Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 20.03.2015
 
БЪЛГАРИН НАПАДНА СПЕШЕН ЕКИП В... ПОРТУГАЛИЯ
Ранен българин е нападнал екип на линейка, който му се е притекъл на помощ. И това се е случило не у нас, а в португалския град Албуфейра, съобщава Агенция "Фокус".
Медиците е трябвало да извикат полиция, след като пострадалият ги е нападнал.
28-годишният българин е станал агресивен, след като екипът е дошъл на мястото, на което е бил повикан. Мъжът се е намирал в бар и е имал дълбок разрез на врата, но не е могъл да обясни какво се е случило. Според статистика, получена от нашето здравно министерство и подадена от нашите ЦСМП в страната, през 2013 г. случаите на нападнати в България спешни екипи са 145, а през 2014 г. - 225. За всички тях ефективните присъди са общо четири.
 
БОЛНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАТ СЪС 7 НА СТО ПО-НИСКИ БЮДЖЕТИ
За следващите девет месеца на тази година болниците ще получат със 7,2% по-малко от предвидените си бюджети. Това каза пред журналисти членът на НС на НЗОК и зам.-здравен министър д-р Бойко Пенков. Като причина за това той посочи, че болниците са надвишили своите лимити за декември, януари и февруари със 114 млн. лв.
 
ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ СТАНА ПРЕПОДАВАТЕЛ В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
"Доц. Лъчезар Иванов е най-новият преподавател, постъпващ в Медицинския факултет." Това гласи съобщение с днешна дата на страницата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според информацията, депутатът от ГЕРБ, който се присъединява към преподавателското тяло на Алма матер заедно с още осмина нови преподаватели, е подписал трудовия си договор днес. "Докато се занимавам с политика, не смятам да се занимавам с преподавателска дейност", твърди обаче самият Иванов пред БГНЕС. През 2012 г. Лъчезар Иванов кандидатства за доцент в МУ - София, в разрез с правилата на университета. В добавка стана ясно, че две от публикациите, представени от него за конкурса, не са негови, а на проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве, за което сигнализира самият той пред Zdrave.net. След излизането на тези факти конкурсът бе прекратен. Кога и как депутатът е станал доцент, няма информация. Самият Иванов заявява пред БГНЕС "Избран съм за доцент в катедрата по обществено здраве", без обаче да дава повече подробности.
 
КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ РАЗСЛЕДВА ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Днес в деловодството на Народното събрание беше депозирано предложение за създаване на парламентарна анкетна комисия за болниците с големи задължения. Предложението е на Реформаторския блок, а под него са се подписали 49 народни представители от всички партии с изключение на "Атака" и ДПС, като от "Атака" не са търсени подписи, информира инициаторът за създаването на комисията - депутатът от РБ доц. Димитър Шишков. Идеята е комисията да уточни "кои са директорите, които са злоупотребявали и са натрупали тези дългове от над 630 млн. лв.", заяви той.
Точно преди седмица във времето за парламентарен контрол министър Москов съобщи, че дълговете на държавните болници са 342 млн. лв., а на общинските - 54 млн. лв., като общите просрочени задължения възлизат на 147 млн. лв. Депутатът от РБ обаче твърди, че цифрата, съобщена от него, е за задължения, "обявени официално на сайтовете на НЗОК, МЗ и парламента". "Гражданите трябва да знаят като е имало злоупотреби в болници, къде са отишли парите. Не казваме, че сегашните директори са нарушители. Сред сегашните директори има хора, които си вършат много добре работата, но ако в предишните управления на болниците са правени злоупотреби, комисията ще го установи", обясни доц. Шишков.
 
