМА
Министър Москов и заместник-министър д-р Ваньо Шарков се срещнаха с държавния секретар и ръководител на Отдела за спешни ситуации на Министерство на вътрешните работи на Румъния д-р Раед Арафат. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. По време на срещата д-р Арафат представи румънската концепция за системата на спешна помощ, след което заедно посетиха спешния център в Букурещ. Министър Москов и заместник-министър д-р Ваньо Шарков се запознаха отблизо с работата на румънските колеги, с триажа на системата и наличната медицинска техника. Също така те се запознаха с Мобилната служба за спешна помощ, реанимация и спасяване (SMURD), която се финансира от Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, дарения и спонсори. В нея си сътрудничат лекари от болниците за спешна помощ, пожарникари, пилоти и планинските спасители. В утрешния ден д-р Москов и д-р Шарков ще се срещнат с министъра на здравеопазването на Румъния д-р Николае Баничиоиу.
 
НОИ УВЕЛИЧИ ПАРИТЕ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Близо 2,3 млн. лв. повече са предвидени  през 2015 г. за програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ, в сравнение с миналата година. Това става ясно от прессъобщение на осигурителния институт. През 2014 г. бе предвидено финансиране от 15 362 329 лв., колкото беше и сумата за 2013 г. През миналата и по-миналата година обаче се оказа, че тези пари не стигат. Програмата на НОИ стартираше в края на март и бе прекратявана преждевременно през юли и август. През 2013 г. от института обясниха преждевременното изчерпване на средствата  с големия интерес към услугите. Тази година е предвидена сумата от 17 683 185 лв., като хората, които са предвидени да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация са 44 000. Техният брой е почти същият като този на възползвалите се от програмата през 2013 и 2014 г. - около 40 000 човека.Според програмата един профилкатичен курс или рехабилитация трае около 10 дни, като НОИ поема цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 5 лв. за всеки ден от престоя. Всяко лице за сметка на бюджета на ДОО има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 12 юридически лица за общо 41 заведения, изпълнители на програмата.  Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
 
БЛС ПОИСКА ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА РЗИ
Повече средства за регионалните здравни инспекции са поискали в писмо до премиера и до здравното министерство от Българския лекарски съюз. Писмото съсловната организация изпратила след получена декларация на лекари от инспекциите от Кърджали, Бургас, Варна, Велико Търново, Силистра, Габрово, Софийска област и Ямбол. В отговор от МЗ отговарят, че във ведомството е сформирана работна група, която ще разгледа възможностите за актуализация на заплатите на специализираната и общата администрация в структурите на РЗИ, както и посочените в декларацията на инспекциите проблеми.
 
РАБОТЕЩА СИСТЕМА ЗА БОЛНИТЕ С ГНОЕН ХИДРАДЕНИТ
По-малко от 100 са диагностицираните пациенти с гноен хидраденит у нас, предполага се, че действителният брой на засегнатите от това тежко кожно заболяване, познато и като инвертно акне, е много по-голям. За съжаление, тези болни у нас са забравени и пренебрегнати от здравеопазната система, за тяхното лечение няма клинична пътека, нерядко те остават погрешно диагностицирани, изолирани и самотни с болестта си, която е сред най-тежките автоинфламаторни заболявания в медицината въобще. За това алармира на пресконференция в столицата дерматологът проф. Евгения Христакиева, ръководител на Клиниката по кожни болести в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. Събитието даде старт на информационна кампания, която ще бъде първата иницатива на новосформираната пациентска организация "Открито за раните", обединяваща болни от цялата страна с диагноза супуративен хидраденит, техни близки и приятели.