Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 19.03.2015
 
В  ПРЕСАТА: В АНГЛИЯ - ГЛАД ЗА БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
"Телеграф" съобщава за глад за български медицински сестри на Острова. "Шефовете на двете най-големи болници в графство Йоркшир обмислят кампания как да привлекат сестри от България и Испания, за да попълнят огромния дефицит. За нарастващата нужда алармира и местната преса. По думите на ръководителите на здравните заведения мярката е наложителна, защото няма желаещи от местното население да заемат свободните позиции. Миналия месец кампания за набор на кадри се е провела в Румъния, от където били назначени 60 медицински сестри. Следващи в списъка са България и Испания като благодатен източник на кадърни и опитни здравни кадри", пише ежедневникът.
В "Преса" четем: "Със сложна словесна еквилибристика Москов призова държавата да плаща вноските на повече бедни. "Всеки, който се чувства социално слаб, ще може да подаде своите документи в службата по социално подпомагане по местоживеене, където ще му бъде направена анкета - дали работи, дали има имоти, от които получава доходи, и т.н.", обясни Москов. И в момента се извършват такива анкети, а за сметка на бюджета средно месечно се осигуряват около 123 000 социално слаби. Това са хора, които получават месечни помощи, пари за енергийни нужди и родители, чиито деца са инвалиди. Единственият начин повече българи да попаднат в графата "бедни" и да бъдат здравноосигурени за сметка на държавата, е да се вдигне подоходният критерий."
"Монитор" пък информира: "Гратисният период за покриване на здравните вноски три години назад ще бъде удължен". В сегашния вид на закона гратисният период е шест месеца, но с изменението реално длъжниците ще имат около 8 месеца да се издължат, което означава до края на 2015 г.
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗЗО
Народното събрание одобри на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от Министерството на здравеопазването. Предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, а против тях се обявиха представителите на БСП и ДПС. Депутатите от Атака не присъстваха в залата. Според управляващите, законопроектът има безспорни предимства, които няма как да бъдат подминати дори от опозицията. Едно от тях е въвеждането на задължително централизирано договаряне на отстъпки за медикаментите. Другите важни стъпки са борбата с корупцията,   възстановяването на договорното начало и арбитражните комисии. Като важна точка от законопроекта се определя  и засилването на контрола чрез съвместни проверки на институциите и съсловните организации.
 
МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ В РОМСКИТЕ РЕГИОНИ РАЗКРИВА БЧК
Работи се по проект за разкриване на медицински центрове в региони с преобладаващо ромско население. Идеята е медицинските центрове да бъдат оборудвани с линейки, а целият екип да е от ромски произход. Това заяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, цитиран от БГНЕС. Според него, проектът не само ще предотврати скандалите и побоищата, тъй като проблемите ще бъдат решавани в самата общност, но ще бъде и път към интеграцията. "Между ромите има и много културни хора, които ще обучим за парамедици. Те ще оказват първа долекарска помощ", поясни председателят на БЧК.
 
НАЦИОНАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗАТА ОТ ВОДАТА
Българинът не познава опасностите от дехидратацията и няма формирано отношение към необходимостта от включването на достатъчно количество течности в дневния хранителен режим. Малко са хората, които познават препоръката да изпиват поне 6 - 8 чаши вода на ден, още по-малко са тези, които я спазват. За това алармираха специалисти по хранене и диететика на пресконференция днес по повод предстоящия Световен ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март. Последните получените данни от изследване, проведено през 2004 г. в 26 области на страната показват, че средното дневно количество минерална вода, което потребява българинът е между 22 и 28 мл, докато количеството на газираните безалкохолни напитки е в пъти повече - между 62 и 158 мл на ден.