21 МАРТ Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ХОРАТА СЪС СИНДРОМА НА ДАУН
Родители алармират: ТЕЛК определя произволен процент инвалидност за деца със синдром на Даун. Липсата на уеднаквени критерии за експертна оценка от ТЕЛК и грубото отношение на някои места са причина за много напрежение в семействата на деца със синдрома на Даун. Това сподели пред Zdrave.net зам.-председателката на сдружението на родителите на деца с този проблем Тони Маринова. По нейните думи комисиите в различните региони на страната определят различна степен инвалидност, като при приблизително еднакво състояние процентите се различават драстично - от 10% до 90%. По инициатива на сдружението тази година за трети път у нас ще бъде отбелязан Световния ден на хората със синдрома на Даун - 21 март. Началото е поставено през 2013 г. с кампания, преминала под наслова "Истинските приятели не броят хромозомите".
 
Д-Р ДИМИТЪР ПЕТРОВ Е НОВИЯТ ПОДУПРАВИТЕЛ НА ЗДРАВНАТА КАСА
Д-р Димитър Петров е назначен за подуправител на НЗОК. Пред журналисти той съобщи, че днес е подписал своя договор и започва работа от утре. Запитан с какво ще се заеме на новия си пост, той отговори: "Ще подпомагам дейността на управителя."
Д-р Петров досега беше експерт към БЛС. Той е бивш шеф на НЗОК за периода март 2003 г. - януари 2004 г. По негово време сегашният управител на касата д-р Глинка Комитов беше зам.-директор на осигурителната институция.
 
СЕДМИЦА НА "ОТВОРЕНИ ВРАТИ" В МБАЛ - СМОЛЯН
Седмица на "Отворени врати" от 23 -ти до 27 март  организира МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" - Смолян.  Тя е част от инициативите за изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберколозата в България и програмата, финансирана от  Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберколоза и малария.  Периодът съвпада с деня 24 март, определен за Световен ден за борба с туберколозата. Тази година мотото на кампанията е "Открий, лекувай, излекувай".
 
В МУ-ПЛОВДИВ ГОСТУВА ОТКРИВАТЕЛЯТ НА ВИРУСА НА СПИН
Професор Жан-Клод Шерман, един от тримата откриватели на вируса на СПИН, пристига в Медицински университет - Пловдив. В петък и в събота той ще изнесе  цикъл от лекции пред студенти и преподаватели по медицина, дентална медицина и фармация, информираха от учебното заведение. Един от най-бележитите вирусолози в света е в България по покана на ръководството на МУ-Пловдив. Проф. Шерман твърди, че е много близо до откриването на ваксина срещу СПИН, като в Пловдив ще разкрие докъде е стигнал с откритието си. Курсът ще се проведе в Аудиторния комплекс днес от 14,30 часа и в събота от 11 часа.
 
БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ"
Безплатен скрининг за туберкулоза от 23 до 27 март организира Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги". Поводът за кампанията от типа "Отворени врати" е Международния ден за борба с туберкулозата - 24 март. В цялата страна звената по фтизиатрия ще се включат в акцията под надслов "Открий, лекувай, излекувай!", информираха от УМБАЛ "Свети Георги". Скринингът ще се извършва във времето от 8:00 да 13:00 ч. в новоткритото Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пневмология и фтизиатрия, което се намира в съседство на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги". В приемните кабинети на отделението на всички, които се включат в кампанията, ще бъдат направени консултации и изследвания, съобразени с индивидуалното здравословно състояние. Посетителите ще попълват анкети за оценка на риска, ще им бъдат извършени прегледи, проба на Манту, изследване на храчка.
 
В ПРЕСАТА: ЛИМИТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПО-МАЛКИ
"По-малки от обещаните ще бъдат лимитите на болниците, стана ясно вчера. Причината са преразходите на клиниките за декември, януари и февруари. 114 милиона е надлимитната дейност на болниците за тези три месеца. С толкова ще бъдат намалени и средствата за оставащите 9, в които те ще имат лимити. Това означава, че стойностите на бюджетите им ще са със 7,2% по-ниски от обещаните, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на касата." Това пише днес "Стандарт".