Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.03.2015)
 
СТАРТИРА ОБУЧЕНИЕТО НА ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ОТ ВИПУСК '2015
Екипът на МЗ обмисля начините, по които може да бъде използван моделът "здравна медиация" и в други области на общественото здраве. Това заяви днес зам.-министър Бойко Пенков при откриването на обучението за здравни медиатори - випуск 2015 г. В допълнение д-р Пенков посочи, че успешното представяне на здравните медиатори, обучени до този момент показва, че тези професионалисти могат да бъдат много полезни и в други сектори на здравеопзната система, като например спешната медицина. МЗ подкрепя изцяло инициативата за подготовка на здравни медиатори и стои зад идеята всички общини на страната да разполагат с такива кадри. 
Министерството на труда и социалната политика също ще търси възможности да насочи средства от новите европейски оперативни програми за обучение на подобен тип професионалисти, съобщи доц. Жасмина Мирчева, началник на кабинета на министър Ивайло Калфин.
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ ВРЪЩАТ ПАЦИЕНТИ
"24 часа" публикува коментарен материал, свързан с новите правила за болниците. "Болни, пристигнали от страната за прием във водещи столични лечебници, плачат, защото трябва да се върнат, без да са лекувани", пише изданието. "Връщат ги не защото няма легла, а защото доста преди края на месеца вече е изчерпан месечният лимит на търсените клиники", обяснява публикацията.
"Местата за специализация на младите медици се увеличиха. Общо 571 позиции обявиха болниците в цялата страна към 19 март, съобщиха от министерството на здравеопазването. През февруари бройките бяха едва 170", четем днес в "Стандарт".
"Сега" се спира на избора за доцент на Лъчезар Иванов. "С авторство и съавторство в 29 публикации в списания депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е защитил доцентурата си в СУ "Св. Климент Охридски", сочат материалите за конкурса, качени на сайта на университета. Огромната част от публикациите са в списание "Здравна политика и мениджмънт" - изданието на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет. (…) Кандидатът Иванов е показал почти енциклопедични познания в сферата на общественото здраве, тъй като е съавтор на статии за кризисния ПР в здравеопазването, витамините за бременни, алцхаймер и диабетна полиневропатия, наред с публикациите за електронно здравеопазване и правата на пациентите", пише изданието и уточнява, че рецензентите му са били двама - проф. Веселин Борисов и проф. Цекомир Воденичаров. Личните творения на Иванов са: "Здравната памет на европееца е дигитализирана" - статия какво представлява електронният амбулаторен картон, "Нова възможност за българската медицина и дентална медицина - медицински туризъм" - как чужденци могат да се лекуват тук и да подпомагат българските болници и икономика, "Развитие на електронното здравеопазване в България", "Правата на пациента в България и ролята на институциите: постижения и перспективи", "Системи за известяване при онкогинекологични заболявания" - за ролята на скрининга при рак, и "Здравнотехническият анализ - бреме или полза в условията на икономическа криза", четем още във вестника, който допълва, че Иванов е приложил и статии в съавторство в редица специалности.
 
ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ ПОКРИВАТ НА ОКОЛО 65 НА СТО НУЖДИТЕ
Нерегламентираните плащания в лечебните заведения се срещат най-често във връзка с услуги, засегнати в Наредбата за достъп на пациентите. Това заяви пред bTV директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова.
"Т.е. изборите на екип. Много често от пациентите се иска избор на лекар, а се плаща за избор на екип, където сумата е по-голяма. Освен това, нарушение на наредбата е тогава, когато има различни цени съобразно тежестта на операцията. Ако погледнем от медицинска гледна точка, това е справедливо, нали така - защото една по-тежка процедура изисква повече усилия, повече консумативи и т.н. Но в случая в наредбата това не е регламентирано. Това ние го считаме също за нерегламентирано плащане", обясни тя. Според доц. Златица Петрова пък трябва да се говори за това докъде стигат парите, колко са те и дали са достатъчни. "Защото в момента здравноосигурителните вноски горе-долу покриват около 65% от необходимостта от финансиране на болничните лечебни заведения", посочи тя.