Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.03.2015)
 
В ПРЕСАТА: ЛИПСВАТ КАДРИ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В ПЕРНИК
Публикация в "Стандарт" съобщава, че лекари в Перник отказват заплата от 1000 лв. за работа в Спешна помощ. "От месеци в бюрото по труда в Перник стоят обявени пет свободни места, но кандидати за тях няма", информира изданието.  "Липсата на кадри е основен проблем, обясни шефът на центъра по Спешна помощ д-р Валери Симеонов. Според него са нужни още 24 медици за четирите филиала в областта. В момента в Перник на смяна работят един реанимационен, един лекарски и един фелдшерски екип. Седмично те се отзовават на около 500 сигнала в града и района", пише вестникът.
"Доплащането в болниците расте в геометрична прогресия, защото няма ясни правила и контрол. За това алармираха пред "Стандарт" от Асоциацията на здравните фондове в България. Масово се искат от пациентите около и над 1000 лева за "допълнителни услуги", като дори не е ясно какви са, показват фактурите, които получават фондовете. Обикновено най-много пари се искат около ражданията", пише днес "Стандарт".
"С въвеждането на лимитите в болниците и предстоящото разделяне на пакета на здравната каса, доплащането ще се увеличи още повече, предупреди председателят на д-р Мими Виткова. Причината е, че хората ще обикалят болниците, за да търсят къде на са свършили лимитите, а цените на медицинските услуги безконтролно ще нарастват, прогнозира тя", допълва публикацията.
 
МОСКОВ И ШАРКОВ В РУМЪНИЯ ЗАРАДИ СПЕШНАТА ПОМОЩ
Днес и утре министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и заместник-министър д-р Ваньо Шарков са на работно посещение в Румъния за обмяна на опит и добри практики в областта на спешната медицинска помощ. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. В рамките на посещението министър Москов ще се срещне с министъра на здравеопазването д-р Николае Баничиоиу и с държавния секретар и ръководител на Отдела за спешни ситуации в Министерство на вътрешните работи д-р Раед Арафат.
 
РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
Създаване на подробен е-регистър на децата с увреждания; безплатно осигуряване на всички помощни средства за деца с увреждания; създаване и достатъчно финансиране на клинични пътеки, свързани с оперативно лечение на аномални състояния, както и включване в цената им на всички необходими клапи, протези, стентове, кохлеарни импланти и т.н.; безплатна специализирана помощ, координираща услугите за рехабилитация, логопедична, психологична и педагогическа помощ. Това е само малка част от исканията на организации, защитаващи правата на хората с увреждания, до здравното министерство. От там искат още осигуряване на гъвкаво финансиране на здравните услуги за хора с увреждания, увеличаване лимита за ползване на терапевтични процедури по клинични пътеки за всички хора с увреждания, както и разрешаване на децата с епилепсия, аутизъм,синдром на Даун и генетични заболявания да ползват клинични пътеки за рехабилитация. На 3-ти април - ден след Световния ден за повишаване информираността на обществото по проблемите на аутизма и няколко дни преди Международния ден на здравето, родители на деца с увреждания ще излязат за пореден път на протест, за да заявят тези и други свои искания. Протестното шествие ще започне в 11 ч от площад "Народно събрание", ще мине през Министерството на труда и социалната политика, здравното и образователното ведомства и ще приключи отново на площад "Народно събрание", в 14 ч.
 
НЯМА ПАРИ ЗА НОВИТЕ ДЕЙНОСТИ В БЮДЖЕТИТЕ НА НЯКОИ БОЛНИЦИ
В бюджета на университетската болница "Св. Иван Рилски"  не са предвидени средства за новите дейности, за които лечебното заведение е получило разрешение за работа. Това стана ясно от думите на нейния директор д-р Дечо Дечев пред Zdrave.net.
Д-р Дечев обясни, че болницата има три нови дейности -  онкология, онкохематология и онкохирургия, за които е получила разрешение от МЗ. Той информира, че разходите за един месец за онколекарства са около 150 000 лв., но лечебното заведение е получило едва 15 000 лв. По думите му, толкова струва лечението само на един пациент в по-тежко състояние, а контингентът на болницата е около 600 души годишно.